Πυρογραφία με Dremel VersaTip
Αγαπάω πάρα πολύ το ξύλο ως υλικό και θα ήθελα πολύ να έχω ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο για να φτιάχνω πράγματα από ξύλο. Το θεωρώ πολύ ζεστό και πολύ ιδιαίτερο και πολύ όμορφο όπου και να σταθεί. Αποφάσισα αυτήν μου τη λαχτάρα να αρχίσω να την ικανοποιώ σιγά-σιγά και έτσι ξεκίνησα με την πυρογραφία. Αφού έκανα την έρευνα μου κατέληξα ότι το καλύτερο εργαλείο για να ξεκινήσω ήταν το Dremel Versatip. Θα μπορούσα να βολευτώ με έναν απλό, ηλεκτρικό πυρογράφο αλλά γενικά η κοσμοθεωρία μου στις χειροτεχνίες είναι να αγοράζω εργαλεία που μπορούν να με εξυπηρετήσουν σε πολλές διαφορετικές εργασίες. Έτσι ακόμα και αν τα βαρεθώ ή καταλήξω ότι η συγκεκριμένη χειροτεχνία δεν μου κάνει, να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και αλλού. Βρέθηκα λοιπόν με ένα Dremel Versatip και πολλά σκραπ ξύλου για να πειραματιστώ και να δω αν μου αρέσει.
Υλικά και εργαλεία
- Μικρά κομμάτια ξύλου για εξάσκηση.
- Ξύλινα αντικείμενα όπως μανταλάκια, γλωσσοπίεστρα, κουτάλες, μπάλσα ή ό,τι άλλο θέλετε.
- Μολυβάκι για να σχεδιάσετε ό,τι θα κάψετε.
- Υγραέριο για αναπτήρες.
- Dremel Versatip.
- Επιφάνεια κοπής από σκληρό πλαστικό ή ξύλο.
Το Dremel Versatip έρχεται σε μια πολύ κομψή κασετίνα με όλα τα απαραίτητα μέσα όπως έξι διαφορετικές “μύτες” για 6 διαφορετικές εργασίες. Μπορεί κάποιος να κάνει συγκόλληση χαμηλής θερμοκρασίας, συγκόλληση, τήξη, κοπή με θερμότητα, συρρίκνωση, αφαίρεση χρώματος και φυσικά πυρογραφία σε ξύλο. Περιέχει τα κλειδάκια του, τα δοχεία που μπορεί κάποιος να ακουμπήσει τα εξαρτήματα μετά τη χρήση και καλάι για να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει άμεσα ό,τι θέλει να κάνει. Έχει πάρα πολύ ανατομικό σχεδιασμό και εκτός από το να είναι άνετο στο χέρι και στη χρήση μπορεί να σταθεί με ασφάλεια πάνω σε ένα τραπέζι χωρίς να προκαλέσει κάποια ζημιά.
Είναι ένας πυρσός ως εργαλείο και όχι ηλεκτρικός οπότε και για να λειτουργήσει χρειάζεται υγραέριο για αναπτήρες. Η διαδικασία για να γεμίσει η θαλάμη είναι απλή και ίδια με το να γεμίσει κάποιος έναν αναπτήρα. Για να είμαι σίγουρη ότι έχει γεμίσει η θαλάμη την πιάνω προσεκτικά καθώς γεμίζει και μόλις κρυώσει επαρκώς σταματάω. Η γέμιση κρατάει πολύ λίγο αλλά αρκεί για 45-60 λεπτά χρήσης με μέτρια φλόγα. Θα σας μυρίσει λίγο άσχημα στην αρχή (καθώς είναι υγραέριο) αλλά μετά από λίγο δεν θα υπάρχει η μυρωδιά. Το αέριο σε αυτήν την ποσότητα δεν είναι επικίνδυνο αλλά αν νιώθετε ανασφάλεια μπορείτε να γεμίσετε σε ανοιχτό χώρο. Φυσικά η γέμιση γίνεται με το εργαλείο εκτός λειτουργίας.
Οι δύο βασικές μύτες που χρησιμοποιώ για την πυρογραφία είναι αυτή που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία (κάτω αριστερά) και αυτή που μοιάζει λίγο με μπουγατσομάχαιρο. Η αλλαγή μυτών γίνεται εύκολα με τα κλειδάκια που έχει η κασετίνα. Κλείνουμε τον πυρσό, βάζουμε κοντά μας το μεταλλικό δοχείο και ξεβιδώνουμε με το κλειδάκι χωρίς να αγγίζουμε τα μεταλλικά μέρη του πυρσού. Αν καθώς ξεβιδώνουμε, η μυτούλα πέσει πάνω στο τραπέζι την πιάνουμε προσεκτικά με τα κλειδάκια και τη βάζουμε στο ειδικό δοχείο. Ειδικά αν είναι καυτή επειδή χρησιμοποιούσαμε το Dremel Versatip. Δεν πιάνουμε ποτέ τα μεταλλικά μέρη με γυμνά χέρια κατά τη διάρκεια της χρήσης καθώς η θερμοκρασία είναι μεγάλη.
Για αρχή ξεκινήστε πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου που δεν χρειάζεστε και κάντε αρκετή εξάσκηση. Η πυρογραφία είναι μια μορφή ζωγραφικής οπότε απαιτεί αρκετή εξάσκηση και επανάληψη για να εξοικειωθείτε με το μέσο και με τη διαδικασία. Θα σας βοηθήσει να έχετε σχεδιάσει με μολυβάκι πάνω στο ξύλο αυτό που θα κάνετε πυρογραφία για να έχετε έναν μπούσουλα του που θα κάψετε και που όχι. Να κρατάτε πάντα το εργαλείο από τα πλαστικά μέρη του και αρκετά όρθιο όπως ένα μολύβι. Τα μεταλλικά μέρη υπερθερμαίνονται και αν το κρατάτε πολύ κοντά στο ξύλο θα το μαυρίσουν ελαφρά.
Χρήσιμα tips
- Αν δεν έχετε μικρά και άχρηστα κομμάτια ξύλου για την εξάσκηση μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ξυλουργό και να του ζητήσετε λίγο από τη φύρα του. Θα χαρεί να σας τη χαρίσει.
- Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Leroy Merlin και κοντά στο σημείο κοπής ξύλου θα βρείτε πολλά, μικρά κομμάτια (σκραπ λέγονται) που έχουν περισσέψει σε πολύ χαμηλή τιμή. Να επιλέξετε ξύλο και όχι MDF ή κόντρα πλακέ για να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα και η διαδικασία.
- Αν ψάχνετε για ξύλινα στοιχεία σε διάφορα σχέδια και κοψίματα, μπορώ να σας προτείνω να ζητήσετε ό,τι θέλετε από το “Έπιπλο Γαλάταλη“. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει σε δύο ανθρώπους με πολλή όρεξη και μεράκι για το ξύλο και θα χαρούν να σας φτιάξουν ό,τι θέλετε.
- Η επιφάνεια κοπής θα προστατεύει το τραπέζι που θα δουλεύετε από μικρά καψίματα σε περίπτωση που πάνω στην αλλαγή μύτης σας φύγει έξω από το ειδικό δοχείο.
- Στην κασετίνα υπάρχει ένα ειδικό δοχείο με σφουγγαράκι που καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε να του ρίξετε μπόλικο νεράκι. Εκεί θα μπορείτε να καθαρίζετε τις μύτες όσο είναι καυτές και να κρυώνετε λίγο τις μύτες πριν τις αλλάξετε.
- Το βουτάνιο είναι άοσμο. Για λόγους ασφάλειας προστίθεται βρωμερή, ακίνδυνη ουσία για να καταλαβαίνουμε τη διαρροή. Μην σας αγχώνει η δυσάρεστη μυρωδιά του γεμίσματος.
- Όταν εργάζεστε με εργαλεία υψηλής ακρίβειας και με θερμότητα όπως είναι ένας πυρσός καλό είναι να είστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε και όχι αφηρημένοι για αποφυγή ατυχημάτων.
- Αν σας αρέσει η διαδικασία θα πρότεινα να προμηθευτείτε και τις έξτρα μύτες, ειδικές για πυρογραφία που θα σας διευκολύνουν ακόμα περισσότερο σε ό,τι σχέδιο θέλετε να κάνετε.
- Αν το ξύλο είναι πολύ άγριο στην υφή καλό θα ήταν να το γυαλοχαρτάρετε προκαταβολικά για να είναι πιο εύκολο να κάνετε πυρογραφία πάνω σε αυτό.
- Αν δεν έχετε άνεση με το σχέδιο, μπορείτε να βρείτε έτοιμα σχέδια και να τα μεταφέρετε με καρμπόν πάνω στο ξύλο.
Τι μπορείτε να φτιάξετε με πυρογραφία
Αν και οι εφαρμογές είναι άπειρες έχω πολλές και διάφορες να σας προτείνω για να ξεκινήσετε και να μη σταματήσετε. Ειδικά το χειμώνα που το ξύλο είναι λίγο πιο άφθονο στη ζωή μας. Εγώ ξεκίνησα με μανταλάκια για να τα χρησιμοποιήσω σε advent calendar αλλά θα συνεχίσω με χριστουγεννιάτικα στολίδια και μετά με πολλά ακόμα:
- Ξύλινες κρεμάστρες που με λίγη δουλίτσα μπορούν να γίνουν υπέροχες και μοναδικές.
- Απλές ξύλινες κορνίζες που μπορούν να “απογειωθούν” με πυρογραφία.
- Ξύλινες κουτάλες ή επιφάνειες κοπής που μπορούν να γίνουν μικρά έργα τέχνης.
- Χριστουγεννιάτικα στολίδια ή διακοσμητικά για δώρα από ξύλο φτιαγμένα ακριβώς όπως σας αρέσουν.
- Απλά και ταπεινά μολυβάκια που αποκτούν νέο χαρακτήρα.
- Πυρογραφία σε συνδυασμό με χρώμα για διάφορα χρηστικά αντικείμενα.
Μου άρεσε τόσο πολύ ως διαδικασία που το πρότεινα να το δοκιμάσουμε και στο Κουμπί Coffee & Crafts και φυσικά η Ανθή ενθουσιάστηκε. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή μου να δεχτεί η Dremel Hellas να μας χορηγήσει τα Dremel Versatip για να κάνουμε τα εργαστήρια και έτσι ξεκινήσαμε το Νοέμβριο και συνεχίζουμε και το Δεκέμβριο. Ειδικά το Δεκέμβριο θα ετοιμάσουμε χριστουγεννιάτικα στολιδάκια από ξύλο για να είμαστε ακόμα και πιο κοντά στο κλίμα των ημερών.
Θα συνεχίσω να εξασκούμαι και να πειραματίζομαι και στο μέλλον θα επανέλθω με περισσότερες ιδέες για πυρογραφία τόσο για διακοσμητικά όσο και για χρηστικά αντικείμενα. Κοινώς θα το κάψω κυρ Στέφανε.
1 σχόλιο
Ρένα Χριστοδούλου Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017 23:01
Ανήσυχο ντουλαπάκι, έμαθες κι απ αυτό;
Αν με βολεύουν οι ώρες των μαθημάτων, θα έρθω κι εγώ.
Αφού είπες ότι μέχρι τα 200 δέχεστε συμμετοχές, Καλά να πάθετε. ??????