6 κατασκευές από ένα παλιό τζιν
Το τζιν είναι ένα ύφασμα που αγαπώ πολύ. Κρατούσα τα παλιά μου τζιν με μια ελπίδα ότι κάποτε θα κάνω κάτι με αυτά και όταν μια φίλη με ρώτησε αν χρειάζομαι και άλλα, δεν αρνήθηκα. Έτσι βρέθηκα με πολλά. Και έπρεπε να κάνω κάτι με όλα αυτά γιατί είχαν αρχίσει να κλέβουν ζωτικό αποθηκευτικό χώρο από το σπίτι. Έτσι αποφάσισα να τους αφιερώσω την πρώτη αποστολή του «Καλοκαιρινού Μαραθώνιου Δημιουργικότητας 2017», η οποία τελείωσε χθες.
Αποστολή 1η
Ξυπνάς το πρωί με την τσίμπλα στο μάτι και ψάχνεις να φορέσεις κάτι για να βγεις από το σπίτι. Πιάνεις ένα τζιν, προσπαθείς να μπεις αλλά επιμένει να στέκεται στα μπουτάκια και να μην κάνει ρούπι παραπάνω. Πιάνεις άλλο. Αυτό στέκεται στο ύψος του αλλά κάτι του λείπει. Όχι από άποψη. Από τριβή. Εκεί πάλι στα μπουτάκια. Και το κακό έχει παραγίνει. Φόρα κάτι άλλο, άστα και τα δύο στην άκρη και όταν γυρίσεις στο σπίτι, ασχολήσου πάλι μαζί τους. Η ζωή τους ως παντελόνια έχει τελειώσει και εσύ θα βάλεις το χέρι σου, το ψαλίδι σου, την βελόνα σου, την καλή σου διάθεση τέλος πάντων, για να βρουν μια νέα ζωή. Ή και δύο. Ή και τρεις. Ένα τζιν έχει μπόλικο ύφασμα για να γίνουν πολλά από αυτό. Η αποστολή σου είναι να το βγάλεις μια φωτογραφία πριν και μια φωτογραφία μετά. Αφού θα έχεις τελειώσει μαζί του. Έχεις 7 ημέρες να τελειώσεις τη σχέση που είχες μαζί του μέχρι σήμερα και να ξεκινήσεις μια νέα. Η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί όταν ανέβουν στη σελίδα στο facebook και οι δύο φωτογραφίες.
Έκανα πολλά και διάφορα με αυτά αλλά ήθελα να σουμάρω εδώ τις βασικότερες ιδέες που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος με ένα μόνο τζιν και με το ελάχιστο δυνατό ράψιμο. Να γράψω εδώ ότι κάποιες από αυτές τις ιδέες τις έχω δει να τις κάνουν με ζεστή σιλικόνη, χωρίς ράψιμο δηλαδή, αλλά αν πρόκειται κάτι να το πλύνετε έστω και μια φορά στη ζωή του, να το αποφύγετε. Επιπλέον όλες οι ιδέες που ακολουθούν μπορούν να γίνουν και με ράψιμο στο χέρι αν δεν υπάρχει ραπτομηχανή, με την παντοδύναμη και υπέρτατη πισωβελονιά!
Πουγκιά από παλιό τζιν
Ας ξεκινήσουμε από χαμηλά, στα μπατζάκια. Κάποια τζιν έχουν ωραίο και μεγάλο ρεβέρ. Έτσι ήταν αυτό που θυσίασα.
- Μετράμε πόσο ψηλό το θέλουμε το πουγκάκι και κόβουμε όσο πιο ίσια μπορούμε.
- Γυρίζουμε το μέσα-έξω και ράβουμε με πισωβελονιά το άνοιγμα που κόψαμε. Αφήνουμε βέβαια και 1cm περιθώριο ραφής.
- Ανοίγουμε με ένα μικρό ψαλιδάκι μια τρυπούλα στο κέντρο από το μπροστά ρεβέρ.
- Κόβουμε μια κορδέλα σε μήκος μεγαλύτερο από ότι το ρεβέρ και περνάμε στην μια άκρη μια παραμάνα.
- Περνάμε την παραμάνα μέσα στο ρεβέρ και με το χέρι την σμπρώχνουμε μέχρι να βγει ξανά από την άλλη πλευρά. Στις ραφές θα σας δυσκολέψει λιγάκι αλλά θα περάσει κανονικά.
Δεν είναι το τέλειο, καλοραμμένο πουγκάκι αλλά είναι ένα φανταστικό και γρήγορο πουγκάκι.
Θήκη για μπουκάλια με παλιό τζιν
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε μια ωραία συσκευασία για ένα μπουκάλι κρασί ή κάποιο άλλο μπουκάλι. Εδώ το παντελόνι που χρησιμοποίησα δεν είχε ρεβέρ αλλά απλή ραφή στο μπατζάκι. Η κορδελίτσα πιο λεπτή μεν αλλά χώρεσε μια χαρά μέσα από τη ραφή με το κόλπο της παραμάνας. Επειδή τα έκοψα λίγο μεγαλύτερα από όσο έπρεπε, τα γύρισα λιγάκι και μου άρεσε και έτσι. Ας πούμε ανάποδο μπατζάκι στο μπουκάλι.
Θήκη για βιβλίο από παλιό τζιν
Όπως φτιάξαμε το πουγκάκι αλλά χωρίς να περάσουμε κορδέλα, μπορούμε να έχουμε θήκη για βιβλίο. Για να το ρίξουμε στην τσάντα της παραλίας και να μην τσαλακωθεί και να μην γεμίσει με άμμο. Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο ασφαλή ράβουμε μια κορδέλα και ένα κουμπάκι για να μπορεί να κρατάει το βιβλίο μέσα και είναι έτοιμη.
Κουβαδάκια από παλιό τζιν
Αυτή είναι μια λίγο πιο δύσκολη κατασκευή αλλά από τις πιο αγαπημένες μου. Μάλιστα πήρα φόρα για να φτιάξω όσα περισσότερα μπορούσα μιας και μου άρεσε τόσο πολύ. Εκτός από το τζιν θα χρειαστείτε και μια κάποια ενίσχυση για να γίνει λίγο πιο σταθερό και ένα ύφασμα για το μέσα μέρος. Εγώ για αυτό χρησιμοποίησα παλιές και φθαρμένες σατέν μπυτζάμες μου που θα κατέληγαν στην ανακύκλωση. Θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες σε αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο για τα κουβαδάκια από τζιν.
Με την ευκαιρία να πω ότι δοκίμασα και foam για την ενίσχυση και όχι μόνο τους κλασσικούς τρόπους (βλιζελίνη, αράχνη, freezer paper, θερμοκολλητική βάτα, interfacing) και χάρηκα πολύ για αυτό. Μάλιστα επειδή είναι λίγο ακριβό υλικό (για τα δικά μου δεδομένα), φύλαξα όλες τις λωρίδες που προέκυψαν από το κόψιμο των κομματιών και τις έραψα με ζικ ζακ ραφή μεταξύ τους για να τις αξιοποιήσω ως ενίσχυση και σε άλλα κουβαδάκια.
Βέβαια πρέπει να παραδεχτώ πως το αγαπημένο μου μέρος στα τζιν είναι οι κωλότσεπες. Τις αγαπώ γιατί συνήθως είναι με ωραία σχέδια και κεντήματα και αν κοπούν σωστά μπορούν να γίνουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα. Συνήθως όταν ξεκινάω να χαλάω ένα τζιν ξεκινάω από αυτές για να είμαι σίγουρη ότι δε θα κοπούν και δε θα καταστραφούν από λάθος. Πέρσι έκανα μια πολύ χρηστική και όμορφη θήκη για τα ραπτικά μου, με αυτές τις τσέπες κυρίως και πολύ την χάρηκα.
Εξάλλου οι τσέπες είναι πάντα μια εξαιρετική προσθήκη οπουδήποτε. Χαζεύοντας τις υφασμάτινες τσάντες που μαζεύω από ταξίδια, από συνέδρια και από διάφορες εκδηλώσεις σκέφτηκα πως μια τσέπη θα μπορούσε να κρύψει μια άσχημη ή μη ενδιαφέρουσα διαφημιστική στάμπα και έτσι να μου επιτρέψει να την κρατάω όποτε θέλω.
“Μπαλώματα” από παλιά τζιν σε υφασμάτινες τσάντες
Κάθε υφασμάτινη τσάντα είναι διαφορετική αλλά όλες θα ωφεληθούν από μια έξτρα τσέπη. Για χαρτομάντηλα, για το εισιτήριο του λεωφορείου και για οτιδήποτε. Αυτό που ουσιαστικά έκανα στην τσάντα ήταν να “κολλήσω” με απλό απλικέ διάφορα κομμάτια τζιν και φυσικά την τσέπη. Πάντα όταν ασχολούμαι με απλικέ ανατρέχω σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο της keywoman sew και φυσικά στις σημειώσεις μου από τα σεμινάρια απλικέ που έκανα στο Κουμπί Coffee & Crafts με την δασκάλα Γιώτα. Χρησιμοποιώ πάντα θερμοκολλητική αράχνη και ελάχιστο έως καθόλου ράψιμο ανάλογα με την περίπτωση.
Μαξιλαράκια λεβάντας με παλιά τζιν και άλλα περισσεύματα από υφάσματα
Για κάθε κομματάκι τζιν που περισσεύει από διάφορα άλλα κοψίματα υπάρχει μια ιδέα. Αυτή που με βολεύει είναι τα μαξιλαράκια λεβάντας για τις ντουλάπες και τα συρτάρια. Συνήθως τα κάνω 10x10cm και βάζω τζιν στην μια όψη και απλό ύφασμα που μου έχει περισσέψει από άλλες κατασκευές στην άλλη όψη. Τα ράβω από τις 3 πλευρές, τα γεμίζω με λεβάντα και 2-3 κλαράκια γαρύφαλλο και μετά ράβω και την τελευταία πλευρά αφού πρώτα περάσω και κορδονάκι/κορδελίτσα/δαντέλα για να μπορέσω και να τα κρεμάσω αν χρειαστεί. Προτιμώ το τζιν γιατί ξέρω ότι δεν επιτρέπει τη σκόνη της λεβάντας (που δημιουργείται σιγά-σιγά) να βγει και να γεμίσει το συρτάρι.
Μου αρέσουν έτσι ξώραφα (βλέπουμε δηλαδή τη ραφή) γιατί είναι πιο χαριτωμένα και πιο όμορφα. Φτιάχνω πολλά και γεμίζω κάθε κλειστό χώρο στο σπίτι (ντουλάπες, συρτάρια, πατάρι κ.λπ.) και άμα περισσέψουν βάζω και μέσα στα κουτιά των παπουτσιών που δεν φοράω πολύ. Μια φορά το μήνα τα ζουλάω λίγο για να ανακατευτεί η λεβάντα μέσα και να μυρίσουν και πάλι όπως στην αρχή. Αν νιώσω ότι ξεθύμαναν στάζω 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και τα φρεσκάρω.
Τα παλιά τους τζιν θυσίασαν 84 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τις δείτε όλες αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τις παρακάτω για να δοκιμάσω στα υπόλοιπα τζινς που έχω και δε θέλω να πετάξω:
- παιχνίδι αλογάκι του παλιού καιρού
- παιχνίδι καρχαρίας
- βιβλιάριο υγείας παιδιού
- στέκα για μαλλιά
- παιδικό τσαντάκι
- κολιέ με χάντρες από τζιν
- καρφίτσες γατούλα και ψαράκι
- βραχιόλι
- μπρελόκ κουκουβάγια
- νεσεσέρ με απλικέ
- νεσεσέρ για τα απαραίτητα των διακοπών
- εργαλειοθήκη
- τσάντα για το στρώμα τις γιόγκας
- θήκη καπνού
- σουβέρ με τις ραφές
- σουβέρ με κέντημα
- καπέλο για αμπαζούρ
Επιπλέον, είχαμε έξι πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:
- Καδράκι θήκη για κινητό όσο φορτίζει
- 5 DIY κατασκευές από παλιά τζιν χωρίς ράψιμο
- Πώς να φτιάξεις κοσμήματα (κολιέ και βραχιόλια) από παλιά τζιν
- Δώστε πνοή στο παλιό σας τζην… τσάντα και πορτοφόλι
- Καλοκαίρι και τζιν!
- Φτιάξτε χάντρες από τα παλιά σας τζην
Το δωράκι της 1ης αποστολής είναι ένα υπέροχο μενταγιόν από μολυβάκια που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας το “Φουρφούρι», μια νέα και πολλά υποσχόμενη δημιουργός που αγαπώ και θα ήθελα να την αγαπήσετε και εσείς. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι ένα υπέροχο κουβαδάκι από τζιν! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην πρώτη και κάπως δύσκολη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!
5 σχόλια
JulD Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 17:37
Υπέροχες και οι έξι κατασκευές!!! Συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές και στην τυχερή της ημέρας!!!
despinasstudio Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 22:35
Όλες οι κατασκευές υπέροχες, κι εσύ το έκανες κομμάτια το τζιν βλέπω!Με ενθουσίασε η θήκη παραλίας γιατί προστατεύει το βιβλίο και ακόμα περισσότερο η τσέπη στην υφασμάτινη τσάντα γιατί κι εγώ έχω αρκετές διαφημιστικές που είναι κρυμμένες στη ντουλάπα!Καλή συνέχεια σε όλους μας!
zina Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 08:54
Επερασαμε όμορφα!!!! Και χίλια ευχαριστω που το τσαντακι της μικρης ειναι μέσα στη συλλογη! Θα χαρει πολύ!!!!
provatomekaskol Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 13:05
Όλα είναι πολύ όμορφα και εμπνευσμένα!!! Νομίζω πως κι εγώ θα ψηφίσω τη θήκη βιβλίου ως αγαπημένη και θα την εφαρμόσω προσεχώς!!!
Παράθεμα: Ύφασμα από κουρελάκια, κορδέλες και κλωστές | in my closet