Τετράδια με χρησιμοποιημένα χαρτιά και εντυπωσιακά εξώφυλλα

Τετράδια με χρησιμοποιημένα χαρτιά και εντυπωσιακά εξώφυλλα

Ένας πολύ καλός φίλος και διάσημος graffiti artist έχει πάντα μαζί του ένα (τρισάθλιο αλλά τον αγαπάμε) σακιδιάκι και μέσα κρύβει ένα τετράδιο με λευκές σελίδες. Όταν το ανακαλύψαμε, το ονομάσαμε το «μαύρο τετράδιο» γιατί ήταν μαύρο (σε χρώμα) εξωτερικά και κατάμαυρο (σε ύφος σκίτσων) εσωτερικά. Το κουβαλάει πάντα γιατί θέλει να έχει κάπου να γράψει ή/και ζωγραφίσει ή/και σκιτσάρει ή/και μουτζουρώσει κάθε στιγμή που έχει όρεξη. Είναι μια πολύ καλή συνήθεια για κάθε δημιουργικό άνθρωπο, αρκεί να καταφέρει να την υιοθετήσει. Οι ιδέες έρχονται πάντα βιαστικά, όταν δεν τις περιμένεις και φεύγουν αμέσως αν δεν ασχοληθείς μαζί τους. Σκεφτόμουν ποιο να είναι το θέμα από το πρώτο workshop για το 2011 που να είναι και πρακτικό αλλά να έχει και συμβολική αξία. Μετά από πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις κατέληξα σε ένα τετράδιο. Τι καλύτερο εργαλείο για να μη χάνονται οι ιδέες αφού η όρεξη υπάρχει; Έπεσαν μερικά emails και μαζευτήκαμε στην κουζίνα να κάνουμε τετράδια με χρησιμοποιημένα χαρτιά και εντυπωσιακά εξώφυλλα.

by koishii + Casper85

Τι χρησιμοποιήσαμε:

Για το τετράδιο:

 • Ένα χαρτόνι triplex, λευκή μάζα 1000γρ, 50Χ70cm που μας δίνει τη βάση για 4 τετράδια και κοστίζει 2 ευρώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε χαρτόνι αρκεί να είναι αρκετά σκληρό.
 • 1 κρίκο από παλιό χρησιμοποιημένο η χαλασμένο μπρελόκ. Αυτούς που συνήθως για να περάσουμε τα κλειδιά μας, σπάμε ένα νύχι minimum.
 • 50 σελίδες χρησιμοποιημένα φύλλα Α4 (21Χ29,7cm). Όταν εκτυπώνετε κάτι που δε θέλετε να κρατήσετε φυλάξτε το κάπου. Η πίσω πλευρά είναι «καθαρή» και έτσι κάνετε καλύτερη ανακύκλωση στο χαρτί σας.
 • Μονωτική ταινία. Θα τη βρείτε σε είδη με υδραυλικά κ.λπ. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε χαρτοταινία.
 • Λίγη κορδέλα. Όλο και κάτι θα περίσσεψε από τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
 • Αυτοκόλλητη διαφάνεια (προαιρετικό).

by Κατερίνα

Εργαλεία:

 • Χαρτοκόπτη γνωστό και ως κοπίδι.
 • Ψαλίδι.
 • Επιφάνεια κοπής. Κάνει και της κουζίνας. Αρκεί να μη καταστρέψετε κάποιο τραπέζι ή γραφείο κόβοντας.
 • Μια κοινή, απλή, τυπική πένσα. Αν δεν έχετε στο σπίτι, δανειστείτε μια από κάποιον φίλο. Καλό είναι να έχετε μια πάντως.
 • Έναν διακορευτή. Γνωστός και ως περφορατέρ. Μη πάει το μυαλό σας στο κακό!
 • Χαρτόκολλα.
 • Χάρακα.

by ZlatkoGR

Για τη διακόσμηση ενός υφασμάτινου τετραδίου:

 • Λίγο ύφασμα. 50Χ50 cm είναι αρκετό και μπορεί να είναι από παλιά σας ρούχα, παλιές υφασμάτινες σας τσάντες γνωστές και ως tote bags. Αν δε θέλετε να καταστρέψετε κάτι αγοράστε μισό μέτρο ύφασμα που θέλετε.
 • Ραπτικά. Μια βελόνα και κλωστή. Κάνουν και τα σετ που χαρίζουν μερικά ακριβά ξενοδοχεία και πάντα τα παίρνω.
 • Υγρή κόλλα (τον γνωστό παντοκολλητή της UHU) ή ζεστή σιλικόνη αν έχετε το σχετικό, υπέροχο πιστόλι.

Ψάχνοντας το κατάλληλο υλικό!

Τώρα σκεφτόμαστε για λίγο τι τετράδιο θέλουμε να κάνουμε. Θα είναι οριζόντιο ή κάθετο; Τι θα έχει επάνω; Την Άρτα και τα Γιάννενα (θα χρειαστείτε πολλά τεύχη Γεωτρόπιο για αυτό) ή κάτι πιο απλό; Χρησιμοποιήστε μερικές σελίδες χρησιμοποιημένες και σχεδιάστε πως περίπου το θέλετε. Και μετά ξαμοληθείτε και βρείτε τα υλικά σας. Κόψτε τα comics του μικρού σας αδερφού, την εγκυκλοπαίδεια του μπαμπά σας, τα cosmopolitan της αδερφής σας, τα τραπεζομάντηλα της μαμάς σας. Περάστε και για ένα «Γεια και καλή χρονιά» από τον οικογενειακό σας γιατρό (με ένα ψαλιδάκι στην τσέπη) και κόψτε ότι σας αρέσει από τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής. Κανείς δε θα τα αναζητήσει.

by darkroom

Το εξώφυλλο είναι προσωπική σας υπόθεση και θα το σκεφτείτε μόνοι σας, αφού πρώτα δείτε τι έχουμε να σας προτείνουμε. Και μη ξεχνάτε ότι το δικό σας γαμάτο εξώφυλλο θα έχει και εντυπωσιακό οπισθόφυλλο! Οπότε σκεφτείτε το και αυτό…

Σχεδιάζοντας το τετράδιο

Και τώρα το τετράδιο: Κόβουμε δυο κομμάτια από το χοντρό χαρτόνι μας σε διαστάσεις 15Χ25cm και τα δυο. Παίρνουμε μια χρησιμοποιημένη σελίδα και τοποθετούμε το χαρτόνι κεντρικά. Με ένα μολυβάκι κάνουμε το περίγραμμα. Στο τετραγωνάκι που σχηματίστηκε, κολλάμε, ράβουμε, ζωγραφίζουμε όλα όσα μαζέψαμε. Κάνουμε το ίδιο και για το οπισθόφυλλο. Το περίγραμμα μας βοηθάει για να ξέρουμε τι θα φαίνεται. Ωστόσο στο κολάζ μην περιοριστείτε από αυτό. Συνεχίστε το σχέδιο για 2-3cm παραπάνω. Καθώς θα γυρίσει στο πίσω μέρος θα φαίνεται λίγο.

by bunnysuicides

Με έναν χάρακα εντοπίζουμε το κέντρο της πλευράς που θέλουμε να γίνει η βιβλιοδεσία του τετραδίου. Στην μεγάλη πλευρά ή στην μικρή; Παίρνουμε τον διακορευτή και κεντράρουμε το κέντρο του με βάση το κέντρο της πλευράς μας. Κάντε το πριν κολλήσετε το κολάζ. Μετά θα δυσκολευτείτε πολύ.

Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον πάγκο;

Απλώστε κόλλα στο χαρτόνι και κολλήστε προσεκτικά το χαρτόνι στην «άδεια» πλευρά του κολάζ σας. Κόψτε τις γωνίες της Α4 σελίδας έτσι ώστε οριακά να μην κόβετε και το χαρτόνι. Δείτε και στο pdf ποιες γωνίες εννοώ. Απλώστε κόλλα στα κομμάτια που εξέχουν και κολλήστε τα πάνω στο χαρτόνι (από την πίσω πλευρά πλέον). Αν έχετε κάνει κολάζ από διάφορα χαρτιά και φοβόσαστε ότι θα σας ξεκολλήσουν κόψτε μια αυτοκόλλητη διαφάνεια σε μέγεθος Α4 και καπλαντίστε το. Αν έχετε βάλει ύφασμα καλό είναι να μην το κάνετε. Χάνετε όλη τη χαρά της ζεστής υφής του υφάσματος.

Υφασμάτινο τετράδιο

Τώρα κόψτε ένα χαρτί σε διαστάσεις 14Χ24cm και κολλήστε το στο πίσω μέρος κεντρικά. Έτσι θα καλύψετε την άδεια και περίεργη πλευρά και θα σταθεροποιήσετε καλύτερα την διαφάνεια. Μπορείτε και εδώ να κάνετε κολάζ. Με το χέρι ψαχουλέψτε την επιφάνεια για να εντοπίσετε τις τρύπες που έκανε ο διακορευτής. Με ένα στυλό ή κάτι άλλο αιχμηρό ανοίξτε τες ξανά όσο πιο καλά μπορείτε χωρίς να καταστρέψετε το κολάζ σας. Κάντε την ίδια εργασία και για το οπισθόφυλλο και αφήστε τα στην άκρη κάπου. Αν θέλετε βάλτε κάτι βαρύ πάνω τους (κάνα βιβλίο) για να πατηθουν λιγάκι.

Καπλαντίζοντας το εξώφυλλο

Πάρτε τις χρησιμοποιημένες σελίδες και κόψτε τες στη μέση προσεκτικά έτσι ώστε να προκύψουν φύλλα διαστάσεων 14,85Χ21cm. Τακτοποιήστε τες σε λόφο, έτσι ώστε όλες οι καθαρές σελίδες να είναι προς την ίδια πλευρά. Όπως θα κάνατε σε μια τράπουλα. Με τον χάρακα βρείτε το κέντρο της πλευράς βιβλιοδεσίας και διακορεύστε όπως κάνατε και με το εξώφυλλο. Έτοιμα και τα φύλλα.

by eleftherita_

Υπομονή! Τελειώνει! Πάρτε το κρικάκι από το μπρελόκ και με την πένσα κόψτε το στο κέντρο (εκεί που δεν υπάρχει διπλή σειρά μέταλλο). Δύσκολο και θέλει λίγο ζόρι ή τη βοήθεια από κάποιον χειροδύναμο. Κάποιον κουταλιανό ίσως. Αν σας δυσκολέψει πολύ μην εγκαταλείψετε. Υπάρχει και η λύση της κορδέλας ή του κορδονιού.

Το πέρασμα του κρίκου

Έχετε έτοιμα τα κρικάκια. Λυγίστε τα ελαφρώς για να είναι πιο εύκολο. Περάστε τα σταδιακά. Πρώτα το ένα και μετά το άλλο και όχι ταυτόχρονα. Πρώτα το εξώφυλλο, μετά τα φύλλα με τη σωστή φορά και μετά το οπισθόφυλλο. Πριν τα ζουλήξετε για να κλείσουν σιγουρευτείτε ότι το τετράδιο ανοίγει τελείως. Αν ανοίγει ζουλήξτε για να κλείσουν όσο πιο πολύ μπορείτε. Τυλίξτε μονωτική ταινία γύρω – γύρω από τα κρικάκια για να μην σας ανοίξουν και για να μη σας γρατζουνήσουν. Έτοιμο το τετράδιο!

Σφίξτο λίγο ακόμα

Tips:
1. Όπως θα δείτε και από αυτά που κάναμε μπορείτε να ανοίξετε ένα μικρό «παράθυρο» στο εξώφυλλο σας! Βέβαια φροντίστε και τι θα δείχνει αυτό γιατί ως γνωστά αγαπάμε τα παράθυρα με θέα.

by karry

2. Αν αποφασίσετε να κάνετε υφασμάτινα τετράδια, κόψτε το ύφασμα σε Α4 διάσταση κάντε το κολάζ εκεί. Ίσως χρειαστεί λίγο ράψιμο στις γωνίες για να μη ξεφτάνε.

by sofiathereader

3. Το τετράδιο μπορεί να έχει πάντα μαζί του το αγαπημένο σας μολύβι. Αν θέλετε να το κάνετε έτσι κάντε 2 τρυπούλες (κοντινές σχετικά δηλαδή στα 4 cm μεταξύ τους) με τον διακορεφτή στην απέναντι πλευρά από αυτή που θα βάλετε τα κρικάκια (αυτή που λέω της βιβλιοδεσίας) και στο οπισθόφυλλο εσωτερικά. Όταν ολοκληρωθεί το τετράδιο, περάστε κορδέλα έτσι να μπορείτε να δένετε εκεί το μολύβι σας.

Να και το demek στυλό!

4. Αν αντί για λευκές σελίδες βάλετε χαρτονάκια μπορείτε να το κάνετε και album φωτογραφιών! Άμα ρίξετε και μερικές διαφάνειες ενδιάμεσα θα γίνει ακόμα και πιο τέλειο.
5. Προσθέστε μερικές σελίδες με χρώμα ή με τυχαίες φωτογραφίες μέσα στο τετράδιο για διαχωριστικά ή για πλάκα.
6. Σε τυχαίες ή και όχι σελίδες κάντε μια τρύπα με τον διακορευτή. Με λίγη κορδέλα έχετε ένα διαχωριστικό ή απλά μια χαριτωμενιά!

by Anastazzia

Καλή επιτυχία!

Ετικέτες: , .

9 σχόλια

 1. Όντως εντυπωσιακά εξώφυλλα! :ο)

  Απάντηση
  • Πράγματι! Άντε περιμένουμε και το δικό σου εντυπωσιακό τετράδιο 🙂

   Απάντηση
 2. Ευχαριστώ για το workshop… 🙂

  Απάντηση
  • 🙂 Θα γίνουν και άλλα πολλά!

   Απάντηση
 3. Παλιά μου τέχνη κόσκινο!Όταν τα κάναμε εμείς αυτά…στο γυμνάσιο τότε…απ΄λα δεν υπήρχε facebook,internet,twitter κ.τ.λ για να τα κάνουμε shere,post,like!!!!!!!!!!!

  Απάντηση
  • Αν και δεν νομίζω πως ένα like σε Facebook διαφέρει πολύ από ένα “μου αρέσει” από κοντά, σίγουρα το internet βοηθάει πολύ στο share 🙂 Καλώς ήρθες και ελπίζω να ξεσκονίσεις καλά την παλιά σου τέχνη για να μας δώσεις και ιδέες 🙂

   Απάντηση
 4. Παράθεμα: Γράμματα με πηνιόσυρμα και baker’s twine | in my closet

 5. Παράθεμα: Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στις διακοπές | in my closet

 6. Παράθεμα: Πολύχρωμα τετράδια με καπλάντισμα και κολάζ | in my closet

Απάντηση