DIY

Σουβέρ από πλακάκια με φωτογραφία ή λογότυπο

Σουβέρ από πλακάκια με φωτογραφία ή λογότυπο

Εμείς στην οικογένειά μας ανταλλάζαμε δώρα την Πρωτοχρονιά. Ο Άγιος Βασίλης ερχόταν από την ταράτσα και μου έφερνε για δώρο ένα ζευγάρι παντόφλες ενώ οι μεγάλοι απλά άνοιγαν τα δώρα που τους είχε αφήσει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας κάτω από δέντρο. Έτσι κάπως, το έχω για καλό να κάνω μικρά δωράκια σε φίλους μου τον Ιανουάριο. Για την νέα χρονιά. Είναι και που πάντα μετά του Αγ. Ιωάννη (την επίσημη λήξη των γιορτών) κανονίζονται πάντα διάφοροι καφέδες και συναντήσεις για ένα catch up. Πως περάσαμε, πόσα κιλά βάλαμε, τι αποφάσεις πήραμε, τι στόχους θέσαμε και τέτοια ωραία. Επειδή οι πρώτες φίλες που θα συναντούσα βρίσκονται είτε στην αρχή κάποιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας είτε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο των επαγγελματικών στόχων τους, αποφάσισα τα δωράκια τους να είναι κάπως σχετικά.

Αγάπη και δωράκια για τους φίλους μας

Αγάπη και δωράκια για τους φίλους μας

Έτσι σκέφτηκα σουβέρ. Και μετά σκέφτηκα πλακάκια. Έχω ένα στο γραφείο μου από το 8ο Συνέδριο BookCrossing, για το οποίο είχαμε φτιάξει και κάτι πολύ χαριτωμένες μασκότ-κουκλάκια-πελότες, και ήταν ένα πλακάκι με την μασκότ κολλημένη με αυτοκόλλητο βινύλιο. Το αυτοκόλλητο ξεκόλλησε γρήγορα αλλά το πλακάκι μου έμεινε και μαζί του μου έμεινε η ιδέα να κάνω κάτι ανάλογο. Αυτή τη φορά θα δοκίμαζα να κάνω κάτι με ντεκουπάζ για να είμαι σίγουρη ότι θα κρατήσει περισσότερο. Είχα βρει τα λογότυπα των φίλων σε καλή ανάλυση και έμενε μόνο να βρω τα πλακάκια. Τα ήθελα 10Χ10cm γιατί έμοιαζε το μέγεθος ιδανικό και ήμουν σίγουρη ότι με μια απλή βόλτα σε Leroy Merlin ή στο Praktiker θα τα βρω. Όμως αυτό το μέγεθος φαίνεται πως τείνει να καταργηθεί και το κοντινότερο που έβρισκα ήταν κάτι σε 20Χ20cm που κάθε άλλο παρά σουβέρ δεν είναι. Ίσως να το σκεφτώ σε σουπλά για του χρόνου. Ευτυχώς είμαι πολύ ευλογημένη με δύο πράγματα. Αγάπη για άχρηστες πληροφορίες και καλούς φίλους – ξωτικά που απλά μου είπαν “Α καλέ έχω στην αποθήκη μου. Έλα να τα πάρεις” και έτσι δεν πήγε χαμένη μια συμπαθητική ιδέα.

Τέσσερα σουβέρ για κάθε φίλη

Τέσσερα σουβέρ για κάθε φίλη

Υλικά και εργαλεία:

 • πλακάκια κατά προτίμηση μονόχρωμα και διαστάσεων 10Χ10cm
 • εκτυπώσεις από τα θέματα που θα βάλετε στα πλακάκια
 • ξυλόκολλα
 • κορδέλα
 • χαρτί κουζίνας
 • κάποιο καθαριστικό για τζάμια
 • Φελό ή αφρώδες υλική ή σταγόνες σιλικόνης ή ταπάκια από φελτ για το κάτω μέρος
 • Πιστόλι σιλικόνης και σιλικόνη
 • κοπίδι (και επιφάνεια κοπής)
 • ψαλίδι
 • πινέλο
 • κοπτικό για στρογγυλεμένες άκρες (προαιρετικά)

Πως να φτιάξετε τα σουβέρ:

Η διαδικασία βήμα-βήμα για το σουβέρ

Η διαδικασία βήμα-βήμα για το σουβέρ

 1. Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσετε με το χαρτί κουζίνας και το καθαριστικό, πολύ σχολαστικά τα πλακάκια. Αν και δεν φαίνεται, συνήθως έχουν αρκετή σκόνη από την τριβή της πορσελάνης ή του κεραμικού που έχουν.
 2. Εκτυπώνετε και κόβετε τις φωτογραφίες ή τα λογότυπα που θέλετε να βάλετε. Καλό είναι να είναι κατά 1-2cm μικρότερα. Εγώ εκτύπωσα σε διάσταση 8,5Χ8,5cm για τα πλακάκια μου.
 3. Αν έχετε αυτό το υπέροχο εργαλείο που στρογγυλεύει τις άκρες και δεν έχω ιδέα πως ήρθε στα χέρια μου μπορείτε να κόψετε τις ακρούλες έτσι ώστε να φαίνεται λίγο πιο γλυκό το σχέδιο πάνω στο πλακάκι. Το ίδιο γίνεται και με ένα ψαλιδάκι ή και καθόλου.
 4. Με ένα πινέλο περνάτε μια καλή στρώση ξυλόκολλας πάνω στο πλακάκι όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
 5. Ακουμπάτε κεντρικά την εκτύπωση και περνάτε με το πινελάκι πάλι μια καλή στρώση ξυλόκολλας όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
 6. Με λίγο χαρτί κουζίνας σκουπίζετε την κόλλα από το πλακάκι (εκεί που δεν υπάρχει εκτύπωση) και ταμπονάρετε ελαφρά σε σημεία που έχει σταθεί παραπάνω κόλλα.
Οι σκούρες εκτυπώσεις είναι οι πιο εντυπωσιακές όταν στεγνώνουν

Οι σκούρες εκτυπώσεις είναι οι πιο εντυπωσιακές όσο στεγνώνουν

Τα πλακάκια πρέπει να μείνουν για να στεγνώσουν τουλάχιστον ένα ολόκληρο βράδυ. Στην αρχή η ξυλόκολλα θα είναι λευκή αλλά όταν στεγνώσει θα γίνει διάφανη. Γενικά είμαι κάπως ανυπόμονη με τέτοιες κατασκευές που πρέπει να στεγνώσουν αλλά κρατήθηκα και δεν τα πείραζα. Όχι πολύ τουλάχιστον. Ίσως λίγο κάπως.

Τα διάφορα υλικά για τη βάση

Τα διάφορα υλικά για τη βάση

Η βάση από το πλακάκι λέγεται σόκορο. Αυτή η βάση λοιπόν δεν είναι καλό να τρίβεται πάνω στα έπιπλά σας. Είναι κεραμικό, σκληρό που μπορεί να κάνει ζημιά. Καλό είναι αφού στεγνώσουν να βάλετε κάτι από κάτω. Εγώ τα δοκίμασα όλα. Έβαλα σε κάποια φύλλο φελλού και σε κάποια φύλλο από αφρώδες υλικό. Τα έκοψα λίγο πιο μικρά από το πλακάκι και τα κόλλησα με τη ζεστή σιλικόνη. Σε κάποια άλλα κόλλησα ταπίτσες από φελτ ή σταγόνες σιλικόνης. Αυτά τα βρήκα αυτοκόλλητα οπότε απλά τα κόλλησα.

Το κάτω μέρος με τους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους

Το κάτω μέρος με τους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους

Μου άρεσαν και οι τέσσερις τρόποι και περιμένω feedback από τα κορίτσια που τα έκανα δώρο για να μου πουν ποιος ήταν ο πιο ανθεκτικός τρόπος για να αποφασίσω ποιον θα υιοθετήσω. Οπτικά σίγουρα μου αρέσουν περισσότερο τα ταπάκια και οι σταγόνες. Εσείς διαλέγετε τον δικό σας.

Πλακάκι για την αγαπημένη μου ομάδα αφήγησης!

Πλακάκι για την αγαπημένη μου ομάδα αφήγησης!

Αφού κολλήσετε και το κάτω μέρος, ήρθε η ώρα για τη συσκευασία. Εγώ προτείνω να δεθούν με υφασμάτινη κορδέλα (δηλαδή αντοχής) σε πακετάκι με ένα ωραίο φιογκάκι και μια μικρή καρτούλα. Χρησιμοποίησα μια πολύ όμορφη κορδέλα από το Happy Teapot γιατί ενθουσιάστηκα με την γραμματοσειρά και με το γεγονός ότι γράφει handmade. Ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν. Σε κάποια σουβέρ έβαλα και καρό κορδέλα που μου φάνηκε πολύ ταιριαστή. Από το Happy Teapot είναι και αυτή η υπέροχη κούπα. που αγαπώ πολύ και νομίζω πως έχει απίστευτη φωτογένεια.

inmyc_tiles_13

Τα σουβέρ πλένονται στο χέρι κανονικά (χωρίς πολύ τρίψιμο) ή σκουπίζονται με ένα βετεξάκι για να μην χαλάσει ο πάτος τους. Από το πρώτο σετ που έκανα δώρο είχα και ένα μικρό παράπονο ότι όταν η κούπα ακουμπάει με καυτό περιεχόμενο, η ξυλόκολλα υγροποιείται ελαφρώς αλλά αμέσως μόλις πέσει η θερμοκρασία της κούπας ελάχιστα, στεγνώνει και γίνεται και πάλι αδιαφανή. Για να το αποφύγετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα για ντεκουπάζ για πορσελάνη αντί για ξυλόκολλα και μετά να τα ψήσετε στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες της κόλλας.

inmyc_tiles_16

Αν εσείς δεν θέλετε να βάλετε στο σουβέρ το λογότυπο όπως εγώ, μπορείτε να βάλετε αγαπημένες φωτογραφίες, κομμάτι από χάρτη (με την πόλη που αγαπούν ή μένουν ή κατάγονταi), χαρτί περιτυλίγματος που σας αρέσει το σχέδιο, τη ζωγραφιά του παιδιού σας και ό,τι άλλο θέλετε εσείς. Θεωρώ πως το σουβέρ είναι ένα ωραίο και πολύ πρακτικό δώρο και υπάρχουν πάρα πολύ ωραίες ιδέες για το πως να φτιάξετε τα δικά σας, όπως:

 • με φελτ και ύφασμα όπως μας προτείνει και η Mindspinfabrica
 • με νερομπογιές που θέλω πολύ να το δοκιμάσω
 • με κλαδάκια που είναι μια πολύ όμορφη και κομψή λύση
 • με ζωάκια που είναι πολύ γλυκούλια
 • με σκοινί που φαίνονται υπέροχα για ένα παραθαλάσσιο εξοχικό.

Τώρα θέλω να δοκιμάσω να κάνω σφραγίδες και αντί για μελάνι να περάσω σμάλτο και να σταμπώσω. Δεν είμαι σίγουρη αν θα είναι καλό το αποτέλεσμα αλλά πλακάκια υπάρχουν (ευχαριστώ πολύ καλό μου ξωτικό για την άμεση ανταπόκριση και την τέλεια λύση) και όρεξη επίσης!

13 Σχόλια

Απάντηση