Πολύχρωμοι κουμπαράδες-γουρουνάκια με γυψόγαζα

Μερικές μέρες πριν το workshop με τα φωτιστικά είχαμε δώσει ραντεβού με την @Anastazzia και την @koishii_1 για να πάμε στο Praktiker και να πάρουμε τα ηλεκτρολογικά απαραίτητα (ντουί, λάμπες κ.λπ.).

Στον μεγάλο και μακρινό δρόμο για τη Θέρμη, η @Anastazzia είχε έμπνευση και άρχισε να μου λέει διάφορες ιδέες για κατασκευές. Είχα βγάλει ένα μπλοκάκι και σημείωνα τις ιδέες που έπεφταν βροχή και δεν την προλάβαινα. Κάποια στιγμή ανέφερε την γυψόγαζα και ενθουσιάστηκα γιατί δεν το είχα ξανακούσει αυτό το υλικό. Μπίρι, μπίρι και μπίρι μπίρι, συν καμιά 10αριά emails με links και σκέψεις και εικόνες, ψήθηκα πολύ να κάνω κάτι με τη γυψόγαζα και την @Anastazzia για δασκάλα. Έπεσαν μερικά emails και μαζευτήκαμε στην κουζίνα να κάνουμε πολύχρωμους κουμπαράδες με γυψόγαζα και χωρίς άνοιγμα για να βγαίνουν τα χρήματα.

Τι χρησιμοποιήσαμε:

 • Γυψόγαζα περίπου 3 μέτρα ανά κατασκευή. Την πουλάνε στα ορθοπεδικά είδη και κοστίζει 1,20 ευρώ το ρολάκι του 1,5μέτρου ή 2,40 ευρώ το σετάκι με τα δυο ρολάκια.
 • 2-3 μπαλόνια μέτριου μεγέθους. Δε θα χρειαστούν όλα αλλά κάποια θα σπάσουν σίγουρα στην αρχή.
 • Λίγο χαρτί από την ανακύκλωσή σας. Αν δεν έχετε ειδικό κουτί για την ανακύκλωση του χαρτιού στο σπίτι σας, φτου σας.
 • Κολλητική ταινία απλή. Το γνωστό και σελοτέιπ.
 • Ακρυλικά χρώματα ή/και τέμπερες.

Εργαλεία:

 • Ένα μπολάκι φαρδύ και ρηχό με νερό. Όταν τελειώσει η κατασκευή θα πλυθεί και θα είναι μια χαρά.
 • Πινέλα διάφορα.
 • Ψαλίδι.
 • Καμιά ποδίτσα για να μη λερωθείτε.
 • Οδοντογλυφίδες.

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε στρώστε αρκετά φύλλα από την ανακύκλωσή σας στο τραπέζι που θα δουλέψετε. Ο γύψος καθαρίζεται αλλά μπορείτε να το αποφύγετε γενικά. Μετά τοποθετήστε κοντά σας το μπολάκι γεμάτο έως τη μέση με νερό και φουσκώστε το μπαλόνι. Μη γίνει «τούμπανο». Να μπορεί να ζουλιέται χωρίς να σκάει.

Κόψτε μικρά κομματάκια χαρτί και διαμορφώστε τα «χαρακτηριστικά» του γουρουνιού. Ρολάκια για ποδαράκια και μυτούλα, τριγωνάκια για αυτάκια, λωριδούλα για την ουρίτσα. Κολλήστε τα μέρη με σελοτέιπ. Όχι πολύ καλά. Ίσα ίσα να σταθούν στο σημείο που θέλετε. Πρώτα κολλήστε τα πόδια και σιγουρευτείτε ότι στέκεται το γουρουνάκι, μετά τα αυτιά και τέλος την ουρά που θα πρέπει όταν κολληθεί το γουρουνάκι να στέκεται μόνο του όρθιο. Προσοχή στις ισορροπίες.

Κόψτε τη γυψόγαζα σε κομμάτια μικρά (5cm), μεσαία (8cm) και μεγάλα (12cm). Βασικά ξεχάστε τα μεγέθη και κόψτε τυχαία κομμάτια. Αρκεί να έχετε ποικιλία. Και κόψτε και τα δυο ρολά σας προκαταβολικά. Έτσι και βάλετε τα χέρια στο νερό δε θα μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο. Κάθε κομμάτι θα το βουτάτε 1-2secs στο νερό πριν το βάλετε πάνω στην κατασκευή.

Γυρίστε το γουρουνάκι σας ανάποδα και αρχίστε από τα πόδια και προς τα πάνω. Τυλίξτε τη γυψόγαζα γύρω, γύρω από κάθε ποδαράκι και λίγο στο μπαλόνι για να στέκεται καλύτερα και να ενωθεί. Δουλέψτε σαν να θέλετε να του φτιάξετε ένα παντελονάκι. Όλο το κάτω σώμα προσεκτικά. Αφήστε το κάπου να στεγνώσει για 5 λεπτάκια και χρησιμοποιήστε τις οδοντογλυφίδες (special credits to dragongrrrr). Για να τσιμπήσετε κανένα φαγώσιμο χωρίς να φάτε γύψο και χωρίς να πρέπει να πλυθείτε. Αν δεν έχετε προνοήσει να έχετε φαγώσιμα πάνω στο τραπέζι της δημιουργίας, διορθώστε άμεσα. Αλλά πλύνετε και κανένα χέρι πριν.

Όταν τσιμπήσετε και στεγνώσει ελαφρά και το «παντελονάκι» του γουρουνιού συνεχίστε με τα αυτιά και την ουρά και τελευταίο το σώμα. Μην ξεχάσετε να αφήσετε εγκοπή για τα κέρματα σε κάποιο σημείο. Όπως θα ανακαλύψετε και μόνοι σας το πρώτο στρώμα στεγνώνει εύκολα και έτσι αν θέλετε ένα πεταχτό αυτί απλά κρατήστε το λίγο στον αέρα μέχρι να σταθεροποιηθεί ελαφρώς. Όταν σιγουρευτείτε ότι όλο το μπαλόνι έχει καλυφθεί με γυψόγαζα αφήστε το 10 λεπτάκια να στεγνώσει. Επαναλάβετε όπως πριν με τις οδοντογλυφίδες.

Περάστε δεύτερο στρώμα με γυψόγαζα αφού έχει στεγνώσει το πρώτο και διορθώστε διάφορες ατέλειες. Πάλι πρώτα πόδια, μικρό διάλειμμα, αυτιά, ουρά, σώμα. Το δεύτερο στρώμα θέλει ένα 12ωρο χαλαρά για να στεγνώσει. Βάλτε το κάπου ζεστά (κοντά σε καλοριφέρ) ή απλά αφήστε το κάπου και συνεχίστε με τις οδοντογλυφίδες.

Εμείς δώσαμε ραντεβού για βάψιμο όπου και χρησιμοποιήσαμε ότι υπήρχε διαθέσιμο.

Μερικές ιδέες για την «διακόσμησή» του:

 • Σκουλαρίκι στο αυτί. Η τρύπα, γίνεται με μια οδοντογλυφίδα όσο στεγνώνει.
 • Καπελάκι, ρουχαλάκια και άλλα αξεσουάρ αφού στεγνώσει.
 • Για να του φορέσετε γυαλιά δοκιμάστε να δείτε ότι στέκονται κάπως στα αυτιά του και δεν σας γέρνει από το βάρος. Αν γέρνει ενισχύστε την ουρά.
 • Στρας, τιάρα, πούλιες, τούλια, φτερά και πούπουλα. Πάνω από όλα extravaganza.
 • Χαυλιόδοντες για να γίνει αγριογούρουνο, κέρατο για να γίνει μονόχοιρος και άλλα μπορείτε να τα κάνετε με λίγο χαρτί και γυψόγαζα πάνω στο γουρουνάκι.

Μερικά tips:

 • Η γυψόγαζα είναι εύκολο υλικό και δε θέλει ιδιαίτερη τέχνη. Θέλει βρέξιμο, άπλωμα και πολύ χαϊδεμα για να «κλείσουν» οι τρύπες. Όσο πιο υγρά είναι τα χέρια σας τόσο πιο «ομαλή» επιφάνεια αποκτάει.
 • Στον πάτο του μπολ και στα χέρια σας επάνω μαζεύεται γύψος. Μαζέψτε τον και χρησιμοποιήστε τον για να βουλώσετε τρυπούλες και άλλα τέτοια.
 • ΜΗ σπάσετε το μπαλόνι πριν τον βάψετε. Με τα χρώματα θα ξαναμαλακώσει και μπορεί να σας χαλάσει.
 • Αυτιά μεγάλα και μικρά, μύτη σαν βρύση ή στραβή δεν παίζει ρόλο. Είναι το δικό σας γουρουνάκι και είναι διαφορετικό.

Αν ενθουσιαστήκατε και θέλετε να πάτε να πάρετε 10 διπλά ρολά για να το κάνετε με παρέα ή πολλά μόνοι σας να έχετε έτοιμη απάντηση στην ερώτηση «Μα καλά τι σπάσατε;». Παραμένει είδος ορθοπεδικών ;). Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν να λερωθούμε αλλά κυρίως την @Anastazzia που το πρότεινε, το έψαξε και μας το έδειξε. Εγώ είχα και ένα έξτρα μάθημα μερικές μέρες μετά! Δείτε όλες τις φωτογραφίες και τους δημιουργούς στο σχετικό set.

23 Σχόλια

Απάντηση