Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια

Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια

Πριν από πολύ καιρό έκανα ένα λουλούδι από τενεκεδάκια για την κουζίνα μου για να οργανώσω όλα τα μικροπράγματα που είχα σε διάφορα σημεία. Μετά έκανα το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη και μετά φαναράκια από τενεκεδάκια. Έκτοτε με απασχόλησαν άλλα υλικά αλλά συνέχισα να μαζεύω τα τενεκεδάκια της ανακύκλωσής μου μέχρι που μια μέρα δεν είχα άλλο χώρο να τα μαζεύω. Έτσι αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα για ένα καινούριο κάτι. Αρχικά πέτυχα αυτήν την ιδέα και μετά μου γυάλισε και αυτή η ιδέα και άρχισα να σκέφτομαι πως θα ήθελα εγώ να τις υλοποιήσω.

Τα τενεκεδάκια της ανακύκλωσης μου

Τα τενεκεδάκια της ανακύκλωσης μου

Είχα κυρίως μικρά και μεγάλα τενεκεδάκια από πουράκια Caprice (είμαι γλυκατζού και το παραδέχομαι), από καφέ, από τόνο και από καλαμπόκι. Αφού τα μέτρησα, τα τσέκαρα και τα δοκίμασα σε διάφορους συνδυασμούς ήμουν σίγουρη ότι έφταναν για να κάνω και τις δύο ιδέες και κάτι παραπάνω. Θα έφτιαχνα μια μεγάλη μολυβοθήκη και μια φορητή μολυβοθήκη για δώρο σε μια καλή φίλη και εξαιρετική crafter που είχε αρχίσει να κάνει μεγάλα σχέδια για τη νέα σχολική χρονιά! Όμως ήξερα από το τενεκεδένιο λουλούδι της κουζίνας μου ότι η ζεστή σιλικόνη δεν κολλάει καλά τα τενεκεδάκια και μάλιστα τα βαμμένα και έτσι έψαχνα μια εναλλακτική λύση που να δίνει στην κατασκευή την αντοχή που χρειαζόταν. Αποφάσισα τρύπημα και δέσιμο με δεματικά καλωδίων.

Τα τενεκεδάκια μου βάφονται!

Τα τενεκεδάκια μου βάφονται!

Πρώτα ξεκίνησα με το βάψιμο. Έφτιαξα μια αυτοσχέδια κατασκευή με έναν κώνο από φελιζόλ και ξυλάκια για να μπορώ να τα ακουμπάω και να στεγνώνουν χωρίς να λερώνονται και μετά ξεκίνησα το ψέκασμα στο μπαλκόνι. Αν δεν έχετε βάψει με σπρέι να ξέρετε ότι είναι εύκολο και θα βρείτε οδηγίες και tips από άλλες κατασκευές που έχω κάνει. Ευτυχώς διάλεξα μέρα με σχετική δροσιά για να βγω στο μπαλκόνι και έτσι δεν ψήθηκα από τη ζέστη.

Ο μεγάλος τενεκές του καφέ

Ο μεγάλος τενεκές του καφέ

Για τη βάση της μολυβοθήκης διάλεξα έναν μεγάλο τενεκέ που μου είχε χαρίσει (άδειο) μια πολύ καλή φίλη πριν από καιρό. Είχε πει την χαρακτηριστική ατάκα “Τον είδα και σε σκέφτηκα και είπα κάτι θα κάνει το ντουλαπάκι με αυτόν”. Ναι οι φίλοι μου μου κάνουν δώρα από την ανακύκλωσή τους και αυτό μου αρέσει πολύ. Είναι σαν να έχω εκπαιδεύσει όλους γύρω μου να βλέπουν δυνατότητες στα σκουπίδια τους και αυτό είναι μεγάλη χαρά!

Το πριν και το μετά!

Το πριν και το μετά!

Είχα διαλέξει τα χρώματα κάπως ταιριαστά και χαρούμενα και ήθελα να υπάρχει εναλλαγή. Ενώ αρχικά είχα σκεφτεί τα μικρά τενεκεδάκια να είναι όλα ίδια αποφάσισα να το κάνω κάπως ασύμμετρο για να έχει περισσότερες δυνατότητες και να είναι πιο χαριτωμένο.

Το σημάδεμα και το τρύπημα των τενεκέδων

Το σημάδεμα και το τρύπημα των τενεκέδων

Αφού στεγνώσαν καλά στο μπαλκόνι τα τοποθέτησα όπως ήθελα να είναι στην τελική κατασκευή και άρχισα να σημειώνω όσο πιο καλά μπορούσα αλλά κυρίως με το μάτι, το κέντρο του κάθε τενεκέ πάνω στη βάση. Για να έχουν όλα το ίδιο ύψος, χρησιμοποίησα ένα δεματικό σαν μέτρο και έκανα και τα σημαδάκια για το τρύπημα. Με μια βελόνα έξυσα λίγο το χρώμα για να μπορώ να τρυπήσω πιο εύκολα. Κάθε τενεκεδάκι για να “δεθεί” θέλει 2 τρύπες πάνω του και 2 τρύπες πάνω στη βάση.

Το τρύπημα στα τενεκεδάκια!

Το τρύπημα στα τενεκεδάκια!

Για να ανοίξω τις τρυπούλες χρησιμοποίησα το Dremel 3000 που είχα χρησιμοποιήσει και σε διάφορες κατασκευές το Πάσχα και ένα απλό τρυπανάκι. Πρώτα έκανα κάποια δοκιμαστικά τρυπήματα σε ένα τενεκεδάκι για να σιγουρευτώ ότι έχω διαλέξει το σωστό τρυπανάκι και μετά ξεκίνησα να τρυπάω. Φόρεσα ανάλογο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια και γυαλιά) γιατί το τρύπημα του τενεκέ πετάει γρέζια (ρινίσματα αλουμινίου). Για το λόγο αυτό είχα πάντα κοντά μου μια καλή βούρτσα και καθάριζα συνέχεια την επιφάνεια εργασίας. Αν δεν έχετε κάποιο ανάλογο εργαλείο για τις τρύπες στον τενεκέ μπορείτε να τρυπήσετε με καρφί και σφυρί όπως έκανα στα φαναράκια αλλά να είστε προετοιμασμένοι για να χαλάσετε κάποια τενεκεδάκια στην αρχή. Με το σφυρί ασκείται μεγάλη πίεση και κάποια παραμορφώνονται.

Το δέσιμο με τα δεματικά

Το δέσιμο με τα δεματικά

Μόλις τελείωσα με τις τρύπες άρχισα με το δέσιμο. Το δεματικό έχει δύο άκρες όπως μια ζώνη. Αυτή που μοιάζει με την αγράφα της ζώνης θα την βάλετε μέσα στον τενεκέ-βάση και στην κάτω τρύπα. Αφού περάσετε το δεματικό από τη βάση στο τενεκεδάκι και από το τενεκεδάκι στη βάση, κουμπώστε το δεματικό εσωτερικά της βάσης. Τραβήξτε καλά το δεματικό για να δεθούν σφιχτά τα δύο τενεκεδάκια.

Το πρώτο μου δέσιμο!

Το πρώτο μου δέσιμο!

Συνεχίστε να δένετε όλα τα τενεκεδάκια γύρω γύρω και όσο πιο σφιχτά μπορείτε. Είναι αρκετά ανθεκτικά και δε θα σπάσουν εύκολα. Αν δεν έχετε δεματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συρματάκια αλλά σιγουρευτείτε ότι είναι ανθεκτικά και εύκολα στο χειρισμό.

Είχα πολύ καλό βοηθό σε αυτήν την κατασκευή!

Είχα πολύ καλό βοηθό σε αυτήν την κατασκευή!

Tips:

  • Αν το τενεκεδάκι έχει κάποια ανομοιομορφία είτε από το βάψιμο είτε από κάποια ετικέτα, κάντε εκεί τις τρύπες και κρύψτε την ανομοιομορφία στο δέσιμο.
  • Αν το τενεκεδάκι έχει αιχμηρό κόψιμο όπως τα μικρότερά μου, προσοχή στα χέρια σας όσο το δένετε.
  • Διορθώστε λάθη του βαψίματος πριν τα δέσετε. Μετά θα είναι λίγο δύσκολο να ψεκάσετε χωρίς να λερώσετε το σύμπαν.
  • Αν δεν έχετε τρυπήσει ξανά τενεκεδάκια κάντε πρώτα τις τρύπες και μετά βάψτε τα.
  • Αν δεν βγουν τελείως ίσια τα τενεκεδάκια στο δέσιμο, πραγματικά δεν πειράζει. Όταν θα γεμίσει δε θα είναι ενοχλητικό.
  • Μόλις τα δέσετε όλα κόψτε το κομμάτι του δεματικού που περισσεύει, με ένα καλό ψαλίδι, αλλά αφήνοντας λίγο περιθώριο κάτω από το δέσιμο.
Το νέο μου λουλούδι από τενεκεδάκια

Το νέο μου λουλούδι από τενεκεδάκια

Το νέο μου λουλούδι ήταν έτοιμο για γέμισμα και όσο πολύχρωμο το ήθελα. Ελπίζω μόνο να μην έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τον μεγάλο τενεκέ 🙂

Η φορητή μολυβοθήκη!

Η φορητή μολυβοθήκη!

Για τη φορητή μολυβοθήκη η διαδικασία είναι περίπου η ίδια αλλά θα χρειαστείτε ένα πραγματικά πολύ χοντρό χαρτόνι το οποίο και θα κόψετε λίγο πιο στενό από τα 3 τενεκεδάκια στη σειρά και αρκετά πιο ψηλό για να κάνετε και χερούλι. Το χαρτόνι μπορείτε να το βάψετε ή να το διακοσμήσετε όπως θέλετε. Το δικό μου το άφησα όπως ήταν για να το κάνει ό,τι θέλει η αποδέκτης. Και πάλι θα σημειώσετε τα κέντρα από τα τενεκεδάκια και θα κάνετε δύο τρυπούλες για κάθε τενεκεδάκι.

Το δέσιμο των τενεκέδων στην φορητή μολυβοθήκη

Το δέσιμο των τενεκέδων στην φορητή μολυβοθήκη

Εδώ τα τενεκεδάκια θα δεθούν με το χαρτόνι και μεταξύ τους με το δεματικό. Το κόκκινο της μια πλευράς έχει δεθεί με το σομόν της άλλης κ.λπ. Για τσαχπινιά έβαλα και ένα μικρό τενεκεδάκι στη μια πλευρά. Επίσης στο μαύρο μπορείτε να δείτε κοντά στο χείλος και ένα μικρό ατύχημα που πρόσεξα αφού τα είχα δέσει όλα.

Έτοιμα και γεμάτα με διάφορα!

Έτοιμα και γεμάτα με διάφορα!

Τα γέμισα για να τα τσεκάρω ότι αντέχουν βάρος και διάφορα εργαλεία και για να τα φωτογραφίσω. Πρέπει να παραδεχτώ ότι άδειασα ολόκληρο ράφι για να τα γεμίσω και δεν έχω και λίγα. Διαπίστωσα ότι τα μικρά τενεκεδάκια βολεύουν για σωληνάρια και ψαλίδια πολύ τέλεια.

Τα υλικά μου και τα εργαλεία μου <3

Τα υλικά μου και τα εργαλεία μου <3

Κάποια τενεκεδάκια από το βάρος γέρνουν λίγο αλλά αυτό δεν είναι κακό και διορθώνεται εύκολα. Το θέμα είναι να το γεμίσετε όπως σας βολεύει εσάς για να έχετε εύκολη πρόσβαση στα εργαλεία. Το προτείνω και για επιδαπέδιο αν δεν έχετε πολύ χώρο.

Αν και δεν πλέκω έχω πάρα πολλά νήματα για κατασκευές

Αν και δεν πλέκω έχω πάρα πολλά νήματα για κατασκευές

Την ίδια κατασκευή μπορείτε να την κάνετε για φυτούλια ή για άλλα μικροπράγματα κουζίνας. Θα είναι ένα λουλουδάκι με τενεκεδάκια όπως το θέλετε εσείς.

Η φορητή έτοιμη για εκδρομή!

Η φορητή έτοιμη για εκδρομή!

Έχω στην άκρη κάποια τενεκεδάκια από τόνο που τα έχω βάψει και ψάχνω να βρω πως θα τα δέσω για να πετύχω αυτό που θέλω. Χαίρομαι γιατί αξιοποίησα πολλά από τα μαζεμένα τενεκεδάκια μου και έχω ήδη ιδέες για τα υπόλοιπα. Εσείς τι θα θέλατε να φτιάξετε με τα τενεκεδάκια σας;

16 σχόλια

  1. τέλεια τα τενεκεδάκια σου “ντουλαπάκι”!!!!!!!!έχω μαζέψει ένα σωρό…. αλήθεια…και απλά τα κρατάω εκεί…δίνω στο νηπιαγωγείο αλλα και πάλι έχω πολλά!!!!! αυτή η φορητή…θα ήταν σουπερ και για τα παιδιά!!! επειδή αλλάζουν μέρος που ζωγραφίζουν…να εχουν τη δυνατότητα να τα παίρνουν μαζί τους!! ελπίζω να το ολοκληρώσω σύντομα!!!!!! αλήθεια… το χρώμα είναι απλό ακρυλικό σπρέυ σωστα????

    Απάντηση
    • Ναι απλό ακρυλικό σπρέι και πιάνει μια χαρά. Χαίρομαι που σου έβαλα ιδέες για τα μικράκια <3

      Απάντηση
      • μμμ… θα το ξαναδοκιμάσω…γιατι τελευταια φορά που δοκίμασα… δεν επιανε τόσο όμορφα…μου έκανε νερα και έτρεχε το χρώμα….

        Απάντηση
  2. Πάρα πολύ ωραίο!! Πάρα πολύ ωραίο!! Πρακτικό και όλα μαζεμένα!! Μπράβο σου!!

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά δεν το περίμενα ότι θα χωράει τόσα πολλά 🙂

      Απάντηση
  3. Φανταστικά έγιναν! Και πολύ ωραία χρώματα! Όταν είχα τις κόρες μου πιο μωρά χρησιμοποιουσα τα τενεκεδακια από τις μωρουδιακες κρέμες και έφτιαχνα στα γρήγορα μολυβοθηκες, ανθοδοχεια, κασπο, κ.α. διακοσμώντας με washi tapes! Νομίζω ότι τα τενεκεδακια από τις κρέμες είναι εξαιρετικά για κατασκευές αφού εχουν καλό μέγεθος, το χείλος τους είναι λειο, δεν σκουριάζουν εύκολα και η ετικέτα φεύγει χωρίς να αφήνει ιδιαίτερα υπολείμματα! Πολλά φιλιααα

    Απάντηση
    • Α τώρα νιώθω λίγο ενοχές. Πέρσι το καλοκαίρι είχα ένα πρόβλημα με τα δόντια μου και κατανάλωσα πολλές παιδικές κρέμες αλλά δεν κρατούσα τα τενεκεδάκια. Θα το έχω υπόψη. Είναι υπέροχο υλικό όμως ε; <3

      Απάντηση
  4. Πολύ όμορφη ιδέα
    Φιλάκια …

    Απάντηση
  5. Καλησπέρα!!!! Δεν θυμάμαι αν εχω ξανασχολιάσει στο blog σου! Το παρακολουθώ λιγο καιρό και πραγματικά μου αρέσουν πολύ όλα οσα προτείνεις!
    Συνέχισε έτσι 🙂

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες!

      Απάντηση
  6. Παράθεμα: Σφραγίδες με καπάκια και αφρώδες υλικό | in my closet

  7. Παράθεμα: Κρεμαστες μολυβοθήκες με τενεκεδάκια | in my closet

  8. Πολύ καλές ιδέες για τα τενεκεδάκια μόνο που δεν το’χω καθόλου με τα τρυπάνια και τα τρυπήματα!

    Απάντηση
  9. panejypnh idea! kai tenekedakia exw kai polla pragmata twn paidivn na balv mesa. eyxaristw 🙂

    Απάντηση
  10. Παράθεμα: Πελότα με ύφασμα και τενεκεδάκι | in my closet

Απάντηση