Αρωματικά κεριά με ανακύκλωση παλιών κεριών

Αρωματικά κεριά με ανακύκλωση παλιών κεριών

Αυτό που αγαπάω περισσότερο από όλα στο καλοκαίρι, είναι το φως. Καθώς αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα, φτιάχνει απίστευτα η διάθεσή μου και ενώ η μέρα συνεχίζει να κρατάει 24 ώρες, εγώ νιώθω ότι έχω περισσότερο χρόνο να κάνω πράγματα. Όταν ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του, αρχίζω να νιώθω πως μικραίνει η μέρα και αν και χαίρομαι με τις δροσιές, δε θέλω να φύγει το καλοκαίρι. Αυτό σκεφτόμουν όταν έκανα πριν από κάποια χρόνια τα φαναράκια με τενεκεδάκια. Αυτό σκεφτόμουν και την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, που έγραφα την 7η αποστολή του Καλοκαιρινού Μαραθώνιου Δημιουργικότητας.

Το έχεις προσέξει πως άρχισε πάλι να μικραίνει η μέρα και να μεγαλώνει η νύχτα; Φτάσαμε σε αυτήν την εποχή που σκοτεινιάζει νωρίτερα και αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο (ίσως και το μοναδικό) από το φθινόπωρο που έρχεται. Μου κλέβει λίγο-λίγο τη μέρα και στεναχωριέμαι. Θέλω να κάνεις κάτι για αυτό. Κάτι με φως. Μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να έχει φως. Φυσικό ή τεχνητό. Πολύ ή λίγο.

Παλιά κεριά, λιωμένα και σε κακή κατάσταση! Τέλεια πρώτη ύλη!

Παλιά κεριά, λιωμένα και σε κακή κατάσταση! Τέλεια πρώτη ύλη!

Το χειμώνα, η Έλσα, μια καλή μου φίλη και φοβερή crafter, μου εμπιστεύτηκε κάποια παλιά κεριά της. Δεν τα ήθελε άλλο και δεν ήθελε να τα πετάξει και πολύ καλά έκανε αφού το κερί ανακυκλώνεται με λιώσιμο στο 100%. Έτσι αποφάσισα να τα λιώσω και να φτιάξω καινούρια κεριά, αλλά αυτή τη φορά αρωματικά, που τόσο πολύ μου αρέσουν. Είχα ξαναλιώσει στο παρελθόν κεριά και μου είχε αρέσει πολύ η διαδικασία. Κάλυψα όλη μου την κουζίνα με προστατευτικό νάυλον, φόρεσα την ποδιά μου και ξεκίνησα.

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστούν

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστούν

Υλικά και εργαλεία

  • Παλιά κεριά παραφίνης ρεσό, λαμπάδες από το πάσχα. Μας κάνουν όλα αρκεί όλα να είναι παραφίνης και όχι μελισσοκέρι ή σόγιας.
  • Δοχεία για το λιώσιμο. Προτιμώ παλιά τενεκεδάκια από τρόφιμα.
  • Καλούπια για τα κεριά. Προτιμώ παλιά βαζάκια από τρόφιμα, πλαστικά δοχεία από την ανακύκλωση αρκεί να είναι σκληρό το πλαστικό. Για μικρά κεράκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης.
  • Κηρομπογιές για να προσθέσετε χρώμα.
  • Φυτίλια και βάσεις φυτιλιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά από τα κεριά που θα λιώσετε.
  • Αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε τα κεριά ή ειδικά αρώματα για κεριά.
  • Γλωσσοπίεστρα ή ξυλάκια από σουβλάκια.
  • Ένα κοφτερό μαχαίρι με δοντάκια.
  • Γάντια σιλικόνης οπωσδήποτε.
  • Ποδιά ή ρούχα για βρωμοδουλειές.
  • Μια παλιά κατσαρόλα που έπρεπε να έχετε πετάξει αλλά την κρατήσατε.
Βασική προετοιμασία για τη δημιουργία κεριών

Βασική προετοιμασία για τη δημιουργία κεριών

Αφού καλύψουμε όλη την επιφάνεια εργασίας που θα δουλέψουμε με κάποιο μουσαμά ή και εφημερίδες ή και παλιά περιοδικά, ετοιμάζουμε τα δοχεία που θα κάνουμε κεριά ή αλλιώς τα καλούπια μας. Αν σκοπεύουμε να κάνουμε αρωματικά κεριά καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε βαζάκια ή δοχεία που να κλείνουν για να μην ξεθυμαίνει το άρωμα. Ό,τι και να θέλουμε να κάνουμε πρέπει να ετοιμάσουμε τα δοχεία με τις βάσεις για τα φιτίλια και τα φιτίλια. Για να μπορούν να μείνουν σταθερά όσο θα κρυώνει το κερί θα πρέπει να τα σταθεροποιήσουμε με κάποιο ξυλάκι. Κάποιοι κολλάνε με ζεστή σιλικόνη τη βάση στον πάτο του δοχείου για να μείνει σταθερή και στο κέντρο. Ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι τόσο καλή όταν θα αρχίσει να καίγεται το κερί. Υπάρχει καλύτερο κόλπο για να ευθυγραμμίσουμε το φιτίλι στο κέντρο.

Τεμαχισμός πλάκας κεριού παραφίνης με μαχαίρι

Τεμαχισμός πλάκας κεριού παραφίνης με μαχαίρι

Τεμαχίζουμε με το μαχαίρι το παλιό κερί σε όσο το δυνατό πιο μικρά κομμάτια μπορούμε. Αυτό το κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και το πιο χρονοβόρο. Αφαιρούμε από τα κομμάτια τυχόν διακοσμητικά στοιχεία, το φιτίλι και τη βάση του και ρίχνουμε τα κομμάτια του κεριού μέσα στο δοχείο που έχουμε επιλέξει για να το λιώσουμε. Το γεμίζουμε αρκετά αλλά όχι τελείως. Φυσικά ρίχνουμε όλα τα θρύμματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Εδώ θέλει λίγη προσοχή με τα χρώματα. Αν τα κεριά μας είναι χρωματιστά, καλό θα ήταν να τα λιώσουμε σε διαφορετικά δοχεία για να μη χαλάσει το χρώμα τους ή για να μπορέσουμε να τα βάψουμε κάποιο άλλο χρώμα.

Από κομμάτια σε πλήρως υγρή μορφή

Από κομμάτια σε πλήρως υγρή μορφή

Αφού γεμίσουμε τα δοχεία μας με κερί σε μικρά κομματάκια, βάζουμε την κατσαρόλα μας στη θερμότητα (σε ένα μάτι κουζίνας) αφού πρώτα την έχουμε γεμίσει με νερό. Το πόσο νερό θα βάλουμε θα το καθορίσει το ύψος των δοχείων που θα λιώσει το κερί. Καλό είναι το νερό να μην ξεπερνάει τα 3/4 του ύψους του κοντότερου δοχείο. Για αυτό βάζουμε στην αρχή λίγο νερό και μετά αφού προσθέσουμε όλα τα δοχεία, προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Αυτή η διαδικασία που ζεσταίνουμε το κερί αλλά χωρίς να έρχεται το δοχείο που το περιέχει σε απευθείας επαφή με τη θερμότητα (ένα ιδιότυπο μπεν μαρί) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να λιώσουμε τα κεριά. Είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο να λιώσετε κερί σε δοχείο που θερμαίνεται απευθείας. Έχουμε πάντα χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε όσο ζεσταίνεται το νερό, με ένα ξυλάκι το κερί για να λιώσει καλύτερα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε και κηρομπογιές για να αλλάξουμε το χρώμα και να χαζεύουμε πως θα λιώνει η κηρομπογιά με το υπόλοιπο κερί.

Προσπαθούμε να μην παραγεμίζουμε την κατσαρόλα με δοχεία και να μην κάνουμε πολλές και απότομες κινήσεις. Υπάρχει φόβος να πέσει νερό μέσα στο τενεκεδάκι μας και αυτό θα χαλάσει το κερί μας. Αργά, απαλά και χαλαρά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το κερί τελείως υγρό και διαφανές. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δούμε και πιθανά σκουπίδια που δεν αφαιρέσαμε όταν το κόβαμε. Με το ξυλάκι αφαιρούμε προσεκτικά οτιδήποτε δεν είναι κερί μέσα από το τενεκεδάκι μας. Λίγο πριν βγάλουμε το τενεκεδάκι από την κατσαρόλα ρίχνουμε και το άρωμά μας. Αν χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο καλό είναι για κάθε μικρό τενεκεδάκι να μην βάζουμε παραπάνω από 7-10 σταγόνες. Ανακατεύουμε καλά και πάμε να το αδειάσουμε στα δοχεία που έχουμε ετοιμάσει.

Τα κεριά κρυώνουν και σταθεροποιούνται σιγά-σιγά

Τα κεριά κρυώνουν και σταθεροποιούνται σιγά-σιγά

Μόλις γεμίσουμε όσο θέλουμε το δοχείο, ακουμπάμε το τενεκεδάκι κάπου και σηκώνουμε το φιτίλι μέχρι να βγει τελείως από το κερί. Το κρατάμε μερικά δευτερόλεπτα έξω για να κρυώσει το κερί που έχει πάνω του και το βυθίζουμε αποφασιστικά και πάλι μέσα στο κερί. Ίσα-ίσα μέχρι να φτάσει στον πάτο. Φυσικά προσπαθούμε να το βυθίσουμε όσο πιο κεντρικά γίνεται. Με αυτό το κόλπο θα σταθεί στο κέντρο καλύτερα και θα είναι πιο ευθυτενές. Τα αφήνουμε αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν χωρίς να τα πειράζουμε.

Ουπς!

Ουπς!

Αν καθώς γεμίζετε τα δοχεία χυθεί κερί έξω από αυτά, αφήστε το λίγο να κρυώσει και μετά με το μαχαιράκι αφαιρέστε το προσεκτικά από την επιφάνεια και λιώστε και πάλι. Μικρό το κακό. Αν λερωθεί το δοχείο που γεμίζατε μην βιαστείτε να το σκουπίσετε/καθαρίσετε. Αφήστε το να κρυώσει και μετά απλά θα βγάλετε με το μαχαιράκι. Αν κινηθείτε βιαστικά υπάρχει περίπτωση να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά στο κερί που ακόμα είναι υγρό μέσα στο δοχείο.

Δοχείο από γλυκάκι σε γωνία για να σταθεροποιηθεί υπό γωνία το κερί όταν γεμίσει

Δοχείο από γλυκάκι σε γωνία για να σταθεροποιηθεί υπό γωνία το κερί όταν γεμίσει

Μπορείτε να κάνετε κεριά με διάφορα χρώματα σε στρώσεις. Θα ρίξετε το πρώτο χρώμα, θα το αφήσετε να κρυώσει, μετά το επόμενο και πάλι αναμονή μέχρι να κρυώσει. Μάλιστα μπορείτε να σταθεροποιήσετε τα δοχεία υπό γωνία για να γίνουν οι στρώσεις λίγο πιο εντυπωσιακές. Μπορείτε να βάλετε σε στρώσεις όσα χρώματα θέλετε και όποια χρώματα θέλετε. Όμως το άρωμα σε όλα θα είναι ίδιο. Δοκίμασα να έχω σε κάθε στρώση και διαφορετικό άρωμα αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν να μυρίζει το καθένα ξεχωριστά καθώς καίγεται το κερί αλλά όλα μαζί. Με έναν περίεργο συνδυασμό.

Αρωματικά, πολύχρωμα κεράκια σε βαζάκια από καφέ!

Αρωματικά, πολύχρωμα κεράκια σε βαζάκια από καφέ!

Όταν με το καλό το κερί θα κρυώσει, γύρω από το φυτίλι θα έχει δημιουργηθεί ένα μεγαλούτσικο βαθούλωμα σαν να έχει υποχωρήσει εκεί το κερί. Καλό είναι να έχετε φυλάξει λίγο κεράκι για να προσθέσετε και να το διορθώσετε. Εκτός από περίεργο οπτικά είναι και περίεργο όταν θα αρχίσει να καίγεται. Η φλόγα θα σβήνει πολύ εύκολα και γρήγορα.

Χρήσιμα tips που καλό είναι να ξέρετε:

  • Φυλάξτε τα φιτίλια και τις βάσεις από τα φιτίλια από παλιά κεριά και χρησιμοποιήστε τα σε καινούρια αρκεί να σας βολεύουν σε μήκος. Δεν πετάμε το τεράστιο φιτίλι μια λαμπάδας.
  • Κανονικά το φιτίλι το αγοράζουμε με βάση τη διάμετρο του κεριού που θα φτιάξουμε και φυσικά το ύψους του. Όμως στον πρώτο σας πειραματισμό βολευτείτε με τα παλιά ή με ότι βρείτε. Αν η διαδικασία σας αρέσει και θέλετε να το ξανακάνετε ρωτήστε εκεί θα πάρετε τα φιτίλια για το ποιο είναι το ιδανικό για το κερί που θέλετε να κάνετε.
  • Τα σκεύη που έχουν λερωθεί από κερί δεν πλένονται όπως όλα τα υπόλοιπα. Βάζετε βραστό ή πολύ ζεστό νερό μέρα, το κερί λιώνει και πάει στην επιφάνεια. Αφήνετε το νερό να κρυώσει και μαζεύετε το κερί από την επιφάνεια. Για να το λιώσετε και πάλι. Δεν πετάμε κερί λέμε. Εγώ αφού τελειώσω ρίχνω γάντια, μαχαίρι και ότι άλλο θέλω να καθαρίσω μέσα στην κατσαρόλα που έκανα το μπεν μαρί και βραστό νερό και έτσι καθαρίζουν όλα.
  • Τα κεριά είναι ένα πολύ ωραίο δώρο. Ειδικά αν περιποιηθείτε λίγο τη συσκευασία ή βάλετε κάποια ετικέτα.
  • Μπορείτε όσο ακόμα είναι υγρό το κερί να ρίξετε μέσα διάφορα βοτσαλάκια, κοχυλάκια και άλλα πράγματα, κατά προτίμηση φυσικά και πάντα μακριά από το φιτίλι και τη φλόγα.
  • Αν το κερί δεν είναι σε βάζο αλλά σε δοχείο – καλούπι, μη βιαστείτε να το βγάλετε. Όταν κρυώσει θα ξεκολλήσει μόνο του.
  • Αν θέλετε να κάνετε όμορφα κεριά σε διάφορα σχήματα, οι φόρμες σιλικόνης είναι τέλειες αλλά θα πρέπει να τις τρυπήσετε για να περάσει το φιτίλι. Αρκεί μια μικρή τρυπούλα και μετά με λίγη κόλλα πλαστελίνη θα μπορέσετε να την κλείσετε με το φιτίλι μαζί για να μην τρέξει το κερί.
  • Αν έχετε στο σπίτι μελισσοκέρι, κάντε το κάτι μόνο του με τον ίδιο τρόπο όπως και τα παραφίνης αλλά μην βάλετε χρώματα και αποφύγετε τα αρώματα. Εγώ έκανα μικρά, χαριτωμένα κομματάκια σε πολύ γλυκούλα θήκη σιλικόνης για να μπορώ να κερώνω την κλωστή μου όταν ράβω. Είναι ένα από τα καλύτερα tips που έμαθα από τα λίγα μαθήματα quilting που αξιώθηκα να κάνω.  Στην τελική μπορείτε να κάνετε μια ωραιότατη κεραλοιφή.
Τα κεράκια για το ράψιμο είναι πολύ αγαπησιάρικα <3

Τα κεράκια για το ράψιμο είναι πολύ αγαπησιάρικα <3

Την πρώτη μέρα της 7ης αποστολής ακόμα μια φίλη, η Χρυσάνθη, μου έφερε παλιά κεριά της που δεν ήθελε άλλο και έτσι μου έφτιαξα μερικά ακόμα. Δοκίμασα μάλιστα να γεμίσω και κάποια vintage τενεκεδάκια μου που τα αγαπώ πολύ και τα φυλάω σα θησαυρό. Για να έχω φως, γλυκό και αρωματικό όλο το χειμώνα.

Το κόκκινο θέλει λίγο συμπλήρωμα όμως ;)

Το κόκκινο θέλει λίγο συμπλήρωμα όμως 😉

Πολύ όμορφες και γεμάτες φως κατασκευές έφτιαξαν 67 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω για να σας δείξω που ψήθηκα πολύ να τα δοκιμάσω:

Να σας κεράσω ένα κεράκι;

Να σας κεράσω ένα κεράκι;

Επιπλέον, είχαμε δύο πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το δωράκι της 7ης αποστολής είναι μια πολύ όμορφη, υφαντή τσαντούλα, που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας η Μπουμπουκένια, μια πολλά υποσχόμενη δημιουργός, που ξεκινάει τώρα με πολύ όρεξη, το δικό της ταξίδι στη δημιουργία χειροποίητων. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι αυτό το υπέροχο μανιταρόσπιτο! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην έβδομη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στην όγδοη και τελευταία αποστολή!

Απάντηση