Τα τσαμασίρια μου

Τα τσαμασίρια μου

Η μαμά μου δεν πετούσε πράγματα. Όχι στη λογική των αναμνηστικών. Δεν δενόταν συναισθηματικά με αντικείμενα όπως κάνω πολλές φορές εγώ. Το έκανε επειδή όλα μπορούν κάπου να φανούν χρήσιμα.

 1. Όταν δεχόταν ένα δώρο, το ξετύλιγε πολύ προσεκτικά προσπαθώντας να μη χαλάσει τη συσκευασία και την κρατούσε σε ένα συρτάρι για να την ξαναχρησιμοποιήσει. Τα τυχόν διακοσμητικά του δώρο όπως κορδέλες ή άλλα πραγματάκια, έμπαιναν στην άκρη για άλλα δωράκια.
 2. Όταν της πηγαίναμε λουλούδια, κρατούσε εκτός από την κορδέλα και το χαρτί/υλικό που την είχε τυλίξει. Είτε για να συσκευάσει άλλο δωράκι είτε για να προσφέρει πιο όμορφα τα δικά της λουλούδια.
 3. Όταν της πηγαίναμε γλυκά από ζαχαροπλαστείο, καθάριζε προσεκτικά το κουτί, το αποσυναρμολογούσε και το έβαζε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσει αργότερα αντί για ταπεράκι. Ούτε λόγος για την κορδέλα. Στην άκρη και αυτή εκτός και αν είχε την φίρμα του ζαχαροπλαστείου.
 4. Τα ρούχα μας δέχονταν χίλιες δυο μεταποιήσεις και άλλαζαν χέρια όσο μπορούσαν ακόμα να φορεθούν. Από αδερφή σε ξαδέρφη και μετά σε ανιψιά και πίσω πάλι μέχρι να αρχίσει η φθορά να μην κρύβεται. Και μετά όταν αποφάσιζε ότι κάτι είχε τελειώσει το ρόλο του, το διέλυε στα κομμάτια του. Στην άκρη τα κουμπάκια, τα φερμουάρ, τα κορδόνια, οι στάμπες και ότι άλλο χρήσιμο. Το ίδιο το ύφασμα γινόταν ξεσκονόπανα ή η πρώτη ύλη για κάποια άλλη δημιουργία.
 5. Όταν ένα κόσμημα χαλούσε ή δεν θέλαμε άλλο να το φορέσουμε το τακτοποιούσε αναλόγως. Ακόμα και τα κουμπώματα και ότι άλλο είχε χρησιμοποιηθεί θα έβρισκε αργότερα τη χρήση του.

Εμείς τη φωνάζαμε τσαμασυρού από το πολίτικο τσαμασίρι που σημαίνει και εσώρουχα και άπλυτα και ψιλολόγια. Εκείνη γελούσε και έβαζε κάτι στην άκρη. Όταν άνοιξα τη ντουλάπα με τα ραπτικά βρήκα άπειρα μικροπράγματα, όρεξη να έχει κάποιος να κάνει κάτι με όλα αυτά. Σύντομα ελπίζω.

Εγώ, μάλλον από κληρονομικό χάρισμα, μάζευα πάντα ότι ξέμενε από τη γραφική μου ύλη. Χρώματα, εργαλεία, υλικά, χαρτιά, περιοδικά, ένθετα, ψιλολόγια, ιδέες. Χώρος να υπάρχει και όλα χωράνε. Και χώρος να μην υπάρχει οργάνωση χρειάζεται και πάλι όλα γίνονται…

14 σχόλια

 1. Εφόσον τα μικροπράγματα που βρέθηκαν στην ντουλάπα είναι αμέτρητα, ένα έχω να πω: φτιάχνοντας έρχεται η όρεξη!
  Καλή αρχή! :ο)

  Απάντηση
 2. Ευχαριστώ πολύ! Από όρεξη μπόλικη 🙂

  Απάντηση
 3. μπράβο καλή μου!

  Απάντηση
 4. Μπραβο κι απο εμενα που αποφασισες να γεμισεις δημιουργικα τις Κυριακες σου!!Μακαρι να ημουν πιο κοντα να βοηθησω….ο,τι χρειαστεις,πες μου.Ολο και κατι σκαμπαζω απο αυτα….

  Απάντηση
 5. Παλιότερα είχα δοκιμάσει να το κάνω κι εγώ αυτό, αλλά έπασχα στην οργάνωση! Μέχρι που στη Β’ Λυκείου κατάφερα να χάσω για μιάμιση βδομάδα το βιβλίο της Φυσικής και να πάρω 7 στο αντίστοιχο διαγώνισμα, οπότε κι αποφάσισα ότι τελικά δεν το είχα ως Παστρικούλης!…

  Απάντηση
 6. Η μαμά σου ήξερε από sustainability και ανακύκλωση!

  Απάντηση
 7. Αααααα, καλή αρχήηηηη!

  Θα σε παρακολουθώ να παίρνω κι εγώ ιδέες!

  Απάντηση
 8. @kihli ευχαριστώ πολύ!

  @alina Αφού είπες ότι θα έρθεις… Όλο και κάτι θα οργανώσουμε. Βρες ιδέα και έλα!

  @eva4eva υπάρχουν πολλές λύσεις για οργάνωση! Θα τις γράφω σιγά-σιγά!

  @kris από πολλά ήξερε σίγουρα. Ήταν παλαιού τύπου μαμά 🙂

  @dem Ευχαριστώ πολύ και περιμένουμε και ιδέες εεε;

  Απάντηση
 9. Παράθεμα: Ντουλάπα των αναμνήσεων « in my closet

 10. Παράθεμα: in my closet

 11. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη γιρλάντα με ό,τι έχετε στο σπίτι | in my closet

 12. Παράθεμα: Ντουλάπα των αναμνήσεων | in my closet

 13. Παράθεμα: Τι μπορώ να κάνω με τις κορδέλες μου; | in my closet

 14. Παράθεμα: Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες με απλά υλικά | in my closet

Απάντηση