DIY

3 ιδέες για να φτιάξετε το δικό σας καπέλο παραλίας

3 ιδέες για να φτιάξετε το δικό σας καπέλο παραλίας

Η σχέση μου με τα καπέλα παραλίας είναι μια σχέση πάθους και μίσους ταυτόχρονα. Ξέρω ότι πρέπει να φοράω καπέλο παραλίας γιατί αλλιώς θα πάθω ηλίαση αλλά ξέρω και πως όταν το φοράω, το κεφαλάκι μου ζεσταίνεται και θα με ενοχλεί.  Ξέρω πως μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω άλλους να φοράνε καπέλο παραλίας αλλά ξέρω και πως έχω μεγάλο κεφάλι και σπάνια θα βρω κάποιο καπέλο που να μου κάνει και να μου αρέσει πάνω μου. Προκειμένου να αντιμετωπίσω το θέμα, αποφάσισα η 5η αποστολή του καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας να είναι αφιερωμένη στα καπέλα παραλίας.

Το χειμώνα δεν τον θέλω. Θέλω ψάθινο καπέλο. Θέλω θάλασσα γαλάζια κι αμμουδιά! Nα ξαπλώνουμ’ όλοι χάμω. Πάνω στη ζεστή την άμμο. Και να παίζουμ’ όλοι μέρα σαν παιδιά! Το λέει ξεκάθαρα ο ποιητής και η Νίκη Λινάρδου. Διότι που πας χωρίς το καπελάκι σου; Πως θα βγεις στον ήλιο, τη γαλάζια θάλασσα και την αμμουδιά; Θέλω να το φροντίσεις το θέμα αυτήν την εβδομάδα. Θέλω να φτιάξεις ένα καπελάκι ή να πάρεις ένα έτοιμο καπελάκι και να το διακοσμήσεις όπως θέλεις. Όταν λέω καπέλο εννοώ οποιοδήποτε κάλυμμα κεφαλιού που μπορεί να σε προστατεύσει από τον ήλιο. Η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί όταν ανεβάσεις φωτογραφία  στη σελίδα του in my closet στο facebook με τη δημιουργία σου, φορεμένη! Άμα σε πιάσουν ντροπές, μπορείς να βγάλεις και φωτογραφία πλάτης. Αλλά θέλω να το δω επί το έργον!

Πήρα και εγώ φόρα και αντί να φτιάξω ένα καπέλο παραλίας, έφτιαξα τρία. Για την ακρίβεια πέντε αλλά βασισμένα σε τρεις διαφορετικές ιδέες.

1. Εύκολο καπέλο παραλίας

Η λεπτομέρεια από το μαγιό μου που καθόρισε τα χρώματα

Η λεπτομέρεια από το μαγιό μου που καθόρισε τα χρώματα

Το μαγιό μου φέτος είναι ένα ολόσωμο με τιράντα σε ροζ και σε άσπρο. Ήθελα το καπελάκι που θα φτιάξω να είναι κομποζέ με το μαγιό μου. Βρήκα κάπου μέσα στην ντουλάπα μου ένα καπέλο παραλίας, που αγόρασα πέρσι και αποφάσισα να του αλλάξω τα φώτα. Η ιδέα αυτή είναι εύκολη γιατί δε χρειάζεται να ξέρετε ράψιμο, δε θέλει πολλά υλικά, μπορεί να γίνει γρήγορα και ακριβώς όπως το θέλετε.

Τα υλικά και τα εργαλεία για το καπέλο παραλίας

Τα υλικά και τα εργαλεία για το καπέλο παραλίας

Υλικά και εργαλεία

 • Καπέλο παραλίας που να σας κάνει.
 • Χρώματα για ύφασμα. Κάνουν και σκέτα ακρυλικά αν δεν σκοπεύετε να βάψετε σημεία που έρχονται σε επαφή με το κεφάλι σας.
 • Τρέσσα ή/και δαντέλα.
 • Πιστόλι σιλικόνης και μπάρες σιλικόνης.
 • Χαρτοταινία.
 • Πινέλο.
 • Ψαλίδι.
 • Μολύβι.
Οδηγίες βήμα-βήμα για το καπέλο παραλίας

Οδηγίες βήμα-βήμα για το καπέλο παραλίας

 • Χρησιμοποιήστε την χαρτοταινία για να οριοθετήσετε το που θα βάψετε και που όχι. Εγώ ήθελα να βάψω μόνο το γείσο και για αυτό την πέρασα κυκλικά σαν κορδέλα.
 • Βάψτε σιγά-σιγά με το πινέλο την περιοχή που θέλετε. Αν θέλετε να βάψετε και το εσωτερικό γείσο, κάντε πρώτα το εξωτερικό και μετά το εσωτερικό.
 • Διακοσμήστε όπως θέλετε και ζωγραφίστε ό,τι θέλετε. Εγώ έκανα στο εσωτερικό γείσο μια λεπτή γραμμή με relief για να προσθέσω έτσι και το ροζάκι του μαγιό.
 • Αφού στεγνώσει τελείως το χρώμα και τα σχέδια, κολλήστε με πιστόλι σιλικόνης την τρέσα που θέλετε. Μπορεί να είναι με πομ-πομ, με κρόσσια ή και με άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
 • Στη βάση κόλλησα δαντέλα μαύρη και πολύ λεπτή και για να “καλύψω” τη γραμμή που τελείωνε το βάψιμο αλλά και για να δώσω λίγη ένταση στο σημείο.
 • Αφήστε να στεγνώσει τελείως και καθαρίστε σημεία που ίσως να λέρωσε η σιλικόνη και έτοιμο το καπελάκι.
Αριστερά τριγωνάκι και δεξιά μπαντάνα για να έχετε τις μετρήσεις

Αριστερά τριγωνάκι και δεξιά μπαντάνα για να έχετε τις μετρήσεις

Για τα επόμενα δύο καπέλα παραλίας ή και αλλιώς καλύμματα κεφαλιού θα χρειαστεί ράψιμο, που μπορεί να γίνει και στο χέρι αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να μετρηθείτε πριν αρχίσετε. Θέλουμε και στα δύο να μετρήσουμε την απόσταση Α (από τη μέση του ενός αυτιού έως τη μέση του άλλου αυτιού αλλά η μεζούρα να ακουμπάει στο κέντρο του κούτελου) και την απόσταση Β (από το σημείο που ξεκινάνε τα μαλλιά μας και το κέντρο του κούτελου έως το πίσω κέντρο του κεφαλιού μας και ως το κάθετο και ως προς το οριζόντιο). Φόρεσα τριγωνάκι και μπαντάνα που είχα αγοράσει γιατί ήξερα ότι αυτές οι διαστάσεις με βολεύουν πολύ αλλά εσείς τώρα ξέρετε τι να μετρήσετε.

2. Τριγωνάκι παραλίας

Το έχω λιώσει αυτό το τριγωνάκι!

Το έχω λιώσει αυτό το τριγωνάκι!

Το τριγωνάκι έχει τα εξής εξαιρετικά καλά. Μπορεί να γίνει σε ό,τι βαμβακερό ύφασμα θέλετε, δεν μου περιορίζει το κεφάλι όπως ένα κλασσικό καπέλο παραλίας και άρα δε με ζεσταίνει, όταν διπλωθεί πιάνει ελάχιστο χώρο και δεν μου το παίρνει ο αέρας στο πλοίο ή όταν περπατάω. Επίσης πλένεται και στεγνώνει πολύ εύκολα. Αν μάλιστα βάλετε και άλλο ύφασμα στη μια πλευρά και άλλο στην άλλη, μπορεί να συνδυαστεί με παραπάνω εμφανίσεις σας στην παραλία.

Για το κορδόνι γυρίζω τις δύο άκρες προς τα μέσα και διπλώνω ξανά

Για το κορδόνι γυρίζω τις δύο άκρες προς τα μέσα και διπλώνω ξανά

Θα χρειαστείτε δύο τριγωνάκια μεγέθους ΑxB (όπως παραπάνω) και ένα ύφασμα μήκους Αx2 και πλάτους 8cm για το κορδόνι. Ας πάρουμε για παράδειγμα εμένα. Μέτρησα και βρήκα ότι το Α μου είναι 40cm και το Β μου 25cm. Τράβηξα μια ευθεία γραμμή 40cm πάνω στο ύφασμά μου και μετά στο κέντρο της γραμμής έκανα ένα σημαδάκι. Εκεί έκανα μια κάθετη (ως προς την πρώτη μου) γραμμή 25cm. Ένωσα τις δύο άκρες της μεγάλης γραμμής με την άκρη της κάθετης ευθείας και είχα ένα τριγωνάκι στις διαστάσεις μου. Το λουράκι για εμένα είναι 80x8cm.

Οδηγίες βήμα-βήμα για το τριγωνάκι

Οδηγίες βήμα-βήμα για το τριγωνάκι

 • Γυρίζουμε τα δύο τριγωνάκια έτσι ώστε να ακουμπάει καλή του υφάσματος με καλή και ράβουμε τις δύο μικρές άκρες, με περιθώριο ραφής 0,5cm.
 • Γυρίζουμε το μέσα, έξω και ράβουμε πάλι τις ίδιες ραφές αλλά πλέον από την εξωτερική πλευρά.
 • Σημειώνουμε το μέσο του κορδονιού και το μέσο του τριγώνου και τα ενώνουμε. Η ανοιχτή πλευρά του τρίγωνου θα μπει μέσα στην εσοχή που δημιουργεί το κορδόνι. Βάζουμε καρφίτσες για σταθεροποίηση.
 • Ράβουμε όλο το κορδόνι και προσοχή όταν είμαστε σε σημεία που έχει και τριγωνάκι, να είναι ακόμα μέσα το ύφασμα από το τριγωνάκι.

3. Μπαντάνα παραλίας

Μια σε μωβ και μια σε πολύχρωμη!

Μια σε μωβ και μια σε πολύχρωμη!

Έχει τα ίδια καλά με το τριγωνάκι αλλά και ένα επιπλέον που την κάνει ιδανική για εμένα. Δημιουργεί ένα ωραίο στρώμα υφάσματος στο σβέρκο που απορροφάει τον ιδρώτα μου (εγώ εκεί ιδρώνω πάρα πολύ) και με δροσίζει. Επιπλέον δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί με τον αέρα και να μοιάζω με καρδινάλιο όπως καμιά φορά συμβαίνει με το τριγωνάκι. Αν σας ζορίζει το λάστιχο μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με κουμπάκι στο πίσω μέρος πολύ εύκολα.

Τα κίτρινα σημεία είναι το ράψιμο

Τα κίτρινα σημεία είναι το ράψιμο

Θα χρειαστείτε δύο παραλληλόγραμμα διαστάσεων (Α+2)x(B+2), ένα παραλληλόγραμμο 28x14cm και ένα λάστιχο αρκετά φαρδύ (πάνω από 2cm πλάτος) και 10cm μήκος. Ας δούμε και πάλι τις δικές μου διαστάσεις όπου το Α μου 40cm και το Β μου 25cm. Έκοψα δύο παραλληλόγραμμα διαστάσεων 42x26cm, τα γύρισα να κοιτάνε καλή πλευρά με καλή και τα έραψα κατά μήκος και των δύο μεγάλων πλευρών αφήνοντας περιθώριο ραφής 1cm. Μετά γύρισα το μέσα έξω και πιάστηκα με το μικρό παραλληλόγραμμο. Το δίπλωσα έτσι ώστε να βλέπει η καλή πλευρά την καλή πλευρά, κατά μήκος και έραψα τις δύο άκρες με περιθώριο ραφής 1cm. Το γύρισα το μέσα, έξω.

Οδηγίες βήμα-βήμα για την μπαντάνα

Οδηγίες βήμα-βήμα για την μπαντάνα

 • Γύρισα τις άκρες προς τα μέσα και το δίπλωσα έτσι ώστε η ραφή που έκανα να είναι στο κέντρο της μια πλευράς.
 • Σιδέρωσα προσεκτικά το κομμάτι.
 • Με τη βοήθεια μιας παραμάνας πέρασα το λάστιχο μέσα στο ύφασμα και το έραψα λίγο στην μια άκρη με το χέρι για να μη μου φεύγει.
 • Αφού τρύπωσα λίγο την ανοιχτή άκρη από το μεγάλο παραλληλόγραμμο για να σουρώσει, το πέρασα μέσα στο μικρό κομμάτι και έραψα 2-3 φορές για να σταθεροποιηθεί.
Τα τέσσερα ραφτά καλύμματα κεφαλής μου <3

Τα τέσσερα ραφτά καλύμματα κεφαλής μου <3

Έμενε μόνο να τα δοκιμάσω και ως καπέλα παραλίας και να αποφασίσω ποιο μου αρέσει περισσότερο. Έτσι πήγα για μπάνιο (θυσίες που κάνω για το in my closet) με πολύ καλή παρέα, που δέχτηκαν να τα φορέσουν μαζί μου (θυσίες που κάνουν οι φίλοι μου για το in my closet) για να τα φωτογραφίσουμε όλα μαζί. Ο ήλιος έκαιγε, η άμμος έκαιγε, ο μικρός μας ήθελε να παίξουμε με νεροπίστολα και εμείς ανυπομονούσαμε και έτσι δε συνεργαστήκαμε πολύ με το φωτογράφο που προσπαθούσε μάταια να βγάλει μια καλλιτεχνική φωτογραφία.

Περιμένοντας την τρίτη

Περιμένοντας την τρίτη

Τελικά μου άρεσαν όλα πολύ και εκτός από αυτά μου άρεσαν πολύ και οι 66 δημιουργίες που έφτιαξαν για την ίδια αποστολή, δημιουργικοί μαραθωνοδρόμοι όλη την εβδομάδα. Αν θέλετε να τις δείτε όλες μπορείτε να μπείτε στη σελίδα στο facebook και να πάτε εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών» και να τις δείτε όλες. Εγώ διάλεξα τις παρακάτω κάνοντας έτσι και μια λίστα με το τι θα ήθελα να δοκιμάσω και εγώ στο μέλλον.

Κάποια χάρηκε πολύ με το καπελάκι της

Κάποια χάρηκε πολύ με το καπελάκι της

Το δωράκι της 5ης αποστολής ήταν ένα βιβλίο ζωγραφικής, μια μόδα που χαίρομαι που επιτέλους ήρθε και στην Ελλάδα για ενήλικες. Διάλεξα τον “Απέραντο Ωκεανό” της αγαπημένης μου Johanna Basford γιατί μου φάνηκε το πιο ταιριαστό για το καλοκαίρι. Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτό το καπελάκι που αγαπάει το καλοκαίρι! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην πέμπτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

4 σχόλια

 1. Τέλειο και το καπέλο και το τριγωνάκι αλλά αυτή ειδικά η μπαντάνα η μωβ έρωτας τρελός!!!

  Απάντηση
 2. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την αποστολή την έβαλες με απώτερο σκοπό να καταλήξεις σε μια παραλία, τάχα θυσία για τη φωτογράφηση! Το τριγωνάκι με τα αλεπουδάκια είναι τοπ

  Απάντηση
 3. Α!!! το τριγωνακι υπεροχο! ειδικα για την κορη μου 🙂

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Καλοκαιρινός μαραθώνιος δημιουργικότητας 2017 | in my closet

Απάντηση