Φαναράκια από τενεκεδάκια

Φαναράκια από τενεκεδάκια

Όταν ξεκίνησα τη σελίδα στο facebook φοβήθηκα πως θα μειωθεί ο χρόνος που αφιερώνω στο να κάνω πράγματα. Τελικά, όσο περισσότερο ψάχνω για ιδέες, τόσο περισσότερο ανοίγει η όρεξή μου για δημιουργία και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό. Σημείωσα πολλά πράγματα, γέμισα πολλές σελίδες στο τετραδιάκι μου και μπήκα στην ντουλάπα μου να δω τι είχα σε αφθονία για να φτιάξω κάτι για το Νοέμβριο. Και βρήκα πολλά τενεκεδάκια. Τελευταία φορά είχα φτιάξει ένα λουλούδι και ένα τενεκεδένιο kit που ήθελα να φέρει την Άνοιξη. Έκτοτε συνέχισα να πίνω καφέ και έτσι τα τενεκεδάκια του στιγμιαίου καφέ είχαν κάνει μια μικρή πολιτεία. Τα κοίταξα πολύ ώρα, μουτζούρωσα μερικές σελίδες με σκέψεις, σκέφτηκα πως αυτό που χάνω τον Νοέμβρη και με ενοχλεί είναι το φως και πήρα την απόφαση να κάνω φαναράκια με τενεκεδάκια. Με πειράζει πολύ που νυχτώνει νωρίς και δυσκολεύομαι πολύ να το συνηθίσω.

Μάζεψα όλα τα τενεκεδάκια, βγήκα στο μπαλκόνι ένα ηλιόλουστο πρωινό και άρχισα να τα βάφω όλα κόκκινα. Γιατί το αγαπάω πολύ αυτό το χρώμα αλλά και γιατί στο μυαλό μου ο Νοέμβρης είναι κόκκινος. Χρησιμοποίησα λαδομπογιά (έχω μπόλικη από το φτιάξιμο του σπιτιού και δε χαλάει) αλλά αν δε σας αρέσει η μυρωδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικά με ατλακόλ. Το ίδιο “σταθερό” αποτέλεσμα. Καθώς έβαφα, είδα ότι περίσσευαν πολλά πλαστικά καπάκια και έτσι είπα να κάνω κάτι και με αυτά αλλά θα έρθει και η δική τους ώρα να σας πω τι. Επίσης είχα πρόχειρα κάποια βάζα και δοκίμασα μια τεχνική που βρήκα. Έριξα χρώμα μέσα στο βάζο και το κούνησα έτσι ώστε να βαφτεί ολόκληρο. Είναι ωραίο το αποτέλεσμα γιατί είναι ομοιόμορφο και δε χάνεται η λάμψη του γυαλιού. Κοινώς έπαιξα λίγο με τα χρώματα σαν παιδί και εγώ. Μετά τα άφησα όλα μαζί να στεγνώσουν.

Το βάψιμο για τα φαναράκια είναι προαιρετικό. Όπως θα είδατε και στην πρώτη φωτογραφία το χρώμα στο σκοτάδι δεν φαίνεται. Ωστόσο ήθελα να καλύψω γράμματα και λογότυπα της συσκευασίας και να φαίνονται ωραία και με το φως της ημέρας. Σκέφτηκα να τα βάψω διαφορετικά χρώματα αλλά δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά εκτός και αν τα έβαφα εσωτερικά. Το απέφυγα το εσωτερικό γιατί σκέφτηκα ότι ίσως το κεράκι να θερμαίνει τη λαδομπογιά και να μυρίζουν άσχημα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να το δοκιμάσετε και χωρίς να τα βάψετε μόνο και μόνο για να δείτε αν σας αρέσει το αποτέλεσμα.

Τι θα χρειαστείτε:

 1. Τενεκεδάκια (όσα έχετε ή όσα θέλετε).
 2. Μολύβι (για να μπορέσετε να σχεδιάσετε πάνω στο τενεκεδάκι).
 3. Καρφί μικρό και μυτερό (για να μπορέσετε να κάνετε τις τρυπούλες από όπου θα βγαίνει το φως).
 4. Καρφί μεγάλο και μυτερό (για να μπορέσετε να ανοίξετε τις τρύπες από όπου θα περάσετε το σύρμα).
 5. Σφυρί.
 6. Σακούλες πλαστικές μαλακές (του σούπερ μάρκετ τύπου).
 7. Ξυλάκι από σουβλάκι.
 8. Ψαλίδι.
 9. Σύρμα ή καλώδιο.

Εγώ προτίμησα καλώδιο ηλεκτρολογικό γιατί είναι φθηνό, κόβεται με το ψαλίδι, έχει καλή μόνωση εξωτερικά και αντέχει σε περίεργες συνθήκες. Επίσης αυτό μου περίσσευε. Εσείς μπορείτε να βάλετε  ότι θέλετε. Ακόμα και σπάγκο αλλά φροντίστε να είναι αρκετά μακριά από το κεράκι.

Προσπάθησα να οπτικοποιήσω τη διαδικασία αλλά επειδή δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι τα κατάφερα ας τα γράψω και λίγο συνοπτικά:

 1. Σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ βάζουμε πάρα πολλές και τσαλακωμένες σακούλες έτσι ώστε να γεμίσουμε το τενεκεδάκι πλήρως. Σκεφτείτε ένα μαξιλαράκι από σακούλες. Κλείνουμε τη σακούλα σφιχτά και την στουμπώνουμε μέσα στο τενεκεδάκι. Αυτό θα βοηθήσει να μην το χτυπήσουμε πολύ δυνατά και μας τσαλακώσει. Επίσης λειτουργεί σαν σιγαστήρας.
 2. Ζωγραφίσουμε με μολύβι αυτό που θέλουμε να “χτυπήσουμε” και αρχίζουμε με το λεπτό καρφί και το σφυρί να ανοίγουμε τρυπούλες σχετικά κοντινές μεταξύ τους. Όχι πιο κοντινές από 0,5cm γιατί απλά θα κάνουμε την προηγούμενη λίγο μεγαλύτερη.
 3. Αφού ολοκληρώσουμε το σχέδιο χρησιμοποιούμε το ξυλάκι σα χάρακα για να “ζυγίσουμε” με το μάτι , που θα ανοίξουμε τις τρυπούλες για το κρέμασμα.
 4. Με το μεγάλο καρφί ανοίγουμε τις τρυπούλες στο πλάι για το κρέμασμα.
 5. Περνάμε το καλώδιο από έξω προς τα μέσα και μέσα κάνουμε ένα σφιχτό κομπάκι για να μη λυθεί. Κόβουμε ότι περισσεύει από το καλώδιο εσωτερικά εκτός κόμπου.
 6. Τοποθετούμε το κεράκι στο κέντρο από το τενεκεδάκι, το ανάβουμε και έτοιμο!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κρεμαστεί ένα τενεκεδάκι. Δοκίμασα τρεις και κράτησα έναν. Ο πρώτος (από αριστερά) είναι βολικός αν τα τενεκεδάκια κρεμαστούν κάπου πολύ ψηλά και θέλουμε να τα βλέπουμε από κάτω να είναι φωτεινά. Ο δεύτερος τρόπος είναι για να κρεμαστούν στο ύψος των ματιών μας. Ο τρίτος τρόπος είναι για να κρεμαστούν ψηλά και από διάφορα σημεία γιατί το τενεκεδάκι περιστρέφεται συνέχεια (αλλά δε σβήνει  και έτσι κάνει ωραίο εφέ. Δε βολεύει άμα θέλεις να ανάψεις γράμματα το ένα δίπλα στο άλλο όπως εγώ γιατί απλά δε στέκονται ήρεμα ούτε λεπτό (φταίει και ο ζεστός αέρας εσωτερικά από το κεράκι).

Όταν ολοκληρώθηκε η σειρά με τα 10 γράμματα τα κοίταξα και τα λυπήθηκα λιγάκι. Μερικά ήθελαν παραπάνω βάψιμο. Άλλα είχαν ελαφρώς παραμορφωθεί από το χτύπημα. Μικρό το κακό γιατί και πάλι στο σκοτάδι δε φαίνεται τίποτα. Τα πακετάρισα σε κουτιά και τα ετοίμασα για φωτογράφιση. Είχα σκεφτεί να είναι σε εξωτερικό χώρο και σούρουπο. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Γιατί τότε μου λείπει το φως.

Πολύ σημαντικό πράγμα η φωτογράφιση

Εδώ σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση για το θέμα της φωτογράφισης. Απολαμβάνω πολύ τη φωτογράφιση όλων όσων κάνω ακόμα και όταν με διακόπτει από τη διαδικασία. Είναι σίγουρα ένας τρόπος να κρατάω “σημειώσεις” για το πως έκανα κάτι και να το βλέπω μετά από καιρό και να το θυμάμαι. Είναι όμως και το σημαντικότερο στοιχείο όλων των posts μου. Έχω μια σχετικά καλή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και έναν τρίποδα. Τα έχω επειδή ασχολούμαι χρόνια με τη φωτογραφία και ήθελα να έχω κάτι καλύτερο. Δεν είναι απαραίτητα. Το απαραίτητο στοιχείο είναι η υπομονή και ο πειραματισμός. Τι έχω να προτείνω:

 • Μη βιάζεστε να βάλετε μια φωτογραφία μόνο και μόνο για να τη βγάλετε. Δοκιμάστε πολλές διαφορετικές. Από άλλο σημείο, με άλλο φωτισμό, με άλλο φόντο. Όλα μετράνε.
 • Φως ημέρας. Δεν υπάρχει καλύτερο φως από αυτό του ήλιου ειδικά μετά τις 13:00. Πάρτε αυτά που κάνετε και βγάλτε τα έξω στο μπαλκόνι. Όλα φαίνονται πιο ωραία στο φως ημέρας και με τη χειρότερη φωτογραφική.
 • Όχι φλας. Μη το κάνετε αυτό. Αν σας βρήκε το βράδυ στο σπίτι να έχετε φτιάξει κάτι πάτε για ύπνο. Φωτογραφίστε το με το φως της ημέρας ή ανάψτε όλα τα φώτα. Το φλας “καίει” τα αντικείμενα. Τα κάνει να φαίνονται καθαρά μεν αλλά το ίδιο και οι σκιές τους και οι ατέλειές τους.
 • Αν το φως είναι λίγο σταθεροποιήστε τη φωτογραφική κάπου και βγάλτε έτσι φωτογραφία. Οι κουνημένες φωτογραφίες είναι καλλιτεχνικές μόνο όταν τις κάνετε επι σκοπού και με λόγο. Όσο σταθερά και να κρατάτε τη φωτογραφική, η φωτογραφία θα κουνηθεί αν δεν υπάρχει φως.
 • Όλες οι φωτογραφίες δεν είναι καλές. Μπορεί να βγάλετε 100 για να βρείτε μια καλή. Δείτε τες προσεκτικά και διαγράψτε ίδιες, κακές, κουνημένες, λάθος, χωρίς εστίαση (θολές) κ.λπ. Από πολλές ίδιες μου αρκεί μια για να καταλάβω τι κάνατε. Αρκεί να είναι καλή.
 • Κάθε φωτογραφία έχει έναν πρωταγωνιστή. Και αυτό πρέπει να φαίνεται. Εκτός και αν είναι τοπίο στις διακοπές οπότε και πρέπει όλα να φαίνονται καθαρά. Εστιάστε εκεί που θέλετε να δω. Ακόμα και αν απλά πρέπει να βάλετε το αντικείμενό σας σε λευκό φόντο για να το πετύχετε.

Θα μπορούσα να γράφω πολλά ακόμα αλλά αυτά τα θεωρώ τα σημαντικότερα. Και στη σελίδα δίνω διάφορα βιντεάκια ή άρθρα που βοηθάνε. Αρκεί να έχετε όρεξη να προσπαθήσετε. Και για όσους θα μου πουν “ναι αλλά έχεις καλή φωτογραφική” να ρωτήσω το εξής: Όταν πάτε σε κάποιο σπίτι για φαγητό και σας αρέσει αυτό που μαγείρεψε η οικοδέσποινα της λέτε “ναι αλλά έχεις καλό φούρνο”;

Ζήτησα την πολύτιμη βοήθεια της @Evangelia_t για να τοποθετήσουμε τα τενεκεδάκια σε σκοινί στην ταράτσα πριν σκοτεινιάσει τελείως. Τα ανάβαμε προσεκτικά και τα σιάχναμε για να φαίνονται ωραία τα γράμματα. Είχαμε λίγο χρόνο αλλά τα καταφέραμε. Βέβαια όλη η γειτονιά είχε βγει στα μπαλκόνια για να μας χαζέψει όσο πιο διακριτικά μπορούσε. Άλλη σκούπιζε το ίδιο σημείο μισή ώρα, άλλη άπλωνε τέσσερα ρούχα μισή ώρα, άλλη έσιαχνε μια γλάστρα όλη την ώρα. Προσφέραμε θέαμα γενικά αλλά ήταν ωραία και δεν πτοηθήκαμε.

Ο Νοέμβριος, λοιπόν, είναι αφιερωμένος στο τενεκεδάκι. Σήμερα κιόλας θα αλλάξει η cover pic της σελίδας σε αυτό που καταφέραμε. Και όπως τον Οκτώβρη ζήτησα να κάνετε κάτι με χαρτί, έτσι θα έρθει και η ώρα που θα ζητήσω να κάνετε κάτι με τενεκεδάκι, για αυτό ξεκινήστε να σκέφτεστε ιδέες και να μαζεύετε τα υλικά σας. Πλέον οι διαγωνισμοί θα τρέχουν και στη σελίδα αλλά και εδώ για να μπορούν όλοι να συμμετέχουν και θα έχει και δωράκια! Καλό μήνα να έχουμε και καλό υπόλοιπο φθινόπωρο!

22 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Βρήκα ένα τενεκεδάκι! Τι να το κάνω; « in my closet

 2. Παράθεμα: Βρήκα ένα τενεκεδάκι! Τι να το κάνω; | in my closet

 3. Παράθεμα: Κρεμαστες μολυβοθήκες με τενεκεδάκια | in my closet

 4. Παράθεμα: Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια | in my closet

Απάντηση