Πλεκτό πασχαλινό κουνελάκι με φουντίτσα
Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με χειροτεχνίες έχω δοκιμάσει διάφορες ιδέες και τεχνικές. Άλλες τις έχω καταφέρει καλύτερα και άλλες όχι και τόσο αλλά προσπαθώ. Το πλέξιμο είναι κάτι που πραγματικά πιστεύω πως δεν με θέλει και όσο αυτό με αποφεύγει, τόσο περισσότερο εγώ το φοβάμαι. Έχω κάνει κάποιες, ας πούμε φιλότιμες, προσπάθειες αλλά δεν είχαν και πολύ καλό αποτέλεσμα. Όμως αγαπώ πολύ το μαλλάκι του πλεξίματος και στεναχωριέμαι όταν βλέπω ωραία πράγματα και δεν μπορώ να τα κάνω.
Πρόσφατα μάλιστα, έζησα μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία ως ντουλαπάκι που με συγκίνησε και μου υπενθύμισε το πόσο πολύ έχει αλλάξει την ζωή μου το in my closet. Επικοινωνησε μαζί μου μια αναγνώστρια, που είχε μόλις χάσει τη γιαγιά της, τον μοναδικό εν ζωή συγγενή της, για να με ρωτήσει αν θα ήθελα να αξιοποιήσω τα υλικά και τα πράγματα, που μέχρι τελευταία στιγμή έφτιαχνε η 97χρονη γιαγιά. Η γιαγιά ήταν μια πολύ ικανή και δραστήρια crafter παλαιάς κοπής που έραβε, έπλεκε και κεντούσε ασταμάτητα και όσο την βοηθούσαν τα μάτια της. Κρατούσε στην ντουλάπα της όλα τα υλικά που περίσσευαν από τις κατασκευές της, για να κάνει κάτι με αυτά αλλά δεν πρόλαβε. Έτσι, βρέθηκα με μια τεράστια ποσότητα από διάφορα υλικά και κυρίως μαλλιά πλεξίματος και κάτι όμορφα πλεγμένα τετράγωνα που μάλλον η γιαγιά προόριζε να γίνουν κάποτε μια κουβέρτα.
Αισθάνθηκα μεγάλη τιμή να έχω την ευθύνη να διαχειριστώ όλα αυτά που ένας προκομμένος άνθρωπος μάζευε μια ζωή και αναζήτησα τρόπους για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι χάρηκα όταν επιλέξαμε να φτιάξουμε λαγουδάκια με φουντίτσες για καλό σκοπό, αφού θα είχα μπόλικα υλικά να διαθέσω. Το ίδιο χάρηκα και με το γεγονός ότι φτιάξαμε κάδρα με νήμα και καρφιά για καλό σκοπό και που η Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης δέχτηκε την πρότασή μου για στεφανάκι πασχαλινό με αυγά από νήμα. Θα αξιοποιούσα τα μαλλάκια πλεξίματος για καλό σκοπό και έτσι θα μπορούσαν να τα χαρούν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα. Όμως τα πλεγμένα τετράγωνα παρέμεναν αναξιοποιήτα μέχρι που πέτυχα μια εξαιρετική ιδέα για πασχαλινό κουνελάκι. Την δοκιμάσαμε δειλά-δειλά στο workshop με τις φουντίτσες και βγήκε πολύ καλή. Μάλιστα στείλαμε και αρκετά στο ανάλογο μπαζάρ. Οπότε γιατί να μην την επαναλάμβανα και σε ένα workshop στην Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης;
Υλικά και εργαλεία:
- Ένα πλεκτό τετράγωνο, με οποιαδήποτε πλέξη.
- Μαλλάκι για τη συναρμολόγηση, στο ίδιο χρώμα με το τετράγωνο.
- Μαλλάκι για τη φούντα του λαγού.
- Υαλοβάμβακας ή τρεβίρα για το γέμισμα.
- Βελόνα και ψαλίδι.
Διαδικασία:
- Διπλώνουμε το τετράγωνο στη μέση και στο πάνω μισό του κάνουμε ένα τρύπωμα σε σχήμα τριγώνου όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα αριστερά. Θα το κάνουμε με μαλλάκι στο ίδιο χρώμα με το τετράγωνο για να μην φαίνεται. Εγώ εδώ το έκανα με λευκό για να μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα.
- Τραβάμε τις δύο άκρες του μαλλιού για να σουρώσουμε το τρίγωνο. Για να μην μας κοπεί το μαλλάκι από το τράβηγμα καλό είναι να το έχουμε περάσει διπλό.
- Μέσα στο σούρωμα βάζουμε γέμισμα.
- Με τη βελόνα συνεχίζουμε ενώνοντας τις δύο ελεύθερες άκρες του τετραγώνου μέχρι να ενωθούν τελείως.
- Μέσα στο πουγκάκι που έχει δημιουργηθεί θα βάλουμε μπόλικο γέμισμα για να σχηματίσουμε το σώμα.
- Ράβουμε την κάτω πλευρά έτσι ώστε να κλείσει το πουγκάκι και αφήνουμε τη βελόνα εκεί για να ενώσουμε μετά τη φουντίτσα.
Για το γέμισμα:
Αν το πλεκτό μας είναι κάπως αραιό ή κάνει μεγάλες τρυπούλες, η τρεβίρα ή ο υαλοβάμβακας θα αρχίσει να βγαίνει από το εσωτερικό και αυτό δεν θα φαίνεται καλά. Τι μπορούμε να βάλουμε μέσα;
- Τρεβίρα ή υαλοβάμβακα που έχουμε τυλίξει με μαλλάκι πλεξίματος στο ίδιο χρώμα.
- Ένα μπαλάκι από μαλλάκι αν μας περισσεύει και αν θέλουμε να κάνουμε το λαγουδάκι πολύ αντοχής και καλοσχηματισμένο.
- Κόβουμε ένα ύφασμα σε στρόγγυλο με διάμετρο όσο η μια πλευρά του τετραγώνου για το κεφάλι και επί δύο (η πλευρά του τετραγώνου) για το σώμα και με ένα γρήγορο τρύπωμα το σουρώνουμε και μέσα βάζουμε την τρεβίρα ή τον υαλοβάμβακα. Έτσι δε θα βγαίνει τίποτα από τις τρυπούλες του πλεκτού. Όσο πιο κοντά είναι χρωματικά το ύφασμα με το μαλλάκι που πλέξατε τον λαγό, τόσο το καλύτερο.
Εγώ τα δοκίμασα όλα και μου φάνηκαν όλα μια χαρά ως λύσεις αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι ειδικά αν θέλετε να κάνετε το πασχαλινό κουνελάκι δώρο σε ένα παιδάκι για να παίζει, το μπαλάκι με μαλλάκι πλεξίματος μέσα είναι η καλύτερη και η πιο ανθεκτική λύση αλλά ίσως και η πιο ακριβή με δεδομένο το πόσο νήμα θέλει συνολικά.
Αφού συναρμολογήσουμε το πασχαλινό κουνελάκι, φτιάχνουμε και μια φούντα και την δένουμε με τη βελόνα που είχαμε αφήσει να μας περιμένει. Την κουρεύουμε όσο πιο όμορφα μπορούμε και το πασχαλινό κουνελάκι είναι έτοιμο.
Δοκιμάσαμε να βάλουμε και μάτια και μουσούδα και μουστάκια αλλά δεν μας ενθουσίασε και πάρα πολύ. Μάλλον το θέλαμε πιο αφαιρετικό και πιο minimal αν και η ιδέα να μπει στο λαιμό φιογκάκι το έκανε πολύ τσαχπίνικο.
Το σημείο που σίγουρα κάνει τη διαφορά στο πασχαλινό κουνελάκι είναι η ουρίτσα για αυτό και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα στην φουντίτσα του για να είναι πολύ χαριτωμένη. Φυσικά μπορεί να είναι σε ό,τι χρώμα θέλετε αλλά καλό είναι να είναι σε διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο κουνελάκι. Και νομίζω πως είναι καλό να είναι μεγαλούτσικη αλλά μην το παρακάνετε και εσείς όπως και εγώ.
Οι δημιουργικές κυρίες που ήρθαν στην βιβλιοθήκη να φτιάξουμε τα κουνελάκια, τα χάρηκαν πολύ και ήθελαν να τους φτιάξουν διάφορα χαρακτηριστικά όπως μάτια, μύτη, στόμα, βλεφαρίδες αλλά και αξεσουάρ όπως κασκολάκια. Ήταν όλα μοναδικά και πολύ ιδιαίτερα και όπως πλέον συμβαίνει σε κάθε workshop αφιερώσαμε πολύ ώρα στην ομαδική φωτογράφιση. Για ακόμα μια φορά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Φρόσω, την κ. Πόπη, την κ. Νανά αλλά και το ξαδερφάκι μου που έκανε guest star εμφάνιση και βοήθησε και στη φωτογράφιση. Οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Ελένη που μου εμπιστεύτηκε τα υλικά της γιαγιάς της. Ήταν πραγματικά μεγάλη μου τιμή.
Με την ευκαιρία να πω πως οι άνθρωποι που κάνουν εργαστήρια στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, όπως εγώ, είναι εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες. Τα τελευταία χρόνια οι βιβλιοθήκες, τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν πολύ φιλότιμα και με ελάχιστα μέσα, να προσφέρουν εκπαιδευτικά και όχι μόνο προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες. Αν και εσείς μπορείτε να βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο, είτε να δείξετε κάτι που ξέρετε να κάνετε, είτε να μιλήσετε για κάποιο θέμα που πιστεύετε ότι θα ενδιέφερε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τη βιβλιοθήκη της περιοχής σας και να ρωτήσετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Ακόμα και αν δεν έχετε κάτι να δείξετε ή να πείτε, έχετε ενημερωθεί για όλα αυτά τα σπουδαία που γίνονται εκεί; Κάντε μια επίσκεψη και θα χαρείτε να δείτε ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον θα σας περιμένει.
5 σχόλια
Ρένα Χριστοδούλου Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 07:35
Αννούλα, είσαι απίστευτη και πολυτάλαντη.
Αξιοποιήσατε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεκτά τετράγωνα της γιαγιάς.
Ανυπομονώ να βρεθούμε στο κουμπί για να παίξω κι εγώ.
Φιλάκια πολλά.
meandmamablog Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 10:22
Αλλο ένα υπέροχο άρθρο και tutorial
Ariadne Skyrianidou Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 14:55
Πόσο όμορφα τα κουνελάκια.Μπράβο στην κυρία Ελένη που σου χάρισε τα υλικά της γιαγιάς της κι έπιασαν τόπο! Εσύ πάντα βρίσκεις τρόπους να αξιοποιείς τέτοια πράγματα.Πράγματι οι βιβλιοθήκες κάνουν πολύ καλή δουλειά. AriadnefromGreece!
Zina Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 09:06
εγω και το πλεξιμο ειμαστε μιλια μακρυα! βεβαια εχω και την Ακαματρα που μου το παρουσιαζει παιχνιδακι!!!! δεν το εχω δοκιμασει με παθος, αλλα δε ξερω αν θελω κιολας. μου αρκει που θαυμαζω τις δημιουργίες σας!
despinasstudio Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 12:40
Αν και από αυτό εγώ μπορώ να φτιάξω μόνο τη φουντίτσα , είναι πολύ όμορφο !