DIY

Χειροποίητες ζωγραφιστές κούπες

Χειροποίητες ζωγραφιστές κούπες

Δεν είμαι συλλέκτης αλλά πρέπει πλέον να παραδεχτώ ότι συλλέγω κούπες. Έχω πάρα πολλές και οι περισσότερες είναι δώρα αγαπημένων ανθρώπων. Μια που πίνω μπόλικο ζεστό καφεδάκι (χειμώνα – καλοκαίρι), μια που κάνω πολλές μαζώξεις στο σπίτι (όλες πιάνουν τόπο) και μια που όσες και να έχει κάποιος, δεν είναι αρκετές. Όμως σαν τις χειροποίητες, ζωγραφιστές κούπες δεν έχει άλλες. Είναι τόσο μοναδικές που πραγματικά μαζί με το καφεδάκι, είναι ένας ακόμα λόγος να χαμογελάω.

Δεν είναι κρίμα να είναι λευκές ενώ μπορούν να είναι όπως τις θέλετε;

Δεν είναι κρίμα να είναι λευκές ενώ μπορούν να είναι όπως τις θέλετε;

Όταν λοιπόν δέχτηκε το ΙΚΕΑ να μας χορηγήσει δωρεάν τις τέλειες και όλολευκες κούπες του ήξερα ότι ήθελα να αφιερώσω ένα εργαστήριο σε “Πάρε-Δώσε για καλό” για να ζωγραφίσουμε κούπες. Η διαδικασία είναι εύκολη και το αποτέλεσμα μοναδικό. Μπορείτε ακόμα και να τις φτιάξετε με τα πιτσιρίκια σας και να είναι ακριβώς όπως θα ήθελαν ή θα θέλατε. Ειδικά αυτές τις κούπες δε θα θέλετε να τις αποχωριστείτε ποτέ.

Τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για να φτιάξετε τις κούπες σας

Τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για να φτιάξετε τις κούπες σας

Υλικά και εργαλεία

Πολύ καλό καθάρισμα προκαταβολικά για δαχτυλιές

Πολύ καλό καθάρισμα προκαταβολικά για δαχτυλιές

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Αρχικά καθαρίστε σχολαστικά τις κούπες με το χαρτί κουζίνας και το απορρυπαντικό για να απομακρύνετε σκόνες και λιπαρότητα. Να κρατάτε πάντα την κούπα από το χερουλάκι για να μην κάνετε δαχτυλιές εκεί που θα ζωγραφίσετε. Η λιπαρότητα των χεριών μας δεν θα επιτρέψει στο χρώμα να αποτυπωθεί στην κούπα οπότε προσοχή.

Το καρμπόν πάνω στην κούπα

Το καρμπόν πάνω στην κούπα

Κόψτε ένα κομμάτι από το καρμπόν για να καλύψει όλη την κούπα και πιο συγκεκριμένα εκεί που θα ζωγραφίσετε. Αν δεν ξέρετε που να ζωγραφίσετε έχω να σας προτείνω να πιάσετε την κούπα με το καλό σας χέρι (από το χερουλάκι πάντα) και να την πλησιάσετε στο στόμα σαν να θέλετε να πιείτε εσείς. Ποια πλευρά βλέπει κάποιος απέναντί σας; Ζωγραφίστε εκεί ή στην πλευρά που βλέπετε εσείς. Ή και στις δύο. Όχι όμως στην απέναντι πλευρά από το χερουλάκι.

Σταθεροποιήστε το σχέδιο με χαρτοταινία

Σταθεροποιήστε το σχέδιο με χαρτοταινία

Κόψτε το σχέδιο που θέλετε να κάνετε και σταθεροποιήστε το πάνω από το καρμπόν με χαρτοταινία. Πλέον είστε έτοιμοι να μεταφέρετε το σχέδιο με ένα μολυβάκι. Προσοχή να τα “πατήσετε” όλα όσα θέλετε να μείνουν στην κούπα. Αν δεν είστε σίγουροι σηκώστε ελαφρά και προσεκτικά το χαρτί και το καρμπόν από τη μία πλευρά και τσεκάρετε.

Μετά τη μεταφορά η κούπα είναι γεμάτη μελάνι αλλά δεν πειράζει αυτό! Μην την σκουπίσετε!

Μετά τη μεταφορά η κούπα είναι γεμάτη μελάνι αλλά δεν πειράζει αυτό! Μην τη σκουπίσετε!

Όταν θα έχετε μεταφέρει όλο το σχέδιο πάνω στις κούπες, θα είναι πολύ μουτζουρωμένες από μελάνι από το καρμπόν. Μην τις σκουπίσετε. Αγνοήστε το μελάνι του καρμπόν. Πάρτε τα μαρκαδοράκια σας και ζωγραφίστε με ό,τι χρώμα θέλετε πάνω στις γραμμές που κάνατε. Πρώτα με τα ανοιχτόχρωμα και μετά με τα σκουρόχρωμα. Και πάλι προσοχή να μην αγγίξετε την κούπα. Αν κάνετε κάποιο λάθος, σκουπίστε προσεκτικά με το χαρτί κουζίνας και συνεχίστε. Μέχρι να ψηθεί η κούπα τα χρώματα σβήνονται πάρα πολύ εύκολα.

Έτοιμη για ψήσιμο!

Έτοιμη για ψήσιμο!

Όταν έχετε ολοκληρώσει το χρωματισμό, βάλτε όλες τις κούπες μαζί σε ένα ταψάκι και ψήστε τες στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες των μαρκαδόρων. Μάλιστα αν λένε να τις αφήσετε στο φούρνο μέχρι να κρυώσει (αφού τον έχετε κλείσει), να το κάνετε. Όσο περισσότερο ψηθούν τόσο το καλύτερο. Μη βιαστείτε να τις ξεφουρνίσετε.

Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες ψησίματος στο φούρνο και εφαρμόστε

Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες ψησίματος στο φούρνο και εφαρμόστε

Όταν οι κούπες κρυώσουν είναι έτοιμες για πλύσιμο με σφουγγαράκι όπως όλες σας οι κούπες και μπορούν να μπουν και σε πλυντήριο πιάτων κανονικά. Πλύντε τες για να καθαρίσετε το μελάνι από το καρμπόν και είναι έτοιμες προς χρήση. Μπορούν να γίνουν μοναδικό δωράκι και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και για εσάς ακριβώς όπως τις θέλετε.

Αυτήν την έκανα για εμένα!

Αυτήν την έκανα για εμένα!

Δοκιμάστε ακόμα και να ζωγραφίσετε πάνω τους χωρίς καρμπόν και σχέδιο. Γράψτε κάτι που ξέρετε ότι θα σας αρέσει να το βλέπετε καθημερινά και θα σας κάνει να χαμογελάτε. Δεν θέλει πολύ τέχνη η ταλέντο να γράψετε με όμορφα γράμματα πάνω σε μια κούπα μια καλημέρα ή κάτι άλλο. Ακόμα και να μη σας αρέσει, σβήστε το πριν ψηθεί και δοκιμάστε ξανά. Οι μαρκαδόροι είναι υπεραρκετοί για τουλάχιστον 20-30 κούπες οπότε μην λυπηθείτε τις δοκιμές. Αν μάλιστα θέλετε να πειραματιστείτε λίγο δοκιμάστε να κάνετε και κούπες με ντεκουπάζ.

Μερικές από τις κούπες που φτιάξαμε για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ

Μερικές από τις κούπες που φτιάξαμε για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ

Εμείς μαζευτήκαμε ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο Κουμπί Coffee & Crafts και φτιάξαμε πάνω από 20 κούπες για τις ανάγκες του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ της ΕΛΕΠΑΠ και από ό,τι μάθαμε γίνανε ανάρπαστες. Ειδικά αυτές με χριστουγεννιάτικα θέματα.

Αυτήν την κούπα την ήθελα πολύ αλλά δεν την πρόλαβα :(

Αυτήν την κούπα την ήθελα πολύ αλλά δεν την πρόλαβα 🙁

Οφείλω πολλά ευχαριστώ στο ΙΚΕΑ για την χορηγία των υλικών όχι μόνο αυτό αλλά και σε άλλα εργαστήρια «Πάρε – Δώσε για καλό» που κάναμε πέρσι. Πραγματικά χωρίς αυτήν την πολύ ευγενική χορηγία, δε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τόσο όμορφα πράγματα και για τόσο καλό σκοπό.

Τι καλύτερο από το να πίνεις το καφεδάκι σου σε μια κούπα με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση;

Τι καλύτερο από το να πίνεις το καφεδάκι σου σε μια κούπα με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση;

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που έρχονται στα «Πάρε-δώσε για καλό», αφιερώνουν το χρόνο τους και τη διάθεσή τους για να φτιάξουμε μαζί ωραία πράγματα και να βοηθήσουμε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σάββατο 7/10/2017 στο Κουμπί Coffee & Crafts με δύο νέα εργαστήρια για τις ανάγκες του “Φροντίζω” που βοηθάει αδέσποτα ζώα.  Εύχομαι να καταφέρετε να έρθετε και να δημιουργήσουμε μαζί!

10 σχόλια

 1. Πραγματικά υπέροχες κούπες, και έγιναν και για καλό σκοπό, σας αξίζει διπλο μπράβο!
  Μ΄αυτόν τον τρόπο φτιάξαμε φετος κουπες- δωρα για τους δασκάλους της μικρής μου στο τελος της σχολικής χρονιάς. Φυσικά τα παιδιά έφτιαξαν και δικές τους, αλλά δεν είχαμε σκεφτεί το καρμπόν και σβησε- γραψε τελειωσαμε το μαυρο για να πετυχουμε το Σνούπι…
  Καλή συνέχεια!!

  Απάντηση
  • Πολύ ωραία ιδέα για δώρο στους δασκάλους. Ναι το καρμπόν σώζει αλλά είμαι σίγουρη ότι και χωρίς αυτό τέλειες τις πετύχατε!

   Απάντηση
 2. Ω!!! εχουμε την ίδια τρέλα…άπειρες κούπες! και οι δικές σας βγήκαν υπέροχες! Όμως δε νομίζω να το προσπαθήσω για τον απλούστατο λόγο…δε μπορώ να τραβήξω ευθεία γραμμή, πως θα ζωγραφίσω κούπα;;; το αφηνω λοιπόν σε πιο έμπειρα χέρια 🙂

  Απάντηση
  • Τώρα με έβαλες σε σκέψεις. Έπρεπε να έχω βγάλει και μια φωτογραφία το ντουλάπι με τις κούπες για να το δείτε και να το θαυμάσετε <3 Ποτήρια μπορεί να μην έχω (πολλά ατυχήματα) αλλά κούπες άπειρες. Πάντως νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσεις με το καρμπονάκι 😉

   Απάντηση
 3. Δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να είναι τόσο εύκολο! Ειδικά αυτό με το καρμπόν, πόσο τέλειο κόλπο. Ακόμα μια κατασκευή σου που μπαίνει στην λίστα με τα “θέλω να το φτιάξω”.

  Απάντηση
 4. Τέλεια ιδέα … μου εχουν κανει και μενα μαι τετοια κουπα δωρο με μια καλημερα ..ενα λουλουδι και το ονομα μου.. εκει πινω τον καφε μου δυο χρονια τωρα.. υπεροροχες γινονται και για προσωπικα δωρακια..!!! να περνας ομορφα οτι και να κανεις.. φιλακααα!

  Απάντηση
 5. Καταπληκτική ιδέα που φαίνεται ότι είναι και πολύ απλή στην εφαρμογή της!

  Απάντηση
 6. A!!!! πραγματικά πολύ ωραίο δωράκι!!! πολύ πολύ με άρεσε!!!!

  Απάντηση
 7. Μπορουμε να ζωγραφισουμε τη μια μερια της κουπας να την ψησουμε κ την επομενη μερα να ζωγραφισουμε την αλλη μερια κ να ξαναψησουμε; φοβαμε μηπως μουτζουρωσω το ενα σχεδιο καθως κανω το αλλο

  Απάντηση
 8. Παράθεμα: δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο & όχι μόνο - 10 ιδέες diy -

Απάντηση