Μικρός οδηγός για την μαρμαρογραφία

Μικρός οδηγός για την μαρμαρογραφία

Όταν ήμουν παιδί και πήγαινα διακοπές με τους γονείς μου (σε κάποιο μέρος διαφορετικό από την Χαλκιδική) από τη δεύτερη μέρα κιόλας ψάχναμε καρτ ποστάλ να στείλουμε με τη μαμά μου στα αγαπημένα μας πρόσωπα που δεν είχαν έρθει μαζί μας. Με θυμάμαι να ψάχνω ώρες σε αυτά τα σταντ με κάρτες για να βρω κάποια κάρτα που να είναι όμορφη και να ταιριάζει και λίγο με τον παραλήπτη. Αν, για παράδειγμα, διάλεγα για τη θεία Λόλα, έψαχνα κάποια βραδινή, με πολλά φώτα και μπλινγκ-μπλινγκ γιατί ήξερα πως μια τέτοια θα την ενθουσίαζε περισσότερο από μια με κολώνες πεσμένες και αρχαία (όπως θα έλεγε η μαμά μου), που θα ικανοποιούσε το θείο Λάκη. Συνέχισα να το κάνω για πολλά χρόνια ακόμα, ακόμα και όταν ταξίδευα μόνη μου (χωρίς γονείς) μέχρι που σταμάτησα σταδιακά. Όμως αγαπώ τις καλοκαιρινές κάρτες και όπως χάρηκα πέρσι στον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας που είχε ανάλογη αποστολή, ήθελα να χαρώ και φέτος. Εγώ και όλοι οι τυχεροί αποδέκτες.

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και έντονους πειραματισμούς μαρμαρογραφίας

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και έντονους πειραματισμούς μαρμαρογραφίας

Αγαπάω τις κάρτες! Και τα γράμματα. Αλλά και τις κάρτες. Υπάρχει κάτι το μαγικό στον φάκελο που φτάνει με αποστολέα, παραλήπτη, γραμματόσημο και μέσα σκέψεις, λέξεις, εικόνες και πολλά άλλα. Καλό το email αλλά σαν το χειροπιαστό φάκελο, δεν έχει. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, θέλω να φτιάξεις κάρτα καλοκαιρινή, να τη γεμίσεις δροσερές ευχές, να τη φωτογραφίσεις, να ανεβάσεις τη φωτογραφία στη σελίδα στο facebook και μετά να την ταχυδρομήσεις κάπου. Αν θέλεις να τη στείλεις σε εμένα (θα χαρώ δεν το κρύβω), εδώ έχω τη διεύθυνσή μου! Αν θέλεις να τη στείλεις αλλού, μπορείς. Αρκεί να έχεις τη διεύθυνση.

Ένας πειραματισμός που ονομάσαμε γιαπωνέζικη άνοιξη

Ένας πειραματισμός που ονομάσαμε γιαπωνέζικη άνοιξη

Φέτος την Άνοιξη ξεκίνησα μια νέα συναρπαστική και πολύ δημιουργική απασχόληση, την μεταξοτυπία. Έκανα ένα κύκλο σεμιναρίων στην Vlassis Art Gallery με την υπέροχη εισηγήτρια και πολύ καλή φίλη, Ελεάννα. Θα γράψω ένα πολύ αναλυτικό άρθρο όταν ολοκληρωθεί ο Καλοκαιρινός Μαραθώνιος Δημιουργικότητας. Αυτά τα σεμινάρια ήταν η αφορμή να ασχοληθώ και με την μαρμαρογραφία. Όπως σύντομα ανακαλύψαμε με την αγαπημένη μου συμμαθήτρια Λένα, το χαρτί ή αλλιώς η επιφάνεια που θα τυπώναμε, ήταν πολύ σημαντική και έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε διάφορα χαρτιά και διάφορες ιδέες. Είδαμε κάτι χαρτιά με μαρμαρογραφία που είχαν φτιάξει στην γκαλερί σε άλλο σεμινάριο και είπαμε να δοκιμάσουμε.

Η κουζινούλα ετοιμάστηκε επιμελώς για τους πειραματισμούς μας

Η κουζινούλα ετοιμάστηκε επιμελώς για τους πειραματισμούς μας

Αφού έκανα μια προσεκτική έρευνα σε διάφορα άρθρα που είχαν γραφτεί, βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο ένα πολύ αναλυτικό άρθρο των A beautifull mess και ξεκίνησα να μαζεύω ότι χρειαζόμουν για να κάνουμε ένα μικρό και πολύ πειραματικό workshop. Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκα τη βοήθεια μιας πολύ καλής φίλης φαρμακοποιού, για την αποκωδικοποίηση των διαφόρων χημικών και για να μπορέσω να τα βρω στην ελληνική αγορά. Τελικά αποδείχτηκαν όχι και τόσο δύσκολα, στην εύρεση και στη χρήση.

Τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία και υλικά

Τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία και υλικά

Τα βασικά υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε είναι απλά και πολύ συγκεκριμένα:

  • Ένα τραπέζι που θα το έχετε καλύψει με μουσαμά ή με κάποια πλαστική επιφάνεια. Μετά τους πειραματισμούς ενδέχεται να έχει χρωματιστεί η επιφάνεια εργασίας με πολλούς και διάφορους τρόπους οπότε καλό είναι να προστατευθεί με κάτι είτε μιας χρήσης, είτε για ανάλογες “βρομοδουλειές”.
  • Έναν χώρο στεγνώματος. Εκεί που θα ακουμπήσετε τα όσα θα δοκιμάσετε να κάνετε μαρμαρογραφία, μέχρι να στεγνώσουν. Απλώστε παλιές πλαστικές σακούλες ή εφημερίδες (μπόλικες) ή παλιά περιοδικά (μπόλικα) για να προστατεύσετε ό,τι θα είναι από κάτω.
  • Δοχεία που να χωράνε τα χαρτιά που θέλετε να βάψετε πάρα πολύ άνετα. Μπορούν να είναι μεγάλες, πλαστικές λεκάνες κατά προτίμηση στο σχήμα του χαρτιού που θα βάψετε. Επειδή δεν θα καταφέρετε να τα πλένετε και να καθαρίσουν στο 100% μετά, ας είναι κάτι και πάλι μιας χρήσης ή για ανάλογες “βρομοδουλειές”. Δοκιμάσαμε τα αλουμινένια ταψάκια για ψήσιμο του supermarket και έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους (δεν ήθελαν πλύσιμο μετά) και δοκιμάσαμε και τα αγαπημένα SAMLA του IKEA που ήταν πολύ σούπερ γιατί χωρούσαν τέλεια τα Α4 χαρτιά μας μέσα.
  • Ξυλάκια για σουβλάκια. Πολύ χρήσιμα για το ανακάτεμα των χρωμάτων.
  • Πιπέτες. Και εγώ δεν ήξερα ότι τις λένε έτσι αλλά μικρό το κακό. Θα τις βρείτε σε μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας, σε φαρμακεία και σε άλλα μέρη σχετικά με καλλυντικά και πρώτες ύλες. Προτείνω να πάρετε πολλές και φτηνές παρά λίγες και ακριβές. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά και καθαρά σταγονόμετρα από φάρμακα. Αν για κάποιο λόγο τα κρατάτε. Ή αρχίστε να τα κρατάτε από εδώ και τώρα. Θα βοηθήσουν πολύ.
  • Παλιά τενεκεδάκια ή παλιά κεσεδάκια από γιαούρτια. Θα θελήσετε να κάνετε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις πριν τα ρίξετε στο νερό και καλό είναι να τα έχετε ανακατέψει κάπου πριν.
  • Χώρο που να εξαερίζεται σωστά. Ειδικά αν θα χρησιμοποιήσετε βερνίκια νυχιών. Ένα ανοιχτό παράθυρο σίγουρα ή και στο μπαλκόνι για πιο σίγουρα.
  • Χαρτί κουζίνας. Μπόλικο. Τα μεγάλα τα ρολά που πουλάνε στο supermarket. Θα χρειαστεί. Όλο.
  • Γάντια μιας χρήσης. Αδιαπραγμάτευτα θέλετε γάντια γιατί θα λερωθούν τα χέρια σας πολύ και μετά θα τα καθαρίζετε για ώρες, μην πω για μέρες.
  • Ποδιά ή παλιά ρούχα. Θα πιτσιλιχτείτε. Σας το υπόσχομαι. Ας μην συμβεί στα αγαπημένα σας ρούχα.
Προετοιμαστείτε για έναν υπέρτατο δημιουργικό χαμό!

Προετοιμαστείτε για έναν υπέρτατο δημιουργικό χαμό!

Φυσικά θα πρέπει να αποφασίσετε την ή τις επιφάνειες που θα κάνετε μαρμαρογραφία. Πρακτικά μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να μπορεί να “πιάσει” επάνω του χρώμα σε υγρή μορφή. Εμείς θέλαμε να κάνουμε μαρμαρογραφία σε χαρτιά και σε χαρτόνια για να τυπώσουμε αλλά μην σας περιορίσει αυτό. Στο Ftiaxto θα βρείτε πολύ ωραίες οδηγίες για να δοκιμάσετε σε μπολ, στο Maiden θα βρείτε οδηγίες για να δοκιμάσετε σε ύφασμα, και πάρα πολλές άλλες ιδέες.

Πειραματισμοί και πειραματισμοί και πειραματισμοί!

Πειραματισμοί και πειραματισμοί και πειραματισμοί!

Επιπλέον υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά γίνεται και χωρίς αυτά:

  • Στύψη. Τον παλιό εκείνο καιρό όταν οι άνθρωποι κόβονταν στο ξύρισμα, έτριβαν πάνω από το κόψιμο ένα ορυκτό λευκό σαν σκληρό αλάτι που λεγόταν στύψη και αυτό σταματούσε την αιμορραγία. Αυτό το κάνουν ακόμα μερικοί παππούδες για αυτό και μπορείτε ίσως να βρείτε και στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Αυτό είναι το alum που γράφουν οι a beautifull mess στο άρθρο τους. Αυτό το ορυκτό θα το κονιορτοποιήσετε σε ένα γουδοχέρι, θα το βάλετε σε ένα βαποριζατέρ με αναλογία 1 κουτάλι της σούπας σκόνη και 1 φλιτζάνι νερό και θα ψεκάσετε τα χαρτιά σας ή τα χαρτόνια σας πριν τους κάνετε μαρμαρογραφία. Με αυτόν τον τρόπο θα σταθεροποιηθεί καλύτερα το χρώμα της μαρμαρογραφίας όταν στεγνώσει. Εμείς δοκιμάσαμε και με στύψη και χωρίς και δεν είδαμε τεράστιες διαφορές αλλά καλό είναι να το ξέρετε. Αφού στεγνώσουν βάλτε κάτω από βάρος για να ισιώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε για μαρμαρογραφία ή σιδερώστε τα χωρίς ατμό.
Το βαποριζατέρ με την κονιορτοποιημένη στύψη

Το βαποριζατέρ με την κονιορτοποιημένη στύψη

  • Χημικό για την πύκνωση του νερού. Αυτό είναι μια σκόνη που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας. Αυτό είναι το methyl cellulose που γράφουν οι a beautifull mess στο άρθρο τους. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα ταπετσαρίας σε σκόνη που έχει την ίδια χημική σύνθεση. Θα βάλετε σε ένα λίτρο νερό, 1/4 της κούπας σκόνη και θα ανακατέψετε πάρα πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα μικρά σβολάκια. Καλό είναι αφού κάνετε το μείγμα να το αφήσετε να κάτσει και να πυκνώσει για μια ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε. Τα σβολάκια δεν είναι κακό να υπάρχουν αλλά αν κολλήσουν πάνω στο χαρτί με τα χρώματα εκεί δε θα πιάσει το χρώμα. Το μείγμα αυτό θα σας βοηθήσει να μην βουλιάζει το χαρτί μέσα στο νερό αλλά αν κάνετε 2-3 δοκιμές θα δείτε ότι γίνεται και χωρίς αυτό απλά θέλει τρόπο και ηρεμία.
Το λεκανάκι με την σκόνη πύκνωσης του νερού γεμάτο σβολάκια

Το λεκανάκι με την σκόνη πύκνωσης του νερού γεμάτο σβολάκια

Τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι τα ίδια τα χρώματα. Τα βερνίκια για τα νύχια είναι μια πολύ καλή και φτηνή πρώτη ύλη ειδικά αν σας έχουν ξεμείνει. Αν μάλιστα έχουν σφίξει μπορείτε να τα αραιώσετε λίγο με ασετόν. Αυτό δεν θα το έκανα αν ήταν να βάψω τα νύχια μου αλλά για την μαρμαρογραφία είναι μια χαρά. Υπάρχουν στα μαγαζιά με υλικά για χειροτεχνίες, χρώματα ειδικά για μαρμαροφραφία αν θέλετε να δοκιμάσετε και μπορείτε να δοκιμάσετε και με λαδομπογιές αρκεί να είναι σε πολύ υγρή μορφή. Εμείς τα δοκιμάσαμε όλα και μας άρεσαν όλα. Δεν έχω κάποιο που προτιμώ περισσότερο αλλά θα απέφευγα τα βερνίκια νυχιών λόγω της πάρα πολύ έντονης μυρωδιάς.

Οι πειραματισμοί είναι ατελείωτοι!

Οι πειραματισμοί είναι ατελείωτοι!

Η διαδικασία είναι απλή. Γεμίζουμε το δοχείο μας με νερό σκέτο ή με μείγμα που έχει πυκνώσει, με τις πιπέτες στάζουμε χρώματα στο νερό σε διάφορα σημεία, ανακατεύουμε ελαφρά με τα ξυλάκια και ετοιμαζόμαστε για το βούτηγμα του χαρτιού. Το χαρτί θα πρέπει να ξαπλωθεί απαλά στην επιφάνεια χωρίς να βουλιάξει μέσα στο νερό και μόλις ξαπλώσει όλο από την μια του άκρη το πιάνουμε προσεκτικά και το τραβάμε μαλακά έξω από το νερό. Αυτό είναι το σημείο που έλεγα ότι θέλει τρόπο πριν. Ιδανικά έχει πάρει όλα τα χρώματα πάνω του. Μπορούμε να το ξεπλύνουμε ελαφρά σε τρεχούμενο νερό ή απλά να το ακουμπήσουμε κάπου επίπεδα για να στεγνώσει.

Τα χαρτιά στεγνώνουν για αρκετή ώρα

Τα χαρτιά στεγνώνουν για αρκετή ώρα

Συνήθως στο νερό έχουν μείνει μετά το πρώτο χαρτί διάφορα χρώματα ακόμα και μπορούμε να βουτήξουμε και δεύτερο και τρίτο χαρτί απλά θα βγουν πιο αχνά τα σχέδια. Συνεχίζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να λερωθεί πολύ οπότε και το αδειάζουμε και συνεχίζουμε. Ανακαλύψαμε πως το χρώμα μετά από λίγο καθόταν στον πάτο του δοχείου και δοκιμάσαμε να βουτήξουμε χαρτί και να το τρίψουμε εκεί για να δούμε πως θα βγει. Το ονομάσαμε τύπωμα του πάτου και μας άρεσε.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου τυπώματα πάτου

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου τυπώματα πάτου

Εγώ τα δικά μου χαρτιά, τα είχα σκεφτεί ότι θα γίνουν κάρτες για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας. Αφού στέγνωσαν και ίσιωσα, τύπωσα με μεταξοτυπία ένα σχέδιο που είχα ετοιμάσει και έτοιμες οι καρτούλες μου. Συνοδεύουν τα δώρα των τυχερών συμμετοχών και όχι μόνο. Είναι οι φετινές, καλοκαιρινές μου κάρτες. Σκέφτομαι να δοκιμάσω και άλλες πολλές εφαρμογές αφού υπάρχουν πολλές όπως να βάψετε μολύβια που δοκίμασε η mindspinfabrica, να κάνετε δικό σας χαρτί περιτυλίγματος, καρτούλες δώρων και πολλές ακόμα.

Δίπλα σε μια δροσερή λεμονάδα <3

Δίπλα σε μια δροσερή λεμονάδα <3

Υπέροχες καλοκαιρινές και όχι μόνο καρτούλες έφτιαξαν 68 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω για να σας δείξω που ψήθηκα πολύ να τα δοκιμάσω:

Οι καρτούλες μου κάτω από τον μεσημεριάτικο ήλιο του καλοκαιριού

Οι καρτούλες μου κάτω από τον μεσημεριάτικο ήλιο του καλοκαιριού

Επιπλέον, είχαμε τέσσερις πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το υπέροχο δωράκι της 5ης αποστολής από την Mary's Creative World

Το υπέροχο δωράκι της 5ης αποστολής από την Mary’s Creative World

Το δωράκι της 5ης αποστολής είναι ένα τέλειο καδράκι από ξύλο και πολυμερικό πηλό, που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας η Mary’s Creative World, μια αγαπημένη και ταλαντούχα δημιουργός, που φτιάχνει υπέροχα και μοναδικά πράγματα. Μπορείτε να δείτε όλα όσα φτιάχνει και όλες τις σκέψεις της, στο blog της και πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε . Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι αυτές οι δύο πολύ καλοκαιρινές καρτούλες! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην πέμπτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

Απάντηση