Πασχαλινά λαγουδάκια με φούντες ή pom pom

Πασχαλινά λαγουδάκια με φούντες ή pom pom

Έχω πολύ λίγες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι να μου λένε ότι με άφηναν με ένα ψαλίδι και 2-3 σελίδες χαρτί και μπορούσα να κάθομαι και να παίζω με αυτά για ώρες αλλά εγώ δεν το θυμάμαι. Όμως έχω μια ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό μου: εγώ να κάνω φουντίτσες για τα μαξιλαράκια που κεντούσε η μαμά μου. Τη λάτρευα αυτή τη διαδικασία και περίμενα πως και πως να φτιαχτεί το επόμενο μαξιλαράκι.

Τα μαλλάκια που μάζεψα στο σπίτι

Τα μαλλάκια που μάζεψα στο σπίτι

Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο (που θα σας εξηγήσω σύντομα) βρέθηκα με πολλά μαλλάκια πλεξίματος. Ταυτόχρονα, η “Me and Mama” μου είχε ζητήσει εδώ και καιρό να κάνουμε ένα workshop για να βοηθήσουμε το πασχαλινό bazaar της φιλόπτωχου αδελφότητας “Περίθαλψη” στην Κατερίνη. Αφού το συζητήσαμε όλες μαζί οι γνωστές-άγνωστες αποφασίσαμε να φτιάξουμε πασχαλινά λαγουδάκια με φούντες!

Το πολύχρωμο τραπέζι της κουζινούλας

Το πολύχρωμο τραπέζι της κουζινούλας

Όπως κάθε φορά, καταφέραμε να γεμίσουμε την κουζινούλα ασφυκτικά με υπέροχα φαγώσιμα, με άπειρα χρώματα και με πολλά χαχανητά. Έχοντας κατά νου ότι η διαδικασία κατασκευής της φουντίτσας είναι μια αργή και χαλαρωτική διαδικασία, ήμουν σίγουρη πως θα είχαμε ένα ήρεμο και γρήγορο workshop με πάρα πολλά πασχαλινά λαγουδάκια έτοιμα για το μπαζάρ. Λίγο τα πειράγματα για τις φούντες, λίγο τα φαγητά πίσω μας, λίγο η απίστευτα καλή διάθεση που είχαμε όλες, λίγο που είχαμε καιρό να βρεθούμε έκαναν το μονότονο έργο να φαίνεται πολύ κουραστικό αλλά τα καταφέραμε και κάναμε όλες από ένα ζωάκι με φουντίτσες!

Παντού μαλλάκια!

Παντού μαλλάκια!

Υλικά και εργαλεία

 • μαλλιά για πλέξιμο
 • χαρτονάκια από συσκευασίες τροφίμων όπως το κουτί των δημητριακών
 • φελτ/τσόχα για τα αυτάκια
 • χαντρούλες για τα μάτια και τη μύτη
 • βελόνα με μεγάλο μάτι
 • μολύβι
 • ψαλίδι
 • πιστόλι σιλικόνης και σιλικόνη
 • πατρόν για τις φουντίτσες

Έχω φτιάξει δύο μεγέθη. Εμείς φτιάξαμε τα πασχαλινά λαγουδάκια μας με το πρώτο (το μεγαλύτερο). Αρχικά θα πρέπει να εκτυπώσετε το πατρόν και να κόψετε τον μεγάλο κύκλο και τον μικρό αλλά και τα εσωτερικά κυκλάκια τους. Έτσι θα έχετε δύο χάρτινα donuts τα οποία θα μεταφέρετε με μολυβάκι στο χαρτονάκι αλλά από δύο φορές το καθένα. Κάθε φουντίτσα χρειάζεται δύο χαρτονάκια.

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

 1. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία περνάμε το νήμα μας τετραπλό από τη βελόνα και δεν κάνουμε στην άκρη κόμπο.
 2. Κρατάμε τα δύο χαρτονάκια ενωμένα και την άκρη με το χέρι μας και αρχίζουμε να περνάμε κυκλικά το νήμα.
 3. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει τελείως η τρύπα στο κέντρο. Αν μας τελειώσει το μαλλάκι συνεχίζουμε με άλλο χωρίς κόμπο.
 4. Ανοίγουμε λίγο το μαλλάκι και περνάμε το ψαλίδι ανάμεσα από τα δύο χαρτονάκια.
 5. Κόβουμε γύρω-γύρω κρατώντας το ψαλίδι μας ανάμεσα στα χαρτονάκια.
 6. Όταν έχουμε κόψει όλη τη φουντίτσα μας, περνάμε νήμα ανάμεσα από τα χαρτονάκια και δένουμε καλά και σφιχτά για να κρατιούνται τα νήματα και αφήνουμε το νήμα που δέσαμε να εξέχει πολύ για να μην το χάσουμε.
Το κούρεμα της φουντίτσας είναι το αγαπημένο μου

Το κούρεμα της φουντίτσας είναι το αγαπημένο μου

Αφού δέσουμε καλά στο κέντρο, κόβουμε τα χαρτονάκια και αρχίζουμε να αφρατεύουμε την φουντίτσα μας ανακατεύοντας καλά και προσεκτικά. Αν κάτι περισσεύει, το κόβουμε προσεκτικά με το ψαλιδάκι μας αλλά προσπαθούμε να μην το παρακάνουμε. Μπορεί κουρεύοντας να μικρύνουμε πολύ την φουντίτσα μας.

Τα μηχανάκια για τις φουντίτσες έκλεψαν καρδιές!

Τα μηχανάκια για τις φουντίτσες έκλεψαν καρδιές!

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνετε φουντίτσες όπως:

Μέχρι να γεμίσει η τρυπούλα

Μέχρι να γεμίσει η τρυπούλα

Αφού φτιάξετε δύο φουντίτσες, τις ενώνετε δένοντας τα κορδόνια που επίτηδες αφήσαμε να περισσεύουν, όσο πιο σφιχτά μπορείτε. Φτιάχνετε μια μικρή και χαριτωμένη φουντίτσα με πιρούνι  και δένετε το κορδονάκι της με το κέντρο του σώματος. Θέλει λίγο ψαχούλεμα εκεί. Κόβετε τα αυτάκια από το πατρονάκι σε φελτ και διαλέγετε 2 χαντρούλες για μάτια και μια μύτη. Κολλάτε τα αυτιά, τα ματάκια και την μυτούλα με το πιστόλι σιλικόνης και το πασχαλινό λαγουδάκι είναι έτοιμο!

Το αγαπημένο μου ζουζουνάκι!

Το αγαπημένο μου ζουζουνάκι!

Εντάξει δεν μας βγήκαν όλα λαγουδάκια αλλά μας βγήκαν όλα χνουδωτά, πολύχρωμα και πολύ χαριτωμένα. Κάναμε τρία ζουζουνάκια, έναν κάστορα, ένα γουρουνάκι και δώδεκα λαγουδάκια.

Όλη η χνουδωτή παρέα από πασχαλινά λαγουδάκια και όχι μόνο μαζί

Όλη η χνουδωτή παρέα από πασχαλινά λαγουδάκια και όχι μόνο μαζί

Όσο τα άπλωνα για να τα φωτογραφίσω, χαιρόμουν απίστευτα να τα χαρχαλεύω έτσι φουντωτά και πολύχρωμα που ήταν και δεν τα χόρταινα με τίποτα. Το ένα πιο ομορφούλι από το άλλο και όλα μαζί μια υπέροχη φωτογραφία. Όμως στο workshop κάποιες τολμηρές αποφάσισαν να κάνουν και μια ακόμα ιδέα που είχαμε βρει και μας είχε αρέσει πολύ. Ένα συννεφάκι με τις σταγόνες του για να κρεμαστεί και να ομορφύνει οποιαδήποτε γωνιά. Για τις σταγόνες βοήθησαν πολλές μαζί ενώ την συναρμολόγηση ανέλαβε η Christies Trees που είχε άγχος μέχρι και την επόμενη μέρα για το αν το συναρμολόγησε σωστά!

Το χνουδωτό συννεφάκι με τις υπέροχες σταγόνες!

Το χνουδωτό συννεφάκι με τις υπέροχες σταγόνες!

Μάλιστα όταν το ολοκληρώσανε στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να το φωτογραφίσουμε μαζί με τα ζωάκια που είχαμε φτιάξει και είχαμε την καημένη τη Λένα, όρθια πάνω σε ένα σκαμπό για πολύ ώρα μέχρι να βγάλουμε φωτογραφίες με κάθε πιθανό τρόπο και με κάθε πιθανή φωτογραφική.

Η Λένα υπομονετικά περιμένει να το φωτογραφίσουμε!

Η Λένα υπομονετικά περιμένει να το φωτογραφίσουμε!

Θέλω να πω πως αν και όλες ζοριστηκαν πολύ με την υπομονή που ήθελε κάθε φουντίτσα για να γίνει, τα κατάφεραν μια χαρά! Ο σάκος με τα πασχαλινά λαγουδάκια και όχι μόνο, είναι έτοιμος να αναχωρήσει για την Κατερίνη και ελπίζουμε να αρέσουν και να πουληθούν γρήγορα στο πασχαλινό μπαζάρ.

Εγώ έχω και καρδούλα για μυτούλα <3

Εγώ έχω και καρδούλα για μυτούλα <3

Τον Απρίλιο θα έχουμε και άλλα workshops για καλό σκοπό. Αρχικά συμμετέχω στις 9/4 σε μια δράση που διοργανώνει η αγαπημένη Παραμυθούπολη, με τίτλο «Φτιάχνουμε… για καλό σκοπό γονείς & παιδιά ΜΑΖΙ» για να φτιάξουμε πράγματα για το ανοιξιάτικο μπαζάρ των “Φίλοι της Μέριμνας της Θεσσαλονίκης». Στη συνέχεια θα συμμετέχω σε μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή με τίτλο “Πάρε – δώσε για καλό!” που θα διοργανώσει το Κουμπί coffee & crafts στις 24/4. Γραφτείτε στο newsletter του Κουμπιού για να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα και φυσικά και στο δικό μου newsletter για να ενημερωθείτε για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και για να μην το χάσετε!

Οι πολύ τέλειες ουρίτσες είναι η αδυναμία μου!

Οι πολύ τέλειες ουρίτσες είναι η αδυναμία μου!

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κορίτσια που ήρθαν με τα υλικά τους, με τα υπέροχα φαγώσιμά τους, με την απίστευτα θετική διάθεσή τους για να φτιάξουμε όλες μαζί κάτι για καλό σκοπό και για να χαρούμε και να μοιραστούμε σε ένα πολύ δημιουργικό και χαρούμενο απόγευμα, το βάλσαμο της χειροτεχνίας. Η παρέα μεγαλώνει σταθερά και μια μέρα λέω να γκρεμίσω τους τοίχους για να χωράμε όλες και όλοι και να ζούμε τέτοια ωραία απογεύματα.

15 σχόλια

 1. Υπέροχα τα λαγουδάκια σας . Συγχαρητήρια σε όλες!

  Απάντηση
 2. Περάσαμε πολύ ωραία για άλλη μια φορά, και νομίζω ότι έγιναν όλα πανέμορφα!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 3. τι όμορφα πράγματα που κάνετε! νάσαστε όλες καλά! εύη

  Απάντηση
 4. Ε ναι! Πραγματικά το ζουζούνι της Αγλαίας τα σπάει!

  Απάντηση
 5. Ολα είναι υπέροχα, αλλά η πασχαλίτσα και το καστοράκι πραγματικά ξεχωρίζουν!!!

  Απάντηση
 6. Τα καλύτερα χάνω αχ αχ αχ

  Απάντηση
 7. πηρα το μηχανηματακι απο tiger και εκτοτε ειναι ο τροπος να χαλαρωνω πριν τον υπνο! αλλα για λαγουδακια δεν το ειχα σκεφτει ποτε και ειναι σουπερ η ιδεα!!!! ευγε κουκλες 🙂

  Απάντηση
 8. Μα τι καταπληκτικά πράγματα που κάνατε!!! Μπράβο σας!!! εφη

  Απάντηση
 9. Πόσο όμορφα τα περάσαμε στην τόσο φιλόξενη κουζινούλα σου!

  Απάντηση
 10. Τελικά άξιζαν τον κόπο, όταν τα βλέπεις όλα μαζι ωραία και φουντωτα, τους συχωρείς τον κόπο που είχαν! Όσο για τον τοίχο που λες να γκρεμίσεις, μην ανησυχείς, στο επόμενο workshop μαλλον θα τον γκρεμίσουμε εμείς έτσι όπως πάμε…

  Απάντηση
 11. Φανταστικά τα λαγουδοζουζουνακια που φτιαξατε κορίτσια.
  Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί.
  Φιλακια πολλά.

  Απάντηση
 12. Περάσαμε πολύ ωραία!Ευχαριστοὐμε Αννούλα!

  Απάντηση
 13. και χθες προσπαθούσα να φτιάξω φουντίτσες για κάτι λαγουδάκια με το πιρούνι…σκέτη αποτυχία!! χαχαχα !Μετά το ποστ σου θα ξαναπροσπαθήσω και ελπίζω στο καλύτερο!!!
  Μπράβο σε όλες σας!

  Απάντηση
 14. χαχαχαχα είναι πολύ γλυκούλια! Μπράβο! Ωραία ιδέα!

  Απάντηση
 15. Παράθεμα: Πλεκτό πασχαλινό κουνελάκι με φουντίτσα | in my closet

Απάντηση