DIY

Χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από πηλό

Χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από πηλό

Τα ξωτικά του Secret Crafter 2018 εκτός από πολύ αγχωμένα και πολύ απασχολημένα με τα της ανταλλαγής, είναι και πολύ δημιουργικοί άνθρωποι και πολλά από αυτά και υπέροχοι χειροτέχνες. Ένα από αυτά, η Ioanna’s handmade craftς, ίσως από τα πιο παλιά και σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα μου, έχει να μας προτείνει μια πολλή επίκαιρη και εύκολη ιδέα για να φτιάξουμε για τα Χριστούγεννα. Τι θα λέγατε για ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από πηλό; Σας αφήνω στις αναλυτικές και ωραίες οδηγίες και φωτογραφίες της και πάω να φτιάξω το δικό μου. Δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να ασχοληθώ με τον πηλό και νομίζω πως ήρθε η ώρα. Μετά τις οδηγίες θα βρείτε φωτογραφίες από τα υπέροχα έργα της και κάποια πράγματα για εκείνη, που πραγματικά αξίζει να τη γνωρίσετε και να την αγαπήσετε.

Και οι μέρες των γιορτών όλο και πλησιάζουν. Και θέλουμε να είναι λαμπερές, χρωματιστές και ιδιαίτερες. Ιδέες πολλές τριγυρίζουν μέσα στο κεφάλι μας και η έκρηξη της δημιουργικότητας στοχεύει σ΄αυτό το κάτι νέο, να είναι όμορφο και ξεχωριστό. Οι μέρες που οι καλικάντζαροι θα έρθουν πάλι εδώ πάνω στη γη και θα κάνουν τα καμώματά τους πλησιάζουν. Πριν όμως έρθουν και αρχίσουν τις σκανταλιές και τις ζημιές προλαβαίνουμε να κάνουμε κι εμείς μερικές όμορφες σκανταλιές που θα αλλάξουν τον χώρο μας για τις ημέρες των γιορτών. Η κατασκευή έχω να σας προτείνω είναι φτιαγμένη με πηλό και αν κάποιος θελήσει να το κάνει για να έχει ένα δικό του χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό προλαβαίνει, αν ακολουθήσει τα βήματα. Όλα είναι εύκολα, όμως πρέπει να διαθέσουμε λίγο χρόνο, γιατί όλα τα στάδια έχουν ενδιάμεσο χρόνο στεγνώματος.

Τα υλικά και τα εργαλεία για το χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από πηλό

Τα υλικά και τα εργαλεία για το χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από πηλό

Υλικά και εργαλεία

  • πηλός
  • πλάστης
  • επιφάνεια εργασίας
  • κόφτης πηλού
  • σφραγίδες
  • πινέλα σιλικόνης
  • αστάρι
  • ακριλικά χρώματα
  • πινέλα ζωγραφικής
  • κοντούρ
  • πάστα χιονιού
  • βερνίκι
  • ξυλόκολλα
  • διακοσμητικά φυτά
  • χρυσόσκονη
  • φωτάκια ή ρεσώ
Τα σπιτάκια και τα δεντράκια ενώ στεγνώνουν

Τα σπιτάκια και τα δεντράκια ενώ στεγνώνουν

Ξεκινάμε σχεδιάζοντας πρώτα το χωριό των ονείρων μας σε χαρτί. Ανοίγουμε φύλλο τον πηλό μας και κόβουμε τα σπιτάκια σύμφωνα με το σχέδιό μας.

Στεγνά τα σπιτάκια και τα δέντρα άφησαν το χνάρι τους στην βάση που τώρα στεγνώνει

Στεγνά τα σπιτάκια και τα δέντρα άφησαν το χνάρι τους στην βάση που τώρα στεγνώνει

Αφήνουμε να στεγνώσουν τα σπιτάκια και τα δέντρα μας και μετά φτιάχνουμε την βάση βάζοντας σημάδια για το που θα μπει το κάθε κομμάτι.

Όλα μαζί ασταρώνονται

Όλα μαζί ασταρώνονται

Ασταρώνουμε όλα τα κομμάτια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Το χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό βάφεται και χιονίζεται

Το χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό βάφεται και χιονίζεται

Αρχίζουμε το βάψιμο και το χιόνισμα. Βερνικώνουμε όλα μας τα κομμάτια και πασπαλίζουμε χρυσόσκονη.

Ώρα να στολίσουμε με λίγα λουλουδάκια

Ώρα να στολίσουμε με λίγα λουλουδάκια

Κολλάμε το κάθε κομμάτι στην σωστή του θέση έτσι ώστε να πάρει μορφή η εικόνα που φανταστήκαμε. Αφού σταθεροποιηθούν χιονίζουμε στη βάση των σπιτιών και των δέντρων και στολίζουμε με λίγα λουλουδάκια.

Φωτισμένο με λαμπάκια

Φωτισμένο με λαμπάκια

Τέλος κρύβουμε τα φωτάκια πίσω από σπιτάκια και δέντρα και έχουμε κρυφό φωτισμό για τις βραδυνές ώρες. Εναλλακτικά μπορεί να μπει ρεσώ μπροστά ή πίσω από την κατασκευή μας. Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για εμένα
Ασχολούμαι με τις διάφορες χειροτεχνίες από πάντα. Πιο συστηματικά άρχισα να ασχολούμαι και να παρακολουθώ μαθήματα και σεμινάρια (χαλκογραφία, ζωγραφική σε γυαλί, ζωγραφική σε ύφασμα, πυρογραφία, πλέξιμο ακόμη και μαγειρική) από τα φοιτητικά μου χρόνια. Το μόνο διάστημα που δεν έκανα κάτι ήταν όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και όλα τα υλικά μου ήταν εξαφανισμένα, γιατί θα ήταν επικίνδυνα γι΄ αυτά.

Όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η ανάγκη μου να εκφραστώ με κάποιο τρόπο διοχετεύτηκε στην τεχνική του ντεκουπάζ (που τότε βρισκόταν στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα), στην κατασκευή κοσμημάτων, στις κατασκευές με κάθε είδους υλικό, μέχρι που γνώρισα τον πηλό και από τότε έγινε η μεγάλη μου αγάπη.

Προσπαθώ να εξελίσσομαι και δεν σταματώ να δημιουργώ. Βλέπω μια εικόνα και χωρίς να προσπαθήσω την φαντάζομαι πώς θα είναι όταν μεταφερθεί στον πηλό. Έχω κάνει κατασκευές που πραγματικά με πόνο ψυχής της αποχωρίστηκα ή τελικά αποφάσισα να τις κρατήσω μόνο για μένα. Κάθε κομμάτι που κάνω είναι μοναδικό γιατί καθένα τους έχει ένα κομμάτι από εμένα και το έχω αγαπήσει την ώρα της δημιουργίας του, όσο απλό κι αν είναι.

Θα με βρείτε στο facebook ως Ioanna’s handmade craftς και στο instagram ως Kakarkidou_Ioanna. Επίσης μπορεί κανείς να δει δημιουργίες μου από κοντά, στον χώρο του 11:11 Cosmus diy στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Heartmade Social Cooperative στην Κέρκυρα.

Καλές γιορτές να έχουμε!

2 σχόλια

  1. Πάρα πολύ όμορφο το χιονισμένο χωριό.
    Ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα για υις οδηγίες.
    Καλές γιορτές και φιλάκια πολλά

    Απάντηση
  2. WoW!!! καταπληκτικο!!! ίσως να μην ξεκινήσω απο κατι τόσο μεγάλο αλλά μσλλον θα δοκιμασω κτ μικρότερο που θελω για τις εσοχες που έχω στον τοίχο!

    Απάντηση

Απάντηση