DIY

Tσάντα θαλάσσης με μουσαμά

Τσάντα θαλάσσης με μουσαμά και άλλες ιδέες

Τον μουσαμά τον αγαπούσαμε πάντα στο σπίτι μου. Ήταν κάπως συνυφασμένος με όλα τα τραπέζια που τρώγαμε καθημερινά ως οικογένεια. Ξέρω πως κάποιοι δεν τον συμπαθούν και τον θεωρούν πολύ πλαστικούρα αλλά αν βρω κάποιο σχέδιο που μου αρέσει θέλω να κάνω κάτι με αυτόν. Και φυσικά να ράψω με αυτόν. Πέρσι το καλοκαίρι έφτιαξα διάφορες τσάντες με μουσαμά και όπως πολλά πράγματα που φτιάχνω αμέλησα να γράψω άρθρο για αυτό. Έχω συνοψίσει 3 βασικές δημιουργίες: τσάντα για τα μανταλάκια, τσάντα θαλάσσης και τσάντα για κάθε μέρα.

Τσάντα για τα μανταλάκια

Τσάντα για τα μανταλάκια

Ξεκίνησα με μια μεγάλη τσάντα για τα μανταλάκια μου. Είχα μια που έφτιαξε η μαμά μου πριν από πολλά χρόνια η οποία πλέον (πέρασαν και 30 χρόνια) έχει διαλυθεί. Το πατρόν είναι σχετικά απλό και εύκολο. Εγώ απλά για τα χερούλια χρησιμοποίησα πάλι μουσαμά και όχι κάποιο άλλο υλικό. Τέτοια τσάντα έκανα και για 2-3 φίλες ακόμα γιατί είναι πολύ βολική ειδικά για άπλωμα ρούχων έξω.

Το κορδόνι με μουσαμά

Το κορδόνι με μουσαμά

Για το κορδόνι θα χρειαστείτε ένα κομμάτι μουσαμά όσο μακρύ το θέλετε και 10cm μακρύτερο και πλάτος όσο φαρδύ το θέλετε επί τέσσερις φορές. Αν για παράδειγμα θέλετε ένα λουρί 30cm μήκος και 4cm πλάτος το κομμάτι του μουσαμά θα είναι 40cmX16cm. Το διπλώνουμε μια φορά στη μέση κατά πλάτος και με το χέρι πατάμε καλά την τσάκιση. Μετά διπλώνουμε πάλι την κάθε άκρη έτσι ώστε να μπει εσωτερικά του λουριού και σταθεροποιούμε με βελόνες. Λένε πως όσο πιο αρχάρια είναι κάποια στο ράψιμο τόσο περισσότερες βελόνες βάζει και επιβεβαιώνω. Βάλτε όσες χρειάζεται για να στέκεται καλά διπλωμένο και μην το παρακάνετε. Ράψτε με ένα απλό γαζί πρώτα μια ραφή στην τελείως ανοιχτή πλευρά του λουριού και μετά μια ραφή στην άλλη. Καλό είναι να κάνετε δύο ραφές για να είναι πιο σταθερό.

Τσάντα θαλάσσης και αξεσουάρ

Τσάντα θαλάσσης και αξεσουάρ

Η δεύτερη τσάντα που έραψα ήταν λίγο πιο φαρδιά και ακολούθησα πατρόν που να την κάνει πιο φουσκωτή και με φαρδύ πάτο έτσι ώστε να μπαινοβγαίνει εύκολα μια πετσέτα θαλάσσης. Μαζί έραψα και μια θήκη για το κινητό και μια θήκη για καπνό που έβαλα στις άκρες τους μεταλλικά κρικάκια που ανοίγουν. Αυτά τα έχω κόψει από lanyards που μαζεύω (αυτά τα διαφημιστικά συνήθως λουράκια που κρέμονται στο λαιμό). Στο εσωτερικό της τσάντας προσάρμοσα κλειστά μεταλλικά κρικάκια για να κρεμιούνται οι θήκες και να μην τις ψάχνουμε μέσα στην τσάντα.

Έτοιμη τσάντα θαλάσσης για μπάνιο!

Έτοιμη τσάντα θαλάσσης για μπάνιο!

Χρησιμοποίησα μουσαμά ακόμα και στη συσκευασία που έκανα για αυτό το σετάκι που ήταν δωράκι για μια πολύ καλή φίλη. Έφτιαξα μια σακούλα από χάρτη και στο άνοιγμα έραψα κορδέλες μαζί με μουσαμά και κρέμασα διάφορα διακοσμητικά, θαλασσινά φυσικά. Η θήκη για το κινητό έγινε με αυτό το εύκολο πατρόν ενώ για τη θήκη του καπνού αυτοσχεδίασα λιγάκι για να είναι ακριβώς όπως τη θέλει (θήκες και χώρους) η φίλη που θα τη χρησιμοποιήσει.

Πουά τσάντα θαλάσσης για μια vintage εμφάνιση

Πουά τσάντα θαλάσσης για μια vintage εμφάνιση

Τέλος αποφάσισα να φτιάξω και μια τσάντα για εμένα. Για να την έχω όλο το καλοκαίρι μαζί μου όπου πάω. Την ήθελα μεγαλούτσικη και με πολλές θήκες για να χωράνε όλα τακτοποιημένα όπως ακριβώς τα θέλω. Το πατρόν δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και αποφάσισα να το ακολουθήσω κατά γράμμα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μεταφέρω όλα τα κομμάτια του πατρόν σε χαρτί έτσι ώστε να μπορώ να “διαλέξω” το κομμάτι του μουσαμά που ήθελα. Βρήκα έναν τέλειο μουσαμά σε αποχρώσεις το μωβ, μπορντό και κάποιες ασημένιες λεπτομέρειες και ήθελα όλα αυτά να φαίνονται ωραία στην τσάντα. Αν είχα κάτι πιο μονόχρωμο θα ήταν όλα πιο εύκολα αλλά τι να κάνω που αυτός ο μουσαμάς μου ταίριαξε;

Κολάζ το πατρόν!

Κολάζ το πατρόν!

Αφού έκοψα όλα τα κομμάτια όπως ήθελα και άφησα τα χαρτιά με τις διαστάσεις πάνω τους για να μη χαθώ άρχισα τη συναρμολόγηση βήμα-βήμα. Φυσικά και η δική μου τσάντα θα είχε κρεμασταράκια για διάφορα (κλειδιά, usb κ.λπ.) οπότε χάλασα 2-3 ακόμα lanyards.

Το ράψιμο του μουσαμά

Το ράψιμο του μουσαμά

Πρέπει να παραδεχτώ ότι μου πήρε 2 ολόκληρες μέρες αυτό το εγχείρημα. Από το σετάρισμα έως το κόψιμο και από τη συναρμολόγηση έως το ράψιμο ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία αλλά ένιωθα ότι το αποτέλεσμα θα με αποζημίωνε.

Έτοιμη η τσαντούλα μου

Έτοιμη η τσαντούλα μου

Τι δυσκολίες αντιμετώπισα:

  • Ο μουσαμάς είναι πλαστικό και όχι ύφασμα και αυτό σημαίνει πως με μια απλή βελόνα ραπτομηχανής και πυκνό γαζί, κόβεται. Εκ των υστέρων έμαθα πως καλό είναι να χρησιμοποιώ βελόνα με ελαφρώς πιο στρογγυλή μύτη ή αλλιώς βελόνα για δέρμα για να μην έχω τέτοια προβλήματα.
  • Είναι ένα μαλακό υλικό που καθώς ράβεται μπορεί να μη “γλυστράει” όσο ένα άλλο ύφασμα. Θέλει ζόρι για να τσουλάει καλά ή λίγη σιλικόνη υγρή στην επιφάνεια που περνάει πριν και αφού ραφτεί.
  • Ας ξεχάσουμε το τελείως ίσιο γαζί. Ίσως στην 25η τσάντα μου να είμαι καλύτερη αλλά για αρχή η ευθεία είναι κάτι σαν μακρινό όνειρο. Και υπερεκτιμημένη.
  • Το λουρί το έκανα από μουσαμά. Δεν ήταν καλό. Όσο ακουμπούσε επάνω μου με ζέσταινε και κολλούσε. Άλλη φορά απλό λουρί για τέτοια τσάντα.
  • Το κούμπωμα για εμένα που ανοίγω στο δρόμο την τσάντα για να βρω το κινητό μου κρατώντας ένα παγωτό στο ένα χέρι και χαρτομάντιλο στο άλλο δεν είναι βολικό. Άλλη φορά θα προτιμήσω μαγνητικά κουμπώματα.
Κάποιες λεπτομέρειες της τσάντας

Κάποιες λεπτομέρειες της τσάντας

Όσο ατελής και να ήταν, ήταν πολύ ασορτί με τα γυαλιά μου και πολύ εύκολη στο να κουβαλάω τα πάντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και τη φόρεσα και τη χάρηκα πολύ. Σχεδόν τη διέλυσα θα έλεγα κατά συνέπεια πρέπει άλλη φορά να διαλέγω πιο απλά πατρόν και με λιγότερες ραφές.

Η τσάντα μου και τα γυαλιά μου

Η τσάντα μου και τα γυαλιά μου

Μετά τις καρεκλίτσες μου και τις τσαντούλες μου έχω να πω ότι το αγαπώ πολύ αυτό το υλικό και θα συνεχίζω να φτιάχνω πράγματα είτε ράβοντας είτε με άλλους τρόπους. Δεν ξεφτάει και έτσι μπορεί και να κολληθεί άμα βαριέστε να ράβετε. Σίγουρα είναι αδιάβροχο και ιδανικό για το καλοκαίρι και στην αγορά και στη λαϊκή μπορείτε να βρείτε ωραία και vintage σχέδια με 2-5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δοκιμάστε το και θα σας αρέσει, είμαι σίγουρη. Εσείς τι τσάντα θαλάσσης θα σας φτιάξετε για φέτος το καλοκαίρι;

20 Σχόλια

  1. Παράθεμα: Φιογκάκι και κρόσσι από παλιά τσάντα και ατζέντα | in my closet

  2. Παράθεμα: 3+ ιδέες για χειροποίητα αξεσουάρ παραλίας | in my closet

Απάντηση