Χαρούμενα και πολύχρωμα φωτιστικά για το κομοδίνο

Χαρούμενα και πολύχρωμα φωτιστικά για το κομοδίνο

Κάπου κοντά στα τέλη Νοεμβρίου η @efou και ο @ZlatkoGR πήγαν Βερολίνο! Και πέρασαν τέλεια και έβγαλαν κάτι τέλειες φωτογραφίες και έφεραν κάτι υπέροχες σοκολάτες και ένα πολύ γλυκούλι φωτιστικό από χαρτί. Η @Evangelia_T το συναρμολόγησε σε δυο λεπτά, το στόλισε στο κομοδίνο της και χάρηκε πολύ. Έχω ζητήσει από όλους να σκέφτονται τι θα θέλανε να φτιάξουμε στα επόμενα workshops ή και γενικά. Η @efou ήρθε και μου είπε «Φωτιστικά ίσως;». Στην αρχή μου φάνηκε δύσκολο πολύ. Τόσο ώστε να το απορρίψω. Όχι τόσο σχεδιαστικά όσο ηλεκτρολογικά. Δανείστηκα το φωτιστικό της @Evangelia_T και μπήκα λίγο στην ντουλάπα να το σκεφτώ και να βρω τι θα χρειαστεί. Έπεσαν μερικά emails και μαζευτήκαμε στην κουζίνα να κάνουμε χαρούμενα και πολύχρωμα φωτιστικά για το κομοδίνο.

Night light by sofiathereader

Τι χρησιμοποιήσαμε:
Υλικά:

 • 1-2 φύλλα Στρατσόχαρτο 80gr. 70X100cm.
 • Χαρτόνι τύπου canson 160gr, 50Χ60cm.
 • 3-4 Μαρκαδοράκια λεπτά.
 • 1-2 σακούλες από supermarket ή από ψώνια αρκεί να είναι το μαλακό και ημιδιαφανές πλαστικό.
 • Πλαστική, εύκαμπτη διαφάνεια.
 • Προέκταση διπολική με ντουί. Θα βρείτε στα praktiker το πακετάκι με 3,40 ευρώ. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό ζητήστε το έτσι και όταν σας το φέρουν ρωτήστε (για σιγουριά) «Από τη μια μπαίνει λάμπα εεεεε;»
 • Λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας όχι πάνω από 13W.

Προαιρετικά:

 • Μεταλιζέ μαρκαδοράκια.
 • Στυλό γκλίτερ.
 • Σβυστικό σε στυλό.

Night light by kihli

Εργαλεία:

 • Ψαλίδι ή/και κοπίδι.
 • Χάρακας ή/και τρίγωνο.
 • Κόλλα stick ή/και υγρή (ο γνωστός παντοκολλητής της UHU είναι μια καλή επιλογή).
 • Μολυβάκι / σβύστρα / ξύστρα.
 • Νερομπογιές σε πλακίδια (τα γνωστά παιδικά σετ) ή και σε σωληνάρια.

Μετά από λίγη συζήτηση αποφασίσαμε να κάνουμε φωτιστικά με δυο τεχνικές. Το ένα θα ήταν φτιαγμένο και ζωγραφισμένο σαν σπιτάκι. Το άλλο θα ήταν φτιαγμένο με την τεχνική της χαρτοπλεκτικής.

Σου μοιάζει για πόρτα;

Σπιτάκι
Έτσι ήταν και το πρωτότυπό μας του οποίου το ανάπτυγμα έβγαλα χαλώντας το «ελαφρώς». Απλά το ξεκόλλησα και το μετέφερα προσεκτικά σε ένα άλλο χαρτί. Δείτε εδώ οδηγίες για να το σχεδιάσετε μόνοι σας.

Night light by efou

Διαλέξτε προσεκτικά το χαρτόνι του σπιτιού σας. Όσο πιο σκούρο τόσο το καλύτερο. Θα φαίνονται λιγότερο τα εσωτερικά «μπαλώματα» για τα παράθυρα. Σχεδιάστε στην πλευρά που έχετε κάνει το ανάπτυγμα και τα παράθυρα. Χρησιμοποιήστε κουπάτ ή τη φαντασία σας.

Παράθυρο δελφίνι;

Προσοχή: Αποφύγετε να πλησιάζετε τα παράθυρα στις γωνίες και στις άκρες του αναπτύγματος γιατί κινδυνεύουν να «ανοίξουν» για πάντα. Επίσης αφήστε τουλάχιστον 5 cm από τη βάση χωρίς παράθυρα. Σε εκείνη την περιοχή θα κρύψουμε το ντουι μας.

Night light by denyblue

Όταν σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει αρκετά και όμορφα παράθυρα, κόψτε τα προσεκτικά με κοπίδι ή με ψαλίδι. Λυγίστε ελαφρώς τις άκρες του σπιτιού για να μπορείτε να δείτε που αλλάζουν οι τοίχοι. Γυρίστε το χαρτόνι και ζωγραφίστε με βάση τα παράθυρα ότι θέλετε. Πόρτες, πόμολα, γλάστρες, δεντράκια, ανθρωπάκια, γατάκια, ποδήλατα, κισσούς, τουβλάκια (τυχαία παραδείγματα).

Πωπω παράθυρά! Θα βάλω και κουρτίνες;

Μη ξεχνάτε ότι είναι μια κατασκευή που πιο πολλές ώρες θα τη βλέπετε σβηστή παρά αναμμένη. Ας είναι όμορφη και χαρούμενη και χωρίς το φως.

Μπορείτε και να μη ζωγραφίσετε το εξωτερικό. Ωστόσο περάστε γύρω από τα παράθυρα ένα μικρό περίγραμμα με κάποιο ανοιχτόχρωμο μαρκαδόρο. Αν δεν έχετε μεταλιζέ μαρκαδοράκια που φαίνονται πολύ όμορφα χρησιμοποιήστε γκλίτερ ή και σβυστικό. Διαφορετικά θα φαίνονται λίγο σαν σκέτες τρύπες.

Ας φτιάξουμε μερικά παράθυρα

Τώρα ήρθε η ώρα να κλείσουμε τα παράθυρα. Μπορείτε με βάση το σχήμα τους να τα «καλύψετε» με τους παρακάτω τρόπους:

 • Κόβοντας κομμάτια από πλαστικές ημιδιαφανείς σακούλες.
 • Βάφοντας με τέμπερες κομματάκια στρατσόχαρτου σε «ανοιχτά» χρώματα.
 • Με έγχρωμη διαφάνεια (προσοχή έτσι θα φαίνεται το μέσα μέρος).
 • Με συνδυασμούς των παραπάνω.

Να έχετε κατά νου ότι μόνο από τα παράθυρα θα περνάει φως οπότε καλό είναι να είναι αρκετά ανοιχτόχρωμα και αποφύγετε τα χαρτόνια. Για να τα κολλήσετε γυρίστε στην πίσω όψη, βάλτε πολύ προσεκτικά λίγη κόλλα γύρω από το παράθυρο και κολλήστε.

Night light by eva4eva

Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία, κόψτε το ανάπτυγμα και ενώστε όπως στις οδηγίες. Αν σας δυσκολέψει λίγο καταργήστε στην καμινάδα. Σιγουρευτείτε ότι το φωτιστικό στέκεται και χωρίς το πλαστικάκι από κάτω για το ντουί.

Χαρτοπλεκτική

Night light by Anastazzia

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά στο ανάπτυγμα. Η @Anastazzia χρησιμοποίησε ένα κουτί από γάλα ενώ ο @ZlatkoGR το έκανε πιο απλό το ανάπτυγμα. Δείτε εδώ τις οδηγίες και το ανάπτυγμα. Όταν ολοκληρώσετε τα κοψίματα διαλέξτε λωρίδες από χαρτί ή χαρτόνι και πλέξτε το ενδιάμεσα από τα κενά του φωτιστικού σας. Αφήστε κενές λωρίδες για να πλέξετε ή για να κολλήσετε και τη διάφάνειά σας. Από κάπου πρέπει να βγαίνει το φως.

Ο σωστός bookcrosser από τα εργαλεία φαίνεται

Το είδαμε και την ώρα που το έφτιαχναν τα παιδιά ότι το canson ίσως με τόσα κενά να έχει μεγαλύτερη αστάθεια από ότι το σπιτάκι. Δοκιμάστε με πιο βαρύ/χοντρό χαρτόνι αρκεί να μπορείτε να το κόψετε εύκολα. Δείτε με βάση τις δικές σας δυνατότητες.

Θέλω κι άλλο πλέξιμο!

Παίξτε με τα χρώματα από τα χαρτόνια και τις διαφάνειες και κολλήστε πολύ προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε για κόλλα τον παντοκολλητή για καλύτερο αποτέλεσμα. Οι κόλλες στικ ξεκολλάνε πολύ εύκολα. Και πάλι σκεφτείτε το και ως σβυστό και ως αναμμένο. Όταν διπλωθεί και κολληθεί σιγουρευτείτε ότι στέκεται χωρίς το πλαστικάκι. «Ενισχύστε» τυχόν αδύναμα σημεία με απλή κολλητική ταινία εσωτερικά.

Night light by ZlatkoGR

Tips:

 • Σκεφτείτε που θα το βάλετε και επιλέξτε τα χρώματα ανάλογα.
 • Μη το τοποθετήσετε κοντά σε παράθυρο ή κουρτίνα. Είναι κάπως ευαίσθητες κατασκευές.
 • Μη βάλετε λάμπα πυρακτώσεως. Είναι αντιοικολογικές, καίγονται εύκολα και ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασίες για τέτοιες κατασκευές.

Ήρθε η ώρα για το φως!
Ετοιμάστε το πλαστικάκι και σφηνώστε πολύ προσεκτικά το ντουί. Βάλτε την λάμπα και περάστε το σετ μέσα στο φωτιστικό. Προσέξτε η λάμπα να στέκεται όρθια και να μην ακουμπάει στα τοιχώματα. ‘Έτοιμο. Βάλτε το στην πρίζα. Τα ντουί που κυκλοφορούν είναι χωρίς διακοπτάκι. Εμείς βρήκαμε πρόχειρο ηλεκτρολόγο και μας τα πέρασε. Όποιος θέλει να βάλει και διακοπτάκι ας μου στείλει ένα email να του δώσω επιπλέον οδηγίες.

Όλα μαζί!

Καλή επιτυχία!

Και τώρα που σίγουρα σας φάνηκε λιγάκι δύσκολο δείτε εναλλακτικά και αυτή την κατασκευή:

Και μετά δείτε τι πραγματικά κάναμε εκείνο το βράδυ:

Σημαντική ανακοίνωση: Κανένα φωτιστικό δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων!

19 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Πολύχρωμοι κουμπαράδες-γουρουνάκια με γυψόγαζα « in my closet

 2. Παράθεμα: Πολύχρωμοι κουμπαράδες-γουρουνάκια με γυψόγαζα | in my closet

Απάντηση