Χειροποίητα δωράκια για όλο το χρόνο

Χειροποίητα δωράκια για όλο το χρόνο

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, πήρα μερικές αποφάσεις στην αρχή της χρονιάς, γνωστές και ως new years resolutions. Συνήθως είναι πολλές, είναι φιλόδοξες, ελάχιστες καταφέρνω και τις πραγματοποιώ αλλά εντάξει μου αρέσει να βάζω στόχους. Μου αρέσει και να τους πετυχαίνω. Ενίοτε.

Ένα κλουβάκι πρόκειται να αλλάξει μορφή

Μια λοιπόν από αυτές τις αποφάσεις, ήταν να κάνω χειροποίητα δώρα στους φίλους και τις φίλες μου για τα γενέθλιά τους. Ιδιαιτέρως φιλόδοξη απόφαση. Τα πρώτα γενέθλια (6/1) με πέτυχαν απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο και έτσι βολεύτηκα με κάτι πολύ όμορφο, που αγόρασα. Τα δεύτερα γενέθλια (12/1) επίσης ο χρόνος ήταν ελάχιστος και οι ιδέες άπειρες και έπρεπε κάπως αυτά να τα ισορροπήσω. Δεν τα κατάφερα.

Το κλουβάκι από διάφορες γωνίες και έτοιμο για δώρο!(Το κλουβάκι έγινε με βάψιμο και κόψιμο, μια ραφιέρα για μικροπράγματα για μια φίλη)

Μπήκα λοιπόν στην ντουλάπα μου, να συγκεντρωθώ και να βρω έναν τρόπο να οργανώσω τα υλικά, τις ιδέες και το διαθέσιμο χρόνο. Έβγαλα κάποια συμπεράσματα που με βοήθησαν πολύ να οργανώσω την απόφασή μου.

Θέλει χρόνο πολύ

Αν θέλω 2-3 απογεύματα να ψάχνω στην αγορά για το κάτι που θα μου αρέσει για να το αγοράσω για δώρο, θέλω δεκαπλάσιο χρόνο για να φτιάξω κάτι. Άρα αν κάποιος έχει γενέθλια στις 3/2 (τυχαίο παράδειγμα) πρέπει εγώ να ξεκινήσω να σκέφτομαι/φτιάχνω από τις 3/1. Γιατί πάλι θα βγω στην αγορά να κάνω έρευνα για τα υλικά, θα κάτσω να τα σκεφτώ, θα το σχεδιάσω, θα αρχίσω να το φτιάχνω, θα προκύπτουν 1000 πράγματα στο μεσοδιάστημα που θα μου αποσπούν την προσοχή. Για αυτό λέω. Πολύ.Ένα κλουβάκι ραφιέρα για μικροπράγματαΚάλιο αργά παρά ποτέ

Είναι πολύ ωραίο το δώρο να δίνεται την ημέρα των γενεθλίων αλλά και να αργήσει λίγο δεν πειράζει. Μπορεί όταν θα φτάσει να το χρειάζεται περισσότερο ο αποδέκτης του. Εντάξει μπορεί και όχι αλλά αυτό με ξεαγχώνει άρα είναι εξίσου σημαντικό. Τουλάχιστον το ένα που έκανα με μεγάλη καθυστέρηση, νομίζω ότι το χάρηκε περισσότερο όταν πήγε παρά στα γενέθλια 🙂

Βήμα βήμα το βαλιτσάκι που είχε και δικά του φωτάκια (Ένα βαλιτσάκι-συλλογή από 10 πράγματα που μου φτιάχνουν τη διάθεση, για μια φίλη)

Βέβαια όσον αφορά την καθυστέρηση, είμαι εξπέρ. Έκανα 5,5 χρόνια να δώσω σε μια φίλη κάτι φωτογραφίες που της χρωστάω. Θα σας τα πω σε άλλο post με λεπτομέρειες. Το σύνθημα μου είναι “Αργώ αλλά δεν ξεχνώ” και ο βασικός λόγος για αυτό, είναι ότι μου αρέσει να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα ταυτόχρονα.

Ένα πολύ καθυστερημένο δώρο γενεθλίων

Θα του αρέσει;

Είναι τέλεια τα χειροποίητα δώρα. Τα λατρεύω, τα αγαπάω για χίλιους λόγους τουλάχιστον. Για το χρόνο που ξοδεύτηκε, για την προσπάθεια, για τη μοναδικότητα, για τα πάντα όλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι πρωτότυπα και φτιαγμένα να τα θέλει/αγαπήσει και ο αποδέκτης. Θυμάμαι παλιά, όταν ήμουν παιδί, μια γιαγιά, που για τη γιορτή μου έκανε κάτι περίτεχνα κεντήματα. Για την προίκα μου. Δυσκολευόμουν πολύ ως παιδί να καταλάβω γιατί έπρεπε να χαρώ με αυτό το δώρο και η μαμά μου με μάλωνε.

Όταν αποφασίζω να κάνω ένα δώρο, πιάνω ένα τετραδιάκι και αρχίζω να σημειώνω άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες για τον αποδέκτη. Αν προτιμάει κάποιο χρώμα, άμα αγαπάει κάτι και πολλά άλλα. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν για να γίνει ακόμα πιο προσωπικό το δώρο.

Ένα bookcrossing βαλιτσάκι με συνεδριακή διάθεση(Ένα βαλιτσάκι με όλα όσα θέλει κάθε bookcrosser πριν πάει σε ένα συνέδριο)

Τώρα αυτό το χρειάζεται;

Τα δώρα δεν είναι ανάγκη να έχουν χρηστική αξία. Πολλές φορές προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τον αποδέκτη αγοράζουμε ή φτιάχνουμε κάτι που καταλάβαμε ότι το χρειάζεται. Όσο γλυκιά και να είναι σαν σκέψη και σαν χειρονομία, νιώθω άβολα να χαρίσω στην καλύτερή μου φίλη ένα κολοκυθοκαθαριστή γιατί δεν την βολεύει το μαχαιράκι. Σίγουρα θα με σκέφτεται με αγάπη όταν καθαρίζει κολοκυθάκια αλλά δε το θεωρώ ιδανικό δώρο.

3 μικρά βαλιτσάκια με διάφορα χρήσιμα για χειροτεχνίες(3 βαλιτσάκια με διάφορα “εργαλεία” για κατασκευές σα δωράκι στο κάτι με πλαστικό)

Θα μου κοστίσει πολύ;

Όλα κοστίζουν πολύ όταν α. δεν κάνω έρευνα β. αγοράζω χωρίς κάποιο πλάνο/λίστα αλλά με βάση ό,τι μου γυαλίσει γ. αποφασίζω να ασχοληθώ τελευταία στιγμή και δ. όταν α και β και γ όλα μαζί. Τα Χριστούγεννα ήθελα να φτιάξω ένα κουτάκι, μικρό σα φαρμακείο αυτοκινήτου, που να έχει τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία για κάποιον που ξεκινάει τώρα να ασχολείται με τις κατασκευές. Δεν είχα κάνει κάποια λίστα. Σκεφτόμουν ότι κάθε φορά που θα μπαίνω σε μαγαζί με είδη χειροτεχνίας θα βλέπω και θα παίρνω ότι ταιριάζει με την ιδέα. Όταν κάποια στιγμή είπα να σταματήσω και να το φτιάξω το κουτί, συνειδητοποίησα ότι δε χωρούσαν όλα αυτά ούτε σε μπαούλο εποχής. Το δώρο βγήκε μια τρελή υπερπαραγωγή και αν και το χάρηκα πολύ, στεναχωρήθηκα όταν συνειδητοποίησα ότι ήθελε μεταφορική, για να μετακινηθεί.

Το δώρο μου για το BallyClaus ταίρι μου το 2012 που επίσης ήθελε μεταφορική(Μια υπερπαραγωγή για το BallyClaus ταίρι μου πέρσι)

Πλέον έχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν μπορώ πάντα να κάνω χειροποίητα δώρα για όλους τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπώ. Προσπαθώ φιλότιμα να το κάνω αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Η φετινή μου απόφαση, που θα πάρω σε μερικές μέρες, μόλις αλλάξει η χρονιά, θα είναι να είναι πάντα τα δώρα μου χειροποίητα και ας μην είναι από τα δικά μου χέρια. Το χειροποίητο έχει μέσα του την αγάπη και το χρόνο και τον κόπο του δημιουργού. Το ξέρω πως ζούμε δύσκολες εποχές και ίσως έρχονται και χειρότερες. Το βιώνω καθημερινά με κάθε τρόπο. Προτιμώ όμως, αυτά τα λίγα χρήματα που θα έχω, να τα διαθέσω για ένα δωράκι, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη, που βοηθάει κάποιον να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει. Και από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το Etsy, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο που ασχολείται με τα χειροποίητα πράγματα και έτσι πλέον έχω και πολλές και πολύ καλές επιλογές. Αν θέλετε και εσείς να δείτε τι κάνουν οι έλληνες στο Etsy δεν έχετε παρά να αναζητήσετε με το egst (Etsy Greek Street Team) και να βρείτε όμορφα και χειροποίητα δωράκια, ακόμα και στη γειτονιά σας. Εγώ βέβαια θα συνεχίζω να γράφω ιδέες για οικονομικά και χειροποίητα δωράκια και θα αποφασίσετε εσείς τι σας ταιριάζει καλύτερα.

(4ο post από 16 σύνολο μέχρι το τέλος του 2013)

10 σχόλια

 1. Θα συμφωνήσω κορίτσι! Κι εγώ προσπαθώ να φτιάχνω τα δώρα για τους φίλους μου, εξαιρώντας όμως εκείνους που δεν δίνουν αξία στο χειροποίητο… Μπορώ να πω ότι σε μεγαλο βαθμό το έχω καταφέρει, αν και τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα! Πολύ όμορφα (και χηρστικά) τα βαλιτσάκια σου, οι παραλήπτες τους, φαντάζομαι, θα είχαν μεγάλη χαρά!

  Απάντηση
  • Κι έλεγα τι ξέχασα στα συμπεράσματά μου. Αυτούς που δεν εκτιμούν το χειροποίητο.Δυσκολεύομαι λίγο να το δεχτώ αλλά είναι ένα γεγονός 🙁

   Απάντηση
 2. Υπέροχα τα βαλιτσάκια συμφωνώ. Κι εγώ επειδή δεν προλαβαίνω να τα κάνω όλα εγώ αγοράζω χειροποίητα από ντόπιους χειροτέχνες και παιδιά που προσπαθούν να κάνουν μια αρχή από το etsy ή από μπαζάρ.AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 3. εμένα πάντως μου αρέσουν τα χειροποίητα….και ξέρω να τα εκτιμώ 😉 γιατί έχει κάτι από την ψυχή του άλλου και ας μην είναι τέλειο….βέβαια in my closet ό,τι φτιάχνεις εσύ, είναι πραγματικά τέλειο και έχει πολύ από όλα σου, το μεράκι σου, τη φαντασία σου την όμορφη ψυχούλα σου 🙂 να είσαι καλά, και εις άλλα με υγεία!!!!

  Απάντηση
 4. Κατέληξα εδώ από μια άσχετη αναζήτηση και διαβάζοντας ένιωσα σαν να διάβαζα κάτι που μιλούσε για μένα! Έχουμε πολλά κοινά, με κύρια την λατρεία για χειροποίητα και προσωποποιημένα δώρα. Συν ότι ασχολούμαι με πολλά ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μένουν μερικές φορές ανολοκληρωτα! ( Αυτό ίσχυε για μένα! )

  Απάντηση
  • Και για εμένα! Καλώς ήρθες λοιπόν Δέσποινα και χαίρομαι που δεν είμαι μόνη μου <3

   Απάντηση
 5. Παράθεμα: 7+ ιδέες για πρωτότυπες συσκευασίες δώρων | in my closet

 6. Παράθεμα: Μπαζάρ χειροποίητων: Προτάσεις και συμβουλές για όλους | in my closet

 7. Παράθεμα: Bullet journal ή πως να οργανώσετε την καθημερινότητά σας | in my closet

 8. Παράθεμα: Χειροποίητα δώρα για ζωόφιλους και τα κατοικίδια τους | in my closet

Απάντηση