DIY

Tσάντα θαλάσσης με μουσαμά

Τσάντα θαλάσσης με μουσαμά και άλλες ιδέες

Τον μουσαμά τον αγαπούσαμε πάντα στο σπίτι μου. Ήταν κάπως συνυφασμένος με όλα τα τραπέζια που τρώγαμε καθημερινά ως οικογένεια. Ξέρω πως κάποιοι δεν τον συμπαθούν και τον θεωρούν πολύ πλαστικούρα αλλά αν βρω κάποιο σχέδιο που μου αρέσει θέλω να κάνω κάτι με αυτόν. Και φυσικά να ράψω με αυτόν. Πέρσι το καλοκαίρι έφτιαξα διάφορες τσάντες με μουσαμά και όπως πολλά πράγματα που φτιάχνω αμέλησα να γράψω άρθρο για αυτό. Έχω συνοψίσει 3 βασικές δημιουργίες: τσάντα για τα μανταλάκια, τσάντα θαλάσσης και τσάντα για κάθε μέρα.

Τσάντα για τα μανταλάκια

Τσάντα για τα μανταλάκια

Ξεκίνησα με μια μεγάλη τσάντα για τα μανταλάκια μου. Είχα μια που έφτιαξε η μαμά μου πριν από πολλά χρόνια η οποία πλέον (πέρασαν και 30 χρόνια) έχει διαλυθεί. Το πατρόν είναι σχετικά απλό και εύκολο. Εγώ απλά για τα χερούλια χρησιμοποίησα πάλι μουσαμά και όχι κάποιο άλλο υλικό. Τέτοια τσάντα έκανα και για 2-3 φίλες ακόμα γιατί είναι πολύ βολική ειδικά για άπλωμα ρούχων έξω.

Το κορδόνι με μουσαμά

Το κορδόνι με μουσαμά

Για το κορδόνι θα χρειαστείτε ένα κομμάτι μουσαμά όσο μακρύ το θέλετε και 10cm μακρύτερο και πλάτος όσο φαρδύ το θέλετε επί τέσσερις φορές. Αν για παράδειγμα θέλετε ένα λουρί 30cm μήκος και 4cm πλάτος το κομμάτι του μουσαμά θα είναι 40cmX16cm. Το διπλώνουμε μια φορά στη μέση κατά πλάτος και με το χέρι πατάμε καλά την τσάκιση. Μετά διπλώνουμε πάλι την κάθε άκρη έτσι ώστε να μπει εσωτερικά του λουριού και σταθεροποιούμε με βελόνες. Λένε πως όσο πιο αρχάρια είναι κάποια στο ράψιμο τόσο περισσότερες βελόνες βάζει και επιβεβαιώνω. Βάλτε όσες χρειάζεται για να στέκεται καλά διπλωμένο και μην το παρακάνετε. Ράψτε με ένα απλό γαζί πρώτα μια ραφή στην τελείως ανοιχτή πλευρά του λουριού και μετά μια ραφή στην άλλη. Καλό είναι να κάνετε δύο ραφές για να είναι πιο σταθερό.

Τσάντα θαλάσσης και αξεσουάρ

Τσάντα θαλάσσης και αξεσουάρ

Η δεύτερη τσάντα που έραψα ήταν λίγο πιο φαρδιά και ακολούθησα πατρόν που να την κάνει πιο φουσκωτή και με φαρδύ πάτο έτσι ώστε να μπαινοβγαίνει εύκολα μια πετσέτα θαλάσσης. Μαζί έραψα και μια θήκη για το κινητό και μια θήκη για καπνό που έβαλα στις άκρες τους μεταλλικά κρικάκια που ανοίγουν. Αυτά τα έχω κόψει από lanyards που μαζεύω (αυτά τα διαφημιστικά συνήθως λουράκια που κρέμονται στο λαιμό). Στο εσωτερικό της τσάντας προσάρμοσα κλειστά μεταλλικά κρικάκια για να κρεμιούνται οι θήκες και να μην τις ψάχνουμε μέσα στην τσάντα.

Έτοιμη τσάντα θαλάσσης για μπάνιο!

Έτοιμη τσάντα θαλάσσης για μπάνιο!

Χρησιμοποίησα μουσαμά ακόμα και στη συσκευασία που έκανα για αυτό το σετάκι που ήταν δωράκι για μια πολύ καλή φίλη. Έφτιαξα μια σακούλα από χάρτη και στο άνοιγμα έραψα κορδέλες μαζί με μουσαμά και κρέμασα διάφορα διακοσμητικά, θαλασσινά φυσικά. Η θήκη για το κινητό έγινε με αυτό το εύκολο πατρόν ενώ για τη θήκη του καπνού αυτοσχεδίασα λιγάκι για να είναι ακριβώς όπως τη θέλει (θήκες και χώρους) η φίλη που θα τη χρησιμοποιήσει.

Πουά τσάντα θαλάσσης για μια vintage εμφάνιση

Πουά τσάντα θαλάσσης για μια vintage εμφάνιση

Τέλος αποφάσισα να φτιάξω και μια τσάντα για εμένα. Για να την έχω όλο το καλοκαίρι μαζί μου όπου πάω. Την ήθελα μεγαλούτσικη και με πολλές θήκες για να χωράνε όλα τακτοποιημένα όπως ακριβώς τα θέλω. Το πατρόν δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και αποφάσισα να το ακολουθήσω κατά γράμμα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μεταφέρω όλα τα κομμάτια του πατρόν σε χαρτί έτσι ώστε να μπορώ να “διαλέξω” το κομμάτι του μουσαμά που ήθελα. Βρήκα έναν τέλειο μουσαμά σε αποχρώσεις το μωβ, μπορντό και κάποιες ασημένιες λεπτομέρειες και ήθελα όλα αυτά να φαίνονται ωραία στην τσάντα. Αν είχα κάτι πιο μονόχρωμο θα ήταν όλα πιο εύκολα αλλά τι να κάνω που αυτός ο μουσαμάς μου ταίριαξε;

Κολάζ το πατρόν!

Κολάζ το πατρόν!

Αφού έκοψα όλα τα κομμάτια όπως ήθελα και άφησα τα χαρτιά με τις διαστάσεις πάνω τους για να μη χαθώ άρχισα τη συναρμολόγηση βήμα-βήμα. Φυσικά και η δική μου τσάντα θα είχε κρεμασταράκια για διάφορα (κλειδιά, usb κ.λπ.) οπότε χάλασα 2-3 ακόμα lanyards.

Το ράψιμο του μουσαμά

Το ράψιμο του μουσαμά

Πρέπει να παραδεχτώ ότι μου πήρε 2 ολόκληρες μέρες αυτό το εγχείρημα. Από το σετάρισμα έως το κόψιμο και από τη συναρμολόγηση έως το ράψιμο ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία αλλά ένιωθα ότι το αποτέλεσμα θα με αποζημίωνε.

Έτοιμη η τσαντούλα μου

Έτοιμη η τσαντούλα μου

Τι δυσκολίες αντιμετώπισα:

 • Ο μουσαμάς είναι πλαστικό και όχι ύφασμα και αυτό σημαίνει πως με μια απλή βελόνα ραπτομηχανής και πυκνό γαζί, κόβεται. Εκ των υστέρων έμαθα πως καλό είναι να χρησιμοποιώ βελόνα με ελαφρώς πιο στρογγυλή μύτη ή αλλιώς βελόνα για δέρμα για να μην έχω τέτοια προβλήματα.
 • Είναι ένα μαλακό υλικό που καθώς ράβεται μπορεί να μη “γλυστράει” όσο ένα άλλο ύφασμα. Θέλει ζόρι για να τσουλάει καλά ή λίγη σιλικόνη υγρή στην επιφάνεια που περνάει πριν και αφού ραφτεί.
 • Ας ξεχάσουμε το τελείως ίσιο γαζί. Ίσως στην 25η τσάντα μου να είμαι καλύτερη αλλά για αρχή η ευθεία είναι κάτι σαν μακρινό όνειρο. Και υπερεκτιμημένη.
 • Το λουρί το έκανα από μουσαμά. Δεν ήταν καλό. Όσο ακουμπούσε επάνω μου με ζέσταινε και κολλούσε. Άλλη φορά απλό λουρί για τέτοια τσάντα.
 • Το κούμπωμα για εμένα που ανοίγω στο δρόμο την τσάντα για να βρω το κινητό μου κρατώντας ένα παγωτό στο ένα χέρι και χαρτομάντιλο στο άλλο δεν είναι βολικό. Άλλη φορά θα προτιμήσω μαγνητικά κουμπώματα.
Κάποιες λεπτομέρειες της τσάντας

Κάποιες λεπτομέρειες της τσάντας

Όσο ατελής και να ήταν, ήταν πολύ ασορτί με τα γυαλιά μου και πολύ εύκολη στο να κουβαλάω τα πάντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και τη φόρεσα και τη χάρηκα πολύ. Σχεδόν τη διέλυσα θα έλεγα κατά συνέπεια πρέπει άλλη φορά να διαλέγω πιο απλά πατρόν και με λιγότερες ραφές.

Η τσάντα μου και τα γυαλιά μου

Η τσάντα μου και τα γυαλιά μου

Μετά τις καρεκλίτσες μου και τις τσαντούλες μου έχω να πω ότι το αγαπώ πολύ αυτό το υλικό και θα συνεχίζω να φτιάχνω πράγματα είτε ράβοντας είτε με άλλους τρόπους. Δεν ξεφτάει και έτσι μπορεί και να κολληθεί άμα βαριέστε να ράβετε. Σίγουρα είναι αδιάβροχο και ιδανικό για το καλοκαίρι και στην αγορά και στη λαϊκή μπορείτε να βρείτε ωραία και vintage σχέδια με 2-5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δοκιμάστε το και θα σας αρέσει, είμαι σίγουρη. Εσείς τι τσάντα θαλάσσης θα σας φτιάξετε για φέτος το καλοκαίρι;

20 σχόλια

 1. Καλά καταπληκτικές οι τσάντες. Η τελευταία δε μου άρεσε πάρα πολύ με όλα τα τριαντάφυλλα επάνω!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Αγαπητό ντουλαπάκι, όλες οι τσάντες σου έγιναν τέλειες, χαρά στο κουράγιο σου, με τόσα κομμάτια πατρόν! Είμαι σίγουρη ότι και η φίλη σου θα την χαίρεται πολύ και θα τη χρησιμοποιεί με υπερηφάνεια.
  Α, και ένα tip: Αν έβαζες στη ραπτομηχανή σου ποδαράκι από υλικό teflon (έτσι θα το ζητήσεις), όλα θα ήταν παιχνιδάκι! Το ζόρι το τράβηξες επειδή κολλάει το άτιμο το πλαστικό. Και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις άλλη βελόνα. Τα ποδαράκια αυτά είναι σχετικά φθηνά (γύρω στα €8), και θα τα βρεις ή στη Singer που είναι στην Ίωνος Δραγούμη ή στον Χατζησταύρου που είναι είκοσι μέτρα πιο πέρα, στην Ιουστινιανού. Σου λέω, θα σου λύσει τα χέρια!
  Φιλιά, και καλές κατασκευές!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να αλλάξω ραπτομηχανή αφού αυτή που έχω (της μαμάς μου) δεν δέχετε διάφορα ποδαράκια. Αν έχεις κάποια να μου προτείνεις θα το χαρώ πολύ αφού υπάρχουν διάφορα μοντέλα και είναι λίγο δύσκολη η επιλογή. Σίγουρα το συγκεκριμένο ποδαράκι έχει μπει σε προτεραιότητα <3

   Απάντηση
 3. Δεν θα ήμουν πολύ σίγουρη, ότι δεν υπάρχουν ποδαράκια γι’ αυτή την υπέροχη ραπτομηχανή που έχεις! Έχεις ρωτήσει; Αν δεν υπάρχουν στα μαγαζιά που σου είπα παραπάνω, τότε δοκίμασε σε ένα μαγαζί που επισκευάζει ραπτομηχανές, και βρίσκεται στη Φιλίππου, ανεβαίνοντας την Ιασωνίδου, στα φανάρια στρίβεις δεξιά και το βλέπεις στο αριστερό σου χέρι. Αν δεν παίρνει απευθείας το ποδαράκι, μπορεί να παίρνει κανέναν προσαρμογέα, επάνω στον οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το ποδαράκι.
  Τώρα, αν θέλεις έτσι κι αλλιώς να αλλάξεις τη ραπτομηχανή που έχεις (ελπίζω να μην παιδεύεσαι με τον ποδοκίνητο μηχανισμό, και να έχει προσαρμοσμένο ηλεκτροκίνητο πεντάλ), έχεις πολλές επιλογές. Η πρώτη σου κίνηση είναι να εγγραφείς στο newsletter του Lidl, και να καραδοκείς πότε θα βγάλουν ραπτομηχανές. Τις δικές τους (έχουν σε πολύ καλές τιμές, αλλά από ποιότητα δεν είναι και σούπερ-ντούπερ, όπως είναι αναμενόμενο. Τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά, αλλά τη σχετικά χαμηλή ποιότητα -την καταλαβαίνεις εύκολα (στα υλικά κατασκευής, στο θόρυβό τους, κλπ). Τις έχουν συνήθως 70-80 ευρώ. Εσύ, που τη δουλεύεις τη ραπτομηχανή, δεν θα βολευτείς με αυτήν. Σημειώνω εδώ ότι μία στις τόσες (έχει πάρα πολύ καιρό να συμβεί αυτό), βγάζουν ραπτομηχανές (και κοπτορράπτες), μάρκας Pfaff, που είναι πολύ καλές, και αν πετύχεις καμιά, χτύπα την χωρίς δεύτερη σκέψη (αυτές είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά όχι πολύ).
  Κατά τα άλλα, μπορείς να πας στη Singer ή στον Κωτσόβολο ή στον Χατζησταύρου στην Ιουστινιανού (αυτός έχει Bernina, που είναι ελβετικές και πολύ καλές, και Husqvarna, που είναι Σουηδικές, και επίσης πολύ καλές). Μπορείς να βρεις και online, βέβαια, αλλά θα σε επιβαρύνουν μετά τα έξοδα αποστολής. Για μια αξιοπρεπή μηχανή (χωρίς ελαστικό γαζί) θα πληρώσεις τουλάχιστον 150-160€. Κατά διαστήματα, η Singer, που ξέρω, κάνει και κάτι επετειακές προσφορές, και την κατεβάζει στα €100. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Αν χρειαστείς δε και ελαστική ραφή, οι τιμές αυξάνονται κατά €60-70. Ψάξε και στο skroutz, παίζουν και χαμηλότερες τιμές, από ό,τι είδα μόλις.
  Αυτά. Αν χρειαστείς κάτι, πες!

  Απάντηση
  • Το ήξερα ότι ρωτούσα τον κατάλληλο άνθρωπο! Τα σημείωσα όλα και πλέον αρχίζω το εντατικό ψάξιμο. Όσο για την μηχανούλα μου είχα ρωτήσει έναν μάστορα που είχα φέρει σπίτι (είναι και ολόκληρο έπιπλό) για να μου τη σουλουπώσει και μου είχε πει ότι δεν παίρνει ποδαράκια αλλά δεν χάνω κάτι να ρωτήσω. Ευτυχώς ο μπαμπάς μου έβαλε ηλεκτροκίνητο πεντάλ το οποίο από όσο θυμάμαι είναι γκάζι που βρήκε από παλιό αυτοκίνητο! Οπότε τη χρησιμοποιώ σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα κάνει καμιά σούζα 🙂 Ευχαριστώ και πάλι και θα επανέλθω!

   Απάντηση
   • Χαχαχα! Τέλειο αυτό με το γκάζι! Θα έχω κι εγώ το μυαλό μου, αν πετύχω καμιά καλή τιμή, να σου πω. Φιλιά.

    Απάντηση
 4. Σου γράφω κι εδώ για τη ραπτομηχανή του Κωτσόβολου, μήπως και δεν δεις το instagram! Να το λινκ:http://www.kotsovolos.gr/site/small-home-appliances/sewing-machines/155181-singer-1408-prelude
  Η τιμή της είναι πολύ καλή, να ξέρεις (για singer). Μπορείς να τη βάλεις, από ό,τι βλέπω και στο site τους, και σε 3 άτοκες δόσεις.
  Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν έχει ελαστική ραφή, δηλαδή, εξ ορισμού δε μπορείς να ράψεις ζέρσεϊ, μακό, και γενικά ελαστικά υφάσματα. Μπορείς να δοκιμάσεις, βέβαια, ακόμα και έτσι, βάζοντας μία βελόνα ball point (που δεν κόβει τις ίνες του υφάσματος, αλλά τις σπρώχνει για να περάσει), και παίζοντας λίγο με την τάση της κλωστής, ίσως χρησιμοποιώντας ένα πολύ ανοιχτό γαζί ζιγκ-ζαγκ. Αν θελήσεις να έχει η μηχανή σου και ελαστική ραφή, πολύ δύσκολα να βρεις φθηνή ή σε προσφορά μηχανή. Τα τελευταία πέντε χρόνια που παρακολουθώ την αγορά, δεν έχω πετύχει καμία τέτοια σε τέτοια προσφορά. Πάντως, φαίνεται δυνατή μηχανή (είναι σίγουρα πιο δυνατή από τη δική μου, που είναι η Singer Smart II), όπως μπορείς να δεις και σ’ αυτό το βιντεάκι: https://youtu.be/pa1_eIAF3QI.
  Ελπίζω να βοήθησα!

  Απάντηση
  • Αχ το είδα από κινητό γιατί χθες βράδυ κατάφερα και έβαλα σε λειτουργία το pc (craftroom renovation). Θα την τσεκάρω και θα το σκεφτώ αυτό το κόλπο! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! <3

   Απάντηση
 5. Δες!
  http://www.lidl-hellas.gr/el/oi-prosfores-mas.htm?action=showDetail&id=39520
  Και ράβει και ελαστικά υφάσματα. Από σήμερα την έχουνε τα Lidl. Πιστεύω είναι πολύ καλή περίπτωση, κυρίως γιατί έχει και όβερλοκ ραφή (ελαστική). Η τιμή της είναι τέλεια.

  Απάντηση
  • Την πήρα! Έστειλα το αδερφάκι μου πρωί πρωί να κάνει ντου στα Lidl και την έχω τώρα δίπλα μου και την ταλαιπωρώ αλλά που θα πάει θα της πάρω το κολάι! Αχ είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Σε αυτήν άραγε μπαίνουν διάφορα έξαλλα ποδαράκια; <3 Ευχαριστώ πολύ για όλα <3 <3

   Απάντηση
   • Αχ, ρε συ μπράβο! Άντε, με ΄γεια σου! Καλοδούλευτη! Θα την χαρείς, είμαι σίγουρη. Θα βρεις ποδαράκια, σίγουρα. Μην ανησυχείς, αυτά κυκλοφορούν σε δυο τρία μοντέλα όλα κι όλα, που κάνουν για όλες τις μηχανές. Υπάρχουν και αντάπτορες. Αν πας εκεί στην Ιουστινιανού, θα σου πούνε (πάρε και τα ποδαράκια της μηχανής σου μαζί να τα δείξεις). Άντε, και να δούμε τί φτιάχνεις!

    Απάντηση
    • Καλησπέρα σε όλους!
     Madame Pelagie θα ήθελα τη γνώμη σου για αυτή τη μικρή που νομίζω μου ταιριάζει..http://www.mediamarkt.gr/mcs/product/_SINGER-TRADITION-160,99452,695667.html?langId=-18&utm_medium=e-mail&utm_content=10-10-2015_1111300&utm_source=Newsletter&utm_campaign=TzambaWebOffer+
     Καθώς ολίγον άσχετη και με όνειρο να ξεκινήσω μαθήματα ραπτικής και επιδιορθώσεων ενδυμάτων στο δήμο που μένω, θα ήθελα να έχω μια μηχανή σπίτι να δουλεύω και να εξασκούμαι! 🙂 Με φιλοδοξία να καταφέρω να φτιάχνω σκεπασματάκια και υφασμάτινα παιχνιδάκια για το μωράκι μου! (Και καμιά επιδιόρθωση ή μεταποίηση στα ρούχα μου! )
     Θα εκτιμούσα αν μπορούσες να μου πεις τη γνώμη σου σχετικά με αυτή και γενικά τι να προσέξω ίσως? Ότι άλλο σχόλιο ή tip καλοδεχούμενο! Ευχαριστώ!

     Απάντηση
     • Καλημέρα!
      Λοιπόν. Καταρχάς, κάνεις πολύ καλά που αποφάσισες να ξεκινήσεις να ράβεις! Είναι πολύ δημιουργικό, και το αποτέλεσμα το φοράς και το χαίρεσαι! Κατά δεύτερον, η λογική σου, να αρχίζεις να ράβεις πρώτα σκεπάσματα και παιχνίδια, και μετά ρούχα (να ξέρεις, οι επιδιορθώσεις είναι πολύυυυυ βαρετές, εγώ προτιμώ να φτιάχνω ρούχα από την αρχή, παρά να τα διορθώνω) είναι πολύ σωστή, από άποψη επιπέδου δυσκολίας. Έτσι πρέπει να κάνεις. Καμιά κουβερτούλα, καμιά tote τσάντα, και μετά ένα απλό ρουχαλάκι για το μωρό, κλπ.
      Τώρα, όσον αφορά τη ραπτομηχανή: το πρώτο πράγμα που θα πω και σε σένα, είναι να κοιτάξεις στα lidl της περιοχής σου (αν υπάρχουν). Οι μηχανές που βγάζουν είναι σε πολύ καλή τιμή, και αξιοπρεπέστατες. Πριν από δυο εβδομάδες βγάλανε τελευταία φορά (με ‘γεια σου, ντουλαπάκι, και πάλι!), και ίσως σε μερικά lidl θα έχουνε ακόμα μερικά κομμάτια. Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να ρωτήσεις (αν και δεν θα το θεωρούσα πολύ πιθανόν, γιατί πέρασε πολύς καιρός από την προηγούμενη φορά που είχαν βγάλει, και θα περιμένανε πολλές για να πάρουνε). Αν ήσουν από τη Θεσσαλονίκη, θα σου έλεγα να ρίξεις μια ματιά εκεί, στην Ίωνος Δραγούμη και στην Ιουστινιανού, που έχει 2-3 μαγαζιά με ραπτομηχανές. Η επόμενή σου επιλογή είναι media markt και Κωτσόβολος. Οι οποίοι κατά καιρούς βγάζουν πολύ καλές προσφορές. Αν έχεις υπομονή να περιμένεις μέχρι την προσφορά (εγώ δεν είχα!). Αυτή η συγκεκριμένη που ανέφερες είναι λογικά καλή, δεδομένου ότι είναι Singer, αλλά έχει διπλάσια σχεδόν τιμή από αυτές που συνήθως βγάζουν τα lidl. Αν την είχα δοκιμάσει, θα σου έλεγα για πιο σίγουρα. Όλα εξαρτώνται από το μπάτζετ σου. Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά της ραπτομηχανής που μου ανέφερες, και της Smart II που έχω εγώ (και είμαι ευχαριστημένη), βλέπω ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά, παρά μονάχα στην τιμή. Χμ. Ίσως είναι λίγο πιο μικρή η Tradition; Θα το δεις αυτό, αν πας στο κατάστημα (καλό θα είναι να πας).
      Να θυμάσαι, τη μεγάλη διαφορά στις μηχανές, την κάνει η ύπαρξη ελαστικής ραφής (όπως αναφέρω στα προηγούμενα σχόλια), η οποία ανεβάζει αρκετά την τιμή (€50-60 τουλάχιστον). Η ελαστική ραφή χρησιμοποιείται για να ράψεις ελαστικά υφάσματα (ζερσέι, μακώ, πλεκτά κλπ), αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να ράψεις αυτά τα υφάσματα και χωρίς την ύπαρξη. Απλώς θέλει λίγη δουλειά και δοκιμές παραπάνω, ανάλογα με το ελαστικό ύφασμα που έχεις. Δες τα παραπάνω σχόλια.
      Τελειώνοντας, έχω να σου πω δυο πράγματα: Το πρώτο είναι να δεις πολύυυυυ youtube με tutorials, όπως και blogs (δες και το δικό μου, αν και έχω δύο χρόνια να το ενημερώσω, θα βρεις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο αρχείο), και το δεύτερο να ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΣ! Όρμα και μη φοβάσαι αν θα τη χαλάσεις, δεν παθαίνουν τίποτα οι ραπτομηχανές (ειδικά αυτές που είναι φθηνές, και δεν έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα)! Όταν με το καλό την πάρεις, άνοιξε το manual και διάβασέ το καλά, έχοντας τη μηχανή σου μπροστά σου για να τη δοκιμάζεις. Ξεκίνα από τα απλά, και δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τα δικά σου ρούχα!
      Αυτά. Άντε, καλή αρχή!

 6. Επίσης, ντουλαπάκι, ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! 🙂

  Απάντηση
  • Πραγματικά ευχαριστούμε ντουλαπάκι!!!

   Και ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες Madame Pelagie!

   Είναι θησαυρός όσα μου είπες!

   Την προσφορά την έχασα γιατί έληγε εχθές αλλά δεν με πειράζει…
   Αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο και να μη βιαστώ. Διάβασα όλα τα σχόλια από πάνω και κατάλαβα το point! Βίντεο βλέπω πολλά και με κάνουν να λαχταράω να ξεκινήσω! Και στο δικό σου κανάλι μπήκα και το Blog σου επισκέφθηκα και είδα δείγμα από τις δημιουργίες σου (αυτό το φουστανάκι στο χρώμα της μέντας…)Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου λοιπόν!

   Σας ευχαριστώ και τις δυο που με ενθαρρύνετε! Θα ξεκινήσω δειλά και με υπομονή. Ακόμα κι αν δεν με πάρουν στα μαθήματα του δήμου έχω αποφασίσει ότι θα ξεκινήσω μόνη μου σιγά σιγά..

   Ευχαριστώ και πάλι για όλα και εύχομαι καλή συνέχεια και καλές δημιουργίες!

   Απάντηση
   • Μη μασάς με μαθήματα και τέτοια. Είναι χρήσιμα και σε σίγουρα διευκολύνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Κι εγώ όλα από το ίντερνετ τα έμαθα μόνη μου, κανένας δε μου έδειξε. Όρεξη να έχεις, μόνο αυτό χρειάζεται!
    Υ.Γ.: Καμία θεία/γιαγιά κλπ δεν εχει καμία παλιά ραπτομηχανή; Ψάξε και προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παλιές ραπτομηχανές συνήθως ένα λάδωμα θέλουν και λειτουργούν κανονικά.

    Απάντηση
    • Μόνη σου και κάνεις τέτοια δουλειά;;;;
     Μπράβο σου και να το χαίρεσαι σου εύχομαι και να το ευχαριστιέσαι πάντα!

     Εγώ τώρα…. Μαμά και γιαγιά μοδίστρες. Τι σου λέει αυτό τώρα? Η γιαγιά είχε μια singer παλιού τύπου ξύλινο τραπεζάκι με μεταλλικό σκελετό κλπ κλπ… της την έχασαν σε μια μετακόμιση… Ακόμα κλαίει… Η μαμά μου επίσης (που δεν λέει να μου δείξει ούτε τη σταυροβελονιά) από τότε που πήρε σύνταξη (έραβε στρατιωτικά ρούχα καπέλα κλπ) αρνείται πεισματικά να βρει και να μου δώσει μια μικρούλα που έχει κάπου καταχωνιασμένη, λέγοντάς μου ότι είναι για πέταμα… Ούτε να την δω δεν με αφήνει… Άσε… κωμικοτραγικές καταστάσεις…
     Έχω δυο θείες από την πλευρά του καλού μου, αλλά ακόμα τις δουλεύουν τις μηχανές τους… Ράβουν ακόμα και στέλνουν μέχρι και Αμερική…

     Κατάλαβες λοιπόν; Έχω γύρω γύρω το μέλι και δεν μπορώ να το ακουμπήσω!!! 😛

     Είπα να το παίξω ανεξάρτητη λοιπόν και να το βρω μόνη μου. 🙂

     Απάντηση
     • Είτε το πιστεύεις είτε όχι, επειδή παρέδωσα πολλά μαθήματα ραπτικής σε έναν πολυχώρο (καμία ογδονταριά κορίτσια περάσανε από εκεί), αυτή την ιστορία της μαμάς/γιαγιάς μοδίστρας που δεν έχει διάθεση/υπομονή να δείξει, την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές. Δεν είσαι η μόνη! Οπότε, καλά έκανες και πήρες την υπόθεση επάνω σου!

 7. Παράθεμα: Φιογκάκι και κρόσσι από παλιά τσάντα και ατζέντα | in my closet

 8. Παράθεμα: 3+ ιδέες για χειροποίητα αξεσουάρ παραλίας | in my closet

Απάντηση