Όλα τα τενεκεδάκια μαζί!

Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη

Μπήκε ο Μάρτιος για τα καλά και ακόμα η Άνοιξη δεν έχει έρθει. Έκανα το λουλουδάκι μου και περίμενα υπομονετικά για ηλιόλουστες μέρες με δροσερό αεράκι αλλά τίποτα.

Έτσι σκέφτηκα πως η Άνοιξη ήθελε λίγη ακόμα βοήθεια για να έρθει και μάλλον κανονικά λουλουδάκια. Μπήκα στην ντουλάπα μου και τη βρήκα γεμάτη τενεκεδάκια που είχαν περισσέψει.

Τα κοιτούσα και αναρωτιόμουν τι μπορώ να κάνω με όλα αυτά. Κάτι με λουλούδια* αλλά πως; Με τα βαζάκια ήταν κάπως πιο εύκολο να τα «απελευθερώσω». Ποιος όμως θα μάζευε ένα τενεκεδάκι από το δρόμο χωρίς να το κοιτάξει με υποψία; Αν όμως το έβρισκε έξω από το σπίτι του; Αν ήταν πολύ όμορφο και είχε αναλυτικές οδηγίες; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του kit και άρχισε ένας μικρός μαραθώνιος, που κράτησε μια εβδομάδα.

Μετά από προσεκτική μελέτη του δελτίου καιρού εντόπισα ένα σαββατοκύριακο με λιακάδα (12-13/3) και έστησα το εργαστήριο λαδομπογιάς στο μπαλκόνι. Είχα 10 τενεκεδάκια να βάψω και 4 καρέκλες (spoiler για επόμενο post) και άλλα μικροπράγματα (κι άλλο spoiler). Ήθελα να πάω στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μόλις άρχιζε, σε ένα παζάρι της Γερμανικής Εκκλησίας, να καθαρίσω το σπίτι, να πάω για ψώνια και χίλια δυο άλλα πράγματα. Τα στρίμωξα όλα το Σάββατο και την Κυριακή με το πρώτο φως είχα βγει στο μπαλκόνι ντυμένη σαν «κρεμμύδι»για να βάψω.

Όπως πρότεινε και η Αλίνα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για τη λαδομπογιά (ακρυλικό και ατλακόλ) για να μην πρέπει να ξεροσταλιάζετε στο κρύο και στο αγιάζι. Εγώ όμως αγαπάω να βάφω σε ανοιχτό χώρο με φυσικό φως και ήθελα για αυτή την ιδέα να χρησιμοποιήσω πράγματα που ήδη υπήρχαν στο σπίτι. Από το γραφείο μου, είχε περισσέψει αρκετή ζουζουνί(=ζωηρό λαχανί) λαδομπογιά και αυτό το χρώμα το έχω στο μυαλό μου ως το χρώμα της Άνοιξης. Έτσι ετοιμάστηκαν 10 τενεκεδάκια και έμειναν στο μπαλκόνι να ξεμυρίσουν για μια βδομαδούλα.

Για να βρεθούν έξω από το σπίτι κάποιου και να είναι και μια μικρή έκπληξη θα έπρεπε να ταχυδρομηθούν. Άρα έπρεπε να γίνει μια ανθεκτική συσκευασία. Το μέγεθός τους και το σχήμα δε βοηθούσε πολύ για να διαλέξω κάτι έτοιμο οπότε και έπρεπε να τη φτιάξω. Μάζεψα χαρτοκούτια από διάφορα μέρη, τα οποία και αποσυναρμολόγησα για να τα «ξαναφτιάξω» στο σχήμα που ήθελα. Για να είναι όμορφα και ευπαρουσιάστα, έκρυψα τα τυπώματα τους από τη μέσα πλευρά.

Τα κόλλησα με ζεστή σιλικόνη για να μειώσω το τελικό βάρος και για να γίνει πιο ανθεκτική η συσκευασία. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω χαρτοταινία γιατί ήθελα το κουτάκι να είναι «καθαρό» στην εξωτερική πλευρά. Χωρίς ίχνη προηγούμενης συσκευασίας. Η σιλικόνη είναι εξαιρετική κόλλα για χαρτί και για πλαστικό και πολλή γρήγορη.

Τα περισσεύματα από τα χαρτοκούτια τα κράτησα για να αξιοποιήσω ως parking για όσα βάφω και περιμένω να στεγνώσουν. Καλές και οι εφημερίδες και τα περιοδικά αλλά το χαρτί κολλάει πάνω στα φρεσκοβαμμένα και αν ξεχαστεί εκεί αφήνει σημάδι.

Τώρα έπρεπε να γραφτούν οι οδηγίες. Εδώ κάθισα αρκετή ώρα στον υπολογιστή και έγραψα 2-3 λογάκια για το kit και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Ποιος, όμως, διαβάζει με χαρά ένα Α4 γεμάτο μπλα-μπλά; Εντάξει εδώ έπεσε και λίγη επαγγελματική διαστροφή. Ως γραφίστρια δε θα μπορούσα απλά να γράψω μια σελίδα και να την τυπώσω. Αποφάσισα να ταιριάζουν με το τενεκεδάκι (στρόγγυλα) και να είναι πολύχρωμα και έφτιαξα αυτή την μακέτα, την οποία τύπωσα σε χαρτί διαφόρων χρωμάτων που έχω μπόλικο στο σπίτι.

Πάλι μου φαινόταν λίγο βαρετές οι οδηγίες, οπτικά. Για εμένα δεν αρκεί το καλό περιεχόμενο για να κερδίσει κάποιον. Θέλει σωστή παρουσίαση. Έτσι και αποφάσισα στις μισές σελίδες να κολλήσω φωτογραφίες με διάφορα θέματα (ανάλογα τον αποδέκτη) από περιοδικά. Το βράδυ με βρήκε με την κόλλα στικ και το ψαλίδι στο χέρι να κοιμάμαι πάνω από ένα λόφο πολύχρωμα χαρτάκια.

Δυστυχώς στο σπίτι δεν είχα χώμα και λουλουδάκια. Έτσι ένα χαλαρό απογευματάκι επισκέφτηκα ένα φυτώριο με έναν πολύ εξυπηρετικό γεωπόνο. Τον βομβάρδισα με ερωτήσεις για τα λουλούδια, για την εποχή, για το χώμα, για τη φροντίδα, για όλα όσα πάντα ήθελα να ρωτήσω και δεν είχα λόγο αλλά τώρα είχα. Μου έδωσε χώμα ελαφρύ και πολλούς και διαφορετικούς βολβούς. Αποφασίσαμε ότι ο βολβός θα είναι πιο εύκολος για κάποιον (όπως εγώ) που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με την κηπουρική από ότι οι σπόροι.


Γύρισα σπίτι και έφτιαξα σακουλάκια από σακούλες σουπερμάρκετ για να συσκευάσω το χώμα και τους βολβούς μέσα στο τενεκεδάκι. Παρότι δεν το περίμενα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία η επαφή με το χώμα. Έχω μια αδικαιολόγητη φοβία με τα έντομα αλλά την ξεπέρασα σχετικά γρήγορα. Δεν έβαλα καν γάντια!

Θυμήθηκα ότι όταν η αδερφή μου φύτευε τα τενεκεδάκια της* το μπαλκόνι γέμιζε μετά από καιρό σκουριά. Λογικό από τη στιγμή που μέσα στο τενεκεδάκι μένει υγρασία. Έτσι στο kit προστέθηκε ένα πιατάκι ευγενική χορηγία της Έμιλυ από το Thessaloniki Freecycle Group, η οποία είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος και μου φέρνει διαρκώς πραγματάκια συνοδευόμενα από την ατάκα «Εσύ ξέρεις τι θα τα κάνεις».

Επιμένω να θέλω να κάνω ένα πολύ ιδιαίτερο banner για το blog και αφού δεν μου κάθισε με τα κρεμαστά βαζάκια, είπα να προσπαθήσω με τα τενεκεδάκια. Έτσι ένα γράμμα γράφτηκε έξω από το καθένα πριν ολοκληρωθεί η συσκευασία. Ελπίζω πως όλα θα ανθίσουν και όλοι θα τα φωτογραφίσουν για να μοντάρω ένα ανοιξιάτικο banner συμπαραγωγή με άλλους 10! Εεεε φανταστικοί αποδέκτες; Ααα το τενεκεδάκι μπορεί να ζωγραφιστεί με έναν απλό permanent μαρκαδόρο. Λέω τώρα εγώ… 🙂

Όταν ετοιμάστηκαν όλα ήρθε η ώρα για την τελική συσκευασία και την ετοιμασία για το ταχυδρομείο. Όλα στη λίστα του kit είχαν μπροστά ένα τικ! Ετοιμάστηκαν ειδικά αυτοκόλλητα για το κουτάκι, μπήκαν όλα μέσα και ολοκληρώθηκε το kit. Η ζυγαριά έδειξε 800gr και εγώ χάρηκα πολύ που δεν ξεπέρασα το κιλό! Πήγα σήμερα πρωί, πρωί και τα ταχυδρόμησα. Τώρα πρέπει να περιμένω υπομονετικά για τις εντυπώσεις :)!

Νιώθω πολύ περήφανη γιατί το Kit είναι ένα upcycle project κατά το 90%

  1. Τα τενεκεδάκια ήταν από συσκευασία που χρησιμοποιήθηκε και τελείωσε. Βάφτηκαν με μπογιά που περίσσευε.
  2. Για τη συσκευασία ταχυδρομείου χρησιμοποιήθηκαν παλιά χαρτοκούτια και σιλικόνη που υπήρχε.
  3. Για τη συσκευασία του χώματος, των βολβών καθώς και για τα πετραδάκια χρησιμοποιήθηκαν χρησιμοποιημένες σακούλες σουπερ μάρκετ.
  4. Τα πετραδάκια ήταν από μια παλιά ιδέα για διακόσμηση που πλέον δε ήθελα να έχω.
  5. Τα πιατάκια ήταν από ένα ανολοκλήρωτο σερβίτσιο της Εμιλυ και συσκευάστηκαν με παλιά περιοδικά.
  6. Σπάγκος κορδέλες και άλλοι τρόποι δεσίματος έγιναν από υλικά που μαζεύω από παλιές συσκευασίας.
  7. Φυσαλίδες για να προστατευτούν τα περιεχόμενα χρησιμοποίησα από παλιά φάκελα που παραλαμβάνω και τις κρατάω. Ενίοτε τις σπάω κιόλας αλλά όχι όλες.
  8. Γραμματόσημα χωρίς σφραγίδα, άρα και εν ισχύ, βρήκα από φάκελα που μαζεύω εγώ και οι συνάδερφοί μου για το Thatu Stamp Appeal. Αν έχετε αλληλογραφία να κρατάτε τα γραμματόσημα για να τους τα στέλνετε. Αυτά όμως που από λάθος δεν έχουν σφραγιστεί μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ;). Παλιό κόλπο από την εφηβεία μου που το χαρτζιλίκι δεν έφτανε για γραμματόσημα.
  9. Για το εγχειρίδιο με τις οδηγίες και τα αυτοκόλλητα χρησιμοποίησα παλιά φύλλα που περίσσεψαν από διάφορες ιδέες και χρήσεις και φυσικά από παλιά περιοδικά.
  10. Χώμα και βολβούς αγόρασα. Του χρόνου θα έχω και από αυτά!

Καλή Άνοιξη και εύχομαι αυτή τη φορά να έρθει!

* Όταν ήμουν παιδάκι μοιραζόμουν το υπνοδωμάτιο με την μεσαία μου αδερφή. Η Σοφία αγαπούσε τα λουλούδια και το μπαλκονάκι μας το είχε γεμάτο λουλούδια την Άνοιξη. Έβαφε τα τενεκεδάκια που άδειαζε η οικογένεια σε διάφορα χρώματα και φύτευε πάντα λουλούδια με έντονο άρωμα και χρώμα. Η Σοφία σήμερα μένει με την οικογένειά της σε χωρίο, έχει φτιάξει μεγάλα παρτέρια και συνεχίζει να φυτεύει μεγάλα και όμορφα λουλούδια. Της αφιερώνω το τενεκεδένιο kit γιατί με έμαθε να αγαπάω τα μικρά και τα απλά πράγματα και να απολαμβάνω όλα τα χρώματα.

27 σχόλια

  1. Τι γλυκό πρότζεκτ! Τι συγκινητικό! Η αγάπη ξεχειλίζει από το ποστ! :):) Πραγματικά “εσύ ξέρεις τι θα τα κάνεις”, εχει δίκιο η Εμιλυ!

    Απάντηση
    • Όταν είπα στη Σοφία τη σκέφτηκα να κάνω με κοίταξε κάπως περίεργα και μου είπε “Ξέρεις όταν ήσουν μικρή στο μπαλκόνι μας φύτευα λουλούδια σε τενεκεδάκια” και της είπα “Ναι κάτι θυμάμαι :)”. Χαίρομαι που σου άρεσε. Τώρα περιμένω να ολοκληρωθεί 🙂

      Απάντηση
  2. αχου τι ομορφα!!!!!! Πολυ περιεργια εχω τι λουλουδια θα βγαλουν….

    Απάντηση
    • Κι εγώ :)! Τα ανακάτεψα τόσο καλά που ιδέα δεν έχω τι πήγε που 🙂

      Απάντηση
  3. Μου ήρθε μια ειδοποίηση για ένα δεματάκι από Θεσσαλονίκη…λες; Αν είναι τα λουλουδάκια -που τα λατρεύω και θεωρώ αυτή την κατασκευή – εκστρατεία, από τις καλύτερές σου- δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν να φυτρώσουν σύντομα γιατί δεν έχω καθόλου ήλιο… μόνο από αντανάκλαση. Ο ήλιος έρχεται σιγά σιγά με τον ερχομό του καλοκαιριού 🙁

    Απάντηση
    • Εγώ θα έλεγα όποιος πάρει ειδοποιητήριο καλόν είναι να πάει ΕΛΤΑ να παραλάβει για να μη τον τρώει η αγωνία!

      Απάντηση
  4. αύριο πρωί πρωί θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου
    Ανυπομονώ 🙂

    Απάντηση
    • Το πήρα! Από την ώρα που το άνοιξα κάνω σχέδια για το πού θα το τοποθετήσω, για το φωτογραφικό ρεπορτάζ που θα του αφιερώσω, κοντεύω να του βγάλω και όνομα :D.
      Επίσης έχω ένα χαμόγελο-μπανάνα και η μέρα μου φαίνεται ήδη πιο φωτεινή. Χίλια ευχαριστώ και καλή άνοιξη σε όλους.

      Απάντηση
  5. Περίμενα ειδοποίηση για βιβλίο, αλλά όταν ήρθε και είδα Θεσ/νίκη, κατάλαβα ότι μάλλον θάναι από σένα Αννούλα! Κάτι όμορφο πάλι θα μου στέλνει, σκέφτηκα!
    Τώρα έχω ανοίξει τη συσκευασία σου και έχω ακολουθήσει όλη τη διαδικασία για να στήσω και να περιμένω την άνοιξη!! Τί να σου πω, είσαι φοβερή, από τη σύλληψη μέχρι την πραγματοποίηση σε διακρίνει φοβερή θέληση, ευαισθησία, υπομονή και αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση!!
    Το τενεκεδάκι μου μπήκε στο μπαλκόνι μου, το κτυπάει ο ήλιος και είναι τέλειο!!!
    Ελπίζω να το φύτεψα σωστά-το χονδρούλι μέσα και το εξέχον προς επάνω?!λολ
    Ανάμενε και φωτογραφίες!

    Φιλάκια πολλά πολλά

    Ντόρα

    Φιλάκια πολλά πολλά

    Απάντηση
  6. Υπέροχο! Σε θαυμάζω!

    Απάντηση
  7. Τι να πει κανείς για σένα,!!!!!!είναι απίστευτο όλο αυτό που έκανες!Αθλος εν μέρει όσον αφορά τον χρόνο και την κούραση αλλά και η αγάπη για τους συνανθρώπους σου αλλά και την φύση την ίδια είναι ανεπανάληπτη! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!Είναι λίγη η λέξη αυτή αλλά δεν βρίσκω άλλη πιο δυνατή.

    Απάντηση
  8. @e. Όνομα εεε; Αυτό θα το κάνει ακόμα πιο μοναδικό! Πάντα χαμογελαστή! Είδα και το release και σκεφτόμουν «Άραγε το έχει πάρει;» 🙂

    @panselin Κορίτσι ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά σου λόγια! Εύχομαι να βγουν πολύχρωμα και πανέμορφα λουλούδια!

    @Evi *κοκκινισμα* Ευχαριστώ πολύ!

    @Ολυμπία Καλώς ήρθες και ευχαριστώ πολύ. Όντως άθλος αλλά άξιζε κάθε στιγμή!

    Απάντηση
  9. και … ΝΑΙ! Πήγα στο ταχυδρομείο και όταν είδα να ψάχνει στους φακέλους απόρησα… βρε λες να μην είναι; “εμ… δεν κοιτάτε στα δεματάκια; Γιατί δεματάκι περιμένω” (το “έπαιξα” σίγουρη τρομάρα μου. Αλλά είχα δίκιο! Άνοιξα αργά και κατανυχτικά το δεματάκι μου στο σπίτι, για να χαρώ κάθε στιγμή και έχω την τιμή να σας δηλώσω ότι είμαι κάτοχος του γράμματος e!
    Μακάρι να ανθίσει… αναμένω με αγωνία.
    Ευχαριστώ βρομοκόριτσο… μου έφτιαξες την μέρα!

    Απάντηση
  10. Άντε να το ποστάρω κι εδώ :ο)

    http://www.bookcrossing.com/journal/9728630

    Απάντηση
  11. Το πήρα σήμερα κι εγώ. Είναι το γράμμα s. Είμαι λίγο άνω κάτω τον τελευταίο καιρό, αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να έχω να σου στείλω σε λίγο καιρό ανθισμένη φωτογραφία. 🙂 Να’σαι καλά κοπελιά, σπέρνεις χαμόγελα και την άνοιξη … και βολβούς.

    Απάντηση
  12. Εντάξει, είναι από τα πράγματα που τα κοιτάς και μένεις με ανοιχτό το στόμα (και μετά το κλείνεις προτού έρθει ο Αύγουστος που είναι παχιές οι μύγες). Απίστευτη έμπνευση και εντυπωσιακή υλοποίηση!
    Επίσης αποκαλύφθηκε επιτέλους ο επίσημος ορισμός της λέξης “ζουζουνί” κι έτσι μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί όταν μιλάμε με επαγγελματίες! :ο)

    Πέρα από τα τενεκεδάκια, τα αυτοκολλητάκια, χαρτάκια κτλ εντυπωσιακά, νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία στο κουτί της συσκευασίας, που δεν φαίνεται πως είναι “πειραγμένο” (πέρα από το μέσα-έξω)!

    Με το καλό και στο banner λοιπόν!

    Απάντηση
  13. Ανναααααααα!!!!!!!!!!Το ενα απο τα τρια βολβακια επιασε!!!!Και μεγαλωνει πολυ γρηγορα κι εγω χαιρομαι σαν τη χαζη!!!!Να σου πω την αληθεια,δεν περιμενα οτι θα βγει κανενα λουλουδακι(γιατι εχω και τη φημη του φυτοδολοφονου) αλλα εβαλε το δοντακι του ο γατος Αχιλλεας και πηρε τα πανω του!!!!Το εχω στο παραθυρο της κουζινας και μια μερα που ηταν ανοιχτο, ο Αχιλλεας το σκαλισε και το δαγκωσε και λιγο!!!!Ε,απο τοτε πηρε τα πανω του και τωρα ανυπομονω να δω τι λουλουδακι θα βγει!!!!!!!!!!!!

    Απάντηση
  14. Εγώ πάλι έφτασα εδώ μέσω flickr. Ο/Η a1hpa κατέγραψε βήμα βήμα το άνοιγμα του πακέτου. Χάρηκα που είδα απόδειξη κι άλλων τρελών σαν εμένα! Δεν έχω κάνει ακόμα κα΄τι τόσο οργανωμένο αλλά τρέλες έχω κάνει πολλές. Έστειλα κάστανα μαζεμένα ένα ένα απο το Πήλιο σε φίλους εδώ και στην Ευρώπη (αυτό ήταν οργανωμένο. τα ζύγιζα να μη ξεπεράσουν τα 2 κιλά). Έστειλα μανταρίνια στον αδερφό μου στο Λονδίνο (αν το ήξεραν οι ταχυδρόμοι τι μεταφέρουν…!) (συμβουλή σε όποιον θέλει να κάνει κάτι τέτοιο: ΜΗΝ κλείσετε τα μανταρίνια σε σακούλα!! Στο τσακ τη γλίτωσαν τα δικά μου απ’το μούχλιασμα…)
    Είσαι έμπνευση πάντως!

    Απάντηση
  15. Α και μια ιδέα σε περίπτωση που κάτι γίνει (χτύπα ξύλο) και δεν ανθίσει κάποιος βολβός: Μπορούν οι παραλήπτες του ζουζουνί τενεκεδιού να φτιάξουν κάπως ένα δικό τους λουλούδι και να φωτογραφίσουν ατό μες τον τενεκέ. Ετσι θα έχεις πάλι ένα λουλουδάτο baner!

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλώς ήρθες. Έχω εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα των παραληπτών και ξέρω ότι όλο και κάτι θα σκεφτούν.

      Απάντηση
  16. Το ζουζουνογλαστράκι μου σε νέες περιπέτειες
    http://www.flickr.com/photos/e-s/5799836277/in/photostream
    (έχω αδυναμία στα μυριστικά)

    Απάντηση
    • Τι ωραία ιδέα! Σύντομα post με την τύχη όλων των γραμμάτων 🙂

      Απάντηση
  17. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια « in my closet

  18. Παράθεμα: Για μια χούφτα μολύβια » Αρχεία Ιστολογίου » Δημιουργικός οίστρος

  19. Παράθεμα: Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια | in my closet

  20. Πολύ ωραία ιδέα!!!!

    Απάντηση
  21. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια | in my closet

Απάντηση