Περί ασύστολης κλοπής και κλεφτράκων

Περί ασύστολης κλοπής και κλεφτράκων

Αυτό το άρθρο δεν είναι σαν τα συνηθισμένα άρθρα που γράφω με προτάσεις για έμπνευση ή κάποια κατασκευή που προτείνω να κάνετε. Είναι κάτι που θέλω εδώ και πολύ καιρό να γράψω αλλά δεν το αποφασίζω γιατί φοβάμαι πως θα είναι κάπως σκληρή και αιχμηρή η γραφή μου και ίσως στεναχωρήσω κάποιους από εσάς. Όμως, πλέον με πνίγει και έτσι το έγραψα. Θέλω λοιπόν να σας μιλήσω για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Έφτιαξα το in my closet το 2010 και το μετέφερα σε δικό μου site φέτος, πριν από μερικούς μήνες. Τον Δεκέμβριο θα κλείσω 5 χρόνια που δημιουργώ και γράφω με βασική πρόθεση να μοιραστώ την γνώση και να εμπνεύσω τη δημιουργία. Δαπανάω πολλές ώρες να σκεφτώ μια ιδέα, να την υλοποιήσω, να την καταγράψω φωτογραφικά βήμα-βήμα για να μπορεί όποιος θέλει και έχει όρεξη να την προσπαθήσει. Δεν είναι σκοπός μου να κρύψω κάτι από τη δημιουργική διαδικασία αλλά να την κάνω όσο πιο απλή μπορώ. Είναι βαθιά μου επιθυμία να με «αντιγράψει» κάποιος προσπαθώντας να φτιάξει κάτι που προτείνω. Αλλιώς γιατί να μπαίνω σε τόσο κόπο και να μην βγάζω φωτογραφίες μόνο το τελικό αποτέλεσμα;

Όμως, αυτό δε σημαίνει πως είμαι οκ να μπαίνει κάποιος στο in my closet, να παίρνει ό,τι του γουστάρει (κείμενα ή φωτογραφίες) και να τα βάζει στο δικό του χώρο χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει το in my closet με link, δηλαδή αναφορά στην πηγή. Είναι τουλάχιστον αισχρό και ανήθικο και με ενοχλεί κάθε φορά που το πετυχαίνω. Είτε κάποιος έχει κλέψει κάτι δικό μου, είτε κάτι άλλου δημιουργού. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο κάτω από μια φωτογραφία μου ή κάτω από ένα κείμενό μου να βάλει κάποιος ένα link για εμένα. Είναι απλό, όμορφο και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να με ευχαριστήσει που βρήκε σε εμένα μια ιδέα και την χρησιμοποίησε για δικό του όφελος.

Γιατί βρε ντουλαπάκι είσαι τόσο απόλυτο και κατηγορηματικό; Δηλαδή τι έχεις να κερδίσεις με ένα link και επιμένεις σε αυτό; Φαντάζομαι ότι είναι μια εύλογη απορία σας ή τουλάχιστον είναι δική μου απορία. Είμαι κατηγορηματική γιατί πιστεύω ότι ο κόπος πρέπει να αναγνωρίζεται και αυτό ας είναι με ένα link που θα μπορεί κάποιος να πατήσει και να με γνωρίσει και εμένα, την ταπεινή δημιουργό. Πιστεύω στην ανταποδοτικότητα του internet. Είμαι οκ με αυτά τα sites που υπάρχουν φτιάχνοντας συλλογές από ιδέες και ζουν από τις διαφημίσεις τους. Καλά κάνουν που ψαχουλεύουν το internet και σε μισή ωρίτσα έχουν ξεπετάξει ένα άρθρο με «100 ιδέες για να αξιοποιήσετε τα παλιά σας κάδρα» ή «10 ιδέες για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο» πετώντας φωτογραφίες από όπου τις μάζεψαν. Είναι τόσο δύσκολο να έχουν κάτω από κάθε φωτογραφία και την πηγή της;

Θα σας απαντήσω εγώ. Ναι είναι. Γιατί κάποιοι (και είναι δικαίωμά τους) δεν επιτρέπουν τη χρήση των φωτογραφιών/κειμένων τους από άλλους ακόμα και με αναφορά πηγής. Κάποιοι άλλοι όπως εγώ, το επιτρέπουν. Με αναφορά στην πηγή. Αν όμως είσαι ένας κλεφτράκος που θέλεις να πάρεις ό,τι σου έβγαλε το google image search και να φτιάξεις κάτι πρόχειρο και γρήγορο, για να λες ό,τι έχεις περιεχόμενο στο site σου και επισκεψιμότητα, θα πρέπει να ξοδέψεις χρόνο και σεβασμό, για να βρεις τι θέλει ο κάθε δημιουργός.

Ξέρω πως αυτές οι νοοτροπίες δε θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι έψαχναν πάντα τρόπους να βγάλουν γρήγορα και χωρίς κόπο λεφτά ή να αποκτήσουν γρήγορη δόξα. Δεν είναι και πολύ πρωτότυπο το φαινόμενο της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας στο internet. Όμως, εδώ τώρα έρχομαι εγώ να ζητήσω μια μεγάλη χάρη από όλους εσάς που με διαβάζετε και με γνωρίζετε. Την επόμενη φορά, που θα βρεθείτε από αναζήτηση σε ένα site με συλλογές ιδεών (πολύ βολικές άμα ψάχνετε πολλές ιδέες) ρίξτε μια καλή ματιά για αναφορά στην πηγή κυρίως των φωτογραφιών. Και αν δεν βρείτε, φύγετε και μην ξαναπατήσετε εκεί.

Εμείς οι ίδιοι ως αναγνώστες που ψάχνουμε γρήγορα μια λύση στην αναζήτησή μας ή στο πρόβλημά μας, επιτρέπουμε σε τέτοια sites να υπάρχουν και να ανθίζουν και να κερδίζουν εις βάρος άλλων δημιουργών. Κάθε επίσκεψή μας είναι μετρήσιμη και την επισκεψιμότητά τους δείχνουν στους υποψήφιους διαφημιζόμενους για να κερδίσουν και άλλες διαφημίσεις. Μη τους κάνετε το χατίρι. Μη τους επιβραβεύετε σιωπηλά (με την επίσκεψή σας) για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους. Μην τους κάνετε like και share στα social media, γιατί δεν τους αξίζει.

Δεν θα μπω στον κόπο καν να αναφέρω τα πολλαπλά παραδείγματα τέτοιων κλεφτράκων στα ελληνικά δεδομένα. Δεν θα τους χαρίσω ούτε ένα κλικ ακόμα. Είμαι όμως σίγουρη ότι ξέρετε κάποια από αυτά τα sites και μάλιστα μερικές φορές μου τα στέλνετε και με email και με μηνύματα στη σελίδα στο facebook ως ιδέες που βρήκατε και θέλετε να μου προτείνετε. Μην το κάνετε σας παρακαλώ. Με ενοχλεί για όλα τα παραπάνω που έγραψα. Και πολλούς από εσάς σας έχω μαλώσει στο παρελθόν και θα συνεχίζω να σας μαλώνω.

Η δημιουργία είναι χαρά και ανταπόδοση. Είναι μοίρασμα και σεβασμός. Δεν είναι το πλιάτσικο καιροσκόπων και ανθρώπων, που δεν σέβονται τους δημιουργούς.

Υ.Γ. Αφορμή για αυτό το άρθρο δεν είναι κάποια κλοπή που υπέστη το in my closet, αν και έχει συμβεί πολλές φορές αλλά κάτι που έγραψε σήμερα η blogger Despina Studio και μου θύμισε πόσο ενοχλητικό είναι όλο αυτό. Ευχαριστώ Δέσποινα για την υπενθύμιση.

Ετικέτες: .

21 Σχόλια

  1. Παράθεμα: Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η μέθοδος | in my closet

Απάντηση