Πως να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες!

Καλύτερες φωτογραφίες για τις δημιουργίες σας

Κάλεσαν έναν διάσημο φωτογράφο σε ένα επίσημο γεύμα. Η οικοδέσποινα αφού τον καλωσόρισε, του είπε “Μου αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες σου. Θα πρέπει να έχεις εξαιρετική φωτογραφική μηχανή”. Ο φωτογράφος δεν απάντησε. Αφού τελείωσε το γεύμα ο φωτογράφος ετοιμάστηκε να φύγει και αποχαιρετώντας την οικοδέσποινα της είπε “Μου άρεσαν πάρα πολύ τα φαγώσιμα που μας ετοίμασες. Θα πρέπει να έχεις εξαιρετική κουζίνα”. Με αυτήν την ιστορία ξεκίνησε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο Αλέξης Καμίτσος στο World of Crafters για να μας βοηθήσει να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες και με κέρδισε αμέσως.

Backstage από τη φωτογράφιση της Σούλας!

Backstage από τη φωτογράφιση της Σούλας!

Πολύ τακτικά με ρωτάτε τι φωτογραφική μηχανή έχω και βγάζω τόσο ωραίες φωτογραφίες. Σκέφτηκα λοιπόν αντί να απαντήσω με τον τύπο της φωτογραφικής μου, που ναι είναι DSLR, να απαντήσω με ένα άρθρο για το πώς μπορείτε να βγάλετε και εσείς ωραίες φωτογραφίες με μια απλή compact φωτογραφική μηχανή. Δανείστηκα την Canon Powershot A1400, που αγόρασε ένας καλός φίλος πριν από έναν χρόνο με 66 ευρώ (φωτο 1 επάνω) και έριξα στην τσάντα μου και τη Σούλα, την τσαχπίνα γάτα μου, ένα χαριτωμένο πλεκτό γατάκι. Λίγο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και λίγο στο σπίτι και ετοίμασα κάποιες προτάσεις που ελπίζω να σας βοηθήσουν και να μη σας μπερδέψουν. Να πω επιπλέον ότι γύρισα τη φωτογραφική μηχανή στο τελείως αυτόματο πρόγραμμα, αυτό που ο χρήστης απλά κοιτάει και φωτογραφίζει. Ούτε καν το zoom δεν πείραξα. Δεν ήθελα να σας μπερδέψω με διαφράγματα, ταχύτητες, ISO, white balance και άλλα τέτοια που βοηθάνε πολύ αλλά δεν είναι και απαραίτητα για αρχή. Τέλος όλες οι φωτογραφίες που ακολουθούν δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η Σούλα με τη νέα της φίλη για να δείτε και τη Σούλα σε φυσικό μέγεθος!

Η Σούλα με τη νέα της φίλη για να δείτε και τη Σούλα σε φυσικό μέγεθος!

Φως και πάλι φως και πάλι φως

Το πιο σημαντικό πράγμα στη φωτογραφία είναι το φως. Το είδος του φωτός καθορίζει σε έναν τεράστιο βαθμό και την ποιότητα της φωτογραφίας. Χοντρικά εγώ τα ξεχωρίζω στα παρακάτω:

 • Σκληρό φως ήλιου: Ντάλα μεσημέρι και όχι υπό σκιά. Αυτό στο οποίο καίγεται όποιος δε φοράει αντηλιακό.
 • Μαλακό φως ήλιου: Πολύ πρωί ή απόγευμα ή/και με λίγη συννεφιά ή/και στη σκιά αντικειμένων που δέχονται το σκληρό φως.
 • Ψυχρό φως τεχνητό: Λάμπες φθορίου, λάμπες led με ψυχρό φως.
 • Θερμό φως τεχνητό: Λάμπες πυρακτώσεως, λάμπες led με θερμό φως
 • Φλας φωτογραφικής μηχανής.

Γενικά η δική μου πρόταση είναι πάντα μα πάντα να φωτογραφίζετε σε μαλακό φως ήλιου. Είτε είναι στο μπαλκόνι σας, είτε στην ταράτσα, είτε δίπλα σε ένα παράθυρο του σπιτιού, να το προτιμάτε. Θα δείξω πόσο μεγάλη διαφορά θα έχετε στο αποτέλεσμα παρακάτω.

Απόσταση και γωνία λήψης

Η Σούλα πάει παραλία να πάρει τον αέρα της

Η Σούλα πάει παραλία να πάρει τον αέρα της

Όταν πάμε διακοπές ή σε ένα ταξίδι και θέλουμε να φωτογραφίσουμε την παρέα μας μπροστά σε ένα μνημείο ή σε ένα πολύ όμορφο τοπίο απομακρυνόμαστε για να χωρέσουν όλα στη φωτογραφία μας. Όταν όμως θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα αντικείμενο όσο πιο μακριά του πάμε, τόσο λιγότερα πράγματα επιτρέπουμε να φανούν για αυτό. Η Σούλα κάθισε υπομονετικά σε ένα παγκάκι της παραλίας και περίμενε να τη φωτογραφίσω. Οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Θα έλεγε κάποιος πως οι φωτογραφίες 1 και 4 είναι χαριτωμένες γιατί φαίνεται και η θάλασσα και τα δεντράκια και το πλοίο στο βάθος αλλά η Σούλα με το ζόρι φαίνεται και είναι κρίμα. Στη φωτογραφία 2 και 5 πλησίασα τη Σούλα αρκετά αλλά και πάλι θεωρώ ότι στη φωτογραφία υπάρχουν πολλές άχρηστες πληροφορίες που μου αποσπούν την προσοχή. Τελικά το πήρα απόφαση και την πλησίασα όσο περισσότερο μου επέτρεπε η φωτογραφική μηχανή. Μάλιστα άλλαξα και γωνία λήψης και έχουμε το πρώτο κοντινό της.

Τι προτείνω:

 • Απόσταση – γωνία λήψης: Πλησιάστε όσο πιο πολύ μπορείτε το αντικείμενο σας. Δεν είναι καν απαραίτητο να φαίνεται ολόκληρο σε όλες τις φωτογραφίες. Αλλάξτε θέση γύρω του και πειραματιστείτε. Δοκιμάστε να το δείτε με πολλές διαφορετικές γωνίες.
 • Φως: Προσοχή στις σκιές. Το σκληρό φως ήλιου δημιουργεί μαύρες σκιές που μπορεί να εξαφανίσουν σημαντικά σημεία από τη φωτογραφία.
 • Φως: Προσπαθήστε να μην φωτογραφίζετε κόντρα στον ήλιο. Στην 1 και 2 η θέση του φωτογράφου είναι απέναντι από τον ήλιο και αυτό σκοτεινιάζει τα πάντα. Η ελάχιστη αλλαγή γωνίας στην 3 και στην 6 έβγαλε το φωτογράφο από τη θέση απέναντι από τον ήλιο (ουφ) και επέτρεψε να φωτιστεί καλύτερα η Σούλα.

Φόντο

Δοκιμάζοντας φόντα για τις φωτογραφίες της Σούλας

Δοκιμάζοντας φόντα για τις φωτογραφίες της Σούλας

Λένε ότι το λευκό φόντο είναι το καλύτερο φόντο για όλες τις φωτογραφίσεις αντικειμένων. Δε συμφωνώ. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας στην επιλογή του φόντου. Υπάρχει πειραματισμός και προσπάθεια να βρούμε τι κολακεύει καλύτερα τον πρωταγωνιστή μας. Και πάλι οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Η Σούλα είναι ένα παρδαλό γατί με πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Νομίζω οποιαδήποτε προσπάθεια να βγει φωτογραφία σε ενδιαφέρον ή περίεργο φόντο δεν την κολακεύει. Ειδικά αυτό με τα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο που ήλπιζα ότι θα της ταίριασε με απογοήτευσε πολύ. Όμως το μωβ (ανεξάρτητα από το πόσο πολύ το αγαπώ) φάνηκε κάτι να κάνει και είπα να δοκιμάσω και άλλα φόντα.

Τι κρίμα που η Σούλα δεν έχει ροζ μυτούλα! Θα έβγαινε καλύτερα στις φωτογραφίες

Τι κρίμα που η Σούλα δεν έχει ροζ μυτούλα! Θα έβγαινε καλύτερα στις φωτογραφίες

Για ακόμα μια φορά οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Νομίζω πως πλέον έχω αποδείξει πόσο άσχημες είναι οι σκιές που κάνει το σκληρό φως. Πλέον έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε ότι η Σούλα (και όχι μόνο) αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον της και έτσι είναι πιο ροζ στο μωσαϊκό από ότι σε ένα μπλε φόντο. Διάλεξα χρώματα που να της ταιριάζουν και το μωσαϊκό για να δω πως θα φαινόταν σε πιο ουδέτερα χρώματα.

Τι προτείνω:

 • Δοκιμάστε ό,τι έχετε. Εφημερίδες, φύλλα από παλιά βιβλία, πεντάγραμμα, άμμο, μωσαϊκά και ξύλινες επιφάνειες.
 • Προσέξτε καλά τα χρώματα του αντικειμένου σας. Πειραματιστείτε με χρώματα κοντά στα χρώματα του αντικειμένου και χρώματα αντίθετα ή και συμπληρωματικά.
 • Αν το αντικείμενό σας έχει υφή όπως εδώ η Σούλα που είναι πλεκτή ίσως να το κολακεύουν φόντα χωρίς υφή. Μου αρέσει η 1 φωτογραφία αλλά πραγματικά η Σούλα χάνεται στο μωσαϊκό.
Μια πολύ χαριτωμένη φωτογραφία της Σούλας <3

Μια πολύ χαριτωμένη φωτογραφία της Σούλας <3

Μια συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι πώς πετυχαίνω να φαίνεται ένα σημείο καθαρό στη φωτογραφία και όλα τα άλλα θολά. Αυτό στην ορολογία της φωτογραφίας λέγεται και bokeh ή μικρό βάθος πεδίου. Κάποιοι θα σας πουν ότι θέλει επαγγελματική φωτογραφική μηχανή για να το πετύχετε και ίσως έχουν δίκαιο αλλά υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος. Τοποθετήστε οποιοδήποτε αντικείμενο σας σε σημείο που να χάνετε ο ορίζοντας δηλαδή με φόντο κάποιο τοπίο ή τη θάλασσα ή κάτι μακρινό πολύ από το αντικείμενο και εσείς πλησιάστε όσο περισσότερο μπορείτε στο αντικείμενο. Κλικ! Ειδικά αν το κάνετε όλο αυτό σε μαλακό φως ημέρας ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα όπως στην Σούλα εδώ πιο πάνω.

Φωτογραφίζοντας στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο

Οι φωτογραφίες της Σούλας από την κουζίνα μου

Οι φωτογραφίες της Σούλας από την κουζίνα μου

Το ξέρω πως δεν είναι πάντα εύκολο να βγείτε από το σπίτι. Έχετε μόλις φτιάξει κάτι (ίσως είναι και μαύρα μεσάνυχτα) και θέλετε να το φωτογραφίσετε άμεσα για να το ανεβάσετε στο blog σας ή στη σελίδα σας στο facebook ή για να το έχετε για το αρχείο σας γιατί την επόμενη μέρα θα το χαρίσετε σε κάποιον. Οι φωτογραφίες 1, 2 και 3 είναι μέρα μπροστά σε ένα παράθυρο με λευκή κουρτίνα οπότε έχουμε σχεδόν μαλακό, φυσικό φως και οι 4,5 και 6 είναι κάτω από λάμπα φθορίου στον πάγκο της κουζίνας. Προσέξτε πόσο αλλάζει το χρώμα της Σούλας ανάλογα με το φως και το φόντο.

Μεγάλο μοντέλο στις φωτογραφίες μου η Σούλα!

Μεγάλο μοντέλο στις φωτογραφίες μου η Σούλα!

Και τώρα πάμε στα δύσκολα. Εδώ δεν υπάρχει καν υπόνοια φυσικού φωτισμού και μάλιστα οι 1,2 και 3 είναι κάτω από θερμό φως led και οι 4,5 και 6 με φλας. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να βγάλετε μια τέτοια φωτογραφία διαλέξτε φωτεινά φόντα όπως το κίτρινο και μην βγάζετε φωτογραφίες με φλας. Ειδικά αν συγκρίνετε την 2 με την 5 θα πείτε και εσείς “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΛΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΛΑ” και σε ό,τι άλλο αντικείμενο θέλετε να φωτογραφίσετε. Αν το φως δεν σας φτάνει φέρτε και άλλα φώτα (πορτατίφ, προβολάκια, φώτα νυχτός, φακούς, φακούς διαβάσματος) αλλά μην ανάψετε φλας. Είναι ό,τι χειρότερο αισθητικά για τη φωτογραφία σας.

Ακόμα με φλας και σταματάω!

Ακόμα με φλας και σταματάω!

Νομίζω πως πλέον μπορείτε να βρείτε ποιες είναι με φλας και ποιες όχι. Οπότε πάμε λίγο να συνοψίσουμε τα tips για τη φωτογράφιση σε κλειστό χώρο!

Τι προτείνω:

 • Δοκιμάστε ψυχρά και θερμά φώτα και δείτε τι είναι καλύτερο για το αντικείμενό σας.
 • Αποφύγετε φωτογραφίες με έντονη κιτρινάδα γιατί δείχνουν άσχημα. Αν σας βγαίνουν με πολλή κιτρινάδα αλλάξτε φως ή/και προσθέστε φως.
 • Αν σας βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες ή out of focus δηλαδή θολές έχετε λίγο φως. Προσθέστε φως ακόμα και αν χρειαστεί να ζητήσετε τη λάμπα θύελλας του γείτονα.
 • Αν έχετε ανάψει όλα τα πιθανά φώτα και δεν έχετε προκαλέσει black out αλλά και πάλι είναι κίτρινες ή σκοτεινές οι φωτογραφίες, αλλάξτε φόντο.
 • Μια λάμπα που φωτίζει έναν καθρέπτη είναι δύο λάμπες αν το καλοσκεφτείτε.
 • Μια λάμπα που φωτίζει ένα αλουμινόχαρτο είναι μια λάμπα και μισή. Αυτά είναι μαθηματικά για crafters 😉
Η Σούλα σε όλα τα πιθανά χρώματα!

Η Σούλα σε όλα τα πιθανά χρώματα!

Γιατί είναι σημαντικό να βγάζετε ωραίες φωτογραφίες;

Διαβάζω πάρα πολλά blogs και παρακολουθώ πάρα πολλές σελίδες στο facebook που ασχολούνται με τις χειροτεχνίες είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά. Η καλή φωτογραφία σε ένα χειροποίητο αντικείμενο είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το αντικείμενο και τις ώρες που ζοριστήκατε και ξοδέψατε για να το κάνετε. Είναι κρίμα και άδικο να παιδεύεστε να κάνετε υπέροχα πράγματα και να μην ξοδεύετε λίγη ωρίτσα να το φωτογραφίσετε. Και είναι κρίμα να λέτε “ναι αλλά εγώ δεν έχω καλή φωτογραφική μηχανή” γιατί δεν χρειάζεται τόσο πολύ όσο νομίζετε αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Είναι σημαντικό να φτιάχνετε ένα υπέροχο κόσμημα και να το βλέπω και να το λαχταράω. Κι εγώ και όσοι το βλέπουν.

Και ένα μικρό τεστάκι

Και ένα μικρό τεστάκι

Μέχρι τώρα όλες οι φωτογραφίες ήταν με την απλή φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποίησα. Μια όμως από τις παραπάνω είναι με την δική μου φωτογραφική η οποία είναι μια Canon 40D με έναν σταθερό 35mm φακό. Μπορείτε να βρείτε ποια είναι αυτή από την τετράδα παραπάνω; Και αν την βρήκατε (θα μου το πείτε στα σχόλια) τελικά τι έχει να ζηλέψει από τις υπόλοιπες 3; Πάρτε λοιπόν τα κινητά ή τις compact ανά χείρας και αρχίστε τις φωτογραφίες και θα δείτε πως όσο περισσότερο πειραματίζεστε τόσο περισσότερο θα σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Σκεφτόμουν ότι ίσως να σας άνοιξα την όρεξη και να θέλετε να μιλήσουμε και για τα δύσκολα της φωτογραφίας όπως το διάφραγμα, η ταχύτητα, το ISO, το white balance, το lightbox, και ακόμα και λίγη επεξεργασία μετά τη φωτογράφιση αλλά μπορεί και όχι. Περιμένω να μάθω στα σχόλιά σας. Καλές φωτογραφίσεις!

29 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Υφασμάτινος λαγός Tilda | Giveaway | in my closet

 2. Παράθεμα: 10 tips για καλύτερη παρουσία στα social media για χειροτέχνες | in my closet

Απάντηση