Decoupage σε κούπες για το 6o Συνέδριο BookCrossing

Decoupage σε κούπες για το 6o Συνέδριο BookCrossing

Τώρα, που άρχισα να σκέφτομαι πολύ ζεστά τη ραπτομηχανή της μαμάς μου, μπήκα στην ντουλάπα μου και έψαξα για διάφορα χρήσιμα πράγματα όπως κλωστές, μασούρια, φερμουάρ και άλλα τέτοια τσαμασίρια.


Όπως πάντα, βρήκα όλα όσα έψαχνα και ακόμα περισσότερα. Βρήκα και κάτι ξεχασμένα υλικά, από post που θα ήθελα να έχω γράψει αλλά δεν έγραψα. Θυμήθηκα ότι κάποτε πριν από ένα χρόνο και κάτι παραπάνω, μαζευτήκαμε πολλοί στην κουζίνα και κάναμε κούπες με decoupage για το 6ο Συνέδριο Bookcrossing στη Λειβαδιά. Πήγαμε στο Συνέδριο, περάσαμε φανταστικά όπως πάντα, γυρίσαμε πίσω και ακόμα να γραφτεί το πώς κάναμε εκείνες τις κούπες. Στο μεσοδιάστημα έχω δώσει προφορικές οδηγίες άπειρες φορές αλλά όρεξη να κάτσω να τα γράψω καμία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.


Η ιδέα για κούπες προέκυψε μαζί με πολλές άλλες ιδέες, μετά από συζήτηση του τι θα θέλαμε να βρούμε μέσα σε μια goodie bag συνεδρίου. Φάνηκε εύκολη (ήταν), πρωτότυπη (αφού μέχρι τότε δεν είχε ξαναμπεί κούπα σε goodie bag), γρήγορη (ήταν) και το αποτέλεσμα θα είχε χρηστική αξία (περίπου). Υπερψηφίστηκε, έπεσαν μερικά emails και μαζευτήκαμε στην κουζίνα να κάνουμε κούπες με decoupage.


Τι χρησιμοποιήσαμε:

 • Κούπες. Μια πολύ κουραστική και εξονυχιστική έρευνα 4 ανθρώπων (ZlatkoGR, Anastazzia, Koishii και εγώ) και ενός κουρτινόξυλου, έδειξε ότι η πιο φτηνή κούπα ήταν αυτή του IKEA. Αν έπρεπε να διαλέξουμε πάλι κούπες δε θα τη διάλεγα. Το βασικό της πρόβλημα ήταν ότι η κούπα δεν είναι τελείως ίσια όπως αυτή εδώ και έτσι τα σχέδια μας, δεν «κάθονταν» καλά.
 • Μονωτική ταινία όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι.
 • Κόλλα decoupage για πορσελάνη και με ψήσιμο.
 • Χαρτί αφής ή/και χαρτοπετσέτες με τύπωμα.
 • Λαδόκολλα.

Εργαλεία:

 • Πινέλο φαρδύ και μαλακό.
 • Φούρνος. Ένας απλός, οικιακός φούρνος με grill.
 • Ταψάκι.
 • Ψαλίδι.
 • Εκτυπωτή inject προαιρετικά.
 • Βετεξάκι.


Να πω ότι δεν είχα ξανακάνει decoupage πριν το αποφασίσουμε. Ωστόσο, παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό το blog Despoina’s Decoupage, το blog Decoupage Addict, το blog Έτσι χωρίς πρόγραμμα και άλλα πολλά ακόμα που είναι γεμάτα από χρήσιμες πληροφορίες, πειραματισμούς και ιδέες και έτσι ένιωθα μια σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε.


Η πιο απλή και εγγυημένη τεχνική για decoupage είναι η τεχνική της χαρτοπετσέτας. Πήρα 2-3 κούπες στο σπίτι και δοκίμασα διαφορετικές κόλλες, με ψήσιμο και χωρίς. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι θέλαμε οι κούπες να είναι μυθικές με σχέδια από παλιά παραμύθια και άλλα τέτοια και κάτι ανάλογο σε χαρτοπετσέτες δεν βρίσκαμε. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι εκείνο το πολύ λεπτό χαρτί, γνωστό και ως χαρτί αφής. Κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα αλλά χωρίς σχέδια και έτσι άρχισα να γλυκοκοιτάω τον εκτυπωτή. Πήρα λευκό, σκανάρισα και κάποια όμορφα σχέδια και άρχισα την προσπάθεια εκτύπωσης.


Προσοχή:
Κάθε εκτυπωτής έχει τα δικά του όρια για τα χαρτιά που δέχεται. Τόσο ως προς το βάρος όσο και ως προς το μέγεθος. Οι περισσότεροι εκτυπωτές δεν μπορούν να εκτυπώσουν σε ένα χαρτί τόσο μαλακό και ελαφρύ όπως το χαρτί αφής χωρίς να το «μασήσουν». Το να μασήσει το χαρτί αφής ο εκτυπωτής σας μπορεί και να σημαίνει το τέλος του γιατί θα γίνει 1.000 μικρά κομματάκια και θα λερώσει/μπουκώσει/μπει στα πιο λάθος σημεία στο εσωτερικό του εκτυπωτή. Μην εκτυπώσετε σε χαρτί αφής αν δεν έχετε πειραματιστεί ξανά με τον εκτυπωτή σας σε κάτι ανάλογο. Εγώ το έκανα αλλά βίωσα πολύ άγχος και πολλές ώρες καθάρισμα του εσωτερικού του εκτυπωτή.

Η διαδικασία

 1. Πλένουμε καλά την κούπα και την αφήνουμε να στεγνώσει.
 2. Περνάμε στα χείλια της κούπας μια λωρίδα μονωτική ταινία για να σιγουρευτούμε ότι εκεί που θα ακουμπάνε τα δικά μας τα χείλια δε θα έχουν μπει χημικά.
 3. Κόβουμε το σχέδιο μας όσο πιο προσεκτικά και καλά μπορούμε.
 4. Απλώνουμε με το πινέλο μας μια στρώση κόλλα decoupage περίπου 1cm μεγαλύτερη (περιμετρικά) του σχεδίου που θα κολλήσουμε.
 5. Ακουμπάμε πολύ προσεκτικά το σχέδιο πάνω στην επιφάνεια έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν φουσκαλίτσες από εγκλωβισμένο αέρα.
 6. Με το πινέλο απλώνουμε μια στρώση κόλλας πάνω από το σχέδιο ακτινωτά ξεκινώντας από το κέντρο του σχεδίου. Χρησιμοποιούμε το πινέλο για να «στρώσουμε» το σχέδιο και να απομακρύνουμε τυχόν τσαλακώματα και αέρα που έχει μείνει. Όλα αυτά, απαλά και χωρίς πίεση.
 7. Αφαιρούμε την μονωτική προσεκτικά.
 8. Ψήνουμε στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες της κόλλας.


Μερικά tips

 • Αν δοκιμάσετε το φύλλο αφής και τις αντοχές του εκτυπωτή σας, προσέξτε πως θα εκτυπώσετε. Το φύλλο αφής έχει μια επιφάνεια ελαφρώς πιο γυαλιστερή από την άλλη. Πρέπει το μελάνι να μην μπει σε εκείνη την πλευρά. Εκτυπώστε λοιπόν στην πιο «θαμπή» και απορροφητική πλευρά και αυτή η πλευρά να ακουμπήσει πάνω στην κούπα. Αν αρχίσετε να περνάτε το πινέλο πάνω από την πλευρά που έχετε εκτυπώσει, η κόλλα θα αρχίσει να ξεβάφει το χρώμα και να μουτζουρώνει την κούπα.
 • Αν κάνετε λάθος, στραβώσατε το σχέδιο, μουτζουρώσατε την κούπα και 1002 άλλα στραβά πάρτε ένα υγρό βετεξάκι και καθαρίστε την κούπα τελείως. Μέχρι να ψηθεί όλα διορθώνονται ακόμα και αν φαινομενικά η κόλλα έχει στεγνώσει.
 • Το περίγραμμα του σχεδίου θα είναι διακριτό. Μην προσπαθήσετε να το «καλύψετε» με ακρυλικά ή άλλα χρώματα όπως κάνουν γενικά στο decoupage. Στο 1ο ή στο 2ο πλύσιμο με σφουγγαράκι της κούπας, θα αρχίσουν τα χρώματα να ξεφλουδίζουν.
 • Στο ταψάκι που θα ψήσετε τις κούπες στρώστε μια λαδόκολλα για να μπορέσετε να ξαναχρησιμοποιήσετε το ταψάκι. Μετά το ψήσιμο αφήστε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου αρκετή ώρα αν σας μυρίζει και καθαρίστε όπως θα καθαρίζατε τον φούρνο μετά από κάποιο μαγείρεμα.
 • Απαλά και ήρεμα το είπα; Όλα γενικά. Πλιτς, πλατς, ταπ, ταπ!

Όταν ψήθηκαν με το καλό, 101 κούπες και άρχισαν να γεμίζουν οι πάγκοι με ταψιά τις κοιτούσαμε με συμπάθεια αλλά όχι με ενθουσιασμό. Τις περιμέναμε πιο επαγγελματικές, πιο τέλειες αλλά δε μας χάλασαν κιόλας. Είχαμε και μια lemon pie που τα σπάει (λογοκρισία) και κάτι ωραία φρουτάκια με γλάσο και αυτά πάντα βοηθάνε στην ψυχολογία μας. Γεμίσαμε τις κούτες με κούπες με decoupage και τις αποχαιρετίσαμε με αγάπη για τη Λειβαδιά.

Υ.Γ. Σιγά-σιγά θα γράψω και για τα υπόλοιπα πράγματα που έκανα ή που κάναμε και δεν βρήκα χρόνο να τα κάνω post. Αν ξεχνάω κάτι να μου το θυμίζετε!

12 σχόλια

 1. Σας χαίρομαι όσο δεν λέγεται..συγχαρητήρια σε όλους..κρίμα που δεν είμαι μαζί σας!

  Απάντηση
 2. Μόλις θα δροσίσει λίγο και θα αρχίσουμε τις μαζώξεις στην κουζίνα θα σε ενημερώσω να μας έρθεις! Κάτι μου λέει πως θα χαρούμε όλοι πολύ να σε γνωρίσουμε 🙂

  Απάντηση
 3. Εγώ γιατί θυμάμαι λάθος ότι είχες ξαναποστάρει για τις κούπες του περσινού Συνεδρίου; Χμ… Καλό είναι αυτό πάντως, δείχνει ότι υπάρχει εν δυνάμει προσοδοφόρο κληρονομικό χάρισμα στο κεφάλι μου! Ξεκινάω στροφή καριέρας! 🙂

  Το ‘λεγα εγώ ότι με κάτι τέτοια ποστ θα έπαιρνα τα πάνω μου λίγο! 😉 Ξέρεις, μπορεί η νοσταλγία κιη μελαγχολία που συνήθως φέρνει μαζί της να μοιάζουν αρνητικά συναισθήματα εξαρχής, αλλά νομίζω σε λίγο πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο μας κάνουν καλό… 🙂

  Απάντηση
 4. Δεν ξέρω τι λες για ενθουσιασμούς κτλ… γιατί εμείς αυτές τις κούπες τις χρησιμοποιούμε καθημερινά και μας αρέσουν πολύ… και ας έχουν αρχίσει να ξεφλουδίζουν λίγο…

  Απάντηση
 5. @Εύη μια κλασσική μου ατάκα (κυρίως για τη μουσική όμως) είναι “Τα μελαγχολικά μου φτιάχνουν τη διάθεση” και δεν είμαι μελαγχολικός τύπος αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς 🙂

  @Karry τις χρησιμοποιείτε εεεε; Χαίρομαι και ας ξεφλουδίζουν γιατί θεωρήσαμε ότι δεν άρεσαν στον κόσμο.

  Απάντηση
 6. Παράθεμα: Μια γοργόνα από φελτ για το 8ο Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing | in my closet

 7. Παράθεμα: Λικέρ φράουλα | in my closet

 8. μετά από δύο χρόνια…
  ένας φίλος έδωσε μια πάρα πολύ καλή ιδέα για το πως θα εκτυπώσουμε εύκολα το χαρτί αφής (ακόμα και χαρτοπετσέτα) χωρίς το φόβο να το μασήσει ο εκτυπωτής.
  κολλάμε το χαρτί αφής ή την χαρτοπετσέτα σε μια απλή Α4 με συρραπτικό ή λίγο σελοτέιπ και εκτυπώνουμε.
  δοκιμασμένο!

  Απάντηση
 9. Παράθεμα: Ντεκουπάζ με ύφασμα και στένσιλ με δαντέλα | in my closet

 10. Παράθεμα: Κρεμαστες μολυβοθήκες με τενεκεδάκια | in my closet

 11. Παράθεμα: Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες με απλά υλικά | in my closet

 12. Παράθεμα: Χειροποίητες ζωγραφιστές κούπες | in my closet

Απάντηση