Τι μπορώ να κάνω με τις κορδέλες μου;

Τι μπορώ να κάνω με τις κορδέλες μου;

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2010 γεννήθηκε το in my closet και το πρώτο μου άρθρο ήταν για τα τσαμασίρια μου. Από τότε, κοντά στα πέντε χρόνια τώρα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αλλά κάτι παραμένει ίδιο και σταθερή αξία στο χρόνο. Η συνήθεια μου να μην πετάω πράγματα γιατί σε κάτι μπορεί να χρειαστούν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψω ένα άρθρο για τους 1001 τρόπους να αποθηκεύετε πράγματα στο σπίτι σας έτσι ώστε να πιάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο και να τα βρίσκετε όσο το δυνατό πιο εύκολα. Έως τότε απλά θα αναζητώ τους 1001 τρόπους αξιοποίησης των πραγμάτων που μαζεύω. Σήμερα έχω να σας προτείνω λύσεις για δύο μεγάλες αγάπες: κουτιά συσκευασίας και κορδέλες.

Η συλλογή μου με κορδέλες είναι μεγάλη πράγματι

Η συλλογή μου με κορδέλες είναι μεγάλη πράγματι

Κορδέλες: Ναι τις μαζεύω όλες. Χάρτινες, υφασμάτινες, βελουτέ, σατέν, ακρυλικές, λεπτές, φαρδιές, με τύπωμα ή χωρίς, μικρές, μεγάλες. Όλες. Από γλυκά, από δώρα, από λουλούδια, από συσκευασίες, από σακούλες, από γάμους, από βαπτίσια, από τις σερβιέτες, από παντού. Είχα πάει σε έναν γάμο πριν από καιρό που παντρευόταν μια φίλη. Είχαμε πάει στον γάμο, μεγάλη παρέα και μόλις έπαιρνε κάποιος την μπομπονιέρα του, έτρωγε τα κουφέτα και ερχόταν και έριχνε στην τσάντα μου το πουγκάκι με το τούλι και την κορδέλα. Φανταστείτε μια κοπέλα να στέκεται και να μασουλάει κουφέτα και διάφορους να της βάζουν στην τσάντα ότι μη φαγώσιμο από την μπομπονιέρα. Χωρίς λόγια περιττά. Ήρθαν και άνθρωποι που δεν με ήξεραν και μου τα έδωσαν. Και δεν ήταν καν από τον ίδιο γάμο. Μάλλον έχω αναμένη επιγραφή στο κούτελο που λέει “τα μαζεύω όλα”.

Οι τρόποι με τους οποίους μαζεύω τις κορδέλες μου

Οι τρόποι με τους οποίους μαζεύω τις κορδέλες μου

Έχω ένα μεγάλο κουτί που από έξω γράφει “κορδέλες – κορδόνια” και εκεί τις ρίχνω όλες. Έχω αναπτύξει μερικούς τρόπους να τις τακτοποιώ για να χωράνε πολλές και σας τους προτείνω:

 • Ρολάκια: Όταν όλοι βουτάνε στο κουτί με τα γλυκά εγώ βουτάω την κορδέλα. Τσουκου τσούκου την έχω κάνει ρολλάκι και με λίγο σελοτέιπ (ναι κουβαλάω και σελοτέιπ στην τσάντα μου και το θεωρώ πολύ cool) την σφραγίζω για να μην ανοίξει. Πιάνουν λίγο χώρο, είναι τακτοποιημένες και ισιώνουν.
 • Ταπεράκι φέτας: Αυτός είναι ένας τρόπος που ανακάλυψα σε ένα τέλειο workshop. Θα μπορούσε να είναι και μια κορνίζα. Βολεύει πολυ για να χωρίσετε τις κορδέλες με παρόμοια χρώματα.
 • Ρολό από χαρτί κουζίνας: Εύκολο, γρήγορο και συμμαζεμένο. Το κάνω και για τις δαντέλες μου αυτό.
 • Χαρτονάκι με εγκοπές: Πολύ βολικό για μικρά κομμάτια και δεν χρειάζεται κάποιο υλικό για σταθεροποίηση (σελοτέιπ, καρφίτσα). Και πολύ συμμαζεμένο σε όγκο.
 • Θήκη ρολού κουζίνας: Αυτός ο τρόπος είναι πολύ βολικός για μεγάλα ρολά με κορδέλες. Στέκεται και τις βλέπετε όλες και μπορείτε να κόψετε εύκολα όσο θέλετε.
 • Χταποδάκι: Με ένα συρματάκι πίπας πιάνετε όλα τα κομματάκια κορδέλας (και τα πιο μικρά) πολύ σφιχτά και όποτε θέλετε κάποιο απλά το τραβάτε.
Αυτό το μπαλκόνι μου έχει καταντήσει οι 100 αποχρώσεις του σπρέι

Αυτό το μπαλκόνι μου έχει καταντήσει οι 100 αποχρώσεις του σπρέι

Κουτιά: Ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει την επταλογία μου για το πως αξιοποίησα 7 υπέροχα κουτιά που βρήκα στην ανακύκλωση, αλλά έκανα workshop για να αξιοποιήσω τα άπειρα κουτιά παπουτσιών που μαζεύω από την ανακύκλωση. Έχω φτιάξει ολόκληρη ντουλάπα με κουτιά παπουτσιών και έχω φτιάξει ουκ ολίγα δέματα για φίλους. Και συνεχίζω να μαζεύω. Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Όταν τα καταφέρνω, τα αποσυναρμολογώ για να πιάνουν λιγότερο χώρο. Διαφορετικά απλά τα ρίχνω στην ντουλάπα. Και τελευταία έχει πάλι γεμίσει. Πολύ. Όμως συμμετέχω σε δύο μεγάλα #payitforward και έχω να ετοιμάσω πολλά δωράκια ακόμα που στο 100% θα ταχυδρομηθούν. Οπότε είπα να αξιοποιήσω τα κουτιά μου για να συσκευάσω τα δωράκια μου. Έτσι θα είναι όμορφα και θα προστατεύουν το περιεχόμενό τους. Αν στους αποδέκτες αρέσουν τα κουτιά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να φυλλάξουν κάτι και αυτοί.

Ένα κουτί από σοκολατάκια!

Ένα κουτί από σοκολατάκια!

Η διαδικασία που ακολούθησα είναι σχετικά απλή. Κουτί, ατλακόλ, πινέλο, ψαλίδι και κορδέλες. Άπλωνα την κόλλα είτε στο κουτί απευθείας είτε πάνω στην κορδέλα ανάλογα με το μέγεθος. Με μανταλάκια ή με κλιπς σταθεροποιούσα την κορδέλα μέχρι να στεγνώσει η κόλλα. Ειδικά για κάποιες που ήταν κάπως τσαλακωμένες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι σιδέρωσα κάποιες κορδέλες προκειμένου να είναι πιο εύκολο το άπλωμα. Μη ξεχνάτε να βάζετε ένα χαρτί κάτω από το σίδερο, όταν σιδερώνετε τέτοια περίεργα υλικά για να μη κάνετε κάποια ζημιά στην πλάκα.

Αυτό το μωβ κουτί το αγάπησα πολύ <3

Αυτό το μωβ κουτί το αγάπησα πολύ <3

Κάποια κουτιά με μεγάλα τυπώματα τα έβαψα με σπρέι στο μπαλκόνι με ό,τι μου είχε ξεμείνει από άλλες κατασκευές. Σε κάποια κουτιά με αρκετά λεία επιφάνεια δοκίμασα και κόλλα διπλής όψης για πιο “καθαρό” αποτέλεσμα. Βολεύει πολύ και έχει καλό αποτέλεσμα κυρίως όταν η διπλής όψης είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με την κορδέλα και όταν κολλάει καλά στο κουτί.

Ένα πιο post-vintage κουτί με κορδέλες και δαντέλες!

Ένα πιο post-vintage κουτί με κορδέλες και δαντέλες!

Βολεύει ειδικά σε εκείνα τα κουτιά που τα κλεισίματα τους βολεύουν. Το παραπάνω κουτί ταίριαξε τέλεια για το κάτω μέρος και έγινε και σαν σχεδιάκι. Και εδώ τα πράγματα είναι κάπως απλά. Απλώνουμε την ταινία διπλής όψης εκεί που θέλουμε να μπει η κορδέλα και κολλάμε την κορδέλα. Καλό πάτημα για να κολλήσει όμως ε;

Ένα κάπως ταλαιπωρημένο κουτί

Ένα κάπως ταλαιπωρημένο κουτί

Έκανα μέχρι και σχεδιάκια και χρησιμοποίησα τις κορδέλες για να “καλύψω” σημεία στο κουτί που είχαν σκιστεί/χαλάσει/φθαρθεί πολύ. Δεν κολλήθηκαν όλες πολύ ίσια αλλά μικρό το κακό νομίζω. Στο παραπάνω κουτί μου τελείωσε το σπρέι και το ολοκλήρωσα με άλλη απόχρωση. Πολυ χαριτωμένο μου φάνηκε.

Ναι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα!

Ναι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα!

Και με αυτά και με τα άλλα έφτιαξα μερικά πολύ συμπαθητικά κουτιά για τα δωράκια μου. Τώρα άρχισα να τα γεμίζω και πολύ σύντομα θα ταχυδρομηθούν. Υπομονή καλοί μου φίλοι που περιμένετε μήνες τώρα το δωράκι σας!

Τα καινούρια κουτάκια μου

Τα καινούρια κουτάκια μου

Αυτή η ιδέα μου είχε πολύ χρώμα, πολύ δροσιά αφού τα έκανα όλα στο μπαλκόνι (να μην παραπονιέται και το φιλοθεάμον, γειτονικό μου κοινό) και καθόλου κόστος αφού όλα ήταν πράγματα που αν ήμουν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, χωρίς μανία μαζώματος, θα βρίσκονταν στα σκουπίδια. Θέλω να γίνω όμως πιο συγκεκριμένη και να σας πω από τι είναι το καθένα! Αυτό που δε θα σας πω είναι που θα πάνε αυτά τα κουτιά και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους. Ας έχουν και λίγο αγωνία οι παραλήπτες 🙂

Τα κουτιά μου και από που μου έχουν ξεμείνει!

Τα κουτιά μου και από που μου έχουν ξεμείνει!

Πήρα φόρα με τις κορδέλες και “έντυσα” και το εξώφυλλο από ένα αλμπουμ που είχα πάρει πριν από καιρό από τα tiger. Σκοπεύω να το γεμίσω με διάφορα αναμνηστικά από παλιές διακοπές (αφού φέτος δεν) και έτσι θα χαίρομαι.

Το ολοκαίνουργιο άλμπουμ για τις καλοκαιρινές μου αναμνήσεις!

Το ολοκαίνουργιο άλμπουμ για τις καλοκαιρινές μου αναμνήσεις!

Τώρα που ξεμπέρδεψα με τα πολλά μου κουτιά και τις πολλές μου κορδέλες καιρός να ασχοληθώ και με άλλα υλικά. Εσείς έχετε κάτι που το μαζεύετε και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Και τι κάνετε με αυτό;

6 σχόλια

 1. Άπειρες κορδέλες παντού! Κι εγώ έχω κάνει προσπάθειες να τις συμμαζέψω αλλά μετά από λίγο πάλι γεμίζει το κουτί. Να κάνουμε έναν καφέ και να φέρουμε όλες τις κορδέλες μας να τις μαζεύουμε σε χαρτονάκια!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Όμορφες ιδέες
  Φιλάκια …

  Απάντηση
 3. Πάρα πολύ όμορφες ιδέες!!!!!

  Απάντηση
 4. Στο υπόγειό μας γίνεται χαμός από υλικά. Σε βαθμο που πια δεν μπορώ να τα βρψ και χανω το ενδιαφέρον για δημιουργία. Εχω κρατησει όμως κουτια και παπουτσιων και διαφανη και αυτες τις μερες ξεκινώ την αναδιοργάνωση. Μου εδωσες πολλες ιδεες.Καλή συνέχεια και στα υπόλοιπα υλικά.

  Απάντηση
 5. εμ καλα λεω πρεπει να σταματησω να σε διαβαζω…θα αρχισω να μαζευω και κουτες τωρα και θα φωναζει ο ανδρας! παντως το πρωτο κουτακι μου το εντυσα με υφασμα!!!!

  τι μαζευω? τωρα τελευταια μαζευω πολλα μα παρα πολλα καπακια απο μπουκαλια…και δεν εχω ιδεα τι να τα κανω τελικα! θα δειξει. οπως και βαζακια απο μαρμελαδες κτλ τα οποια λεω να τα χρησιμοποιησω για τα μπαχαρια μου και για δωρακια σε φιλες με αλατα μπανιου, scrub κτλ… καλη ιδεα ε? χαχαχαχαχα

  Απάντηση
 6. θα το δοκιμάσω άμεσα!

  Απάντηση

Απάντηση