Ένα λουλούδι από τενεκεδάκια για την κουζίνα μου

Ένα λουλούδι από τενεκεδάκια για την κουζίνα μου

Μου αρέσει πολύ ο καφές. Όλοι, αλλά προτιμώ (και ντροπή μου) τον στιγμιαίο. Καταναλώνω ένα τενεκεδάκι των 100gr κάθε μήνα και πάντα σκεφτόμουν ότι κάτι θα μπορούσα να κάνω με αυτό.

Όταν έβαλα την αγγελία στο Thessaloniki Freecycle Group παρέλαβα κυρίως βαζάκια και μερικά τενεκεδάκια. Στην αρχή τα έβαλα μέσα στην ντουλάπα μου και σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και μαζί τους. Η αλήθεια είναι ότι ο τενεκές δεν είναι τόσο «φιλικός» όσο το γυαλί και έτσι οι περισσότεροι είτε τα ανακυκλώνουν είτε απλά τα πετάνε. Έχει κάπως μικρότερη αξία (ψυχολογική), θέλει πιο προσεκτικό καθάρισμα και συχνά σκουριάζει. Το κατάλαβα κάνοντας ένα google it και ψάχνοντας για διάφορες δημιουργικές ιδέες. Ωστόσο υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί απίστευτες κατασκευές.

Όταν άρχισα να τα σκέφτομαι λίγο πιο ζεστά, άρχισαν να έρχονται προς εμένα από διάφορα μέρη.

  • Μπορώ να σου κρατάω τις κονσέρβες του σκύλου μου.
  • Μπορώ να σου κρατάω τα τενεκεδάκια από τις παιδικές τροφές του παιδιού μου.
  • Μπορώ να σου κρατάω τα τενεκεδάκια από τα μανιτάρια ή από το καλαμπόκι που τρώω.
  • Έχω τενεκεδάκια από καφέ που σου έχω φυλάξει.

Έτσι μαζεύτηκε ένας ικανός αριθμός από διάφορα μεγέθη και εγώ ακόμα δεν είχα καταφέρει να βρω μια ιδέα που να μου αρέσει. Μέχρι που μια μέρα έπεσα πάνω σε αυτό το post. Ωραία ιδέα αλλά τα δικά μου ήταν χρησιμοποιημένα (όχι βρώμικα αλλά όχι σε τέλεια κατάσταση), σε διαφορετικά μεγέθη, τυπωμένα απευθείας πάνω στον τενεκέ και άλλα τέτοια. Έπρεπε κάπως να «ενωθούν». Έτσι αποφάσισα να τα βάψω όπως πολύ τακτικά λέω τελευταία. «Δε σου ταιριάζει; Βάφεται».

Δεν ήθελα να αγοράσω μπογιές ειδικά για τα τενεκεδάκια. Ειδικές για μέταλλο ή κάτι άλλο ακριβό. Το upcycle έχει κάποιο νόημα για εμένα αν δεν πρέπει να «ξηλωθείς» για να το ξαναφτιάξεις. Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω με τα περισσεύματα της λαδομπογιάς της κουζίνας. Πράσινο και κόκκινο όπως και τα βαζάκια και η κουζίνα φυσικά. Έβαφα ένα ολόκληρο Σάββατο πρωί, έξω στο μπαλκόνι, 12 τενεκεδάκια και πολλά βαζάκια. Είχε αρκετό κρύο αλλά είχε και φυσικό φως, που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τα μάτια μου, και οξυγόνο. Δύσκολο πράγμα η λαδομπογιά νεφτιού σε κλειστούς χώρους. Και αργεί πολύ να ξεμυρίσει. Η μπογιά στα τυπωμένα ήθελε και 3 στρώματα για να γίνουν ομοιόμορφα αλλά άξιζε τον κόπο. Σε γενικές γραμμές να πω ότι η λαδομπογιά βάφει τα πάντα. Κάθε φορά που τη χρησιμοποιώ επιβεβαιώνομαι.

Και ποια θα είναι η χρηστική αξία του; Να βάζω μικροπράγματάκια εκεί. Θέλω εδώ να γράψω λιγάκι τον πόνο μου. Με έχουν κουράσει κάπως τα αγοραστά ή τα χειροποίητα διακοσμητικά. Προτιμώ να φτιάχνω/έχω χρηστικά αντικείμενα που να ομορφαίνουν το σημείο για το οποίο προορίζονται παρά διακοσμητικά αντικείμενα με μοναδικό στόχο τη διακόσμηση. Έχω αρχίσει σιγά-σιγά, εδώ και κάποιους μήνες, να ξεφορτώνομαι σε διάφορα site όπως το Thessaloniki Freecycle Group και το xariseto απίστευτα διακοσμητικά από διάφορα ταξίδια ή δώρα ή αψυχολόγητες αγορές. Με ρωτάνε γιατί τα χαρίζω και απαντάω «Γιατί τα βαρέθηκα» και ισχύει αλλά πάνω από όλα δε τα θέλω. Δε θέλω ένα μπιμπελό να μου θυμίζει ότι πήγα π.χ. στην Κωνσταντινούπολη. Έχω αναμνήσεις και φωτογραφίες και μου φτάνει.

Όταν στέγνωσαν με το καλό και ξεμύρισαν (περίπου 1 εβδομάδα στο μπαλκόνι) άρχισα να τα επεξεργάζομαι για να βρω το δικό μου «σχήμα» ή φόρμα. Το λουλούδι μου φάνηκε ανοιξιάτικο όπως η διάθεσή μου (αλλά όχι ο καιρός) και ταιριαστό με το στυλ της κουζίνας. Εννοείται πως δεν ήθελα να “γαζώσω” τον τοίχο μου με το δραπανοκατσάβιδο και έτσι χρησιμοποίησα τα ξύλα που μου είχαν (άδοξα θα έλεγα) περισσέψει από την κατασκευή με ταβαζάκια. Τακτοποίησα όσα περισσότερα τενεκεδάκια μπορούσα στο ξύλο και άρχισα τη σταθεροποίηση τους.

Με ένα καρφάκι άνοιγα μια τρύπα στον πάτο από το τενεκεδάκι και με το δραπανοκατσάβιδο μια τρύπα στο ξύλο. Πήρα από τα σιδηρικά της γειτονιάς βίδες με παξιμάδι και πέρασα τη βίδα έτσι ώστε να είναι το κεφάλι στον τοίχο και το παξιμάδι μέσα στο τενεκεδάκι. Όταν τα περνούσα με ενοχλούσε που φαίνονταν οι βίδες και μερικά στενά με δυσκόλεψαν αλλά για όλα υπάρχει μια λύση. Άνοιξα και 2 τρύπες στο ξύλο για τη σταθεροποίηση του στον τοίχο και την μια κατάφερα και την έκρυψα πίσω από τενεκεδάκι. Μεγάλη επιτυχία αλλά δύσκολη η συνέχεια γιατί όλα έπρεπε να γίνουν πάνω στον τοίχο.

Τα υπόλοιπα που δεν χωρούσαν στο ξύλο τα κόλλησα με ζεστή σιλικόνη. Δεν έχω πεισθεί για την αντοχή της σιλικόνης πάνω σε τενεκέ αλλά θα το παρακολουθώ. Άρχισα να βάζω πραγματάκια πολύ διστακτικά αλλά απέδειξε πως έχει αντοχές. Έτσι έχω κάπου όλα όσα χρειάζεται μια νοικοκυρά σαν εμένα στην κουζίνα της. Μπαλόνια, τρόμπες, αναπτήρες, αυτοκόλλητα, post it, στυλούς, μαρκαδοράκια και άλλα τσιμπιτζιλόνια.

Tips:

  • Σε αυτήν την κατασκευή σημαντικό ρόλο παίζει το τενεκεδάκι να είναι βαμμένο και από μέσα. Επειδή μου φάνηκε δύσκολο να το κάνω με πινέλο, έριξα λίγη μπογιά και την στριφογύρισα. Πολύ επαγγελματικό βάψιμο 😉
  • Το τενεκεδάκι τρυπιέται εύκολα με ένα καρφί και ένα σφυρί. Όσο πιο μεγάλο το καρφί τόσο πιο μεγάλη τρύπα θα κάνει.
  • Τοποθετήστε τα τενεκεδάκια ένα προς ένα αν θέλετε να εφάπτονται. Δύσκολο το μέτρημα για αυτό αλλά υπάρχει κόλπο. Κάντε πρώτα την τρύπα στο τενεκεδάκι σε ένα σχετικό σημείο. Ακουμπήστε ακριβώς εκεί που θέλετε να στέκεται και με ένα μολυβάκι σημαδέψτε την τρύπα. Εκεί τρυπήστε και θα εφαρμόζει.
  • Αν σας ενοχλούν οι εσωτερικές βίδες που φαίνονται, βάψτε τις μετά… 😉
  • Τα μεγάλα τενεκεδάκια χωράνε πολλά πράγματα. Μη το παρακάνετε με το βάρος γιατί είναι εύκαμπτο υλικό και θα λυγίσει.

Τώρα που ολοκλήρωσα το λουλουδάκι μου έχω ακόμα περισσότερη ανοιξιάτικη διάθεση και έτσι όσα περίσσεψαν θα γίνουν κάτι! Περιμένω ιδέες ανοιξιάτικες και μη. Και πάλι ευχαριστώ όλους και όλες που μου φύλαξαν και μου φυλάνε τα τενεκεδάκια τους. Καλό μήνα να έχουμε και καλή άνοιξη.

19 σχόλια

  1. δεν έχω λόγια πια!!!

    Απάντηση
  2. Mas kathilwneis kopelia,alli mia fora!poly dynato!ekino to kitrino paketo panw sto trapezi,kati moy thymizei,kati moy thymizei:pp

    Απάντηση
  3. Αααααχ! Και εγω θελω ένα τέτοιοοοοο!

    Απάντηση
  4. @kihli: Υπερβολική σε βρίσκω κοπελιά 🙂

    @sof: Τι; Τι; Είδες κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά. Χαίρομαι που σου άρεσε.

    @Σοφία: Να κάνεις. Έχω μαζέψει τενεκεδάκια για 10 τέτοια 😉

    Απάντηση
  5. Απο δημιουργικότητα, σκίζεις. Μπράβο.
    Ειχα σκεφτεί κάτι παρόμοιο μιά και ειχα ενα σωρό τενεκεδάκια, αλλα κομμένα κάθετα για να μπεί κεράκι μέσα.
    Σαν φωτιστικό τοίχου 🙂
    Και ετσι όπως ειναι γίνεται φωτιστικό με κεράκια, αρκεί να κάνεις ενα άνοιγμα επάνω τους ξέρεις για τη φλόγα του κεριού.

    Απάντηση
  6. Λαδομπογιά ε; Και βάφει τα πάντα; Κι εγώ παιδεύομαι με τα ακρυλικά ακόμη;
    Εύκολη ιδέα και γρήγορη και γαμάτη!
    Μπράβο, μπράβο!
    (Πούπσεγκαλ! δεν θυμάμαι και πώς γράφεται…)

    Απάντηση
  7. Εγω κοπελια που δεν μπορω να χρησιμοποιησω λαδομπογια βαζω χρωμα και ατλακολ!!!!Πιανει παντου οπως και η λαδομπογια (μερικες φορες θελει και 2 χερια)και μεχρι τωρα δεν με εχει απογοητευσει!!!
    Ωραιοτατη η ιδεα για το τενεκεδολουλουδο!!!!!!!!!!!

    Απάντηση
  8. Πολύ ωραία ιδέα αν και απ’ό,τι κατάλαβα ήθελε υπομονή!Μπράβο σου πάντως γιατί φαίνεται πολύ χρηστικό το να βάζεις εκεί τα μικροπραγματάκια που συνήθως έχουμε κάπου καταχωνιασμένα και δεν τα βρίσκουμε εύκολα!

    Απάντηση
  9. Παράθεμα: Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη « in my closet

  10. Πόσο τέλεια ιδέα!Και πάντα πετούσα τα τενεκεδάκια!
    Εγώ θα το κρεμούσα στον τοίχο του μπάνιου για να βάζω μέσα καλλυντικά![ο καθένας με το προβλήματα του!χα!]

    Απάντηση
  11. @tzonakos: Ευχαριστώ πολύ! Πολύ ωραία ιδέα φαίνεται! Θα την προσπαθήσω!

    @Casper85: Με πρόλαβε η Αλίνα για τη λαδομπογιά! Μη πετάς τα ακρυλικά σου! Ευχαριστώ και ναι! Pupsegal!

    @Αλίνα: Κοπελιά με τι αναλογία τα ενώνεις; Δώσε μας τα φώτα σου! Ευχαριστώ για το τενεκεδολούλουδο!

    @Δέσποινα: Γενικά είμαι ανυπόμονο πλάσμα και θέλω μια ιδέα να την τελειώνω άμεσα αλλά στα βαψίματα κάνω υπομονή! Χαίρομαι που σου άρεσε!

    @Nancielasketo: Μπανιο μια χαρά αλλά μακριά από υγρασία. Ή βάψιμο με ειδική βαφή. Ωραία η σκουριά αλλά όχι στα καλλυντικά 🙂

    Απάντηση
  12. Πανέμορφα! Πολύ έξυπνη δημιουργία mafalda 🙂

    Απάντηση
  13. Παράθεμα: 30 Tage 30 Dinge

  14. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια « in my closet

  15. ρε συ! εισαι πολυ καλη! τι θα γινει… θα μπεις στο etsy?

    Απάντηση
    • Ευχαριστώ πολύ. Μεγάλη απόφαση αυτή και δύσκολα με βλέπω να την παίρνω.

      Απάντηση
  16. Παράθεμα: Φαναράκια από τενεκεδάκια | in my closet

  17. Παράθεμα: Το τενεκεδένιο kit που φέρνει την Άνοιξη | in my closet

  18. Παράθεμα: Οργάνωση γραφείου με τενεκεδάκια | in my closet

Απάντηση