Όλα τα τενεκεδάκια μαζί!

Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη

Μπήκε ο Μάρτιος για τα καλά και ακόμα η Άνοιξη δεν έχει έρθει. Έκανα το λουλουδάκι μου και περίμενα υπομονετικά για ηλιόλουστες μέρες με δροσερό αεράκι αλλά τίποτα.

Έτσι σκέφτηκα πως η Άνοιξη ήθελε λίγη ακόμα βοήθεια για να έρθει και μάλλον κανονικά λουλουδάκια. Μπήκα στην ντουλάπα μου και τη βρήκα γεμάτη τενεκεδάκια που είχαν περισσέψει.

Τα κοιτούσα και αναρωτιόμουν τι μπορώ να κάνω με όλα αυτά. Κάτι με λουλούδια* αλλά πως; Με τα βαζάκια ήταν κάπως πιο εύκολο να τα «απελευθερώσω». Ποιος όμως θα μάζευε ένα τενεκεδάκι από το δρόμο χωρίς να το κοιτάξει με υποψία; Αν όμως το έβρισκε έξω από το σπίτι του; Αν ήταν πολύ όμορφο και είχε αναλυτικές οδηγίες; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του kit και άρχισε ένας μικρός μαραθώνιος, που κράτησε μια εβδομάδα.

Μετά από προσεκτική μελέτη του δελτίου καιρού εντόπισα ένα σαββατοκύριακο με λιακάδα (12-13/3) και έστησα το εργαστήριο λαδομπογιάς στο μπαλκόνι. Είχα 10 τενεκεδάκια να βάψω και 4 καρέκλες (spoiler για επόμενο post) και άλλα μικροπράγματα (κι άλλο spoiler). Ήθελα να πάω στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μόλις άρχιζε, σε ένα παζάρι της Γερμανικής Εκκλησίας, να καθαρίσω το σπίτι, να πάω για ψώνια και χίλια δυο άλλα πράγματα. Τα στρίμωξα όλα το Σάββατο και την Κυριακή με το πρώτο φως είχα βγει στο μπαλκόνι ντυμένη σαν «κρεμμύδι»για να βάψω.

Όπως πρότεινε και η Αλίνα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για τη λαδομπογιά (ακρυλικό και ατλακόλ) για να μην πρέπει να ξεροσταλιάζετε στο κρύο και στο αγιάζι. Εγώ όμως αγαπάω να βάφω σε ανοιχτό χώρο με φυσικό φως και ήθελα για αυτή την ιδέα να χρησιμοποιήσω πράγματα που ήδη υπήρχαν στο σπίτι. Από το γραφείο μου, είχε περισσέψει αρκετή ζουζουνί(=ζωηρό λαχανί) λαδομπογιά και αυτό το χρώμα το έχω στο μυαλό μου ως το χρώμα της Άνοιξης. Έτσι ετοιμάστηκαν 10 τενεκεδάκια και έμειναν στο μπαλκόνι να ξεμυρίσουν για μια βδομαδούλα.

Για να βρεθούν έξω από το σπίτι κάποιου και να είναι και μια μικρή έκπληξη θα έπρεπε να ταχυδρομηθούν. Άρα έπρεπε να γίνει μια ανθεκτική συσκευασία. Το μέγεθός τους και το σχήμα δε βοηθούσε πολύ για να διαλέξω κάτι έτοιμο οπότε και έπρεπε να τη φτιάξω. Μάζεψα χαρτοκούτια από διάφορα μέρη, τα οποία και αποσυναρμολόγησα για να τα «ξαναφτιάξω» στο σχήμα που ήθελα. Για να είναι όμορφα και ευπαρουσιάστα, έκρυψα τα τυπώματα τους από τη μέσα πλευρά.

Τα κόλλησα με ζεστή σιλικόνη για να μειώσω το τελικό βάρος και για να γίνει πιο ανθεκτική η συσκευασία. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω χαρτοταινία γιατί ήθελα το κουτάκι να είναι «καθαρό» στην εξωτερική πλευρά. Χωρίς ίχνη προηγούμενης συσκευασίας. Η σιλικόνη είναι εξαιρετική κόλλα για χαρτί και για πλαστικό και πολλή γρήγορη.

Τα περισσεύματα από τα χαρτοκούτια τα κράτησα για να αξιοποιήσω ως parking για όσα βάφω και περιμένω να στεγνώσουν. Καλές και οι εφημερίδες και τα περιοδικά αλλά το χαρτί κολλάει πάνω στα φρεσκοβαμμένα και αν ξεχαστεί εκεί αφήνει σημάδι.

Τώρα έπρεπε να γραφτούν οι οδηγίες. Εδώ κάθισα αρκετή ώρα στον υπολογιστή και έγραψα 2-3 λογάκια για το kit και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Ποιος, όμως, διαβάζει με χαρά ένα Α4 γεμάτο μπλα-μπλά; Εντάξει εδώ έπεσε και λίγη επαγγελματική διαστροφή. Ως γραφίστρια δε θα μπορούσα απλά να γράψω μια σελίδα και να την τυπώσω. Αποφάσισα να ταιριάζουν με το τενεκεδάκι (στρόγγυλα) και να είναι πολύχρωμα και έφτιαξα αυτή την μακέτα, την οποία τύπωσα σε χαρτί διαφόρων χρωμάτων που έχω μπόλικο στο σπίτι.

Πάλι μου φαινόταν λίγο βαρετές οι οδηγίες, οπτικά. Για εμένα δεν αρκεί το καλό περιεχόμενο για να κερδίσει κάποιον. Θέλει σωστή παρουσίαση. Έτσι και αποφάσισα στις μισές σελίδες να κολλήσω φωτογραφίες με διάφορα θέματα (ανάλογα τον αποδέκτη) από περιοδικά. Το βράδυ με βρήκε με την κόλλα στικ και το ψαλίδι στο χέρι να κοιμάμαι πάνω από ένα λόφο πολύχρωμα χαρτάκια.

Δυστυχώς στο σπίτι δεν είχα χώμα και λουλουδάκια. Έτσι ένα χαλαρό απογευματάκι επισκέφτηκα ένα φυτώριο με έναν πολύ εξυπηρετικό γεωπόνο. Τον βομβάρδισα με ερωτήσεις για τα λουλούδια, για την εποχή, για το χώμα, για τη φροντίδα, για όλα όσα πάντα ήθελα να ρωτήσω και δεν είχα λόγο αλλά τώρα είχα. Μου έδωσε χώμα ελαφρύ και πολλούς και διαφορετικούς βολβούς. Αποφασίσαμε ότι ο βολβός θα είναι πιο εύκολος για κάποιον (όπως εγώ) που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με την κηπουρική από ότι οι σπόροι.


Γύρισα σπίτι και έφτιαξα σακουλάκια από σακούλες σουπερμάρκετ για να συσκευάσω το χώμα και τους βολβούς μέσα στο τενεκεδάκι. Παρότι δεν το περίμενα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία η επαφή με το χώμα. Έχω μια αδικαιολόγητη φοβία με τα έντομα αλλά την ξεπέρασα σχετικά γρήγορα. Δεν έβαλα καν γάντια!

Θυμήθηκα ότι όταν η αδερφή μου φύτευε τα τενεκεδάκια της* το μπαλκόνι γέμιζε μετά από καιρό σκουριά. Λογικό από τη στιγμή που μέσα στο τενεκεδάκι μένει υγρασία. Έτσι στο kit προστέθηκε ένα πιατάκι ευγενική χορηγία της Έμιλυ από το Thessaloniki Freecycle Group, η οποία είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος και μου φέρνει διαρκώς πραγματάκια συνοδευόμενα από την ατάκα «Εσύ ξέρεις τι θα τα κάνεις».

Επιμένω να θέλω να κάνω ένα πολύ ιδιαίτερο banner για το blog και αφού δεν μου κάθισε με τα κρεμαστά βαζάκια, είπα να προσπαθήσω με τα τενεκεδάκια. Έτσι ένα γράμμα γράφτηκε έξω από το καθένα πριν ολοκληρωθεί η συσκευασία. Ελπίζω πως όλα θα ανθίσουν και όλοι θα τα φωτογραφίσουν για να μοντάρω ένα ανοιξιάτικο banner συμπαραγωγή με άλλους 10! Εεεε φανταστικοί αποδέκτες; Ααα το τενεκεδάκι μπορεί να ζωγραφιστεί με έναν απλό permanent μαρκαδόρο. Λέω τώρα εγώ… 🙂

Όταν ετοιμάστηκαν όλα ήρθε η ώρα για την τελική συσκευασία και την ετοιμασία για το ταχυδρομείο. Όλα στη λίστα του kit είχαν μπροστά ένα τικ! Ετοιμάστηκαν ειδικά αυτοκόλλητα για το κουτάκι, μπήκαν όλα μέσα και ολοκληρώθηκε το kit. Η ζυγαριά έδειξε 800gr και εγώ χάρηκα πολύ που δεν ξεπέρασα το κιλό! Πήγα σήμερα πρωί, πρωί και τα ταχυδρόμησα. Τώρα πρέπει να περιμένω υπομονετικά για τις εντυπώσεις :)!

Νιώθω πολύ περήφανη γιατί το Kit είναι ένα upcycle project κατά το 90%

 1. Τα τενεκεδάκια ήταν από συσκευασία που χρησιμοποιήθηκε και τελείωσε. Βάφτηκαν με μπογιά που περίσσευε.
 2. Για τη συσκευασία ταχυδρομείου χρησιμοποιήθηκαν παλιά χαρτοκούτια και σιλικόνη που υπήρχε.
 3. Για τη συσκευασία του χώματος, των βολβών καθώς και για τα πετραδάκια χρησιμοποιήθηκαν χρησιμοποιημένες σακούλες σουπερ μάρκετ.
 4. Τα πετραδάκια ήταν από μια παλιά ιδέα για διακόσμηση που πλέον δε ήθελα να έχω.
 5. Τα πιατάκια ήταν από ένα ανολοκλήρωτο σερβίτσιο της Εμιλυ και συσκευάστηκαν με παλιά περιοδικά.
 6. Σπάγκος κορδέλες και άλλοι τρόποι δεσίματος έγιναν από υλικά που μαζεύω από παλιές συσκευασίας.
 7. Φυσαλίδες για να προστατευτούν τα περιεχόμενα χρησιμοποίησα από παλιά φάκελα που παραλαμβάνω και τις κρατάω. Ενίοτε τις σπάω κιόλας αλλά όχι όλες.
 8. Γραμματόσημα χωρίς σφραγίδα, άρα και εν ισχύ, βρήκα από φάκελα που μαζεύω εγώ και οι συνάδερφοί μου για το Thatu Stamp Appeal. Αν έχετε αλληλογραφία να κρατάτε τα γραμματόσημα για να τους τα στέλνετε. Αυτά όμως που από λάθος δεν έχουν σφραγιστεί μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ;). Παλιό κόλπο από την εφηβεία μου που το χαρτζιλίκι δεν έφτανε για γραμματόσημα.
 9. Για το εγχειρίδιο με τις οδηγίες και τα αυτοκόλλητα χρησιμοποίησα παλιά φύλλα που περίσσεψαν από διάφορες ιδέες και χρήσεις και φυσικά από παλιά περιοδικά.
 10. Χώμα και βολβούς αγόρασα. Του χρόνου θα έχω και από αυτά!

Καλή Άνοιξη και εύχομαι αυτή τη φορά να έρθει!

* Όταν ήμουν παιδάκι μοιραζόμουν το υπνοδωμάτιο με την μεσαία μου αδερφή. Η Σοφία αγαπούσε τα λουλούδια και το μπαλκονάκι μας το είχε γεμάτο λουλούδια την Άνοιξη. Έβαφε τα τενεκεδάκια που άδειαζε η οικογένεια σε διάφορα χρώματα και φύτευε πάντα λουλούδια με έντονο άρωμα και χρώμα. Η Σοφία σήμερα μένει με την οικογένειά της σε χωρίο, έχει φτιάξει μεγάλα παρτέρια και συνεχίζει να φυτεύει μεγάλα και όμορφα λουλούδια. Της αφιερώνω το τενεκεδένιο kit γιατί με έμαθε να αγαπάω τα μικρά και τα απλά πράγματα και να απολαμβάνω όλα τα χρώματα.

27 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια « in my closet

 2. Παράθεμα: Για μια χούφτα μολύβια » Αρχεία Ιστολογίου » Δημιουργικός οίστρος

 3. Παράθεμα: Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια | in my closet

 4. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια | in my closet

Απάντηση