χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες

Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες με απλά υλικά

Φέτος ήθελα πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω και εγώ (για πρώτη και μάλλον τελευταία φορά) πασχαλινές λαμπάδες. Ήθελα να δοκιμάσω 2-3 ιδέες με υλικά που είχα ήδη στην ντουλάπα μου για να δω αν θα μου αρέσει το αποτέλεσμα. Χάρηκα πολύ τη διαδικασία και αφού τις έφτιαξα, τις χάρισα σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου φιλανθρωπικά μπαζάρ και ένιωσα λίγο καλύτερα που δεν είχα καταφέρει να διοργανώσω ένα workshop και για αυτόν τον λόγο.

Πασχαλινές λαμπάδες με χαρτί

Το κόλλημα βήμα-βήμα

Το κόλλημα βήμα-βήμα

Θέλω αρχικά να πω ότι δεν τα πάω πολύ καλά με το ντεκουπάζ. Ξέρω και εφαρμόζω τα απολύτως απαραίτητα που είναι κόλλα κάτω, χαρτί, κόλλα πάνω και τέλος. Επίσης χρησιμοποιώ πάντα ξυλόκολλα εκτός και αν το αντικείμενο που θέλω να κολλήσω είναι κάτι με το οποίο έρχεται σε επαφή το φαγητό όπως μια κούπα. Αυτό το πολύ απλό έκανα και στην λαμπάδα. Διάλεξα ένα απλό χαρτί που άρεσε το σχέδιό του και το κόλλησα στη λαμπάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα, κόλλα περιτυλίγματος, σελίδα από πεντάγραμμο και γενικά ό,τι χαρτί θέλετε και σας αρέσει.

Πασχαλινές λαμπάδες με κουρελάκια

Το κόλλημα και πάλι βήμα-βήμα

Το κόλλημα και πάλι βήμα-βήμα

Αυτό είναι ένα υλικό που πλέον έχω σε αφθονία. Από τότε που άρχισα να ράβω, κρατάω όλα τα κομματάκια υφάσματος που περισσεύουν και ψάχνω διαρκώς τρόπο να τα αξιοποιήσω. Αρχικά τύλιξα τη λαμπάδα με κουρελάκια όπως και με το χαρτί. Κόλλα στο κουρελάκι, κόλλημα στη λαμπάδα και κόλλα πάνω από το κουρελάκι. Προσπάθησα να φτιάξω μια ανοιξιάτικη παλέτα (κίτρινο, πράσινο, άσπρο) όσο καλύτερα μπορούσα χωρίς να με απασχολεί πολύ το είδος του υφάσματος.

Ένα στεφανάκι με κουρελάκια

Ένα στεφανάκι με κουρελάκια

Μια που είχα κόψει αρκετά κουρελάκια, έφτιαξα και ένα πολύ μικρό στεφανάκι με πηνιόσυρμα και μικρές θηλιές με τα κουρελάκια. Αφού το έφτιαξα μου φάνηκε σαν λουλούδι και κόλλησα με θερμή σιλικόνη και ένα μεγάλο κουμπί για να το κάνω διακοσμητικό για τη λαμπάδα με τα κουρελάκια.

Το βάζο με τα κουρελάκια είναι πάντα γεμάτο!

Το βάζο με τα κουρελάκια είναι πάντα γεμάτο!

Με την ευκαιρία να πω ότι τα κουρελάκια μου, τα μικρά κομματάκια από κορδέλες που κρατάω και τσοχάκια (κομματάκια τσόχας που έχουν περισσέψει από άλλες κατασκευές), τα αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Αρχικά μου αρέσει πολύ η εικόνα της πολύχρωμης ακαταστασίας τους και κατά δεύτερο, το να τα βλέπω είναι πάντα ένα κάλεσμα να ασχοληθώ μαζί τους.

Πασχαλινές λαμπάδες με διάφορα παλιά διακοσμητικά

Η μωβ και η γαλάζια ήταν οι αγαπημένες μου

Η μωβ και η γαλάζια ήταν οι αγαπημένες μου

Σε ένα κουτάκι κρατάω διάφορα. Τα διάφορα μπορούν πολύ δύσκολα να προσδιοριστούν αλλά κάθε φορά που ανοίγω το κουτάκι, κάτι αξιοποιώ. Ένα άδειο ξύλινο καρουλάκι, ένα κρόσι από κάποια δοκιμή που είχα κάνει, ένα καραβάκι από παλιά λαμπάδα και ένα μανικάκι από παλιό πουκάμισο είναι κάποια από τα πράγματα που μου ταίριαξαν καλά στις πασχαλινές λαμπάδες. Το ντύσιμο του κεριού έγινε με νήμα, με κορδέλα, με washii tape, με κορδόνι, με συρματάκι, με μουλινέ, με δανδέλα, με λινάτσα και ακόμα και με αυτοκόλλητο πλαστικό όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για να ντύνουμε τα ντουλάπια.

Η πρώτη λαμπάδα έχει κομμάτι από το paper fabric που έφτιαξα στο Κουμπί

Η πρώτη λαμπάδα έχει κομμάτι από το paper fabric που έφτιαξα στο Κουμπί

Μερικά tips:

  • Η ζεστή σιλικόνη πάνω στο κερί είναι ένα λάθος που έκανα 2-3 φορές για να κολλήσω κάτι και το μετάνιωσα γιατί κόντεψα να λιώσω το κερί τελείως. Ναι δεν το σκέφτηκα ότι το κερί θα επηρεαστεί από τη θερμότητα. Αν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε, μην την βάζετε απευθείας πάνω στο κερί.
  • Μην κολλάτε πράγματα κοντά στην φλόγα. Υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε αρκετή ώρα το κερί τους αναμμένο και είναι κρίμα να καεί η διακόσμηση.
  • Υπάρχουν υλικά που είναι πολύ εύφλεκτα όπως το τούλι και το πλαστικό γενικά. Καλό είναι να αποφεύγονται αλλά αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να είναι για ενήλικα η λαμπάδα.
  • Δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Υπάρχει μου αρέσει και δεν μου αρέσει. Χωρίς γιατί. Οπότε αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη.
  • Αν κάνετε λαμπάδα για παιδάκι, δέστε ένα παιχνιδάκι πάνω στη λαμπάδα. Αρκετά ώστε να μην πέσει πριν την χαρίσετε αλλά όχι πολύ έτσι ώστε εύκολα να βγαίνει και να μπορεί να το κρατήσει. Ιδανικά πριν την Ανάσταση γιατί αν μείνει δεμένο το παιχνίδι με αναμμένη την λαμπάδα, θα γεμίσει με κεριά.
  • Η ξυλόκολλα είναι η αγαπημένη μου κόλλα για λαμπάδες αλλά θέλει αρκετή ώρα για να στεγνώσει και πίεση για να μην ξεκολλήσει. Αυτό το έλυσα με λίγο σπάγκο που έδενα διακριτικά λίγο αφού είχε στεγνώσει κάπως η κόλλα από την επιφάνεια. Όταν στεγνώσει τελείως, τον αφαιρείτε.
Δέσιμο για να μην ξεκολλήσει μέχρι να στεγνώσει

Δέσιμο για να μην ξεκολλήσει μέχρι να στεγνώσει

Μου άρεσε ως διαδικασία όπως καθετί δημιουργικό και χάρηκα που αξιοποίησα κάποια από τα υλικά μου. Όμως, πρόκειται για μια κατασκευή με πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής και για αυτό το λόγο και καλό είναι να είναι κάτι όμορφο μεν αλλά όχι υπερπαραγωγή δε. Ειδικά αν είναι για ενήλικα.

Λουλουδάκια από πηλό από ένα σπασμένο ρολόι

Λουλουδάκια από πηλό από ένα σπασμένο ρολόι

Θέλω να σας παροτρύνω να δοκιμάσετε να φτιάξετε τις λαμπάδες σας και αν δεν έχετε χρόνο ή κουτάκι με διάφορα υλικά, να τις αγοράσετε από ένα φιλανθρωπικό μπαζάρ ή από κάποιον χειροτέχνη. Το να αγοράσετε τη λαμπάδα σας από κάποιον που παλεύει να βιοποριστεί κάνοντας αυτό που αγαπάει ή για καλό σκοπό είναι από μόνο του μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Φέτος είδα πολύ όμορφες λαμπάδες από πολύ καλές φίλες τις οποίες προτείνω ανεπιφύλακτα όπως η Linabug, η Happy Deck, οι Beh1nd, το Μαγικό Καρουζέλ και η Ιωάννα. Εγώ, λίγο αφού χάρισα τις δικές μου, βρέθηκα με μια πανέμορφη λαμπάδα που μου έκανε δώρο η Poco Loco, της Happy Deck και ανυπομονώ να την πάρω μαζί μου στην Ανάσταση.

Στεφανάκια, λουλουδάκια και μπουκετάκια έτοιμα για λαμπάδες

Στεφανάκια, λουλουδάκια και μπουκετάκια έτοιμα για λαμπάδες

Αν μένετε Θεσσαλονίκη, να περάσετε από το Κουμπί Coffee & Crafts για να ρίξετε μια ματιά στις δημιουργίες μας. Χθες, σε έναν πραγματικό μαραθώνιο 3 εργαστηρίων, το ένα πίσω από το άλλο, 40 πολύ δημιουργικοί άνθρωποι έφτιαξαν λουλουδάκια με δανδέλες, μπουκετάκια με κουμπιά και στεφανάκια τα οποία μπορείτε να αγοράσετε με 2 ευρώ ή 3 ευρώ για να βάλετε πάνω στις πασχαλινές λαμπάδες σας και στα πασχαλινά δώρα σας. Τα υλικά ήταν όλα μια προσφορά της Yfansi και τα χρήματα πάνε όλα για την “Πρωτοβουλία για το Παιδί». Θα δείτε εκεί και τον σχετικό κουμπαρά. Ειδικά τα στεφανάκια εξαφανίζονται με ταχύτητα φωτός. Μετά το Πάσχα θα γράψω άρθρα και για τις τρεις κατασκευές για να μπορείτε να τις κάνετε και όσοι δεν καταφέρατε να είστε μαζί μας χθες.

3 σχόλια

  1. Πράγματι όλες οι λαμπάδες σου πανέμορφες. Φέτος η δικιά μου είναι πάλι από τη Γεωργία την Αχτίδα και μου άρεσε πάρα πολύ. Ο μαραθώνιος κατασκευών ήταν απολαυστικός. Και του χρόνου!AriadnefromGreece!

    Απάντηση
  2. Αν ο άνθρωπος έχει γούστο σού κάνει θαύματα από το τίποτα…..Μπράβο για μια ακόμα φορά κορίτσι μου!Εγώ ούτε φέτος τόλμησα να φτιάξω η ίδια την λαμπάδα για το βαφτιστήρι μου….πάντα φοβάμαι την παιδική απογοήτευση…

    Απάντηση
  3. Παράθεμα: Εύκολες και οικονομικές ιδέες για πασχαλινά δώρα | in my closet

Απάντηση