Περί ασύστολης κλοπής και κλεφτράκων

Περί ασύστολης κλοπής και κλεφτράκων

Αυτό το άρθρο δεν είναι σαν τα συνηθισμένα άρθρα που γράφω με προτάσεις για έμπνευση ή κάποια κατασκευή που προτείνω να κάνετε. Είναι κάτι που θέλω εδώ και πολύ καιρό να γράψω αλλά δεν το αποφασίζω γιατί φοβάμαι πως θα είναι κάπως σκληρή και αιχμηρή η γραφή μου και ίσως στεναχωρήσω κάποιους από εσάς. Όμως, πλέον με πνίγει και έτσι το έγραψα. Θέλω λοιπόν να σας μιλήσω για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Έφτιαξα το in my closet το 2010 και το μετέφερα σε δικό μου site φέτος, πριν από μερικούς μήνες. Τον Δεκέμβριο θα κλείσω 5 χρόνια που δημιουργώ και γράφω με βασική πρόθεση να μοιραστώ την γνώση και να εμπνεύσω τη δημιουργία. Δαπανάω πολλές ώρες να σκεφτώ μια ιδέα, να την υλοποιήσω, να την καταγράψω φωτογραφικά βήμα-βήμα για να μπορεί όποιος θέλει και έχει όρεξη να την προσπαθήσει. Δεν είναι σκοπός μου να κρύψω κάτι από τη δημιουργική διαδικασία αλλά να την κάνω όσο πιο απλή μπορώ. Είναι βαθιά μου επιθυμία να με «αντιγράψει» κάποιος προσπαθώντας να φτιάξει κάτι που προτείνω. Αλλιώς γιατί να μπαίνω σε τόσο κόπο και να μην βγάζω φωτογραφίες μόνο το τελικό αποτέλεσμα;

Όμως, αυτό δε σημαίνει πως είμαι οκ να μπαίνει κάποιος στο in my closet, να παίρνει ό,τι του γουστάρει (κείμενα ή φωτογραφίες) και να τα βάζει στο δικό του χώρο χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει το in my closet με link, δηλαδή αναφορά στην πηγή. Είναι τουλάχιστον αισχρό και ανήθικο και με ενοχλεί κάθε φορά που το πετυχαίνω. Είτε κάποιος έχει κλέψει κάτι δικό μου, είτε κάτι άλλου δημιουργού. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο κάτω από μια φωτογραφία μου ή κάτω από ένα κείμενό μου να βάλει κάποιος ένα link για εμένα. Είναι απλό, όμορφο και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να με ευχαριστήσει που βρήκε σε εμένα μια ιδέα και την χρησιμοποίησε για δικό του όφελος.

Γιατί βρε ντουλαπάκι είσαι τόσο απόλυτο και κατηγορηματικό; Δηλαδή τι έχεις να κερδίσεις με ένα link και επιμένεις σε αυτό; Φαντάζομαι ότι είναι μια εύλογη απορία σας ή τουλάχιστον είναι δική μου απορία. Είμαι κατηγορηματική γιατί πιστεύω ότι ο κόπος πρέπει να αναγνωρίζεται και αυτό ας είναι με ένα link που θα μπορεί κάποιος να πατήσει και να με γνωρίσει και εμένα, την ταπεινή δημιουργό. Πιστεύω στην ανταποδοτικότητα του internet. Είμαι οκ με αυτά τα sites που υπάρχουν φτιάχνοντας συλλογές από ιδέες και ζουν από τις διαφημίσεις τους. Καλά κάνουν που ψαχουλεύουν το internet και σε μισή ωρίτσα έχουν ξεπετάξει ένα άρθρο με «100 ιδέες για να αξιοποιήσετε τα παλιά σας κάδρα» ή «10 ιδέες για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο» πετώντας φωτογραφίες από όπου τις μάζεψαν. Είναι τόσο δύσκολο να έχουν κάτω από κάθε φωτογραφία και την πηγή της;

Θα σας απαντήσω εγώ. Ναι είναι. Γιατί κάποιοι (και είναι δικαίωμά τους) δεν επιτρέπουν τη χρήση των φωτογραφιών/κειμένων τους από άλλους ακόμα και με αναφορά πηγής. Κάποιοι άλλοι όπως εγώ, το επιτρέπουν. Με αναφορά στην πηγή. Αν όμως είσαι ένας κλεφτράκος που θέλεις να πάρεις ό,τι σου έβγαλε το google image search και να φτιάξεις κάτι πρόχειρο και γρήγορο, για να λες ό,τι έχεις περιεχόμενο στο site σου και επισκεψιμότητα, θα πρέπει να ξοδέψεις χρόνο και σεβασμό, για να βρεις τι θέλει ο κάθε δημιουργός.

Ξέρω πως αυτές οι νοοτροπίες δε θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι έψαχναν πάντα τρόπους να βγάλουν γρήγορα και χωρίς κόπο λεφτά ή να αποκτήσουν γρήγορη δόξα. Δεν είναι και πολύ πρωτότυπο το φαινόμενο της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας στο internet. Όμως, εδώ τώρα έρχομαι εγώ να ζητήσω μια μεγάλη χάρη από όλους εσάς που με διαβάζετε και με γνωρίζετε. Την επόμενη φορά, που θα βρεθείτε από αναζήτηση σε ένα site με συλλογές ιδεών (πολύ βολικές άμα ψάχνετε πολλές ιδέες) ρίξτε μια καλή ματιά για αναφορά στην πηγή κυρίως των φωτογραφιών. Και αν δεν βρείτε, φύγετε και μην ξαναπατήσετε εκεί.

Εμείς οι ίδιοι ως αναγνώστες που ψάχνουμε γρήγορα μια λύση στην αναζήτησή μας ή στο πρόβλημά μας, επιτρέπουμε σε τέτοια sites να υπάρχουν και να ανθίζουν και να κερδίζουν εις βάρος άλλων δημιουργών. Κάθε επίσκεψή μας είναι μετρήσιμη και την επισκεψιμότητά τους δείχνουν στους υποψήφιους διαφημιζόμενους για να κερδίσουν και άλλες διαφημίσεις. Μη τους κάνετε το χατίρι. Μη τους επιβραβεύετε σιωπηλά (με την επίσκεψή σας) για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους. Μην τους κάνετε like και share στα social media, γιατί δεν τους αξίζει.

Δεν θα μπω στον κόπο καν να αναφέρω τα πολλαπλά παραδείγματα τέτοιων κλεφτράκων στα ελληνικά δεδομένα. Δεν θα τους χαρίσω ούτε ένα κλικ ακόμα. Είμαι όμως σίγουρη ότι ξέρετε κάποια από αυτά τα sites και μάλιστα μερικές φορές μου τα στέλνετε και με email και με μηνύματα στη σελίδα στο facebook ως ιδέες που βρήκατε και θέλετε να μου προτείνετε. Μην το κάνετε σας παρακαλώ. Με ενοχλεί για όλα τα παραπάνω που έγραψα. Και πολλούς από εσάς σας έχω μαλώσει στο παρελθόν και θα συνεχίζω να σας μαλώνω.

Η δημιουργία είναι χαρά και ανταπόδοση. Είναι μοίρασμα και σεβασμός. Δεν είναι το πλιάτσικο καιροσκόπων και ανθρώπων, που δεν σέβονται τους δημιουργούς.

Υ.Γ. Αφορμή για αυτό το άρθρο δεν είναι κάποια κλοπή που υπέστη το in my closet, αν και έχει συμβεί πολλές φορές αλλά κάτι που έγραψε σήμερα η blogger Despina Studio και μου θύμισε πόσο ενοχλητικό είναι όλο αυτό. Ευχαριστώ Δέσποινα για την υπενθύμιση.

Ετικέτες: .

21 σχόλια

  1. Ντουλαπάκι μου, όπως καταλαβαίνεις μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και σ’ευχαριστώ για την αναφορά.Κι εγώ αυτά ήθελα να πω και να προσθέσω κάτι ακόμα.Ότι είμαι οκ αν δείχνουν την τελική φωτογραφία με πηγή, αλλά όχι τη διαδικασία, γιατί ακόμα κι αν έχει από κάτω λινκ, γιατί κάποιος να μπει στο μπλογκ μου ή στο δικό σου αν έχει δει όλη τη διαδικασία αλλού;Και το χειρότερο είναι ότι στην αναζήτηση εκείνο το σάιτ θα βγει παραπάνω και όχι το μπλογκ απ’όπου έχει κλαπεί η ιδέα.
    Το τελευταίο που λες είναι το πιο σωστό, να μην τα μοιραζόμαστε, να μην τα προωθούμε,άσχετα αν κι εγώ αυτό έκανα σήμερα, είχα το λόγο μου. Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που το βλέπει έτσι και σ’ευχαριστώ που είπες πράγματα που εγώ σκέφτομαι εδώ και καιρό και δεν έχω τολμήσει να γράψω στο μπλογκ μου.

    Απάντηση
    • Μεγάλο θέμα ανοίγεις και έχεις δίκαιο και ένα ευχαριστώ και από εδώ για την υπενθύμιση. Είναι κρίμα να μην υπάρχει σεβασμός.

      Απάντηση
  2. Δυστυχώς εγώ έχω ένα μπλόγκ λιγότερο χρονικό διάστημα από εσένα Άννα, αλλά έχω διαπιστώσει ότι το μόνο εύκολο είναι να έχεις ένα μπλόγκ σήμερα και να το παίζεις έξυπνος!Δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να ψάξω αν κάποιος με αντιγράφει ή όχι γιατί απλώς δεν θέλω να χαλαστώ, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα λες και λίγα λες. Κουράστηκα να βλέπω μια εικόνα και οδηγίες ΧΡΗΣΕΩΣ όπως ακριβώς και στα φάρμακα που αγοράζεις από το φαρμακείο ή από τα έπιπλα σε πακέτο που σου δίνουν οδηγίες συναρμολήγησης. Πιστεύω ότι καλά κάνεις και τα λες, αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλη άγνοια για να μην καταλάβει ποιος το έχει παλέψει και ποιος το έχει αντιγράψει!!!

    Απάντηση
    • Δυστυχώς δεν είναι θέμα κατανοήσης αλλά βολής του τύπου “έλα μωρέ αφού βρήκα εδώ αυτό που έψαχνα όλα καλά”.

      Απάντηση
  3. Συμφωνώ με όσα γράφεις.
    Φιλάκια …

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ πολύ καλή μου.

      Απάντηση
  4. Μια πολύ απλή λύση στις φωτογραφίες είναι να βάλεις κάποιο υδατογράφημα. Δεν θα πειράξει κανέναν κάτω δεξιά ένα διαφανές inmyc.gr . Αντιθέτως όσοι το δουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα, θα επισκεφθούν την σελίδα, και θα είναι ο κόσμος που πραγματικά θέλεις για επισκέπτες.

    Απάντηση
    • Ναι σίγουρα είναι απλό και γίνεται είτε με επεξεργασία της φωτογραφίας είτε πιο “αναίμακτα” με ένα σχετικό wordpress plugin. Όσο απλό είναι και το crop θα έλεγα 😉 Το θέμα μου όμως δεν είναι να “προστατεύσω” τις φωτογραφίες μου και ειδικά έτσι.

      Απάντηση
  5. Ντουλαπακι μου σε καταλαβαινω το εχω βιωσει και εγω και συμφωνω απολυτα μαζι σου , δεν επιτρεπεται πλεον καμμια ανοχη σε ολο τουτο και ειδικα οταν συμβαινει συστηματικα σε φιλω και ευχομαι καλες δημιουργίες !!!

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ καλή μου και έτσι ας αρχίσουμε να αντιδράμε σε τέτοια φαινόμενα. Μπορεί κάτι να καταφέρουμε.

      Απάντηση
  6. Συμφωνώ μαζί σου, με ενοχλεί και εμενα που υπάρχουν συγκεκριμένα Ελληνικά site που το κάνουν. Εγώ δε μπαίνω στο κόπο να δω τι γράφουν καν. Ο καθένας κρίνεται απο τις πράξεις του και αυτό λέγεται Κλοπή και κουτοπονηρια. Αλλα πότε σε αυτη τη χωρα σεβαστηκαμε ο ενας τον αλλον? Πότε φερθηκαμε σαν Ευρωπαιοι (που θελουν να λεγονται μερικοι).. Η ομαδικοτητα στην Ελλαδα ειναι αγνωστη λεξη και το blogging λειτουργεί με αυτό το τρόπο κατά τη γνώμη μου, ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον. αλλα τι λεω τωρα.. εδω δεν ειναι Αμερικα ειναι Ελλαδισταν. Πάντως και εγώ υδατογράφημα έχω και προς το παρόν δεν έχω αντιληφθεί κάτι… όχι πως το ψάχνω κιόλας. Καλό Βράδυ.

    Απάντηση
    • Νομίζω πως όλοι μας αν το ψάξουμε κάτι θα βρούμε κλεμμένο με τρόπο που δε θέλουμε αλλά μετά όλο αυτό το κυνήγι είναι τόσο ψυχοφθόρο που δεν αξίζει. Εγώ ελπίζω πως σιγά σιγά θα αλλάξουμε και θα γίνουμε πιο αλληλέγυοι και με μεγαλύτερο σεβασμό ο ένας στον άλλον. Για μια ελπίδα ζούμε.

      Απάντηση
  7. Και τους ξέρουμε τους κλεφτράκους και το έχουμε ζήσει. Συμφωνώ ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει όλο αυτό είναι να εκπαιδευτεί ο αναγνώστης στο να ξεχωρίζει το αυθεντικό και να μην επιβραβεύει με επισκεψιμότητα τέτοια sites. Ακόμη και η αντιγραφή με αναφορά πηγής, στο τέλος και με ψιλά γράμματα συνήθως, με ενοχλεί. Ο αναγνώστης δεν θα μπει να δει την αρχική πηγή αφού έχει μπροστά του όλο το κείμενο και τις φωτογραφίες και ακόμη χειρότερα δεν θα καταλάβει ότι πρόκειται για αντιγραφή. Πολύ καλά κάνεις και επισημαίνεις το πρόβλημα με αυτή την ανάρτηση.

    Απάντηση
    • Αυτό ακριβώς Ελευθερία μου είναι το θέμα. Δεν έχω την απαίτηση ο αναγνώστης να γνωρίζει τα πάντα αλλά έχω την υποχρέωσει να του επισημάνω κάποια κακώς κείμενα και όπως λες να τον εκπαιδεύσω να με βοηθήσει να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω.

      Απάντηση
  8. Εμένα πάλι με ενοχλούν και οι μικροαντιγραφείς, οι ¨τόσο-όσο” που σού το παίζουν και υπεράνω μετά. Οι άλλοι, αυτοί που περιγράφεις, είναι πιο “έντιμοι” καθώς το κλέψιμό τους είναι ξεκάθαρο. Όχι πως δεν είναι εκνευριστικό και ψυχοφθόρο (το αντίθετο μάλιστα).Και οι δύο κατηγορίες έχουν για μένα ακριβώς το ίδιο θράσσος. Δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο ο μέσος αναγνώστης ενδιαφέρεται να ευαισθητοποιηθεί για τέτοια θέματα. Όχι τουλάχιστον ο αναγνώστης με την λογική πολυκατάστημα, ήτοι διαβάζω ένα άρθρο που τα έχει όλα! Την καλημέρα μου.

    Απάντηση
    • Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς και είναι κακό. Το έχω δει και αλλού και έχω διαβάσει και διάφορα δικά σου κείμενα και τολμώ να πω ότι συγχίστηκα πολύ. Θεωρώ ότι από το βήμα που έχει η καθεμιά μας οφείλει να μιλήσει για τα κακώς κείμενα και να ενημερώσει τους ανθρώπους που τη διαβάζουν. Έτσι ελπίζω πως κάποια στιγμή, κάτι θα αλλάξει. Και σίγουρα αναγνώστες με λογική πολυκατάστημα (πολύ μου άρεσε η φράση) δε θα αλλάξουν αλλά ίσως δεν καιγόμαστε και πολύ να μας διαβάζουν. Κάνουμε τόσο κόπο. Δικαιούμαστε αναγνώστες με σεβασμό 🙂

      Απάντηση
  9. μου ειχει διαφυγει η αναρτηση αυτη αλλα να μαι! οχι που θα ελειπα….
    μια χαρα τα λες και τα γραφεις Αννα μου και δυστυχως το θεμα τελευταια εχει αρχισει να περνει μορφη χιονοστιβαδας, αφου τα συγκεκριμενα blogs κερδιζουν με διαφημισεις και τα συναφη. αλλα θα συμφωνησω και με τη Δημητρα… και η αλλη αντιγραφη με ενοχλει!Και δε θεωρω οτι ειναι κατι που εμφανιζεται μονο στην Ελλαδα αυτο…πολλα τετοια φαινομενα υπαρχουν και στα sites του εξωτερικου. ειναι θεμα ανθρωπου και παιδειας!

    Απάντηση
  10. Και ποιόν δεν ενοχλεί να καρπώνεται τη δουλειά του κάποιος άλλος κι εκείνος να παραμένει αφανής ηρωας! Συνήθως το κάνουν αυτοί που δε χαλάνε φαιά ουσία για τίποτα,αφού όλα βρίσκονται έτοιμα και προσφέρονται στο πιάτο. Γινόταν πάντα ,πόσο μάλλον τώρα που το διαδίκτυο είναι τόσο πλούσιο σε προίκα! Στις αναρτήσεις μου αναφέρω πάντα τον εμπνευστή μου,και πάντα λέω και το εννοώ οτι αν έχω φτάσει σ ένα επίπεδο εδώ και 5 χρόνια που μπλογκάρω και δημιουργώ,είναι γιατί υπάρχουν χιλιάδες άλλοι εκεί μέσα που με εμπνέουν με τα δικά τους πρωτοποριακά έργα. Πολύ σωστή η πρότασή σου και θα την ακολουθήσω νάσαι σίγουρη.Καλή δημιουργική συνέχεια

    Απάντηση
  11. πολυ ωραιο θεμα και ο τροπος που το παρουσιασες αψογος. συμφωνω σε ολα μαζι σου.

    Απάντηση
  12. Θίγεις ένα θέμα με το οποίο πραγματικά -αν και τα λες σωστά- εγώ προσωπικά έχω σταματήσει προ πολλού να ασχολούμαι. Έχω βρεθεί αμέτρηρες φορές στη μεριά του “θύματος” και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι το φαινόμενο στο παρελθόν ήταν πιο φανερό (διότι υπήρχαν λιγότερα blogs,οπότε ο κλεφτράκος έκανε μπαμ) κάτι που πλέον δεν συμβαίνει διότι η πληθώρα των blogs κάνει τον αναγνώστη να ξεχνάει ακόμα και τι είδε (άρα ακόμη ένας λόγος να μην ασχολούμαι πια). Είναι εκνευριστικό, είναι ανήθικο αλλά εγώ έχω παραδώσει τα όπλα.

    Απάντηση
  13. Παράθεμα: Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η μέθοδος | in my closet

Απάντηση