H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου

H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου

Η κυρά Γιώργαινα ήταν νοικοκυρά παλαιάς κοπής. Αποφοίτησε από την Οικοκυρική Επαγγελματική Σχολή μάλλον κάπου γύρω στο 1958 με 1960. Αν κρίνω από τις περιγραφές της πρέπει να ήταν κάτι σαν Τεχνικό Λύκειο για Νοικοκυρές.

Εκεί έμαθε να ράβει, να πλέκει, να κεντάει και να φροντίζει ένα σπίτι με επαγγελματική αρτιότητα. Όταν παντρεύτηκε, ο πατέρας της, της έδωσε για προίκα, την ευχή του και μια ραπτομηχανή- έπιπλο Kohler. Αυτά τα θεώρησε υπεραρκετά για να κάνει μια καλή οικογένεια. Σε αυτή τη ραπτομηχανή, που όσο ζούσε η κυρά Γιώργαινα κατείχε περίοπτη θέση στην κουζίνα, ράφτηκαν, επιδιορθώθηκαν και μεταποιήθηκαν όλα τα υφασμάτινα αντικείμενα της οικογένειας. Από ρούχα έως σεντόνια, από κουρτίνες έως καλύμματα καναπέδων. Κάθε απόγευμα έβαζε στην πρίζα το γκάζι, που ο μπαμπάς μου είχε πατεντάρει στην μηχανή, και έραβε μέχρι να τελειώσουν τα υφάσματα ή μέχρι να έρθει η κοινή ώρα ησυχίας.

Όταν έσβησε το κεράκι της, σκεπάσαμε τη μηχανή με ένα μεγάλο πολύχρωμο κάλυμμα, που της είχε ράψει και την ξεχάσαμε. Όταν μάθαμε ότι μια άλλη γυναίκα θα μετακόμιζε στο σπίτι, τη φορτώσαμε σε ένα φορτηγάκι και την κρύψαμε σε μια αποθήκη. Μη μας τη μαγαρίσει. Έφυγε η απειλή, μετακόμισα στο πατρικό μου και τη σκεφτόμουν πολύ αλλά δεν είχα τις γνώσεις να τη χρησιμοποιήσω. Τότε είπε η Σοφία: «Πάρτην πάλι στο σπίτι της και μάθε». Έτσι το φορτηγάκι την έφερε πάλι πίσω, ακριβώς ένα χρόνο πριν σήμερα.

Την περιποιήθηκα, της έφτιαξα θέση δίπλα στην ντουλάπα μου, έφερα άνθρωπο να την κοιτάξει και να της σουλουπώσει τα μηχανικά της μέρη, μου έδειξε και τα βασικά και πήγα και γράφτηκα και σε μαθήματα για να μάθω να τη χρησιμοποιώ. Συνέχισα να πηγαίνω ρούχα μου στην μοδίστρα μου, για να μου τα αλλάζει τα φώτα, όπως εγώ τα θέλω. Συνέχισα να λιγουρεύομαι φορεματάκια ακριβώς όπως τα είχα φανταστεί. Η μηχανή εκεί να χαμογελάει και να με περιμένει.

Στα συρταράκια της βρήκα μικρούς θησαυρούς. Κουμπάκια, κοψάκια, ανταλλακτικά, τσιγγελάκια, βελόνες και το εγχειρίδιο καλής λειτουργίας της. Φαντάζομαι ότι έτσι θα λέγεται γιατί μου λείπει το εξώφυλλο αλλά το υπόλοιπο είναι εκεί για να τη μελετήσω προσεκτικά, με ελάχιστες απώλειες. Το πλαστικοποίησα και το σκανάρισα για να το σώσω από τη φθορά του χρόνου και της ατσαλοσύνης μου. Μπορεί για κάποιον που ασχολείται με παλιά πράγματα να φαίνεται δολοφονία η επιλογή μου αλλά έτσι θεώρησα ότι θα το σώσω.

Πριν από μερικές μέρες πήγα με την Evangelia_t σε ένα φιλικό υφασματάδικο. Η Χρυσούλα δουλεύει 20 χρόνια εκεί και ξέρει τα πάντα για το ύφασμα. Την 1η ώρα χάθηκα μέσα στα τόπια και τα χρώματα. Τη 2η ώρα κυνηγούσα όλες τις πελάτισσες να μάθω τι ψάχνουν, τι θα κάνουν, τι ράβουν, τι προτιμούν, τι διαλέγουν, ποιο ύφασμα είναι πιο δροσερό, ποιο ύφασμα κολλάει στο σώμα με τον ιδρώτα και κακοσχηματίζει τα ψωμάκια. Την 3η ώρα περιφερόμουν με ένα τόπι ύφασμα στο χέρι και έψαχνα να βρω να το ταιριάξω με άλλα. Φορτώθηκα ένα τσουβάλι μαλακά και πολύχρωμα υφάσματα και γύρισα σπίτι. Τα έχω πάνω στη μηχανή να μου χαμογελάνε και αυτά.

Χθες έγινα 35 χρονών. Τα γενέθλια, για εμένα, ήταν πάντα μια προσωπική πρωτοχρονιά και η πρωτοχρονιά φέρνει υποσχέσεις για το νέο έτος. Μου εύχομαι το νέο έτος να με βρει να κάθομαι στην ραπτομηχανή και να ράβω μερικές ή και όλες από τις ιδέες, που εδώ και ένα χρόνο μαζεύω με ευλάβεια εδώ. Αυτό το καλοκαίρι θα μάθω να ράβω και αυτή είναι μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Εύχομαι σύντομα να έχω να δείξω κάτι πολύχρωμο και όμορφο που θα έχω φτιάξει!

Υ.Γ.: Εσείς που στο χολ, στο σαλόνι, στην ντουλάπα, στην αποθήκη ή κάπου στο σπίτι σας έχετε μια παλιά ραπτομηχανή της μαμάς σας ή της γιαγιάς σας, σκεφτείτε την λίγο. Ρίξτε της μια καλή και προσεκτική ματιά. Είμαι σίγουρη πως είναι πανέμορφη όπως η δική μου και φυσικά με λίγη περιποίηση, θα λειτουργήσει και πάλι. Άμα δεν ξέρετε, δεν πειράζει. Θα μάθετε σιγά-σιγά. Αρκεί να της αφιερώσετε λίγο χρόνο. Αν η ιδιοκτήτρια της ζει, προσπαθήστε να μάθετε την ιστορία της. Σίγουρα κάτι πολύ συγκινητικό ή/και πολύ γοητευτικό θα κρύβει.

37 Σχόλια

  1. Παράθεμα: Ένα εργαστήρι ραπτικής στην ντουλάπα μου | in my closet

  2. Παράθεμα: Μεταποίηση ρούχων ΙΙI: Από φόρεμα σε φούστα | in my closet

  3. Παράθεμα: H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου Ραπτομηχανές … Αλησμόνητες & αγαπημένες Η… | Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά

  4. Παράθεμα: Οι παλιές ραπτομηχανές…H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου Ραπτομηχανές … Αλη… | Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά

  5. Παράθεμα: H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μουΡαπτομηχανές … Αλησμόνητες & αγαπημένες Η… | Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά

Απάντηση