Μικρός οδηγός για αποστολή πραγμάτων με ΕΛ.ΤΑ.

Αυτό είναι ένα post αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα μου αφού δεν έχω φτιάξει κάτι για να το μοιραστώ αλλά θέλω να προσπαθήσω να αποσαφηνίσω του πως μπορούμε να στείλουμε πράγματα με τα ΕΛ.ΤΑ.  Θεωρώ πως μετά από τόσες “αποστολές” που έχω κάνει, έχω καταλάβει πως δουλεύει το “σύστημα” και θα προσπαθήσω να τα γράψω όσο πιο απλά μπορώ. Φυσικά και μπορεί να έχει λάθη αφού δεν εργάζομαι στα ΕΛ.ΤΑ. για να έχω επαγγελματικές γνώσεις και άμα βρείτε κάποιο λάθος που έχω γράψει, να μου το πείτε στα σχόλια για να το διορθώσω. Επίσης όλα αυτά που αναφέρω ισχύουν σήμερα 16/6/2014 και αύριο μπορεί τα ΕΛ.ΤΑ. να αποφασίσουν αλλαγές και να ακυρώσουν όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Ελπίζω όχι εκτός και αν θέλουν να μειώσουν τα κόστη αποστολής 😛

it smells like Greece :)

Τα τελευταία μου πακετάκια ταξίδεψαν σε Αγγλία, Γερμανία και Κίνα και έφτασαν μια χαρά!

Το συνολικό κόστος αποστολής καθορίζεται από 3 παράγοντες: χώρα παραλήπτη, όγκος αντικειμένου και βάρος αντικειμένου. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Χώρα παραλήπτη
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Για τα ΕΛ.ΤΑ. υπάρχουν μόνο 3 χώρες:

 • Ελλάδα (είτε στείλετε κάτι στην Κοζάνη, είτε στην Αθήνα το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.
 • Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (είτε στείλετε κάτι στην Φιλανδία είτε στην Ιταλία το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΖΩΝΗ 1.
 • Όλες οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (είτε στείλετε κάτι στην Αμερική είτε στην Αίγυπτο το κόστος είναι ίδιο). Τα ΕΛ.ΤΑ. το λένε ΖΩΝΗ 2.
Όλα έτοιμα για ταχυδρόμηση!

Μια μεγάλη και δύσκολη αποστολή ήταν οι μαρμελάδες της αδερφής μου!

Όγκος αντικειμένου
Εδώ κρατήστε ένα χαρακάκι κοντά σας για να καταλάβετε τα μεγέθη:

 1. Μικρά: 16,5cm x 24,5cmX0,50cm (πάχος)
 2. Μεγάλα: 30,5cm x 38,1cm x 2cm (πάχος)
 3. Ακανόνιστα: Αν είναι μεγαλύτερα από 30,5cm x 38,1cm ή απλά αν έχουν πάχος μεγαλύτερο από 2cm.

Θα σας πω έναν εμπειρικό κανόνα για να μη βγάζω χαρακάκι συνέχεια. Αν έχει πάχος μεγαλύτερο από 2cm θα πάει ακανόνιστα, θέλετε δε θέλετε. Επίσης μη ζουπήξετε το φάκελο για να τον μετρήσετε γιατί δε θα το μετρήσει έτσι η υπάλληλος. Αν είστε οριακά αφαιρέστε όλο τον αέρα από μέσα και ζουπήξτε αλλά αν όταν τον κλείσετε, ξαναφουσκώσει τζάμπα ο κόπος. Και έχετε πάντα μαζί σας ένα χαρακάκι κατά την επίσκεψη σας στο ταχυδρομείο γιατί ίσως χρειαστεί να αποδείξετε ότι είναι κάτω από 2cm.

Eliso_09

Αυτό το χαρούμενο κουτάκι ταχυδρομήθηκε με πολύ φροντίδα επειδή είχε μέσα τα λαμπάκια!

Βάρος αντικειμένων
Εδώ τώρα χρειάζεται μια ζυγαριά ακριβείας όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Με το μάτι δύσκολο. Αφού ζυγίσετε το αντικείμενο και βρείτε τα γραμμάρια, μπείτε και . Μπείτε εδώ μόνο αν το βάρος του πακέτου σας είναι μεγαλύτερο από 2kg.

Τελικός υπολογισμός
Ας πούμε πως θέλουμε να στείλουμε ένα πακετάκι 1.500gr (1,5 κιλό). και διαστάσεων 15cmX20cmX10cm σε μια φίλη μας στην Αμερική. Πρώτα εντοπίζουμε τη χώρα Αμερική στα πινακάκια. Αν δεν την βλέπετε ως Αμερική είναι επειδή είπαμε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. ξέρουν μόνο 3 χώρες και την Αμερική την ξέρουν ως ΖΩΝΗ 2. Επειδή το πάχος του (η μικρότερη διάστασή του) είναι πάνω από 2cm είναι ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟ οπότε πάμε .

Ελπίζω να έχετε εντοπίσει τα 1.000gr και τα 2.000gr της ΖΩΝΗΣ 2 γιατί σας έχω άσχημα νέα. Θα το χρεωθείτε σαν 2000gr άρα 25 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν μπορούσατε να βγάλετε κάτι και να το κάνετε πιο ελαφρύ για 500gr θα κερδίζατε 12,5 ευρώ. Αν όμως το θέλατε όπως το φτιάξατε και ίσως και κάτι παραπάνω, μπορούσατε με τα ίδια χρήματα. Αν το φτάνατε στα 2000gr πάλι 25 ευρώ θα πληρώνατε. Μήπως να γυρίζατε πίσω στο σπίτι για να το εμπλουτίσετε λιγάκι;

Λίγο πριν την τελική συσκευασία

Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη ήταν το πρώτο project που ήθελε ταχυδρόμηση!

Δέματα
Όλα τα πακετάκια μέχρι 2kg μπορούν να θεωρηθούν και επιστολές και πάνε γρήγορα και με ασφάλεια. Από 2kg και πάνω πάνε μόνο σα δέματα. Στην Ελλάδα το κόστος του δέματος είναι μικρότερο από ότι αν το στείλετε σαν επιστολή. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εκτός Ελλάδας, το κόστος του δέματος είναι μεγαλύτερο από το κόστος της επιστολής. Αναλυτικά το κόστος εδώ. Σας το προτείνω μόνο για ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ακόμα και αν είστε πάνω από 100gr.

Α και Β προτεραιότητα και χρόνοι παράδοσης
Αν δεν αναφέρετε κάτι κατά την επίσκεψή σας στο ταχυδρομείο να ξέρετε πως θα θεωρηθεί Α προτεραιότητας και οι χρόνοι παράδοσης θα είναι:

 • Εσωτερικού: 1-2 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 1: 5-6 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 2: 10-15 εργάσιμες ημέρες.

Η Β προτεραιότητα είναι φτηνότερη αλλά και πιο αργή κατά 5-6 εργάσιμες. Αναλυτικά:

 • Εσωτερικού: 7-8 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 1: 11-12 εργάσιμες ημέρες.
 • Ζώνη 2: 16-21 εργάσιμες ημέρες.

Τα πρώτα δωράκια για το “κάτι με χαρτί” ταχυδρομήθηκαν σε όλη την Ελλάδα!

Αν πάτε στο ταχυδρομείο πριν τις 14:00 να ξέρετε πως η μια από τις παραπάνω εργάσιμες μέρες είναι και αυτή που πήγατε. Αν δηλαδή πάω Δευτέρα στις 11:00 και ταχυδρομήσω κάτι για Αθήνα μπορεί να φτάσει και την επόμενη μέρα. Αν επιλέξετε κάποια ειδική διαχείριση όπως συστημένο, βάλτε άλλες 1-2 εργάσιμες μέρες στο χρόνο παράδοσης. Όλα αυτά ισχύουν εφόσον δεν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χώρα σας, στις χώρες που θα περάσει και στη χώρα που θα φτάσει. Επίσης σε περιόδους μεγάλης αιχμής για τα ΕΛΤΑ όπως Πάσχα και Χριστούγεννα, προσθέστε άλλες 3-4 εργάσιμες μέρες.

Το πακετάκι που έλεγα πριν για την Αμερική έστω ότι επιλέγω να το στείλω 19/12/2014 (Παρασκευή) και απόγευμα. Το θέλω και Α προτεραιότητα και συστημένο. Είναι όπως είπαμε ΖΩΝΗ 2 άρα 10-15μέρες + 1-2 μέρες για το συστημένο + 3-4 μέρες λόγω γιορτών, σύνολο 14-21 μέρες. Και φυσικά θα ξεκινήσει το μέτρημα από 22/12/2014 (Δευτέρα) γιατί πήγα απόγευμα. Όλα αυτά είναι σχετικά και υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει πολύ πιο γρήγορα και περιπτώσεις που φτάνει πιο αργά αλλά καλό είναι να τα λαμβάνετε υπόψη σας ειδικά αν θέλετε να φτάσει στην ώρα του κάτι.

Πάρε κόσμε! Μυρίζει Άνοιξη!

Τα μισά από αυτά τα μπουκαλάκια ταχυδρομήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Το ένα καταστράφηκε 🙁

Τέλη ειδικής διαχείρισης ΕΛ.ΤΑ.
Είναι κάποιες επιπλέον υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ. που έχουν και επιπλέον κόστος:

 • Συστημένο: Αυτό το επιλέγω πάντα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη χαθεί το πακετάκι μου. Μου δίνουν απόδειξη που έχει ένα μοναδικό tracking code και μπορώ και παρακολουθώ την πορεία του. Άμα πάει Ελλάδα μπαίνω ενώ άμα πάει εκτός Ελλάδας μπαίνω εδώ. Επίσης, ακόμα και ο παραλήπτης το αρνηθεί ή δεν το παραλάβει, θα γυρίσει σε εμένα πάλι, κάποτε.
 • Κατεπείγοντα: Πάτε εκεί που έκανα τους υπολογισμούς μου και αφαιρέστε 1 μέρα όταν το σύνολο των ημερών είναι πάνω από 4. Δεν αξίζει πολύ στην πραγματικότητα και κάποιες χώρες όπως η Γαλλία δεν το δέχονται.
 • Αντικαταβολή: Ο παραλήπτης για να το παραλάβει πρέπει να πληρώσει κάποιο ποσό που εμείς έχουμε ορίσει.

Υπάρχουν και άλλα όπως τα δηλωμένης αξίας, τα συστημένα με απόδειξη παραλαβής κ.α. Μπορείτε να τα δείτε όλα αναλυτικά εδώ, στον Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές των ΕΛ.ΤΑ. Εκεί θα βρείτε και χρήσιμες πληροφορίες για αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας με ευθύνη των ΕΛ.ΤΑ. και άλλα πολύ χρήσιμα. Αχρείαστος να είναι αλλά βολεύει πολύ να ξέρουμε από πριν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.

inmyc_packaging

Τα μαξιλαράκια του in my closet έχουν φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου!

Γρήγορος υπολογισμός κόστους
Τώρα που σας τα ξεκαθάρισα όλα (ελπίζω) σας δίνω και αυτό για να μη πονοκεφαλιάζετε με το συνολικό κόστος. Συμπληρώστε υπεύθυνα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ξέρετε πόσο θα πληρώσετε, γρήγορα.

Τι θα γράψω πάνω στο φάκελο και πού
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς και τι πρέπει να γράψουν κάτι πάνω σε ένα φάκελο και όμως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι χώροι και πληροφορίες που πρέπει να έχει ο φάκελος. Δεν παίζει ρόλο αν αυτό που θα στείλετε είναι φάκελος ή πακετάκι ή και ένα ρολάκι. Θα περάσει από ιμάντα και το ειδικό μηχάνημα θα αναζητήσει τις παρακάτω πληροφορίες και στις ανάλογες περιοχές.

inmyc_letter

Η δομή ενός καλού φακέλου που έχει χώρο για τα πάντα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη σωστή θέση!

Αν θέλετε να κάνετε έκπληξη σε κάποιον μπορείτε να μη γράψετε τον αποστολέα αλλά να το ξέρετε πως υπάρχει πολύ σοβαρή περίπτωση να χαθεί για πάντα. Αν το στείλετε συστημένο έχετε την υποχρέωση να γράψετε τη διεύθυνση που θα το παραλάβετε αν δεν το θέλει ο τελικός αποδέκτης ή δεν τον βρει τον τελικό αποδέκτη.

Κάποιες πληροφορίες όπως τον αποστολέα ή κάποια γραμματόσημα αν είναι πολλά, μπορείτε να τα βάλετε και στην πίσω όψη αλλά ενημερώστε τον/την υπάλληλο που θα το παραλάβει για αυτό. Και φυσικά ας είναι όσο πιο ευανάγνωστα και καθαρά μπορείτε. Και αν είναι για εκτός Ελλάδας ας είναι όλα τα στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες.

Μια πολύχρωμη υπερπαραγωγή

Πολλά από αυτά τα δωράκια που ταχυδρομήθηκαν δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και έφτασαν σπασμένα 🙁

Courier
Ναι είναι μια λύση για μικροπράγματα εντός της Ελλάδας και καλύτερα εντός της πόλης που είστε αλλά για να συμφέρει πραγματικά θέλει να έχετε συνεργασία με κάποια. Για εκτός Ελλάδας υπάρχει η δυνατότητα αλλά οι τιμές είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ τσουχτερές και απαγορευτικές και οι χρόνοι μικρότεροι κατά 2-3 μέρες οπότε το θεωρώ μεγάλο κρίμα και σπατάλη χρημάτων.

Μετά από όλα αυτά να πω ότι έχω πολλά καλά να πω για τα ΕΛ.ΤΑ. και πολλά κακά ταυτόχρονα. Είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους και συνεχίζει να με εκπλήσσει δυσάρεστα ή ευχάριστα. Αν υπάρχει κάτι που ξέχασα να γράψω ή το έχετε απορία θα χαρώ να απαντήσω, αν μπορώ και φυσικά μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με το 800-11-82-000. Κάποιος/κάποια θα βρεθεί να σας εξυπηρετήσει. Επίσης ρίξτε και μια ματιά στις Συχνές Ερωτήσεις μήπως και γλυτώσετε το τηλεφώνημα.

78 σχόλια

 1. Πολυ αναλυτικη η λιστα σου.. και πολυ κατανοητη…. λυνεις πολλές απορίες!!!!!
  Μπραβο σου!!! και φυσικα θα την κανω και pin!!!!

  Απάντηση
  • Χαίρομαι που είναι κατανοητή γιατί το θέμα είναι κάπως πολύπλοκο και δεν ήθελα να μπερδέψω περισσότερο τον κόσμο 🙂 Ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
 2. Μπράβο Αννα! Καταπληκτικό το άρθρο και σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω!!!

  Απάντηση
 3. Εξαιρετικό το άρθρο σου Άννα, σ’ευχαριστούμε! Πάντα είχα σχέση λατρείας με το ταχυδρομείο παρά τα κατά καιρούς προβλήματα γιατί είχα κάπου 100 pen pals στα εφηβικά μου χρόνια!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Κι εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ πότε έστειλα το πρώτο μου κάτι αλλά γενικά αγαπάω τη διαδικασία και ας υπάρχουν αναποδιές και δυσκολίες 🙂

   Απάντηση
 4. Πολύ αναλυτικό και διευκρινιστικό το post σου, μας βοήθησε πάρα πολύ και σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που μοιράστηκες μαζί μας

  Απάντηση
 5. Κατατοπιστικότατο! :ο)

  Απάντηση
 6. thanks!!!!

  Απάντηση
 7. Πρώτη φορά διαβάζω τόσες πληροφορίες ολοκληρωμένες (και τεκμηριωμένες) για τα ΕΛ.ΤΑ.! Εσύ είσαι έτοιμη να δουλέψεις εκεί! Εγώ δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν έχω πολλά πάρε-δώσε αν και μου αρέσει πολύ η διαδικασία του ταχυδρομείου. Όσες φορές χρειάστηκε, όμως, πάντα είχα τις απορίες μου… μέχρι τώρα που σε διάβασα και θα σε έχω σαν τον top-οδηγό!

  Απάντηση
 8. Τελεια ενημερωση. Παρ’ ολο που εχω στειλει αρκετα με το ταχυδρομειο συχνα δεν ηξερα τους χρονους παραδωσης αμα ειναι συστημενο η σε γιορτες. Ευχαριστω για την τοσο λεπτομερη ενημερωση. Καλες πωλησεις σε ολους

  Απάντηση
 9. ευχαριστώ πολύ

  Απάντηση
 10. Ε όχι και μικρός οδηγός! Πάρα πολύ χρήσιμα όλα αυτά Μαφαλντα! Ευχαριστούμε πολύ πολύ 🙂

  Απάντηση
 11. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας (και όχι μόνο)! | in my closet

 12. Θέλω να στειλω ενα κουτί με μωρουδιακά στην αμερική. Ζυγίζω το κουτί μου και μαζί με όλα τα πράγματα βγαινει στα 500 γραμμάρια. Αυτό θεωρείται δέμα ή επιστολή? και πόσο θα με χρεώσει ? γιατι κοιταζα το κοστολόγιο ΕΛ.ΤΑ και έβγαζε ενα 30αρι…

  Απάντηση
 13. Παράθεμα: Γράφω γράμμα, κάρτα, επιταγή .. - Popi-it.gr

 14. Πολύ ωραίο μπράβο!!
  Αλλά έχω μια απορία, θέλω να στείλω ένα συστημένο, γραμματόσημα κτλ τα βάζουν αυτοί εκεί;
  (έχω πολύ καιρό να στείλω και δεν θυμάμαι!)

  Απάντηση
  • Ναι όλα στα ΕΛΤΑ. Και τα γραμματόσημα και το barcode με τον αριθμό ανίχνευσης.

   Απάντηση
 15. Δηλαδη σε περιπτωση που δεν γραψουμε τον αποστολεα ο παραληπτης δεν θα ξερει απο που και απο ποιον εχει γραμμα;

  Απάντηση
  • Αν δεν ανοίξει το φάκελο, δεν ξέρει.

   Απάντηση
 16. το να αναγραψουμε στη συσκευασια ”fragile” βοηθάει σε τίποτα? χρεώνεται εξτρα?

  Απάντηση
  • Δεν χρεώνεται αλλά δεν βοηθάει σε κάτι. Δεν το λαμβάνουν υπόψη τους.

   Απάντηση
 17. Πωπω ! Όλα τα κάλυψες! Μπράβο !
  Χρησιμοποιώ πια την απλή αποστολή ως δέματα όλα γιατί προσωπικά με αφορά το λιγότερο δυνατό κόστος!

  Καλή εβδομάδα εύχομαι! :))

  Απάντηση
 18. Παράθεμα: Secret Crafter 2015 - Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 19. Χαιρομαι πολυ που βρεθηκε μπροστα μου το συγκεκριμενο αρθρο! Αρκετα καλη δουλεια. Βεβαια εχω καποιες αποριες, τις οποιες ευχομαι να μπορεις να με κατευθυνεις. Θελω να στειλω μια καρτα ποσταλ στην τσεχια για τα χριστουγεννα. 1η απορια: υπολογιζοντας ΖΩΝΗ1-Β’ προτεραιεοτητα-συστημενο(τουτεστιν 12+2+4(λογω χριστουγεννων)=18 εργασιμες μερες… υπολογιζω να το στειλω 3-4 δεκεμβριου για να ειναι εκει 24-25 δεκεμβριου..σωστα?? (θελω την επιβεβαιωση σου 😛 ) 2η απορια: εγω παω στο ΕΛΤΑ και πληρωνω μονο το γραμματοσημο? 3η απορια: τα στοιχεια, διευθυνση κτλ., τα γραφω λατινικα ή τσεχικα? ευχαριστω εκ των προτερων

  Απάντηση
  • Ω ευχαριστώ πολύ! Να έρθω στα ερωτήματα τώρα! 1. Ναι καλά το υπολογίζεις και να ξέρεις ότι με αυτόν τον υπολογισμό (που επίτηδες έχω βάλει το μέγιστο των χρόνων) μπορεί να φτάσει και νωρίτερα. 2. Ναι το γραμματόσημο και το τέλος του συστημένου που αντιστοιχεί σε ένα barcode που θα σου βάλουν. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα φάκελο και όχι μόνη της την κάρτα. Είναι λίγο κρίμα να σου πιάσει το barcode μια περιοχή περίπου 7Χ7cm ή να μην έχουν που να το κολλήσουν και να σε στείλουν σε βιβλιοπωλείο να πάρεις φάκελο. 3. Λατινικά και για τον Αποστολέα και για τον Παραλήπτη. Για να πάει και όλοι όσοι το πιάσουν στα χέρια τους να ξέρουν που θα πάει και αν κάτι συμβεί να ξέρουν και που να το επιστρέψουν. Εγώ για την Κίνα τα έγραψα όλα διπλά γιατί μου είπαν ότι οι Κινέζοι αν δεν δουν κάτι γραμμένο στη γλώσσα τους, το πετάνε αλλά στην Ευρώπη δεν έχουμε τέτοια προβλήματα.
   Εύχομαι να πάει καλά και να το χαρεί ο παραλήπτης και ότι άλλο χρειαστείς μακάρι να μπορώ να βοηθήσω.

   Απάντηση
 20. Παράθεμα: somuchChristmas | somuchreading.com

 21. Πολύ ωραίο άρθρο με κατατοπιστικότατες πληροφορίες! Τωρα σε παρακαλώ αν έχεις τη καλη διαθεση μπορείς να με βοηθησεις; Θελω να στειλω μερικα καπακια μεταλλικα απο μπυρες στη πολωνια. Επειδη εχουν μηδαμινο βαρος θα εχω καποια χρεωση; Και κατι τελευταιο τα βαζω σε φακελο σωστα;

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω για το κόστος αν δεν τα ζυγίσεις να μου πεις το τελικό βάρος μαζί με το φάκελο. Σίγουρα θα υπάρχει χρέωση αφού το minimum (για έναν μικρό φάκελο 20γρ) είναι 0,90ευρώ. Αν χωράνε σε φάκελο ναι και γενικά υπάρχουν διάφορα μεγέθη φακέλων.

   Απάντηση
 22. ΠΟλυ κατατοπιστικο το αρθρο και μπραβο σου. Θα ηθελα κ εγω να σου κανω μια ερωτηση. Θελω να στειλω στην Αμερικη 2 κουτακια Caprice συνολο κατω απο 1kg. Γνωριζεις αν μπορω να τα στειλω σαν επιστολη σε φακελο π λογικα χωρανε? Αν εκανα σωστα οτν υπολογισμο θα μ κοστιζει 15 ευρω σαν επιστολη κ ακανονιστο. Σωστα? Ευχαριστω πολυ!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ! Υπάρχουν πολλά μεγέθη φακέλων. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που να τα χωράει. Οτιδήποτε δεν ξεπερνάει τα 2 κιλά μπορεί να αποσταλεί με επιστολικό ταχυδρομείο αλλά για το τελικό κόστος πρέπει να έχεις το τελικό βάρος! Αν είναι 1000γρ ακριβώς το κόστος είναι 12,5 ευρώ. 15 ευρώ είναι αν γίνει και συστημένο.

   Απάντηση
 23. Πολύ καλό μπράβο! Ευχαριστώ!

  Απάντηση
 24. Καλή χρονιά να έχουμε όλοι!
  Μια απορία έχω, ίσως όμως να το εξηγείς κάπου κι εγώ να μην το πρόσεξα. Θέλω να στείλω διάφορα μικροπράγματα στη Νορβηγία που όμως λόγω ύψους (6εκ.) δεν χωράνε όλα σε φάκελλο. Θα είναι 2kg max. Μπορώ να το βάλω σε κουτί και να πάει σαν επιστολικό ακανόνιστο;

  Απάντηση
  • Καλή χρονιά! Ναι βέβαια μπορείς. Το επιστολικό ταχυδρομείο δεν προϋποθέτει φάκελο. Μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε συσκευασία αρκεί να μην είναι πάνω από 2 kg!

   Απάντηση
 25. Πολυ ωραιο αρθο… Θα ηθελα να ρωτησω στην διεύθυνση γραφω και οροφο ας πουμε αν ειναι σε πολυκατοικία? Ευχαριστω

  Απάντηση
  • Όχι δεν είναι απαραίτητο. Ο ταχυδρόμος τα αφήνει στα γραμματοκιβώτια αν βρει κάποιο με το όνομα του παραλήπτη και αν δεν βρει απλά στην είσοδο αλλά δεν κάνει παράδοση στην πόρτα.

   Απάντηση
 26. καλησπέρα σας..
  ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να στείλω ένα γράμμα από Ελλάδα στο εξωτερικό μέσω ΕΛ.ΤΑ, χωρίς να γράψω την διεύθυνση και τον Τ.Κ. του παραλήπτη.
  Γνωρίζω μόνο τα ονοματεπώνυμο και το σταθερό του τηλ. και για λόγους προσωπικούς δεν μπορώ να τηλεφωνήσω για να μάθω πληροφορίες..
  Όσες προσπάθειες έκανα για να μάθω τα στοιχεία του παιδιού,δεν τα κατάφερα..
  Τι γίνεται σ ‘αυτες τις περιπτώσεις;
  Μπορεί το γράμμα να στάλθει γράφοντας μόνο το ονοματεπώνυμο και ένα τηλέφωνο;

  Απάντηση
  • Δυστυχώς Αντωνία αυτό είναι αδύνατο. Δεν μπορείς να στείλεις κάτι μόνο με ονοματεπώνυμο και με τηλέφωνο.

   Απάντηση
 27. δεν μπορούν να τηλ.τα άτομα που δουλεύουν στην ΕΛ.ΤΑ για να μάθουν την διεύθυνση;
  σας ευχαριστώ πολύ..

  Απάντηση
  • Όχι Αντωνία μου. Θα αρνηθούν να το παραλάβουν το γράμμα ή φάκελο επειδή θα έχει ελλειπή στοιχεία. Δεν είναι μέρος των υποχρεώσεών τους η εξακρίβωση ή η επαλήθευση των στοιχείων.

   Απάντηση
 28. εχω μια ερώτηση, το περιτυλιγμα του δεματος μου το δινουν απο εκει??
  θελω ν στειλω ενα βιβλιο, θα πρεπει ν παρω εγω τ περιτυλιγμα? πχ απο ενα βιβλιοπωλειο η κατι τετοιο?

  Απάντηση
  • Τα υλικά συσκευασίας θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από αλλού όπως από ένα βιβλιοπωλείο. Δεν διαθέτουν τέτοια είδη τα ΕΛΤΑ.

   Απάντηση
 29. Για χωρες εκτος ΕΕ οπως Αμερική χρειαζετε εκτελωνισμός ? Εμενα μου ζητησαν 100ευρω απο το τελωνειο αλα μου εκπιπτει ο ΦΠΑ

  Απάντηση
  • Αν στέλνετε ως επιχείρηση εμπορεύματα, ναι απαιτείται ειδική διαδικασία αλλά για αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γραφείο ή σε λογιστή ή στο τελωνείο.

   Απάντηση
 30. Όντως ειμαι σε επικοινωνία με τον λογιστη μου. Χρειάζεται Υποβολή τελωνειακής διασάφησης εξαγωγής της οποίας τα κόστη δεν μπορώ να βρω πουθενά σε ευχαριστώ για το άρθρο σου.

  Απάντηση
 31. Πολύ καλές οδηγίες φίλε. Μοναδικές θα έλεγα.

  Απάντηση
 32. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου. Να σαι καλά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ισχύουν οι πίνακες (τιμοκατάλογοι που δίνεις) ή έχουν αλλάξει οι τιμές και το κόστος αποστολής; Τώρα που σου γράφω – Μάιος του 2016. Ευχαριστώ

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ. Από όσο ξέρω ισχύουν αλλά για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος μπορείς πάντα να συμβουλεύεσαι το site των ΕΛΤΑ που όταν αλλάζουν κάτι, το ενημερώνουν αμέσως.

   Απάντηση
   • Σας έχω νέα! Δεν ξέρω αν γνωρίζετε. Αν ναί, θα ήθελα τις γνώσεις σας. Οπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι.
    Μόλις γύρισα από το ταχυδρομείο της περιοχής μου. Εστειλα (με τα χίλια ζόρια) ένα ακανόνιστο μέσω επιστολικού ταχυδρομείου στην Αμερική. Το ακανόνιστο είναι βάρος 1 κιλού ακριβώς. Οι διαστάσεις είναι 60cm μήκος – 25cm πλάτος – 10cm ύψος. Το πρόβλημα είναι πως ο υπάλληλος του ταχυδρομείου το θεώρησε μεγάλου μεγέθους και αρνήθηκε να το στείλει σαν επιστολή! Πρέπει λέει να πάει ως δέμα.
    Του τόνισα ότι στα ακανόνιστα επιστολικού,ΠΟΥΘΕΝΑ δεν διευκρινίζουν οι καταλογοι, το μέγεθος ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ το βάρος!
    Κάποια άλλη στιγμή στο κοντινό παρελθόν, είχα ρωτήσει στο ταχυδρομείο (διαφορετικό υπάλληλο) για το μέγεθος των ακανόνιστων και μου έιχε ενημερώσει με σιγουριά πως – ως ακανόνιστα περνάνε όλα εώς 1,5 μέτρο! και φυσικά μέχρι 2 κιλά.
    Σήμερα δυστηχώς μου είπαν άλλα και ΟΧΙ συγκεκριμένα (απλά τα 60 Χ 25cm φάνηκαν “μεγάλο” στα μάτια του συγκεκριμένου υπάλληλου). Διερωτώμαι τελικά τι ισχύει;;
    Αν γνωρίζετε εσείς ή κάποιος άλλος που διαβάζει, ας ενημερώσει και μας τους υπόλοιπους.

    Επίσης αν σας είναι εύκολο, θα ήθελα να γράψετε δυό λόγια, γιατί δεν προτείνεται την αποστολή ως δέμα, που διάβασα παραπάνω στο άρθρο σας και παραθέτω παρακάτω..

    ”Δέματα
    Όλα τα πακετάκια μέχρι 2kg μπορούν να θεωρηθούν και επιστολές και πάνε γρήγορα και με ασφάλεια. Από 2kg και πάνω πάνε μόνο σα δέματα. Στην Ελλάδα το κόστος του δέματος είναι μικρότερο από ότι αν το στείλετε σαν επιστολή. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εκτός Ελλάδας, το κόστος του δέματος είναι μεγαλύτερο από το κόστος της επιστολής. Αναλυτικά το κόστος εδώ. Σας το προτείνω μόνο για ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ακόμα και αν είστε πάνω από 100gr”

    Ευχαριστώ πολύ

    Απάντηση
    • Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποιο είναι το ανώτατο όριο διαστάσεων επιστολικού ταχυδρομείου αλλά ξέρω ότι σε κάθε κατάστημα ΕΛΤΑ υπάρχει ένας πλαστικός παραλληλόγραμμος χάρακας που χρησιμοποιούν για να δουν σε ποια κατηγορία ανήκει ένα πακέτο. Αν υπάρχει διαφωνία ο υπάλληλος και ο προϊστάμενος τον συμβουλεύονται και είναι έτσι πιο εύκολο για όλους.
     Η πρόταση μου να στέλνετε τα πακέτα που δεν ξεπερνούν τα 2 kg με επιστολικό ταχυδρομείο αν είναι εξωτερικού προκύπτει από τη σύγκριση τιμοκαταλόγου επιστολικού ταχυδρομείο http://www.elta.gr/Portals/0/pdf/18_09_2014_%20site_epistoliko.pdf και του τιμοκαταλόγου δεμάτων http://www.elta.gr/Portals/0/pdf/%CE%94%CE%B9%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20site%205_4_2016.pdf. Αν ψάξεις πόσο κοστίζουν τα 2kg για τη χώρα που σε ενδιαφέρει σε κάθε κατάλογο, θα δεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά.

     Απάντηση
 33. Καλησπέρα, σύμφωνα με τον πίνακα που είναι αναρτημένος στο site υπολογισμού κόστους των ΕΛΤΑ ισχύει ότι για τα ακανόνιστα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

  * Μέγιστες Διαστάσεις:
  Μήκος + Πλάτος + Πάχος = 900 mm
  και η μεγαλύτερη διάσταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 600 mm

  Συνεπώς στη δική σου περίπτωση 600+250+100=950mm που υπερέβαινε τη μέγιστη επιτρεπτή διάσταση.

  Απάντηση
 34. Έχω μια απορία.
  Έστειλα ένα γράμμα συστημένο από Ελλάδα στρον Καναδά την 16/09/2016. Με αναζήτηση του παίρνω τα εξής αποτελέσματα.
  2016-09-19 21:15

  SEND ITEM ABROAD
  2016-09-19 17:04

  KENTRO DIALOGIS ATTIKIS, ITEM LOADED
  2016-09-19 16:04

  ARRIVAL AT AIRPORT
  2016-09-19 12:58

  ZOGRAFOU (KK) – ELTA, ITEM LOADED
  2016-09-19 11:47

  ZOGRAFOU (KK) – ELTA, ITEM IN CONTA ZOGRAFOU (KK) – ELTA
  2016-09-16 14:07

  ZOGRAFOU (KK) – ELTA, ITEM PICK UP

  Σε επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ μου ενέφεραν ότι έφτασε ο σάκος αποστολής στον Καναδά και σκαναρίστηκε στις 26/09.
  Έως τώρα δεν έχω καμία ενημέρωση ούτε μπορώ να το εντοπίσω. Που πρέπει να απευθυνθώ? Ποια η διαδικασία αποστολής του γράμματος? Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί?
  Ευχαριστώ

  Απάντηση
  • Το σύστημα ανίχνευσης των ΕΛΤΑ σταματάει μέχρι το αντικείμενο να φύγει από την Ελλάδα. Μετά μπορείς να το αναζητήσεις/ανιχνεύσεις εδώ http://www.track-trace.com/post. Και ναι φυσικά και υπάρχει η περίπτωση κάτι να χαθεί αν και συστημένο ειδικά όταν φεύγει αλλάζει χώρες. Κάθε χώρα έχει το δικό της ταχυδρομείο και δεν υπάρχει ενιαία πολιτική και σύστημα σε όλες. Κάποτε έστειλα μια κάρτα από Βέλγιο σε μια φίλη και έκανε 2 μήνες να φτάσει σύμφωνα με το Βέλγικο ταχυδρομείο αν δεν πληρώσεις έξτρα αντίτιμο για να πάρει προτεραιότητα, θα πάει όποτε ταιριάξει ή γεμίσει ο σάκος για Ελλάδα.

   Απάντηση
 35. Παράθεμα: somuchChristmas | somuchreading

 36. Παράθεμα: Secret Crafter 2016 – Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 37. Παράθεμα: somuchChristmas 2016! | somuchreading

 38. Καλησπερα ! πολυ καλο αρθρο μου ελυσε πολλες αποριες .. Η μονη απορια που εχω ειναι αν μετραμε τις διαστασεις του αντικειμενου καθαρα η την συσκεασια στην οποια θα το βαλουμε ? Πχ αν στειλω ενα CD με την συσκεασια του , και το βαλω μεσα σε ενα κουτι που ειναι πιο μεγαλο , θα μετρησω τις διαστασεις του κουτιου η της συσκευασιας του CD? Επισης το κουτι θα μετρηθει σαν εξτρα βαρος ?

  Απάντηση
  • Πάντα μετράμε το βάρος και τις διαστάσεις στην τελική συσκευασία.

   Απάντηση
 39. Μπράβο και πάλι μπράβο,τα συγχαρητήριά μου δεν αρκούν για την υπέροχη δουλειά , ευχαριστούμε
  Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ να στείλω τρόφιμα ( όχι φρέσκα βέβαια ) στην Νορβηγία

  Απάντηση
  • Από όσο ξέρω επιτρέπεται η αποστολή συσκευασμένων τροφίμων ειδικά εφόσον δεν είναι σε υγρή μορφή αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσετε τα ΕΛΤΑ απευθείας για μεγαλύτερη σιγουριά. Βέβαια δε θα έστελνα ευαίσθητο φαγώσιμο με μικρή ημερομηνία λήξης γιατί θα ταξιδέψει 1-2 εβδομάδες και σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

   Απάντηση
 40. Να είσαι καλά! Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες έψαχνα να τις βρω και δεν τις έβρισκα πουθενά. Είχα σχεδόν απελπιστεί όταν βρήκα τη δημοσίευσή σου.

  Απάντηση
 41. Γεια σας θα ηθελα να ρωτήσω…αν το άτομο που θέλουμε να το στείλουμε ειναι ανήλικο στο όνομα γράφουμε το ονομα του ιδιοκτήτη του σπιτιου; Η δεν έχει σχέση;
  Ευχαριστώ!

  Απάντηση
  • Αν θέλουμε να στείλουμε κάτι σε ανήλικο μπορούμε να το στείλουμε στο όνομά του αρκεί να μην είναι συστημένο γιατί τότε απαιτείται για την παραλαβή νομιμοποιητικό έγγραφο με φωτογραφία όπως μια ταυτότητα ή διαβατήριο.

   Απάντηση
 42. Παράθεμα: Το ταξιδι μου

 43. Εμένα η απορία μου είναι ότι οταν θελήσω να στείλω αντικείμενα στο εξωτερικό(ebay πωλήσεις) αν απαιτείται φόρμα σαν αυτή που συμπληρώνουν οι κινέζοι όταν στέλνουν αντικείμενα σε εμένα στην ελλάδα, που επιλέγουν στην φόρμα ότι το προιόν είναι δώρο για να μην περνάει από τελωνείο, σας βάζω και το λινκ ενός παραδείγματος http://img11.hostingpics.net/pics/385273chinapost.png

  Υπάρχει κάτι ανάλογο στα ELTA σαν αυτό των κινέζων για εξωτερικό ή το συνηθισμένο(Από: ……. Προς:………..) ?

  Απάντηση
  • Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά έντυπα για να συνοδέψουν μια αποστολή εκτός Ελλάδας αλλά αφορούν τις επιχειρήσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις τους τα προμηθεύουν οι λογιστές τους. Όταν κάποιος στέλνει κάτι σαν ιδιώτης συμπληρώνει ειδική φόρμα των ΕΛΤΑ που απλά δηλώνει τι είναι αυτό που στέλνει, εάν το πακέτο ξεπερνάει τα 2 κιλά και άρα είναι δέμα.

   Απάντηση
 44. Ήθελα να ρωτήσω.. Θέλει μία φίλη μου να μου στείλει πακέτο απο εξωτερικό και ζήτησε τα στοιχεία μου… Ωστόσο δεν έχω μια συγκεκριμένη οδο ή αριθμό.. Τι μπορώ να στείλω ως διεύθυνση??

  Απάντηση
 45. Συγχαρητήρια πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας!!!

  Απάντηση
 46. Καλησπέρα
  Έχω κάποια ερωτήματα γιατί έχω μπερδευτεί
  Θέλω να κάνω κάποιες αποστολές σε λάδι και μέλι, μιλώ για μικρά μπουκαλάκια και βάζα αντίστοιχα (μέχρι 600 ml)
  Έχω απευθυνθεί σε 3 διαφορετικά ταχυδρομεία
  Ο ένας μου είπε ότι η αποστολή υγρών απαγορεύεται εκτός Ελλάδας, ο άλλος μου είπε ότι γίνεται μεν, αλλά θα πρέπει να το συσκευάσεις σε ξύλινη κατασκευή (άντε βρες την) και ο τρίτος μου είπε ότι δεν υπάρχει θέμα.
  Στο θέμα του κόστους έχω κατεβάσει τα αντίστοιχα pdf από ΕΛΤΑ, αλλά ισχύουν?

  Απάντηση
  • Καλησπέρα σας. Αφού κατεβάσατε τους τιμοκαταλόγους από τα ΕΛΤΑ θα ισχύουν. Συνήθως σε κάθε αλλαγή τιμοκαταλόγου γίνεται επικαιροποίηση των δεδομένων και στο site. Μπορείτε πάντα να τους εκτυπώσετε και να τους διασταυρώσετε σε ένα κατάστημα ΕΛΤΑ. Για τα υγρά πραγματικά ανεξάρτητα από το τι λέει ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει αν επιλέξετε να τα στείλετε να τους κάνετε συσκευασία υπερπροστατευτική και ενδεχομένως και η ξύλινη να μη φτάνει. Για να είστε σίγουρος μπορείτε να απευθυνθείτε στο κεντρικό τηλέφωνο εξυπηρέτησης και να ρωτήσετε εκεί τι είναι το πιο σωστό.

   Απάντηση
 47. Παράθεμα: Secret Crafter 2017 – Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

 48. Γειά σας… Η επίσκεψή μου οφείλεται στο ότι έκανα αναζήτηση τη φράση ” αποστολή δεμάτων χωρίς διεύθυνση ” και πραγματικά το άρθρο σας ήταν πολύ κατατοπιστικό… ωστόσο για αυτό το θέμα έχω κάποιες ερωτησουλες… μιας και πλησιάζουνε Χριστούγεννα και μιας και τα δώρα είναι ένα από τα πιο όμορφα πρόσωπα της αγάπης, ήθελα κι εγώ να κάνω ένα δώρο, χωρίς όμως να γνωρίζει ο παραλήπτης τον αποστολέα κι ούτε να το μάθει ποτέ… θα μπορούσα, έτσι όπως το σκέφτομαι, να ντυθώ Αγιος Βασίλης και παραμονή Χριστουγέννων να πάω να αφήσω το δωράκι μου έξω από την πόρτα και να μην είχαμε πρόβλημα με διευθύνσεις κ.λπ….το θέμα όμως είναι ότι ο παραλήπτης είναι στο εξωτερικό ( Κύπρος)… εγώ ΚΑΙ θέλω να το στείλω συστημένο ( γιατι με το κανονικό φοβάμαι μήπως χαθεί) ΚΑΙ να είναι ανώνυμο για να δώσω μία πινελιά μαγείας σ αυτό το πολύ αγαπημένο άτομο… το δώρο είναι ένα μουσικό κουτί που το κουρδίζεις και τραγουδάει και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσει τοσο ωστε να μην θελει να το επιστρεψει ( επειδη πανω γράφετε ότι στο συστημένο πρέπει να γράψω διεύθυνση παραλαβής σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν το θέλει και το επιστρέψει… )… υπάρχει κάποια ελπίδα να το οργανώσω όλο αυτό έτσι όπως το έχω σχεδιάσει ή είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Εσείς τι προτείνετε? ?

  Απάντηση
 49. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Έστειλα ένα γράμμα απλό στην Πολωνία. Έβαλα πόλη και τκ αλλά δεν θυμάμαι αν έγραψα χώρα!! Και ανησυχώ θα βρει το ταχυδρομείο ποια χώρα είναι από το τκ? Ευχαριστώ πάρα πολύ!

  Απάντηση
 50. Παράθεμα: Τι χρειάζεται για να ανοίξω eshop; – to fourfouri

 51. Παρά πολύ χρήσιμο το άρθρο σου! Βέβαια απογοητεύτηκα για τους χρόνους παράδοσης που ανέφερες και ειδικά για την παραπάνω μέρα που “χρεώνεται ” χρονικά η αποστολή αν είναι συστημένη ? Θα στείλω αύριο το πρωί έναν φάκελο με μια decoupagoΚατασκευή στην Αγγλία με την επιθυμία να είναι εκεί για να δοθεί ως δώρο σε πάρτυ την Κυριακή 4.3.2018 ( άρα να το έχει πάρει στα χέρια η φίλη μου έως την Παρασκευή 2.3). Είπαμε να το ρισκάρουμε μιας και στο site των Ελτα έγραφε ( εν ετει 2018 γιατί γίνονται και κοσμοιστορικες αλλαγες ? σε σχέση με το 2014 που έγραψες το άρθρο ) ότι σε τρεις εργάσιμες παραδίδεται η Α προτεραιότητα. Τι να πω….Θα δούμε ποιος θα κερδίσει! Ο παραλήπτης του δώρου ή ΕΛΛΗΝΙΚΑ ταχυδρομεία ???

  Απάντηση
 52. Γεια σας ,το αρθρο σας οπως ειδα ειναι πολυ αναλυτικο ομως εχω καποιες αποριες για τις συστημενες επιστολες . Πριν λιγες μερες εστειλα μια συστημενη επιστολη προς ενα συγκεκριμενο προσωπο (στα γραφεια της εταιριας του) . Οπως μου ειπε η υπαλληλος των ΕΛΤΑ εγραψα την διευθυνση, Ταχυδρομικο κωδικα και το αντιστοιχο νουμερο (οπως ακριβως το βρηκα και στην ιστοσελιδα της συγκεκριμενης εταιριας) . Οταν ομως εψαξα την περιοχη μεσω χαρτη ,διαπιστωσα οτι εκει υπαρχουν κι’αλλες επιχειρησεις και σκεφτηκα την πιθανοτητα να γινει καποιο λαθος και το γραμμα να μην φτασει ακριβως εκει που θελω (αλλα να παραδοθει καταλαθος καπου παραδιπλα) . Στην επιστολη ρωτησα την υπαλληλο αν μπορω να γραψω και το ονομα της εταιριας (για περαιτερω διευκολυνση του ταχυδρομου ωστε να φτασει σιγουρα εκει που θελω) αλλα μου ειπε οτι δεν χρειαζεται εφοσον εχουμε συμπεριλαβει την ακριβη διευθυνση με Τ.Κ ,περιοχη κλπ.Στο υποθετικο σεναριο που η επιστολη δοθει σε λαθος τοποθεσια τοτε τι γινεται ? Βασικα υπαρχει λογος να ανησυχω που δεν εγραψα ως υποσημειωση το ονομα της εταιριας ?Το γραμμα οπως λεει η ηλεκτρονικη πλατφορμα της ΕΛΤΑ εχει φτασει στον προορισμο (γραφοντας απο διπλα την περιοχη αλλα οχι την ακρινη διευθυνση) π.χ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ (σκετο). Επισης ,επειδη δεν γνωριζω καθολου την διαδικασια της παραδοσης συστημενων επιστολων μηπως θα μπορουσατε να μου εξηγηεστε ? Πως παραδιδονται ? Ο ταχυδρομος κατα την παραδοση θα ζητησει το συγκεκριμενο προσωπο που αναγραφω στο γραμμα για να παραδοσει το γραμμα ?η μπορει να το παραλαβει καποιο αλλο στελεχος της εταιριας που στην συνεχεια θα το προωθησει στον παραληπτη που εχω γραψει εξω απο το γραμμα ? Αν δεν το λαβει το προωπο που θελω εγω τοτε τι γινεται ? Ελπιζω να με βοηθησετε με την ερωτηση μου

  Απάντηση
  • Ο ταχυδρόμος που κάνει την διανομή της αλληλογραφίας προκειμένου να την παραδώσει, διασταυρώνει το όνομα του παραλήπτη της επιστολής με τα ονόματα που γράφονται στα ταχυδρομικά κουτιά ή στα θυροτηλέφωνα. Αν για παράδειγμα έχει μια συστημένη επιστολή που γράφει “Γιάννης Παπαδόπουλος” θα ψάξει στα ταχυδρομικά κουτιά ή στα θυροτηλέφωνα αυτό το όνομα και αν δεν το βρει θα αφήσει ένα ειδοποιητήριο και θα επιστρέψει την συστημένη επιστολή στα ΕΛ.ΤΑ. που εξυπηρετούν την περιοχή. Από όσα γνωρίζω εμπειρικά δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ονόματα εργαζόμενων σε κάθε εταιρία ή να μπει σε όλες τις εταιρίες και να ρωτήσει αν υπάρχει εκεί ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

   Θα πρέπει λοιπόν ο παραλήπτης σας να αναζητήσει το ειδοποιητήριο στην οικοδομή/οίκημα που το στείλατε και να πάει στα ΕΛΤΑ που θα αναγράφονται στο ειδοποιητήριο, με την ταυτότητά του να το παραλάβει. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί του και να τον ενημερώσετε. Θα τον διευκολύνατε αν του δίνατε και τον κωδικό ανίχνευσης καθώς με αυτόν και την ταυτότητά του μπορεί να το παραλάβει ακόμα και αν δεν βρει το ειδοποιητήριο.

   Αυτό που σας γράφει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΕΛΤΑ είναι το κατάστημα που εξυπηρετεί την περιοχή. Θα βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με το συγκεκριμένο κατάστημα εδώ http://bit.ly/2xqDvvR. Δεν γράφει την διεύθυνση του τελικού παραλήπτη ακόμα και αν παραδοθεί. Όταν παραδοθεί γράφει στην κατάσταση “ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ”.

   Εάν ο παραλήπτης σας δεν βρει το ειδοποιητήριο και δεν παραλάβει εντός 15 ημερών (από την ώρα που έφτασε στα ΕΛΤΑ της περιοχής του) τη συστημένη επιστολή του, αυτή θα επιστραφεί σε εσάς.

   Όμως όλα αυτά τα γράφω από την προσωπική μου εμπειρία. Θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσετε με τα ΕΛΤΑ για να είστε πιο σίγουρος.

   Απάντηση
 53. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας (και όχι μόνο)! | in my closet

Απάντηση