Κάδρο με νήμα και καρφιά

Κάδρο με νήμα και καρφιά

Όταν ήμουν μικρή έβλεπα τη μεγάλη μου αδερφή να κάνει καδράκια με νήμα και καρφιά και μου άρεσαν πάρα πολύ. Ήταν κάπως μαγικό να δημιουργεί μια εικόνα, ένα σχήμα ή ό,τι ήθελε με αυτά τα δύο υλικά και πάντα ήθελα να δοκιμάσω να κάνω. Όταν με κάλεσε η Μαρίνα, να συμμετάσχω σε μια σειρά εργαστηρίων για καλό σκοπό, στην Παραμυθούπολη, σκέφτηκα πως θα ήταν μια πολύ ωραία ευκαιρία να φτιάξουμε τέτοια κάδρα και χάρηκα που η πρότασή μου έγινε δεκτή.

Τα υλικά και τα εργαλεία όλα μαζί

Τα υλικά και τα εργαλεία όλα μαζί

Υλικά και εργαλεία:

 • Ένα κομμάτι ξύλο σε διαστάσεις που να χωράει το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε και πάχους τουλάχιστον 1cm.
 • Καρφιά μικρά όχι ψηλότερα από 2cm
 • Μαλλάκι πλεξίματος (δε θα χρειαστεί πάνω από 3-4m)
 • Χαρτοταινία
 • Σφυρί
 • Ψαλίδι
 • Εκτυπωμένο το σχέδιο που θα φτιάξετε.
Η διαδικασία βήμα-βήμα για το κάδρο με νήμα και καρφιά

Η διαδικασία βήμα-βήμα για το κάδρο με νήμα και καρφιά

Διαδικασία:

 • Τοποθετούμε το σχέδιο που θα φτιάξουμε όσο πιο κεντρικά μπορούμε στο ξύλο και το σταθεροποιούμε με χαρτοταινία. Αρχίζουμε να καρφώνουμε τα καρφιά στις βουλίτσες του σχεδίου.
 • Αφού καρφώσουμε όλα τα καρφιά στο ξύλο, βγάζουμε το χαρτί, προσεκτικά για να μην μας βγει και κανένα καρφί. Αν βγει, το καρφώνουμε και πάλι προσεκτικά στην αντίστοιχη τρυπούλα.
 • Ξεκινάμε από κάποιο κεντρικό σημείο και κάνουμε δύο κόμπους το νήμα μας για να το σταθεροποιήσουμε. Πηγαίνουμε το νήμα σε τυχαίο καρφί απέναντι από το σημείο που ξεκινήσαμε και κάνουμε με το νήμα δύο-τρεις γυροβολιές γύρω από το καρφί για να το σταθεροποιήσουμε. Συνεχίζουμε σε άλλο τυχαίο καρφί.
 • Αφού έχουμε περάσει το νήμα από όλα τα καρφιά, περνάμε περιμετρικά και το περίγραμμα του σχεδίου μας για να σχηματοποιήσουμε καλύτερα και προσπαθούμε να δέσουμε την άκρη του νήματος, στο ίδιο καρφί που ξεκινήσαμε.
Το νήμα περιμετρικά βοηθάει κυρίως το σχήμα

Το νήμα περιμετρικά βοηθάει κυρίως το σχήμα

Μερικά tips:

 • Το νήμα το κρατάμε πάντα τεντωμένο όσο το πηγαίνουμε πέρα δώθε αλλά όχι πάρα πολύ έτσι ώστε να μας κοπεί.
 • Αν μας κοπεί δένουμε στο πλησιέστερο καρφί και συνεχίζουμε.
 • Αν χρησιμοποιήσουμε νήμα που αλλάζει χρώματα (όπως αυτό στην καρδούλα που έφτιαξα) το σχέδιο θα γίνει ακόμα πιο ωραία τυχαίο.
 • Όταν πηγαίνουμε σε ένα καρφί και κάνουμε τις σχετικές γυροβολιές, γυρίζουμε στο προηγούμενο και πατάμε το νήμα με το δάχτυλό μας.
 • Αν όσο καρφώνουμε τα καρφιά βγαίνουν από πίσω, βάζουμε έξτρα ξύλο από κάτω για να μην χαλάσουμε το τραπέζι μας.
 • Μπορούμε να κάνουμε κάδρο οποιοδήποτε σχέδιο μας αρέσει και ας μην έχει βουλίτσες για να ξέρουμε που θα καρφώσουμε. Θα ξεκινήσουμε από ένα σημείο και με οδηγό το πάχος του δαχτύλου μας, θα βάλουμε καρφιά σε ίσες αποστάσεις.
 • Αν οι βουλίτσες είναι πολύ πυκνές και μας δυσκολεύουν, μπορούμε μην καρφώσουμε σε όλες αλλά μια παρά μια. Αυτό σημαίνει πως θα καρφώσουμε σε μια, μια θα την αφήσουμε άδεια και θα καρφώσουμε πάλι στην επόμενη.
 • Το πόσο γεμάτο θα είναι το σχέδιο είναι δική μας απόφαση και μπορούμε να σταματήσουμε όταν νιώσουμε ότι έχει σχηματιστεί αυτό που θέλαμε να σχηματίσουμε.
Ένα σχέδιο χωρίς βουλίτσες αλλά ιδανικό για crafters!

Ένα σχέδιο χωρίς βουλίτσες αλλά ιδανικό για crafters!

Η δράση της Παραμυθούπολης είχε έξι εργαστήρια, στα οποία γονείς και παιδιά έφτιαξαν όμορφα πράγματα για το 4ο Spring Bazaar των Φίλων της Μέριμνας. Το δικό μου εργαστήριο ήταν το Σάββατο 9/4 όπως είχα ενημερώσει και με το μηνιαίο newsletter μου (να γραφτείτε για να ενημερώνεστε για τέτοιες δράσεις) και καταφέραμε να φτιάξουμε πολλά και όμορφα κάδρα.

Πολλά και ωραία σχέδια για τα κάδρα μας

Πολλά και ωραία σχέδια για τα κάδρα μας

Ενήλικες και παιδιά “του έδωσαν και κατάλαβε” με το σφυρί και τα καρφιά και για τουλάχιστον μισή ώρα το μόνο που ακουγόταν στην περιοχή, ήμασταν εμείς και τα σφυριά μας. Πρέπει να παραδεχτώ ότι τα παιδιά διάλεξαν το πιο δύσκολο θέμα (ποδήλατο) και τα κατάφεραν εξαιρετικά. Σκέφτομαι να πάω να στήσω καρτέρι το Σάββατο 23/4 που ξεκινάει το 4ο Spring Bazaar των Φίλων της Μέριμνας για να προλάβω να αγοράσω τουλάχιστον το ένα από τα δύο ποδηλατάκια που φτιάξανε. Εκτός από ποδήλατο, φτιάξαμε ραπτομηχανή, σπιτάκι, βέλος, λουλουδάκια, ομπρέλα με την βροχή της μαζί, αερόστατο και καρδούλες.

Σχεδόν όλα τα κάδρα μαζί

Σχεδόν όλα τα κάδρα μαζί

Αυτά τα υπέροχα κάδρα με νήμα και καρφιά καθώς όλες τις υπόλοιπες δημιουργίες που φτιάξανε μικροί και μεγάλοι με πρωτοβουλία της Παραμυθούπολης, θα τα βρείτε στο 4ο Spring Bazaar των Φίλων της Μέριμνας, 23 και 24 Απριλίου στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι. Εκεί εκτός από τις υπέροχες δημιουργίες μας, θα βρείτε και πολύ ωραία πασχαλινά δώρα και λιχουδιές ενώ τα παιδάκια θα μπορούν να κάνουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαζάρ για καλό σκοπό και φυσικά θα πάω και εγώ. Όχι μόνο για να προλάβω κάποιο κάδρο με νήμα και καρφί αλλά και για να τσιμπολογήσω τα τέλεια φαγώσιμα. Οι φίλοι της Μέριμνας Θεσσαλονίκης, δίνουν εδώ και πολύ καιρό τον καλύτερο εαυτό τους για να διοργανώσουν μια υπέροχη γιορτή και είναι κρίμα να την χάσετε.

4ο Spring Bazaar των φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης

4ο Spring Bazaar των φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης

Θέλω να ευχαριστήσω την Μαρίνα, την μαμά Ματούλα και όλους όσους ήρθαν εκείνο το Σάββατο να δημιουργήσουμε μαζί και να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο, μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να βοηθάμε και να ερχόμαστε πιο κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας.

3 σχόλια

 1. Πολύ όμορφα τα καδράκια, ειδικά το ποδήλατο!Ανυπομονώ να πάω στο μπαζάρ!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Θέλω πολύ να φτιάξω κάτι τέτοιο!Πάει στο πίντερεστ!

  Απάντηση
 3. Παράθεμα: Πλεκτό πασχαλινό κουνελάκι με φουντίτσα | in my closet

Απάντηση