Λικέρ λεμόνι πολύχρωμο σαν την Άνοιξη

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δε μου αρέσουν τα γλυκά αλκοολούχα. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα του λικέρ εκτός και αν ξεμέναμε παρέα στο σπίτι και δεν είχαμε κάτι άλλο να πιούμε. Αλλά ψήθηκα πολύ με το λικέρ ρόδι.

Όχι τόσο με τη γεύση, όσο με τη διαδικασία και με τη δυνατότητα να «φτιαχτούν» τα μπουκαλάκια. Και το πήρα απόφαση πως θα κάνω ένα λικεράκι όποτε μπορώ. Εξάλλου στην ντουλάπα μου έχω άπειρα πραγματάκια που θα μπορούσαν να διακοσμήσουν ένα μπουκάλι.

Για έμπνευση είπα να χρησιμοποιώ αυτόν τον πίνακα με τα φρούτα εποχής και για συνταγή τις αδερφές, τους φίλους και την google. Τον Μάρτιο είχα τις 3 επιλογές: γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μήλο. Το πρώτο ούτε να το δω δε θέλω. Το μήλο το έχω πιο πολύ χειμωνιάτικο έτσι έμενε το λεμόνι και θυμήθηκα ότι είχα λαχταρίσει πολύ το λιμοντσέλο που είχε φτιάξει η denyblue. Για όσους δε με ξέρουν, το λεμόνι είναι το αγαπημένο μου φρούτο. Ωωω ναι. Ως φρούτο το αντιμετωπίζω.

Έψαξα εδώ και εκεί και τελικά κατέληξα ότι η συνταγή που μου ταιριάζει περισσότερο ήταν αυτή που ήθελε το λεμόνι στο σκοτάδι. Λείπω όλη την ημέρα από το σπίτι. Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το έχω στο μπαλκόνι και να κυνηγάω το φως όλη μέρα. Επίσης φαινόταν (και είναι) απλή στην εκτέλεση και λίγο της υπομονής. Δεν είμαι της υπομονής άνθρωπος αλλά δε βιάζομαι και να πιω λικεράκι.

Έστησα το σκηνικό όπως θα έπρεπε:

  • 2lt βότκα. Κάθε μπουκάλι έχει 700ml οπότε χρειάστηκα 3. Ήθελα Absolut αλλά βολευτήκαμε με 3 Smirnoff χωρίς να μας πάρουν για Α.Α. Special credits σε @Evangelia_t που έτρεχε να φέρει τα μπουκάλια.
  • 12 λαχταριστά λεμονάκια που πλύθηκαν πολύ προσεκτικά.
  • Ένα κολοκυθοκαθαριστή. Χρήσιμο εργαλείο που δεν είχα αλλά ζόρικο γενικά.
  • Το βάζο τέρας και δυο μπολ.

Αν προσέξετε τις αναλογίες είναι διπλάσιες από την αρχική συνταγή. Ήθελα να έχω μεγάλη παραγωγή για να χαρώ και εγώ και οι φίλοι. Βέβαια η συνταγή χρησιμοποιεί τα φλούδια μόνο οπότε έπρεπε κάτι να βρω να κάνω με το μέσα. Δύσκολη επιλογή. Έγινε μια πολύ γλυκιά λεμοναδίτσα που με δυσκολία καταναλώσαμε σε διάφορα workshops γιατί είμαστε δύσκολα παιδιά (not).

Έπρεπε να βρω μπουκαλάκια για το λικέρ και ο στόχος ήταν μικρά των 200ml με φελό. Υπολόγισα ότι θα χρειαζόμουν 20 μπουκαλάκια και το κόστος ήταν 10 ευρώ για να τα αγοράσω αλλά ήθελα να έχει και πάλι μια νότα upcycle το λικεράκι. Έτσι έβαλα αγγελία στο xariseto αυτή τη φορά και ζητούσα μπουκαλάκια. Είχα μεγάλη ανταπόκριση και μάλιστα μια κυρία από Τρίκαλα που έχει ταβέρνα ένας πρώτος ξάδερφός της (Ίανθος), μου έταξε πως θα μου τα κρατάει γενικά τα μπουκαλάκια από το κρασάκι και από το ουζάκι.

Τελικά παρέλαβα από 4 μέλη και έχω ακόμα λαμβάνειν. Τους ευχαριστώ όλους και τους έχω φυλάξει ένα γεμάτο. Τα μπουκάλια πλύθηκαν προσεκτικά με καυτό νερό, απορρυπαντικό και ξύδι και βράστηκαν αρκετή ώρα για να απολυμανθούν. Το γεγονός ότι θα μπει οινόπνευμα μέσα δε θα πρέπει να σημαίνει κάτι για την υγιεινή τους. Έτσι μπήκαν σε μια σειρά και περίμεναν το περιεχόμενο.

Όσο περίμενα έκανα διάφορες δοκιμές για τη διακόσμησή τους. Τα ήθελα ανοιξιάτικα και χαρούμενα. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κίτρινες χάντρες που μου είχαν περισσέψει από ένα παλιό workshop για μπρελόκ, πράσινο νήμα και πορτοκαλί κορδέλα. Είναι ένας συνδυασμός χρωμάτων που μου φτιάχνει πολύ τη διάθεση και μου θυμίζει Άνοιξη.

Ήρθε η ώρα και βγήκε το βάζο από το σκοτεινό ντουλάπι και έπρεπε να αφαιρεθούν προσεκτικά οι φλούδες και να φιλτραριστεί το περιεχόμενο. Η μεγάλη μου αδερφή μου το τόνισε πάρα πολλές φορές ότι πρέπει να διατηρήσω τη διαύγειά του πάση θυσία. Έτσι πέρασα 3 ώρες μέσα στην κουζίνα σε αναθυμιάσεις λεμονιού και βότκας. Πώς να μεθύσετε χωρίς να πιείτε στάλα.

Αυτό που με ικανοποίησε περισσότερο από όλα σε αυτό το λικεράκι ήταν οι φωτογραφίες που ίσως είναι οι πιο λαχταριστές που έχω βγάλει. Ετοίμασα το σιροπάκι και τα ένωσα όλα μαζί στο τεράστιο βάζο. Ανακάτεψα προσεκτικά αλλά ήθελα να δω πως θα ήταν το λιμοντσέλο στα μπουκαλάκια μου και έτσι το μοίρασα σε 18 μπουκαλάκια ακριβώς.

Το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο τέλειο όσο ήταν το ρόδι αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με τι μου αρέσει εμένα. Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει η διανομή του και περιμένω εντυπώσεις και από άλλους πριν αποφασίσω αν έγινε καλό τελικά. Πάντως οι κουζίνα μου έχει μια πολύχρωμη γωνιά και αυτό οπτικά με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Τον Απρίλιο σειρά έχει η φράουλα και αυτή τη φορά δε θέλει υπομονή. Το φτιάχνεις και το πίνεις την ίδια μέρα! Μάλλον σε κάποιο workshop Απριλίου θα πέσουν πολλά χικ!

6 σχόλια

  1. Αν θέλεις πέρνα από το μπλογκ μου να παίξουμε!
    http://deco-candles.blogspot.com/2011/03/blog-post_25.html

    (Δεν φύτρωσε ακόμα το λουλουδάκι μου)

    Απάντηση
  2. Πολύ ωραία τα μπουκαλάκια, έχουν μια ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη αίσθηση που σε καλεί να βγεις έξω στο φως!

    Απάντηση
  3. Ευχαριστώ πολύ για το λικέρ λεμόνι, το δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ!!!! Και το μπουκαλάκι είναι λαχταριστά ωραία διακοσμημένο!!!!

    Απάντηση
  4. Το εφτιαξα κι εγω με λεμονια βιολογικα απο Κρητη!!!!Και νομιζω οτι μου βγηκε λιγοτερο γλυκο απο οτι μου αρεσει….Μαλλον θα του προσθεσω λιγο σιροπακι ακομα!!!
    Μπουκαλακια ομως δε στολισα…βαριομανε!!!

    Απάντηση
    • Όσο θα περνάνε οι μέρες θα στρώνει. Είναι λικέρ ωρίμανσης. Όσο για το στόλισμα μη στεναχωριέσαι. Καλόπιοτο να είναι και στολίζεις κάτι άλλο 🙂

      Απάντηση
  5. Παράθεμα: Λικέρ φράουλα | in my closet

Απάντηση