DIY

Λουλουδάτες καρέκλες για το μπαλκόνι

Στην κουζίνα μου μαζευόμαστε πάνω από 20 άτομα κάθε φορά που αποφασίζω να κάνω ένα workshop. Χωράμε οριακά και ο ένας πάνω στον άλλον αλλά βολευόμαστε. Έχω εξοπλιστεί με μερικά πολύ βολικά σκαμπουδάκια από το IKEA και έχω κρατήσει και 4 σπαστές καρέκλες από τη μαμά μου. Τις είχε στην αποθήκη για τις περιπτώσεις που η κουζίνα γέμιζε κόσμο. Να έχουν να κάτσουν. Τις φυλάω στο μπαλκόνι γιατί δεν έχω χώρο μέσα και είναι πάνω από 15 χρονών. Και οι καημένες έχουν σχεδόν λιώσει από τη χρήση και το χρόνο αλλά με βολεύουν, τις αγαπάω και τις κρατάω. Αλλά πήρα την μεγάλη απόφαση να τις φρεσκάρω λίγο και να μην ντρέπομαι κάθε φορά που τις βγάζω.

Οι παλιές καρεκλίτσες μου

Οι παλιές καρεκλίτσες μου

Ό,τι μαλακό υλικό/υαλοβάμβακας υπήρχε στο κάθισμα έχει εξαφανιστεί/ισοπεδωθεί. Έχουν τρυπήσει σε διάφορα σημεία και για να μην λερώνεται ο κόσμος που κάθεται, έχω κολλήσει σελοτέιπ από πάνω. Το βινύλιο (τέτοιο πιστεύω ότι είναι αυτό το κόκκινο που έχουν πάνω τους) έχει ξεχαρβαλωθεί και έχει χάσει από το ζόρι του, το χρώμα του. Για να μη λέτε ό,τι υπερβάλω, δείτε και μόνοι σας. Επιπλέον όλες οι βίδες έχουν σκουριάσει. Επειδή τις αποθηκεύω στο μπαλκόνι τις “τρώει” η υγρασία της Θεσσαλονίκης. Με την ανακαίνιση θα αποκτούσα όμορφες καρεκλίτσες και για το μπαλκόνι μου αλλά και για τα workshops μου.

Ένα close up στις καρεκλίτσες μου

Ένα close up στις καρεκλίτσες μου

Χώρισα την όλη διαδικασία σε 4 στάδια. Θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο πιο αναλυτικά αλλά όχι κουραστικά ελπίζω μπορώ, ελπίζοντας να σας ανοίξω την όρεξη να ασχοληθείτε και εσείς με ανάλογες παλιές καρέκλες αν έχετε.

Στάδιο 1: Η αποσυναρμολόγηση

Στάδιο 1: Η αποσυναρμολόγηση

Στάδιο 1 – Η αποσυναρμολόγηση 

Ίσως το πιο κουραστικό στάδιο από όλα. Μου πήρε 3 ώρες περίπου για 4 καρέκλες και το έχω ξανακάνει οπότε δεν ήταν πως πειραματιζόμουν με τη διαδικασία. Για αυτό χρειάζονται βασικά εργαλεία που πιστεύω ότι όλοι λίγο ή πολύ έχουμε στο σπίτι:

 • Κατσαβίδι για τις βίδες
 • Πλακέ κατσαβίδι για να βγάλετε τα συρραπτικά
 • Πένσα για να τραβάτε τα συρραπτικά
 • Ψαλίδι ή/και κοπίδι για να κόβετε το κάλυμμα.

Ξεκίνησα με όλες τις βίδες που ένωναν το κάθισμα και την πλάτη (ή αλλιώς όλα τα “υφασμάτινα” μέρη) με τον “σκελετό”. Σε ένα πλαστικό βαζάκι έριχνα όλες τις βίδες, πολύ προσεκτικά για να μη χάσω καμία και έριξα μέσα σε αυτό λίγο coca cola για να καθαρίσουν από τη σκουριά. Όταν έμεινε μόνο ο αλουμινένιος “σκελετός” αφαίρεσα διάφορα προστατευτικά πλαστικά από τα πόδια και το πίσω μέρος. Γενικά αυτά τα “ταπάκια” δεν είναι κολλημένα, βγαίνουν εύκολα και πλένονται πολύ πιο εύκολα όταν βγουν παρά πάνω στην καρέκλα. Καθάρισα όλους τους “σκελετούς” πολύ προσεκτικά με πανάκι και απορρυπαντικό για τα τζάμια για να είναι καθαροί για το βάψιμο και τους άφησα να στεγνώσουν. Ως εδώ σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Τα δύσκολα άρχισαν όταν ξεκίνησα να αφαιρώ τα καλύμματα. Τα καλύμματα είναι σταθεροποιημένα πάνω σε ξύλο με πολλά συρραπτικά. Και κάθε συρραπτικό πρέπει να αφαιρεθεί τελειώς από το ξύλο πριν μπει καινούριο κάλυμμα. Είναι σημαντικό για να πιάνουν τα νέα συρραπτικά. Για να βγουν, χρησιμοποίησα κατσαβίδι πλακέ για να ανασηκώσω το συρματάκι από το ξύλο και πένσα για να το αποκολλήσω τελείως. Είχα δίπλα μου ένα τασάκι και μάζευα πολύ προσεκτικά όλα τα συρραπτικά που έβγαζα. Ήταν όλα σκουριασμένα και δε θα ήθελα να πατήσω κάποιο. Όταν καθάρισα τα ξύλα, τα άφησα στον ήλιο για να στεγνώσουν γιατί είχαν μαζέψει υγρασία.

Ο μουσαμάς και τα χρώματα που διαλέξαμε για να τον ταιριάξουμε

Ο μουσαμάς και τα χρώματα που διαλέξαμε για να τον ταιριάξουμε

Είχα βρει ένα πολύ χαρούμενο και λουλουδάτο τραπεζομάντιλο από μουσαμά στα Butlers για να ντύσω τα καθίσματα και με αυτόν και μια πολύ καλή φίλη πήγα στο αγαπημένο μου μαγαζί με σπρέι, Menthrys′ Writing Characters και φτιάξαμε μια χρωματική παλέτα που να κολακεύει τον μουσαμά και τις καρεκλίτσες. Πήρα 4 χρώματα γιατί τις ήθελα όλες διαφορετικές αλλά θα μπορούσαν να είναι βαμμένες και στο ίδιο χρώμα. Διάλεξα μουσαμά για να μπορώ να τις έχω στο μπαλκόνι χωρίς να σκέφτομαι τη βροχή ή την υγρασία. Δεν κατάφερα να βρω βινύλιο με ωραία σχέδια και ο μουσαμάς ήταν η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση.

Στάδιο 2 : Το βάψιμο του "σκελετού"

Στάδιο 2: Το βάψιμο του “σκελετού”

Στάδιο 2 – Το βάψιμο του “σκελετού”

Το αγαπάω το βάψιμο με σπρέι. Είναι γρήγορο, καθαρό σαν αποτέλεσμα (χωρίς τρίχες από πινέλα κ.λπ.) και αν το σπρέι είναι καλής ποιότητας, μυρίζει ελάχιστα. Έχω γράψει ξανά για τη διαδικασία του βαψίματος με σπρέι το οποίο προτείνω να το διαβάσετε προσεκτικά αλλά έχω και μερικά φρέσκα tips αν αποφασίσετε να βάψετε καρέκλες:

 • Η καρέκλα είναι ένα ογκώδες αντικείμενο με πολλά σημεία για βάψιμο. Τοποθετήστε την κάπου που να έχετε χώρο να κινηθείτε γύρω της. Εγώ πήγα στην ταράτσα και απλώθηκα παντού.
 • Κινηθείτε γύρω γύρω πολύ προσεκτικά και δείτε όλα τα ποδαράκια και όλες τις λεπτομέρειες. Κάπου θα σας ξεφύγει και δε θα έχετε ψεκάσει.
 • Απλώστε παντού εφημερίδες ή πλαστικό κάλυμμα για να προστατεύσετε την περιοχή που βάφετε. Ειδικά αν φυσάει.
 • Προσοχή που πατάτε και που περπατάτε. Έχω κάνει κάτι πατημασιές σε όλα τα χρώματα με τα παπουτσάκια μου καθώς γύριζα γύρω γύρω από την καρέκλα που έβαφα.
 • Μην ψεκάζετε κόντρα στον αέρα. Δεν έχει πλάκα. Ίσως για τους άλλους αλλά όχι για εσάς.
 • Κάντε ένα καλό χέρι να καλυφθούν όλα και αφήστε να στεγνώσει. Μετά δείτε προσεκτικά τι σας έχει ξεφύγει και ψεκάστε εκεί μόνο.
 • Στον ήλιο στεγνώνουν πιο γρήγορα αλλά εσείς να τις βάφετε στη σκιά. Θα γλυτώσετε την ηλίαση και αρκετή ποσότητα χρώματος γιατί στον έντονο ήλιο δεν μπορείτε να δείτε καλά τι έχετε βάψει.
Οι καρεκλίτσες στεγνώνουν

Οι καρεκλίτσες στεγνώνουν

Όσο οι καρέκλες στέγνωναν στην ταράτσα εγώ κατέβηκα πάλι στο μπαλκονάκι μου για να ετοιμάσω τα νέα καθίσματα. Είχα αποφασίσει αντί για το κλασικό αφρολέξ στο κάθισμα να χρησιμοποιήσω αυτό το υπέροχο υλικό με τις μπουρμπουλίθρες, γνωστό και ως “φυσαλίδα για συσκευασίες” που πάντα θέλω να σπάω. Είναι το ίδιο οικονομικό με το αφρολέξ αλλά είχα μαζέψει μπόλικο από διάφορα δέματα που μου ήρθαν τον τελευταίο καιρό και επιπλέον δεν απορροφά νερό/υγρασία όπως το αφρολέξ. Επίσης, είναι το ίδιο ευχάριστο ως κάθισμα με το αφρολέξ. Θεωρώ πως 3 στρώσεις είναι καλές αλλά άμα το θέλετε πιο μαλακό προσθέστε όσες θέλετε.

Στάδιο 3: Ντύσιμο καθίσματος και πλάτης

Στάδιο 3: Ντύσιμο καθίσματος και πλάτης

Στάδιο 3 -Ντύσιμο καθίσματος και πλάτης

Κάθισμα:

 • Με βάση το ξύλο έκοψα τις μπουρμπουλήθρες σε ένα μέγεθος που να μπορούν να καλύψουν όλο το ξύλο και να γυρίσουν και από την πίσω πλευρά κατά τουλάχιστον 4-5cm.
 • Μετά έκοψα και τον μουσαμά έτσι ώστε να καλύπτει και το ξύλο και τις μπουρμπουλήθρες.
 • Σταθεροποίησα με λίγη ταινία ασφαλείας τις μπουρμπουλήθρες πάνω στο ξύλο για να μην πηγαίνει το κάθισμα πέρα δώθε.
 • Έκοψα ένα κομμάτι μουσαμά για να καλυφθεί όλη αυτή η περιοχή, σαν καπάκι.
 • Άρχισα τη συρραφή από τη μια πλευρά με όχι πάνω από 3 συρραπτικά. Θα μπουν και άλλα μετά.
 • Ο κανόνας έχει ως εξής: Η συρραφή των πλευρών δεν γίνεται κυκλικά αλλά αντικριστά. Όταν συρράψετε μια πλευρά πάτε αμέσως στην απέναντί της για να τσιτώσει καλά το ύφασμα/μουσαμάς.
 • Καλό δίπλωμα και τράβηγμα στις γωνίες για να φαίνονται ωραία.
 • Σύρραψα και το έξτρα κάλυμμα (να τα έξτρα συρραπτικά) και έτοιμο το κάθισμα.
Inmyc_chairs_40b

Η πλάτη σε ένα συννεφάκι!

Το μόνο που άλλαξα στην πλάτη είναι να βάλω υαλοβάμβακα σα γέμισμα και να μην προσθέσω έξτρα κάλυμμα/καπάκι στο πίσω μέρος γιατί η πλάτη βίδωνε πάνω σε μια πλατούλα που έχει ήδη η καρέκλα και σφράγισε έτσι. Θέλει λίγη παραπάνω προσοχή να απλωθεί ομοιόμορφα ο υαλοβάμβακας και να μείνει μόνο στο μπροστά μέρος.

Στάδιο 4: Η συναρμολόγηση

Στάδιο 4: Η συναρμολόγηση

Στάδιο 4 – Η συναρμολόγηση

Το ξύλο παλιό, οι τρύπες για τις βίδες παλιές και πολύ μεγαλύτερες από τις βίδες λόγω τριβής. Μέχρι τώρα η σκουριά είχε γεμίσει τα κενά. Τώρα όμως που αυτή καθάρισε τα πράγματα δε θα ήταν τόσο εύκολα. Κάθε απόπειρα να βιδώσω με σταθερότητα τις βίδες δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν μπορούσα να πάρω φαρδύτερες βίδες γιατί οι τρύπες στον σκελετό ήταν συγκεκριμένες αλλά ούτε και πιο μακριές γιατί το ξύλο ήταν πολύ λεπτό και δεν ήθελα να φτάσει η βίδα στο πάνω μέρος του καθίσματος.

Τη λύση έδωσε η ζεστή σιλικόνη. Αρχικά πέρασα μια γενναία ποσότητα πάνω στο στεφανάκι που ακουμπούσε το κάθισμα και πολύ γρήγορα ακούμπησα το κάθισμα. Κάθισα κιόλας πάνω του κανένα 10λεπτο για να ασκήσω έξτρα πίεση. Μετά μια μια τις βίδες τους έριχνα σιλικόνη και αμέσως στην τρύπα για βίδωμα. Από όσο τσέκαρα έχουν κολλήσει μια χαρά αλλά αν υπάρχει άλλη λύση θα ήθελα να την ξέρω. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να άλλαζα τα ξύλα αλλά δεν ήθελα να ξοδέψω για τις καρεκλίτσες όσο άμα θα αγόραζα καινούριες.

Το μπαλκονάκι μου γεμάτο λουλουδάκια

Το μπαλκονάκι μου γεμάτο λουλουδάκια

Ο μουσαμάς που μου περίσσεψε έγινε τραπεζομαντηλο (ο αρχικός τρόπος χρήσης του) για το μικροσκοπικό και πολύ λειτουργικό τραπεζάκι του μπαλκονιού μου. Οι καρεκλίτσες απλώθηκαν στο μπαλκονάκι και μια έβαλα κοντά στα 11 (όχι ένα, ούτε δύο αλλά έντεκα φυτά προσπαθώ να κρατήσω) αρωματικά φυτά που μου έχει φέρει η μεσαία μου αδερφή. Κάνω πολύ φιλότιμες προσπάθειες να τα κρατήσω ζωντανά γιατί είμαι διάσημη δολοφόνος χλωρίδας. Μέχρι που τους μιλάω γιατί διάβασα κάπου ότι αυτό τα βοηθάει. Έχω γίνει φανατική αναγνώστης του “Κηπολόγιου” και εύχομαι να τα καταφέρω γιατί με ενθουσιάζει η ιδέα πως όταν φυσάει, το μπαλκονάκι μου πλημμυρίζει με αρώματα όπως φασκόμηλο, μέντα, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και άλλα πολλά.

Και διπλωμένες όμορφες μου φαίνονται!

Και διπλωμένες όμορφες μου φαίνονται!

Κάποιες ακόμα χρήσιμες πληροφορίες:

 • Η όλη διαδικασία κράτησε σύνολο 8 ώρες. 3 ώρες η αποσυναρμολόγηση, 2 ώρες το βάψιμο, 2 ώρες η κατασκευή από τα καθίσματα και τις πλάτες και 1 ώρα η συναρμολόγηση.
 • Τα υλικά που χρειάστηκα ήταν 4 σπρέι (4χ3,90=15,60 ευρώ) από τα οποία ξόδεψα τελείως μόνο το κίτρινο. Για τα καλύμματα χρησιμοποίησα 2 τραπεζομάντηλα (140cmX140cm) και αν ήμουν πιο φειδωλή στα κοψίματα, θα έβγαινε και μόνο με ένα. Δεν με πείραξε γιατί μου έμεινε και λίγο κομμάτι για ασορτί τραπεζομάντηλο. Θα το βρείτε σε Butlers με 6,99 ευρώ (6,99Χ2=13,98 ευρώ). Φυσαλίδες, υαλοβάμβακα, συρραπτικά, ταινία, σιλικόνη είχα οπότε δεν χρειάστηκε να αγοράσω. Συνολικό κόστος: 29,58 ευρώ.
 • Πλέον μουσαμάδες με 2 ή 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πουλάνε σε πολλά μαγαζιά με είδη σπιτιού οπότε πριν αποφασίσετε πως θα ντύσετε τις καρέκλες σας κάντε μια βόλτα να δείτε σχέδια.
 • Αν αποφασίσετε να τις βάψετε όλες το ίδιο χρώμα θα χρειαστείτε 3 και όχι 4 σπρέι. Εγώ ό,τι μου περίσσεψε θα το αξιοποιήσω αλλιώς αλλά εσείς αν δεν έχετε και άλλα να βάψετε, κρίμα είναι να σας μείνει.
Όλες μαζί και στη σειρά!

Όλες μαζί και στη σειρά!

Ανυπομονώ να τις χρησιμοποιήσω και σε workshop και να τις δω και στην κουζινούλα μου. Ακριβώς επειδή διπλώνουν πιάνουν πολύ λίγο χώρο όταν θέλω το μπαλκόνι για κατασκευές. Αρκετά τακτικά τώρα τελευταία η αλήθεια να λέγεται. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε και τις δικές σας και θέλετε βοήθεια ή κολλήσετε κάπου θα χαρώ πολύ να βοηθήσω! Καλό καλοκαιράκι να έχουμε!

25 σχόλια

 1. Αχ πανέμορφες έγιναν! Επίσης ωραίους μουσαμάδες έχει και στη λαική!Κράτα μου μια θέση για το επόμενο workshop!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Ναι καλά που το είπες για τη λαϊκή. Εκεί πόσο πάνε το μέτρο; Να ξέρω αν είναι το Σάββατο να ρίξω μια γυροβολιά! Κάτι μου λέει πως θα προτιμήσεις την μπλε 😉

   Απάντηση
   • Δεν είμαι σίγουρη για τιμές αλλά η διάφανη άρχιζε από 1 ευρώ κάποτε!Ναι τη μπλε παρακαλώ χαχα πώς με ξέρεις!AriadnefromGreece!

    Απάντηση
 2. Αυτο που φχαριστιέμαι σε σενα ειναι το ποσο αναλυτικη εισαι και ποτέ κουραστικη! Επίσης μου αρεσει πολύ που αναφέρεις το κόστος του προτζεκτ!
  Οσο για το ιδιο το προτζεκτ, νταξει τι να πω? Οι καρεκλες εγιναν καινουργιες και φανταστικες!
  Παω να διαβασω τις οδηγίες που δινεις για το βαψιμο με σπρει γιατι ειμαι πολύ φοβισμενη και δεν το δοκιμαζω επειδη ειμαι σιγουρη οτι θα παει χαμενο το χρωμα και θα με κυνηγάει ο αντρας μου που εβαψα το πατωμα!

  Απάντηση
  • Το κόστος είναι κάτι που πάντα με βασανίζει όταν διαβάζω ένα tutorial και όταν υπολογίζεται εύκολα όπως τώρα γιατί να μη το πω να ξέρετε; Να το δοκιμάσεις το σπρέι. Είναι εξαιρετικό και αν θελήσεις να βάψεις κάτι πιο συμμαζεμένο και όχι καρέκλες βολεύει και ένα μεγάλο χαρτοκούτι 😉 Χαίρομαι που δε σε κούρασα γιατί όλα μεγάλα μου βγαίνουν!

   Απάντηση
 3. Πραγματικά ενθουσιάστηκα!!! Τόσο με το αποτέλεσμα όσο και με την αναλυτική σου περιγραφή που άρχισα να σκέφτομαι τι παλιό έχω για να το μεταμορφωσω!!! Έγιναν πανέμορφες!!! Και εσυ ΑΝΝΑ μου είσαι καταπληκτική!

  Απάντηση
  • Αχ πολύ χαίρομαι να ανοίγω την όρεξη για δημιουργίες! Έχει μια μαγεία να δίνεις νέα ζωή σε κάτι παλιό και να το δοκιμάσεις. Ότι μπορώ να βοηθήσω, θα χαρώ πολύ! Ευχαριστώ πολύ πολύ <3

   Απάντηση
 4. Απλά τέλειες! Πόσο όμορφο έγινε το μπαλκονάκι σου. Όπως πάντα με αναλυτικές οδηγίες που αν τις ακολουθήσεις είναι αδύνατον να κάνεις λάθος! Στο επόμενο workshop τέτοια καρέκλα θέλω, θα μου κάνεις κράτηση

  Απάντηση
  • Λέω σε εσένα και στην Αριάδνη να γράψω στην πλάτη τα ονόματά σας όπως στους διάσημους σκηνοθέτες και να έχετε πάντα κρατημένη τη θέση! <3 Μωρέ ωραίο γίνεται αλλά με τρώει το άγχος με τα φυτά. Πάω και τα κοιτάω 1-2 φορές μην έπαθαν τίποτα 🙂

   Απάντηση
 5. καλορίζικες, πανέμορφες γινήκανε 🙂 ααα σε επόμενο workshop θέλω και γω. Αχ αγαπημένο ντουλαπάκι σ ευχαριστούμε :*

  Απάντηση
  • Α να έρχεσαι το καλοκαίρι να πίνουμε το καφεδάκι μας στο μπαλκονάκι και να χαζολογάμε τη γειτονιά. Θυμάσαι που λέγαμε ότι θα το κάναμε; Ποτέ δεν είναι αργά 😉

   Απάντηση
 6. ναι ναι οκ it’s a deal :*

  Απάντηση
 7. Φανταστικές. Εκανες βέβαια και σωστό συνδυασμό χρωμάτων…αλλα και αυτο το ύφασμα..ολα τα λεφτα

  Απάντηση
 8. Καλά έγιναν υπέροχες!Πόσο ωραία χρώματα!Σου φτιάχνει η διάθεση να πίνεις τον καφέ σου και να κάθεσαι πάνω σ’αυτές ή να συμμετέχεις σε ένα workshop και απλά να τις χαζεύεις.Μπράβο Άννα!

  Απάντηση
 9. μα είναι πανέμορφες!!! υπέροχα τα χρώματα και φοβερός ο μουσαμάς!!!!!

  Απάντηση
 10. Αν και δε νομιζω καμια στο workshop να κοιταει τις ατελειες που περιγραφεις στην αρχη, οι καρεκλες ηταν υπεροχες στην αρχικη τους μορφη αλλα εσυ πραγματικα τις απογειωσες!!! Πιστευω θα δειξουν πανεμορφες στην Κουζινα!!! Δεν θα θελω να καθησω, ειμαι σιγουρη! Φοβερα τα χρωματα που διαλεξες! Ευγε και πολλα μπραβο!!!

  Απάντηση
 11. βγηκαν απιστευτες! και το βαψιμο που τους εκανες , τις εκανε σαν καινουριες. μπραβο κουκλα!

  Απάντηση
 12. Έγιναν υπέροχες!Γλυκές και πανέμορφες!Μπράβο σου!

  Απάντηση
 13. Παράθεμα: Η χειροτεχνία είναι το καλύτερο βάλσαμο | in my closet

 14. Παράθεμα: Τι μπορώ να κάνω με τις κορδέλες μου; | in my closet

 15. Παράθεμα: Τσάντα θαλάσσης με μουσαμά και άλλες ιδέες | in my closet

 16. Παράθεμα: Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια | in my closet

 17. Παράθεμα: Σφραγίδες με καπάκια και αφρώδες υλικό | in my closet

 18. Πωπω Άννα μου φανταστική δουλειά! Υπέροχες και ζηλευτές οι καρέκλες σου! Πάρα πολύ ωραία η περιγραφή σου σε αυτό το άρθρο! Ευχαριστώ για τις τόσο καλές οδηγίες!❤️

  Απάντηση

Απάντηση