Μικρός οδηγός για αποστολή πραγμάτων με ΕΛ.ΤΑ.

Αυτό είναι ένα post αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα μου αφού δεν έχω φτιάξει κάτι για να το μοιραστώ αλλά θέλω να προσπαθήσω να αποσαφηνίσω του πως μπορούμε να στείλουμε πράγματα με τα ΕΛ.ΤΑ.  Θεωρώ πως μετά από τόσες “αποστολές” που έχω κάνει, έχω καταλάβει πως δουλεύει το “σύστημα” και θα προσπαθήσω να τα γράψω όσο πιο απλά μπορώ. Φυσικά και μπορεί να έχει λάθη αφού δεν εργάζομαι στα ΕΛ.ΤΑ. για να έχω επαγγελματικές γνώσεις και άμα βρείτε κάποιο λάθος που έχω γράψει, να μου το πείτε στα σχόλια για να το διορθώσω. Επίσης όλα αυτά που αναφέρω ισχύουν σήμερα 16/6/2014 και αύριο μπορεί τα ΕΛ.ΤΑ. να αποφασίσουν αλλαγές και να ακυρώσουν όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Ελπίζω όχι εκτός και αν θέλουν να μειώσουν τα κόστη αποστολής 😛

it smells like Greece :)

Τα τελευταία μου πακετάκια ταξίδεψαν σε Αγγλία, Γερμανία και Κίνα και έφτασαν μια χαρά!

Το συνολικό κόστος αποστολής καθορίζεται από 3 παράγοντες: χώρα παραλήπτη, όγκος αντικειμένου και βάρος αντικειμένου. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Χώρα παραλήπτη
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Για τα ΕΛ.ΤΑ. υπάρχουν μόνο 3 χώρες:

 • Ελλάδα (είτε στείλετε κάτι στην Κοζάνη, είτε στην Αθήνα το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.
 • Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (είτε στείλετε κάτι στην Φιλανδία είτε στην Ιταλία το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΖΩΝΗ 1.
 • Όλες οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (είτε στείλετε κάτι στην Αμερική είτε στην Αίγυπτο το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΖΩΝΗ 2.
Όλα έτοιμα για ταχυδρόμηση!

Μια μεγάλη και δύσκολη αποστολή ήταν οι μαρμελάδες της αδερφής μου!

Όγκος αντικειμένου
Εδώ κρατήστε ένα χαρακάκι κοντά σας για να καταλάβετε τα μεγέθη:

 1. Μικρά: 16,5cm x 24,5cmX0,50cm (πάχος)
 2. Μεγάλα: 30,5cm x 38,1cm x 2cm (πάχος)
 3. Ακανόνιστα: Αν είναι μεγαλύτερα από 30,5cm x 38,1cm ή απλά αν έχουν πάχος μεγαλύτερο από 2cm.

Θα σας πω έναν εμπειρικό κανόνα για να μη βγάζω χαρακάκι συνέχεια. Αν έχει πάχος μεγαλύτερο από 2cm θα πάει ακανόνιστα, θέλετε δε θέλετε. Επίσης μη ζουπήξετε το φάκελο για να τον μετρήσετε γιατί δε θα το μετρήσει έτσι η υπάλληλος. Αν είστε οριακά αφαιρέστε όλο τον αέρα από μέσα και ζουπήξτε αλλά αν όταν τον κλείσετε, ξαναφουσκώσει τζάμπα ο κόπος. Και έχετε πάντα μαζί σας ένα χαρακάκι κατά την επίσκεψη σας στο ταχυδρομείο γιατί ίσως χρειαστεί να αποδείξετε ότι είναι κάτω από 2cm.

Eliso_09

Αυτό το χαρούμενο κουτάκι ταχυδρομήθηκε με πολύ φροντίδα επειδή είχε μέσα τα λαμπάκια!

Βάρος αντικειμένων
Εδώ τώρα χρειάζεται μια ζυγαριά ακριβείας όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Με το μάτι δύσκολο. Αφού ζυγίσετε το αντικείμενο και βρείτε τα γραμμάρια, μπείτε εδώ για μικρά και μεγάλα και εδώ για ακανόνιστα. Μπείτε εδώ μόνο αν το βάρος του πακέτου σας είναι μεγαλύτερο από 2kg.

Τελικός υπολογισμός
Ας πούμε πως θέλουμε να στείλουμε ένα πακετάκι 1.500gr (1,5 κιλό). και διαστάσεων 15cmX20cmX10cm σε μια φίλη μας στην Αμερική. Πρώτα εντοπίζουμε τη χώρα Αμερική στα πινακάκια. Αν δεν την βλέπετε ως Αμερική είναι επειδή είπαμε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. ξέρουν μόνο 3 χώρες και την Αμερική την ξέρουν ως ΖΩΝΗ 2. Επειδή το πάχος του (η μικρότερη διάστασή του) είναι πάνω από 2cm είναι ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟ οπότε πάμε εδώ.

Ελπίζω να έχετε εντοπίσει τα 1.000gr και τα 2.000gr της ΖΩΝΗΣ 2 γιατί σας έχω άσχημα νέα. Θα το χρεωθείτε σαν 2000gr άρα 25 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν μπορούσατε να βγάλετε κάτι και να το κάνετε πιο ελαφρύ για 500gr θα κερδίζατε 12,5 ευρώ. Αν όμως το θέλατε όπως το φτιάξατε και ίσως και κάτι παραπάνω, μπορούσατε με τα ίδια χρήματα. Αν το φτάνατε στα 2000gr πάλι 25 ευρώ θα πληρώνατε. Μήπως να γυρίζατε πίσω στο σπίτι για να το εμπλουτίσετε λιγάκι;

Λίγο πριν την τελική συσκευασία

Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη ήταν το πρώτο project που ήθελε ταχυδρόμηση!

Δέματα
Όλα τα πακετάκια μέχρι 2kg μπορούν να θεωρηθούν και επιστολές και πάνε γρήγορα και με ασφάλεια. Από 2kg και πάνω πάνε μόνο σα δέματα. Στην Ελλάδα το κόστος του δέματος είναι μικρότερο από ότι αν το στείλετε σαν επιστολή. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εκτός Ελλάδας, το κόστος του δέματος είναι μεγαλύτερο από το κόστος της επιστολής. Αναλυτικά το κόστος εδώ. Σας το προτείνω μόνο για ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ακόμα και αν είστε πάνω από 100gr.

Α και Β προτεραιότητα και χρόνοι παράδοσης
Αν δεν αναφέρετε κάτι κατά την επίσκεψή σας στο ταχυδρομείο να ξέρετε πως θα θεωρηθεί Α προτεραιότητας και οι χρόνοι παράδοσης θα είναι:

 • Εσωτερικού: 1-2 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 1: 5-6 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 2: 10-15 εργάσιμες ημέρες.

Η Β προτεραιότητα είναι φτηνότερη αλλά και πιο αργή κατά 5-6 εργάσιμες. Αναλυτικά:

 • Εσωτερικού: 7-8 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 1: 11-12 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 2: 16-21 εργάσιμες ημέρες.

Τα πρώτα δωράκια για το “κάτι με χαρτί” ταχυδρομήθηκαν σε όλη την Ελλάδα!

Αν πάτε στο ταχυδρομείο πριν τις 14:00 να ξέρετε πως η μια από τις παραπάνω εργάσιμες μέρες είναι και αυτή που πήγατε. Αν δηλαδή πάω Δευτέρα στις 11:00 και ταχυδρομήσω κάτι για Αθήνα μπορεί να φτάσει και την επόμενη μέρα. Αν επιλέξετε κάποια ειδική διαχείριση όπως συστημένο, βάλτε άλλες 1-2 εργάσιμες μέρες στο χρόνο παράδοσης. Όλα αυτά ισχύουν εφόσον δεν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χώρα σας, στις χώρες που θα περάσει και στη χώρα που θα φτάσει. Επίσης σε περιόδους μεγάλης αιχμής για τα ΕΛΤΑ όπως Πάσχα και Χριστούγεννα, προσθέστε άλλες 3-4 εργάσιμες μέρες.

Το πακετάκι που έλεγα πριν για την Αμερική έστω ότι επιλέγω να το στείλω 19/12/2014 (Παρασκευή) και απόγευμα. Το θέλω και Α προτεραιότητα και συστημένο. Είναι όπως είπαμε ΖΩΝΗ 2 άρα 10-15μέρες + 1-2 μέρες για το συστημένο + 3-4 μέρες λόγω γιορτών, σύνολο 14-21 μέρες. Και φυσικά θα ξεκινήσει το μέτρημα από 22/12/2014 (Δευτέρα) γιατί πήγα απόγευμα. Όλα αυτά είναι σχετικά και υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει πολύ πιο γρήγορα και περιπτώσεις που φτάνει πιο αργά αλλά καλό είναι να τα λαμβάνετε υπόψη σας ειδικά αν θέλετε να φτάσει στην ώρα του κάτι.

Πάρε κόσμε! Μυρίζει Άνοιξη!

Τα μισά από αυτά τα μπουκαλάκια ταχυδρομήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Το ένα καταστράφηκε 🙁

Τέλη ειδικής διαχείρισης ΕΛ.ΤΑ.
Είναι κάποιες επιπλέον υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ. που έχουν και επιπλέον κόστος:

 • Συστημένο: Αυτό το επιλέγω πάντα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη χαθεί το πακετάκι μου. Μου δίνουν απόδειξη που έχει ένα μοναδικό tracking code και μπορώ και παρακολουθώ την πορεία του. Άμα πάει Ελλάδα μπαίνω εδώ ενώ άμα πάει εκτός Ελλάδας μπαίνω εδώ. Επίσης, ακόμα και ο παραλήπτης το αρνηθεί ή δεν το παραλάβει, θα γυρίσει σε εμένα πάλι, κάποτε.
 • Κατεπείγοντα: Πάτε εκεί που έκανα τους υπολογισμούς μου και αφαιρέστε 1 μέρα όταν το σύνολο των ημερών είναι πάνω από 4. Δεν αξίζει πολύ στην πραγματικότητα και κάποιες χώρες όπως η Γαλλία δεν το δέχονται.
 • Αντικαταβολή: Ο παραλήπτης για να το παραλάβει πρέπει να πληρώσει κάποιο ποσό που εμείς έχουμε ορίσει.

Υπάρχουν και άλλα όπως τα δηλωμένης αξίας, τα συστημένα με απόδειξη παραλαβής κ.α. Μπορείτε να τα δείτε όλα αναλυτικά εδώ, στον Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές των ΕΛ.ΤΑ. Εκεί θα βρείτε και χρήσιμες πληροφορίες για αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας με ευθύνη των ΕΛ.ΤΑ. και άλλα πολύ χρήσιμα. Αχρείαστος να είναι αλλά βολεύει πολύ να ξέρουμε από πριν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.

inmyc_packaging

Τα μαξιλαράκια του in my closet έχουν φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου!

Γρήγορος υπολογισμός κόστους
Τώρα που σας τα ξεκαθάρισα όλα (ελπίζω) σας δίνω και αυτό για να μη πονοκεφαλιάζετε με το συνολικό κόστος. Συμπληρώστε υπεύθυνα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ξέρετε πόσο θα πληρώσετε, γρήγορα.

Τι θα γράψω πάνω στο φάκελο και πού
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς και τι πρέπει να γράψουν κάτι πάνω σε ένα φάκελο και όμως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι χώροι και πληροφορίες που πρέπει να έχει ο φάκελος. Δεν παίζει ρόλο αν αυτό που θα στείλετε είναι φάκελος ή πακετάκι ή και ένα ρολάκι. Θα περάσει από ιμάντα και το ειδικό μηχάνημα θα αναζητήσει τις παρακάτω πληροφορίες και στις ανάλογες περιοχές.

inmyc_letter

Η δομή ενός καλού φακέλου που έχει χώρο για τα πάντα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη σωστή θέση!

Αν θέλετε να κάνετε έκπληξη σε κάποιον μπορείτε να μη γράψετε τον αποστολέα αλλά να το ξέρετε πως υπάρχει πολύ σοβαρή περίπτωση να χαθεί για πάντα. Αν το στείλετε συστημένο έχετε την υποχρέωση να γράψετε τη διεύθυνση που θα το παραλάβετε αν δεν το θέλει ο τελικός αποδέκτης ή δεν τον βρει τον τελικό αποδέκτη.

Κάποιες πληροφορίες όπως τον αποστολέα ή κάποια γραμματόσημα αν είναι πολλά, μπορείτε να τα βάλετε και στην πίσω όψη αλλά ενημερώστε τον/την υπάλληλο που θα το παραλάβει για αυτό. Και φυσικά ας είναι όσο πιο ευανάγνωστα και καθαρά μπορείτε. Και αν είναι για εκτός Ελλάδας ας είναι όλα τα στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες.

Μια πολύχρωμη υπερπαραγωγή

Πολλά από αυτά τα δωράκια που ταχυδρομήθηκαν δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και έφτασαν σπασμένα 🙁

Courier
Ναι είναι μια λύση για μικροπράγματα εντός της Ελλάδας και καλύτερα εντός της πόλης που είστε αλλά για να συμφέρει πραγματικά θέλει να έχετε συνεργασία με κάποια. Για εκτός Ελλάδας υπάρχει η δυνατότητα αλλά οι τιμές είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ τσουχτερές και απαγορευτικές και οι χρόνοι μικρότεροι κατά 2-3 μέρες οπότε το θεωρώ μεγάλο κρίμα και σπατάλη χρημάτων.

Μετά από όλα αυτά να πω ότι έχω πολλά καλά να πω για τα ΕΛ.ΤΑ. και πολλά κακά ταυτόχρονα. Είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους και συνεχίζει να με εκπλήσσει δυσάρεστα ή ευχάριστα. Αν υπάρχει κάτι που ξέχασα να γράψω ή το έχετε απορία θα χαρώ να απαντήσω, αν μπορώ και φυσικά μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με το 800-11-82-000. Κάποιος/κάποια θα βρεθεί να σας εξυπηρετήσει. Επίσης ρίξτε και μια ματιά στις Συχνές Ερωτήσεις μήπως και γλυτώσετε το τηλεφώνημα.

78 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας (και όχι μόνο)! | in my closet

 2. Παράθεμα: Γράφω γράμμα, κάρτα, επιταγή .. - Popi-it.gr

 3. Παράθεμα: Secret Crafter 2015 - Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 4. Παράθεμα: somuchChristmas | somuchreading.com

 5. Παράθεμα: somuchChristmas | somuchreading

 6. Παράθεμα: Secret Crafter 2016 – Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 7. Παράθεμα: somuchChristmas 2016! | somuchreading

 8. Παράθεμα: Το ταξιδι μου

 9. Παράθεμα: Secret Crafter 2017 – Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 10. Παράθεμα: Τι χρειάζεται για να ανοίξω eshop; – to fourfouri

 11. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας (και όχι μόνο)! | in my closet

Απάντηση