Τα τσαμασίρια μου

Τα τσαμασίρια μου

Η μαμά μου δεν πετούσε πράγματα. Όχι στη λογική των αναμνηστικών. Δεν δενόταν συναισθηματικά με αντικείμενα όπως κάνω πολλές φορές εγώ. Το έκανε επειδή όλα μπορούν κάπου να φανούν χρήσιμα.

 1. Όταν δεχόταν ένα δώρο, το ξετύλιγε πολύ προσεκτικά προσπαθώντας να μη χαλάσει τη συσκευασία και την κρατούσε σε ένα συρτάρι για να την ξαναχρησιμοποιήσει. Τα τυχόν διακοσμητικά του δώρο όπως κορδέλες ή άλλα πραγματάκια, έμπαιναν στην άκρη για άλλα δωράκια.
 2. Όταν της πηγαίναμε λουλούδια, κρατούσε εκτός από την κορδέλα και το χαρτί/υλικό που την είχε τυλίξει. Είτε για να συσκευάσει άλλο δωράκι είτε για να προσφέρει πιο όμορφα τα δικά της λουλούδια.
 3. Όταν της πηγαίναμε γλυκά από ζαχαροπλαστείο, καθάριζε προσεκτικά το κουτί, το αποσυναρμολογούσε και το έβαζε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσει αργότερα αντί για ταπεράκι. Ούτε λόγος για την κορδέλα. Στην άκρη και αυτή εκτός και αν είχε την φίρμα του ζαχαροπλαστείου.
 4. Τα ρούχα μας δέχονταν χίλιες δυο μεταποιήσεις και άλλαζαν χέρια όσο μπορούσαν ακόμα να φορεθούν. Από αδερφή σε ξαδέρφη και μετά σε ανιψιά και πίσω πάλι μέχρι να αρχίσει η φθορά να μην κρύβεται. Και μετά όταν αποφάσιζε ότι κάτι είχε τελειώσει το ρόλο του, το διέλυε στα κομμάτια του. Στην άκρη τα κουμπάκια, τα φερμουάρ, τα κορδόνια, οι στάμπες και ότι άλλο χρήσιμο. Το ίδιο το ύφασμα γινόταν ξεσκονόπανα ή η πρώτη ύλη για κάποια άλλη δημιουργία.
 5. Όταν ένα κόσμημα χαλούσε ή δεν θέλαμε άλλο να το φορέσουμε το τακτοποιούσε αναλόγως. Ακόμα και τα κουμπώματα και ότι άλλο είχε χρησιμοποιηθεί θα έβρισκε αργότερα τη χρήση του.

Εμείς τη φωνάζαμε τσαμασυρού από το πολίτικο τσαμασίρι που σημαίνει και εσώρουχα και άπλυτα και ψιλολόγια. Εκείνη γελούσε και έβαζε κάτι στην άκρη. Όταν άνοιξα τη ντουλάπα με τα ραπτικά βρήκα άπειρα μικροπράγματα, όρεξη να έχει κάποιος να κάνει κάτι με όλα αυτά. Σύντομα ελπίζω.

Εγώ, μάλλον από κληρονομικό χάρισμα, μάζευα πάντα ότι ξέμενε από τη γραφική μου ύλη. Χρώματα, εργαλεία, υλικά, χαρτιά, περιοδικά, ένθετα, ψιλολόγια, ιδέες. Χώρος να υπάρχει και όλα χωράνε. Και χώρος να μην υπάρχει οργάνωση χρειάζεται και πάλι όλα γίνονται…

14 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Ντουλάπα των αναμνήσεων « in my closet

 2. Παράθεμα: in my closet

 3. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη γιρλάντα με ό,τι έχετε στο σπίτι | in my closet

 4. Παράθεμα: Ντουλάπα των αναμνήσεων | in my closet

 5. Παράθεμα: Τι μπορώ να κάνω με τις κορδέλες μου; | in my closet

 6. Παράθεμα: Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες με απλά υλικά | in my closet

Απάντηση