Εργαστήριο ξυλοτεχνίας ή wood for the soul
Το φετινό καλοκαίρι ήταν ομολογουμένως αρκετά δύσκολο και ιδιαίτερο για όλους. Δεν πήγα διακοπές όπως σας είχα ενημερώσει, έμεινα στη Θεσσαλονίκη και έκανα 5-6 μπάνια σε κοντινές παραλίες ίσα-ίσα να πω ότι πήρα λίγο χρώμα. Πέρασα την άδεια μου κάνοντας βόλτες στην πόλη και κυρίως στην παραλία. Ας πούμε πως ήμουν μια τουρίστρια στην πόλη μου και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω καινούρια πράγματα και χώρους.
Κάπως έτσι ο δρόμος με έφερε και σε έναν πολύ νέο και πολύ φρέσκο χώρο που αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τον επισκέφτηκα. Το “Wood for the soul” είναι ένα νέο και επισκέψιμο εργαστήρι που στεγάζει δύο καλλιτέχνες. Την Studio Prasko και τον Mekanimus. Η κοινή τους αγάπη για το ξύλο τους ώθησε στη δημιουργία αυτού του χώρου όπου ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί φτιάχνουν πολύ ιδιαίτερα χειροποίητα πράγματα τα οποία αξίζει να τα δείτε από κοντά. Μέχρι να βρεθείτε Αγίας Σοφίας 49 (γωνία με Φιλίππου) και να επισκεφτείτε το εργαστήρι, θα σας δείξω τι είδα εγώ και ενθουσιάστηκα.
Το εργαστήριο είναι εξ΄ολοκλήρου χειροποίητο. Οι δύο καλλιτέχνες έβαλαν πολύ μεράκι και πολύ δουλειά για να το φτιάξουν όπως ακριβώς το ήθελαν, μόνοι τους. Αυτό φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια και σε κάθε σημείο. Από τις χειροποίητες συσκευασίες και τις καρτούλες έως και τα έπιπλα. Αν και συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά και πολλές διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες, ο χώρος έχει μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική που ξεφεύγει από αυτό που έχουμε συνηθίσει για τα χειροποίητα πράγματα.
Η Studio Prasko έχει ασχοληθεί με πολλά και πολύ διαφορετικά πράγματα και θα έλεγα με σιγουριά ότι μπορεί να εμπνευστεί από τα πάντα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τόσο τα πολύ ιδιαίτερα κοσμήματα αλλά και διάφορα χρηστικά αντικείμενα που έχει φτιάξει. Όπως μου είπε και η ίδια και κάπως ταυτίστηκα σε εκείνο το σημείο, τίποτα δεν πάει χαμένο ή για πέταμα σε αυτό το εργαστήριο αφού τα υλικά που περισσεύουν από τον έναν είναι υλικά για τον άλλον.
Στο χώρο εκτός από τα έτοιμα αντικείμενα, υπάρχει και ένα εργαστήριο ξυλοτεχνίας, πλήρως εξοπλισμένο για όλες τις πιθανές εργασίες, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως ο Mekanimus και προσφάτως και η Τσίκα, ένα τοσοδούλικο γατάκι που έχει τρυπώσει και περιφέρεται με χαρακτηριστική άνεση στο χώρο.
Η μυρωδιά του ξύλου είναι τόσο έντονη στο χώρο που ήθελα απλά να κάτσω σε μια γωνίτσα και να το απολαμβάνω. Χάρηκα τόσο πολύ όταν έμαθα ότι σκοπεύουν από Οκτώβριο να κάνουν κάποια crafternoons όπου θα μπορούν όσοι θέλουν να συμμετέχουν και να δημιουργούν ιδιαίτερα πράγματα με ξύλο. Υπό την καθοδήγηση των καλλιτεχνών φυσικά αφού τα εργαλεία είναι επαγγελματικά. Περιμένω πως και πως να πάω να κάνω οτιδήποτε με ξύλο.
Εκτός από πράγματα που φτιάχνουν μόνοι τους, αναλαμβάνουν και παραγγελίες όπως κάτι υπέροχα στέφανα γάμου, που πραγματικά δεν έχω κάτι πιο όμορφο σε στέφανα γάμου και την θεραπεία μια παλιάς και πανέμορφης ραπτομηχανής. Στο χώρο φιλοξενούνται και έργα φίλων καλλιτεχνών όπως τα ξύλινα γλυπτά του Χαρίτωνα.
Μέρος της χώρου είναι και μια πολύ προσεγμένη ethnic vintage συλλογή ρούχων και αξεσουάρ που έχει συλλέξει με πολύ αγάπη η Studio Prasko από διάφορα ταξίδια της. Ρούχα με έντονα prints και χρώματα που με καλούσαν να τα φωτογραφίσω κάθε φορά που περνούσα από εκείνο το σημείο.
Αν μένετε Θεσσαλονίκη σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Περάστε για μια βόλτα, γνωριστείτε με την Studio Prasko και τον Mekanimus και αφήστε τους να σας ξεναγήσουν στο εργαστήριο. Αν δεν μένετε Θεσσαλονίκη βάλτε το στο πρόγραμμα, για την επόμενη επίσκεψή σας. Σε κάθε περίπτωση να κάνετε like στις σελίδες τους στο facebook για να μη χάνετε τις δημιουργίες τους και τα crafternoons. Εγώ θα πάω και φυσικά θα κάνω σχετική ανταπόκριση.
Είναι η χαρά μου να ανακαλύπτω καινούριους χώρους, καλλιτέχνες και δράσεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) σχετικά με τα χειροποίητα πράγματα. Το να γράφω για αυτά είναι η δική μου ελάχιστη συνεισφορά, στην Ελλάδα της κρίσης, όπου το να ξεκινήσει κάποιος να κάνει αυτό που αγαπάει, μοιάζει με ένα χαμένο στοίχημα αλλά δεν είναι. Έχω εντοπίσει και άλλους νέους χώρους και θα γράψω σύντομα για αυτούς. Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι, πολύ θα το χαρώ. Καλή και πολύ δημιουργική σχολική χρονιά να έχουμε!
7 σχόλια
Dimitra Decorasylum Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015 12:48
Φαίνεται πραγματικά πολύ ιδιαίτερος χώρος! Κι όντως το ξύλο είναι εθιστικό. Πρόσφατα καταπιάστηκα με αυτό και δεν μπορώ να το αφήσω. Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη βόλτα! Καλημέρα & καλό φθινόπωρο 🙂
inmyc Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 13:36
Το καταλαβαίνω μια χαρά! Καλό φθινόπωρο να έχουμε και να είναι πολύ δημιουργικό!
Rena Christodoulou Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 12:30
Δεν ήξερα αυτό το χώρο.
Με την πρώτη ευκαιρία θα παω σίγουρα.
Να είσαι καλά.
Φιλακια πολλά.
inmyc Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 13:30
Να περάσεις και να γνωρίσεις και τα παιδιά και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς!
Μαρία Έλενα Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 16:07
Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια …
inmyc Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 13:28
Ευχαριστώ πολύ <3
Παράθεμα: Πλεκτό με αυτοσχέδιο αργαλειό | Giveaway | in my closet