Φτιάχνουμε κουκουβάγια για καλό σκοπό

Φτιάχνουμε κουκουβάγιες για καλό σκοπό

Ο Οκτώβρης αποδείχτηκε πολύ γεμάτος από πάρα πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις αλλά παρά το τρέξιμο, εγώ χαιρόμουν κάθε στιγμή. Θα σας τα γράψω όλα εν καιρώ. Για την ώρα θα σας πω για το πρώτο workshop της νέας σχολικής χρονιάς, που έγινε στην κουζινούλα μετά από παρότρυνση της Διαχειρός Ρένας Χριστοδούλου και μας άρεσε τόσο πολύ που το επαναλάβαμε και στο Κουμπί Coffee & Crafts. Η συνάντησή μας έγινε τέλη του καλοκαιριού και η Ρένα τα λέει πολύ ωραία στο ανάλογο post της. Εκτός από το να γνωριστούμε, μου μίλησε και για τη Δράση Ελληνίδων Bloggers και για τα Καλλιστεία Κούκλας. Και όλα τα υπόλοιπα απλά μπήκαν σε μια σειρά και το ένα έφερε το άλλο. Και γέμισε ο τόπος όλος με κουκουβάγιες!

Η Ελενίτσα έγινε πολύ γρήγορα μεγάλη φίρμα

Η Ελενίτσα έγινε πολύ γρήγορα μεγάλη φίρμα

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν λίγο διστακτική. Όταν η Ρένα μου έδειξε το πώς θα φτιάξουμε τις κουκουβάγιες σκέφτηκα ότι έχει πολύ ράψιμο και πολλές θα αγχωθούν. Δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα μεγάλη άνεση με τη βελόνα και την κλωστή. Πολλές από εμάς, οριακά καταφέρνουμε να μη ράβουμε αυτά που φτιάχνουμε, επάνω μας. Όμως, είχε έρθει μόλις η καινούρια μου ραπτομηχανή στο σπίτι και ήθελα να το προσπαθήσω. Και έκανα την Ελενίτσα. Αυτό το τόσο μικροσκοπικό κουκλάκι, γεμάτο ατέλειες, ίσως είναι το πιο γλυκό πράγμα που έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου. Και το αγάπησα πολύ. Την έδειχνα σε όλον τον κόσμο και όλοι ενθουσιάζονταν μαζί της. Γιατί να μην κάνουμε ένα workshop για να φτιάξουμε όλοι από μια; Αφού θα είναι και για καλό σκοπό και θα βοηθήσουμε και το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα, ακόμα καλύτερα. Έτσι μαζευτήκαμε, πρώτα δοκιμαστικά στην κουζινούλα, για τσιμπολόγημα και για να φτιάξουμε κουκουβάγιες.

Στην κουζινούλα για αρχή

Στην κουζινούλα για αρχή

Λίγο που είχαμε καιρό να βρεθούμε, λίγο που το ύφασμα είναι ένα υπέροχο υλικό, λίγο τα υπέροχα και ατελείωτα, χειροποίητα καλούδια που όλες έφεραν να τσιμπολογήσουμε και λίγο οι κουκουβάγιες, ήταν ένα υπέροχο workshop. Προλάβαμε όλες να φτιάξουμε μια κουκουβάγια και κάθε φορά που μια ολοκληρωνόταν, τρέχαμε όλες να την καμαρώσουμε και να τη χαρούμε. Πιο πολλή ώρα μας πήρε να τις φωτογραφίζουμε παρά να τις φτιάξουμε.

Η Ελενίτσα παντού παρούσα!

Η Ελενίτσα παντού παρούσα!

Αποφασίσουμε αυτές που φτιάξαμε, να τις ονομάσουμε και να τις στείλουμε στα Καλλιστεία Κούκλας, περήφανες για τα κουκλιά μας. Επιμελήθηκα της τελικής φωτογράφισης πριν πακεταριστούν και σας τις παρουσιάζω όλες εδώ, για να τις γνωρίσετε.

Οι δικές μας φιναλίστ για τα καλλιστεία!

Οι δικές μας φιναλίστ για τα καλλιστεία!

Υλικά και εργαλεία:

 • Ύφασμα σε δύο ή τρία διαφορετικά σχέδια. Για όλη την κουκουβάγια δε θα χρειαστείτε παραπάνω από ένα κομμάτι 50Χ50cm.
 • Υαλοβάμβακας για το γέμισμα.
 • Φελτ για τα ματάκια.
 • Κουμπάκια για τα ματάκια.
 • Χαρτονάκι για τον ποπό. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το χαρτονάκι από τα δημητριακά μου.
 • Κλωστή για ράψιμο.
 • Βελόνα και καρφίτσες.
 • Ψαλίδι.
 • Πατρόν για τρία μεγέθη και οδηγίες.
 • Προαιρετικά: ραπτομηχανή.
Ετοιμάζουμε το σώμα της κουκουβάγιας

Ετοιμάζουμε το σώμα της κουκουβάγιας

Διαδικασία:

 • Εκτυπώνετε το πατρόν που σας ταιριάζει καλύτερα από μέγεθος και κόβετε όλα τα κομμάτια.
 • Με καρφίτσες σταθεροποιείτε τα κομμάτια του πατρόν στο ύφασμα και στο φελτ και στο χαρτονάκι.
 • Κόβετε τα κομμάτια και βγάζετε τις καρφίτσες.
 • Βάλτε τα υφάσματα (σώμα και μπούστο) έτσι ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους οι “καλές” όψεις και η μια πλευρά να είναι ευθυγραμμισμένη. Σταθεροποιήστε με καρφίτσες.
 • Ράψτε στο χέρι ή σε ραπτομηχανή αφήνοντας 0,5cm από την άκρη.
 • Ενώστε τις δύο ελεύθερες πλευρές έτσι ώστε να είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους. Σταθεροποιήστε με καρφίτσες και ράψτε αφήνοντας 0,5cm από την άκρη.
Δίνοντας προσωπικότητα στην κουκουβάγια

Δίνοντας προσωπικότητα στην κουκουβάγια

 • Τώρα έχετε φτιάξει ένα χωνάκι το οποίο συμφωνήσαμε ότι μπορεί να γίνει και ωραίο χριστουγεννιάτικο δεντράκι.
 • Γυρίστε το ύφασμα ανάποδα και προσπαθήστε να κεντράρετε το μπούστο.
 • Διπλώστε τη μυτούλα έτσι ώστε να είναι λίγο πιο πάνω από το μισό. Περάστε επάνω στο κεφαλάκι μια καρφίτσα. Αφήστε την εκεί μέχρι το τέλος. Βοηθάει πολύ.
 • Ράψτε το ράμφος με 4-5 χαλαρές βελονιές, ίσα-ίσα να μοιάζει με ράμφος.
 • Ράψτε τα κουμπάκια με το φελτ σα να ράβατε κουμπάκια.
 • Γεμίστε την κουκουβάγια με μπόλικο υαλοβάμβακα. Τον υαλοβάμβακα όταν τον αγοράζουμε τον τραβολογάμε λίγο να πάρει όγκο και να γίνει πιο αφράτος. Αυτή η διαδικασία λέγεται και ξάσιμο ή απλά ξεφαντώνω σκίζοντας τον υαλοβάμβακα.
Το σουλούπωμα της κουκουβάγιας

Το σουλούπωμα της κουκουβάγιας

 • Περάστε κυκλικά, το στρόγγυλο υφασματάκι με μια απλή βελονιά που την περιγράφω συνήθως και “μέσα έξω”.
 • Η πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε μέσα το χαρτονάκι και όταν η κλωστή μας φτάσει εκεί που ξεκινήσαμε, να τραβήξουμε την κλωστή και να σφίξει το ύφασμα σαν ένα πουγκάκι.
 • Με τον ίδιο τρόπο περάστε κυκλικά και το κάτω μέρος της κουκουβάγιας.
 • Θέλουμε να σφίξουμε και πάλι την κλωστή και να ρουφηχτεί η κοιλίτσα της σαν πουγκάκι.
 • Κρατώντας σταθερό το κομματάκι που ράψαμε για ποπό (με το χαρτονάκι μέσα) αρχίζουμε να ράβουμε γύρω-γύρω με πρόθεση να ενώσουμε τα δύο μέρη.
 • Αυτή θα είναι και η μοναδική ραφή που θα φαίνεται οπότε ας την κάνουμε καλύτερη από όσο εγώ που βιαζόμουν.
Ήταν μεγάλος πειρασμός να βάλω συννεφάκια με λόγια έτσι όπως κάθονται

Ήταν μεγάλος πειρασμός να βάλω συννεφάκια με λόγια έτσι όπως κάθονται

Στο αρχείο με το πατρόν έχω φτιάξει και εικονογραφημένες οδηγίες οπότε αν το εκτυπώσετε όλο θα έχετε και τις οδηγίες από κοντά. Τις έγραψα γιατί αποφάσισα πως κάτι τόσο γλυκούλι και όμορφο έπρεπε να το ξανακάνουμε και μάλιστα κάπου που να μπορεί να έρθει και περισσότερος κόσμος. Αλλά και πάλι για καλό σκοπό και αυτή τη φορά σκεφτήκαμε την Αμυμώνη. Το συζήτησα με το Κουμπί Coffee & Crafts και τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν. Έτσι έγινε το event, που σε 3 ημέρες είχε συγκεντρώσει παραπάνω από 45 συμμετοχές και τα email συνέχιζαν. Μου είναι πολύ δύσκολο να πω σε κάποιον ότι δεν πρόλαβε και δεν χωράει αλλά αναγκάστηκα να το κάνω και αυτό και αποδείχτηκε ότι έκανα καλά αφού δεν είχαμε χώρο ούτε να σταθούμε. Γεμίσαμε το μαγαζί με χαμόγελα, υφάσματα, καρφίτσες, κλωστές, υαλοβάμβακα και πολλές κουκουβάγιες. Κουκουβάγιες παντού.

Μικρές και μεγάλες crafter παντού!

Μικρές και μεγάλες crafter παντού!

Κάποιες έφτιαχναν κουκουβάγιες και κάποιες έφτιαχναν kits. Τα kits είναι σακουλάκια που έχουν μέσα οδηγίες και όλα τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξει κάποιος μια κουκουβάγια. Μόνο η βελόνα και οι καρφίτσες λείπουν. Κάποια τα ετοιμάσαμε για το μπαζάρ της Αμυμώνης και κάποια τα αφήσαμε στο Κουμπί Coffee & Crafts. Θέλουμε να σας προσκαλέσουμε, να πάτε στο Κουμπί, να πιείτε το καφεδάκι σας και να φτιάξετε και εσείς μια κουκουβάγια για την Αμυμώνη. Το kit είναι δωρεάν, σας το χαρίζουμε όλες εμείς που τα φτιάξαμε, αλλά θέλουμε την κουκουβάγια πίσω! Είναι για καλό σκοπό. Αν θέλετε kit για να το κρατήσετε, θα παρακολουθείτε τη σελίδα της Αμυμώνης στο facebook και μόλις ανακοινωθεί το πότε θα γίνει το μπαζάρ, να το βάλετε στο προγραμμά σας. Θα βρείτε  έτοιμες κουκουβάγιες (και την Ελενίτσα μου που την αποχωρίστηκα με δάκρυα στα μάτια) και σακουλάκια για να αγοράσετε.

Η ώρα της φωτογράφισης με τις υπέροχες δημιουργούς

Η ώρα της φωτογράφισης με τις υπέροχες δημιουργούς

Αν μένετε Αθήνα, να παρακολουθείτε τη Δράση Ελληνίδων Bloggers. Εκεί θα ανακοινωθεί και η εκδήλωση του Αντωνοπούλειου Ιδρύματος. Θα βρείτε εκτός από τις υπέροχες κουκουβάγιες μας, που θα σας κλέψουν την καρδιά και υπέροχες κούκλες, που φτιάχτηκαν από χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα, για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του Ιδρύματος. Μη χάσετε αυτήν την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε κάτι τόσο ιδιαίτερο. Εννοείται πως για όλα αυτά θα σας ενημερώνω και από τη σελίδα στο facebook.

Η μικρή μου Ελενίτσα σε νέες περιπέτειες

Η μικρή μου Ελενίτσα σε νέες περιπέτειες

Θέλω να πω πολλά ευχαριστώ. Πρώτα από όλα στη Ρένα, που μου πρότεινε αυτήν την τέλεια ιδέα και έτσι ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, δυναμικά και με τόση όρεξη. Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Κουμπί Coffee & Crafts και πιο συγκεκριμένα στην Ανθή και στη Δήμητρα που δε μου χαλάνε χατήρι και στις πιο τρελές μου ιδέες και ας κάνουμε το μαγαζί χάλια, όποτε πάμε. Ειδικά όταν μαζεύεται τόσος πολύς κόσμος. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στα κορίτσια της κουζίνας, που μου χαρίζουν απίστευτα απογεύματα, άπειρες θερμίδες και όρεξη να συνεχίζω. Ξέρετε εσείς αλλά τα λέει και πολύ ωραία και η Αριάδνη. Ένα πελώριο ευχαριστώ σε γνωστές και άγνωστες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήρθαν και φτιάξαμε μαζί κουκουβάγιες για καλό σκοπό. Το ξέρω πως σας στρίμωξα όσο δεν έπαιρνε αλλά αντέξατε και φτιάξατε και κάτι υπέροχες κουκουβάγιες. Ήταν εκεί και η Diy my day και τα λέει πολύ ωραία και πολύ μωβ. Ένα προκαταβολικό ευχαριστώ σε όλους εσάς, που θα πάτε μόνοι σας στο Κουμπί να φτιάξετε κουκουβάγιες με τα kits που αφήσαμε. Ελπίζουμε να σας αρέσουν και να το χαρείτε όσο εμείς.

Η Ζαχαρένια και η Ιόλη ήταν δύο από τις πιο κουτσομπόλες κουκουβάγιες

Η Ζαχαρένια και η Ιόλη ήταν δύο από τις πιο κουτσομπόλες κουκουβάγιες

Θα κάνουμε και άλλα workshops μέχρι τα Χριστούγεννα. Άλλα στην κουζινούλα, άλλα στο Κουμπί, άλλα στη Χειροτέχνικα και όχι μόνο. Και επειδή με ρωτάτε να σας το πω και αυτό. Ναι θα το κάνω και φέτος. Ξέρετε τι. Έρχεται και κανονίστε να μην το χάσετε 😉

12 σχόλια

 1. Τις θαυμάζω αλλά δεν το’χω με το ράψιμο, καθόλου μα καθόλου!Ούτε με ραπτομηχανή ούτε χωρίς!Πρέπει να περάσατε τέλεια πάντως!Και οι κουκουβάγιες είναι όλες μία και μία!

  Απάντηση
 2. Πανέμορφες όλες οι κουκουβάγιες!Τέλειες!Και τελικά μου φαίνεται όλες λίγο πολύ το καταφέραμε το ράψιμο! Αχ ναι ναι ανταλλαγή!Ζήτω!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 3. Μπράβο Άννα μου.
  Πολύ ωραία τα έγραψες όλα.
  Ήταν όλα παραπάνω από τέλεια.
  Ευχαριστώ πολύ τα κορίτσια κι εσένα για όσα έκανες.
  Άψογη παρουσίαση κι επιμέλεια και λίγα λέω.
  Να είσαι καλά.
  Φιλάκια πολλά.

  Απάντηση
 4. Αννα μου πόσο χαρηκα με όλα αυτον τον οργασμο δημιουργίας.!!!!. καλε; τι ομορφες κουκουβαγιες είναι αυτες; η Ρένα μας μας ειδοποιησε για τον ομορφο σκοπο που εγιναν και ηρθα να τις θαυμασω απο την Κρήτη…χι.χι. μεγαλο ταξιδι αλλα και ποσο κοντα…!!πολύ ομορφο οταν ειναι να γνωριστούμε και απο εδώ έχω την εντυπωη οτι θα περασουν πανεμορφα οι κουκουβαγιες οπως περασατε και εσείς οταν τις φτιαχνατε κορίτσια. πολύ κατατοποιστικες οι οδηγίες Αννα μου να περνατε παντα τοσο όμορφα η παρεα.. φιλακιααα απο μια Σαλονικια που μενει Κρητη ..!!! 🙂 🙂

  Απάντηση
 5. ΜΠΡΑΒΟ σας κοριτσια!!! και για τις δημιουργιες και για τον σκοπο!

  Απάντηση
 6. Πολύ όμορφες όλες
  Φιλάκια …

  Απάντηση
 7. Αγαπημένες οι κουκουβάγιες και αφού είναι για καλό σκοπό,είναι διπλά αγαπημένες!!

  Απάντηση
 8. Το πόσο στενοχωρέθηκα που το έχασα δεν λέγεται… Πάντως τα πήγατε περίφημα, είναι ολες μία και μία!!! Μπράβο σε όλες!!! Πάντα τέτοια!!!

  Απάντηση
 9. Παράθεμα: Τα δώρα των Χριστουγέννων και όχι μόνο | in my closet

 10. Πόσο όμορφες! Μπράβο σας!!!
  Ζηλεύω που δεν μπορώ να έρχομαι κι εγώ. Ξέρεις κάποια ομάδα ή χώρο που να διοργανώνει τέτοιες δραστηριότητες στην ΑΘήνα;

  Απάντηση
 11. αχ ξανακαντε κατι αυτο το σκ που θα ειμαι Θεσσαλονικη!

  Απάντηση
 12. Παράθεμα: Ύφασμα από κουρελάκια, κορδέλες και κλωστές | in my closet

Απάντηση