Πασχαλινό στεφανάκι με αυγά από νήμα

Πασχαλινό στεφανάκι με αυγά από νήμα

Πριν από καιρό, με κάλεσε η Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης να κάνω δύο πασχαλινά workshops εκεί και δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και η συγκεκριμένη γειτονιά είναι η γειτονιά που γεννήθηκα και κάπως ένιωσα πως όφειλα να κάνω και εγώ κάτι για εκείνη τη γειτονιά. Μετά από κουβέντα με τις υπερδραστήριες και φοβερές βιβλιοθηκονόμους , αποφασίσαμε να φτιάξουμε πασχαλινό στεφανάκι με αυγά από νήμα στο ένα workshop. Ήθελα μια εύκολη κατασκευή με ωραίο αποτέλεσμα στην πρώτη μου συνάντηση με τις δημιουργικές κυρίες της γειτονιάς για να χαρούν και αυτές αλλά και εγώ.

Το τραπέζι που ετοίμασα πριν έρθουν οι συμμετέχουσες

Το τραπέζι που ετοίμασα πριν έρθουν οι συμμετέχουσες

Εγώ είχα και άλλους λόγους για να χαρώ. Αρχικά θα γνώριζα τον χώρο που κάνει μαθήματα αγιογραφίας, η πολύ ταλαντούχα ξαδέρφη μου. Επίσης, θα έκανα workshop σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Άνω Πόλης. Μεγάλη και ψηλοτάβανη σάλα, μεγάλα τραπέζια, μεγάλα παράθυρα με άπλετο φως (το αγαπημένο μου για να δημιουργώ) και μια φοβερή ηρεμία, βασικό χαρακτηριστικό της βιβλιοθήκης. Έφτασα νωρίς και άπλωνα τα υλικά και τα εργαλεία και χαιρόμουν το φως και την άνεση του χώρου. Αν βρεθείτε στη γειτονιά, μπείτε και ζητήστε να χαζέψετε λίγο το κτίριο από μέσα. Ειδικά στον 2ο όροφο, θα με θυμηθείτε.

Τα υλικά που χρειαστήκαμε

Τα υλικά που χρειαστήκαμε

Υλικά και εργαλεία:

 • Μικρά μπαλονάκια. Προτιμήστε τα νερομπάλονα και ζητήστε και τρόμπα γιατί αυτά δεν φουσκώνουν εύκολα.
 • Ξυλόκολλα αραιωμένη 1:1. Για 9 αυγά θα χρειαστείτε 400ml ξυλόκολλας αραιωμένης, δηλαδή 200ml ξυλόκολλας και 200ml νερό.
 • Μαλλάκι για πλέξιμο σε χρώματα που θέλετε. Κάθε αυγό θέλει περίπου 5-6m από μαλλάκι πλεξίματος.
 • Πλαστικό δοχείο όπως ένα κεσεδάκι από γιαούρτι για να το γεμίσετε με κόλλα και να βουτάτε εκεί το νήμα.
 • Γάντια μια χρήσης για να μη λερώσετε το μανικιούρ σας με την ξυλόκολλα.
 • Ένα μεγάλο φελιζόλ για να γίνει η βάση που θα στεγνώνουν τα αυγά σας.
 • 9-10 ξυλάκια από σουβλάκια για να μπήξετε στο φελιζόλ και να κρεμάσετε εκεί τα αυγά να στεγνώσουν.
 • Μια μεταλλική κρεμάστρα όπως αυτές που μας δίνουν από το καθαριστήριο.
 • Ψαλίδι.
 • Πένσα.
 • Βετεξάκι και χαρτί κουζίνας για να καθαρίζετε την επιφάνεια που δουλεύετε.
 • Εφημερίδες για να στρώσετε στο τραπέζι για να μη το λερώσετε ή αλουμινόχαρτο.
Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Διαδικασία:

 • Κόβετε το νήμα σε μήκος 5-6 μέτρα και το βουτάτε μέσα στο δοχείο με την ξυλόκολλα αλλά αφήνετε την άκρη από έξω για να μην την ψάχνετε.
 • Ανακατεύετε το νήμα ελαφρά για να ρουφήξει την κόλλα και φουσκώνετε το μπαλονάκι.
 • Βρέχετε την άκρη με την κόλλα και αρχίζετε να τυλίγετε σταθερά και σφιχτά το νήμα γύρω από το μπαλόνι. Καθώς το κάνετε αυτό, με το χέρι στραγγίζετε την παραπάνω κόλλα από το μπαλόνι, μέσα στο δοχείο σας.
 • Βάζετε τις δύο άκρες κάτω από άλλο νήμα για να μην πετάνε και κρεμάτε το μπαλόνι σε ένα ξυλάκι. Το ξυλάκι θα μπει στο φελιζόλ που έχετε κοντά σας. Καλό είναι να κρεμαστεί το μπαλόνι με κομματάκι νήματος που θα έχετε κόψει από πριν και από το δέσιμό του, για να αντέξει το βάρος και όχι από το νήμα που έχετε τυλίξει γύρω-γύρω στο μπαλόνι.
Μπορείτε να κρεμάσετε τα αυγά και στο μπαλκόνι για να στεγνώσουν

Μπορείτε να κρεμάσετε τα αυγά και στο μπαλκόνι για να στεγνώσουν

Αφού φτιάξετε 8-9 αυγά με τον ίδιο τρόπο, αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως και για τουλάχιστον 24-36 ώρες πριν σκάσετε το μπαλόνι. Αν βιαστείτε, το νήμα θα είναι χαλαρό και δε θα στέκεται. Αφού λοιπόν στεγνώσουν τελείως, με μια καρφίτσα σκάτε το μπαλόνι μέσα και το βγάζετε τελείως μέσα από το αυγουλάκι, που πλέον έχει πάρει την τελική του μορφή.

Έτοιμα για συναρμολόγηση σε πασχαλινό στεφανάκι

Έτοιμα για συναρμολόγηση σε πασχαλινό στεφανάκι

Με μια πένσα φτιάχνετε όσο καλύτερα μπορείτε το σχήμα της κρεμάστρας σε στρόγγυλο αφήνοντας το κρεμαστάρι στη θέση του. Από εκεί θα κρεμαστεί το πασχαλινό στεφανάκι μας. Με νήμα ίδιου χρώματος αρχίζετε να δένετε τα αυγουλάκια στην κρεμάστρα. Κάντε δύο δεσίματα σε κάθε αυγό με την κρεμάστρα και δύο δεσίματα κάθε αυγού με τα διπλανά του για να τα σταθεροποιήσετε καλά. Αφού δέσετε καλά όλα τα αυγά, κόψτε όσο νήμα περισσεύει από τα δεσίματα.

Δέσιμο αυγών μεταξύ τους

Δέσιμο αυγών μεταξύ τους

Το πασχαλινό στεφανάκι είναι έτοιμο για κρέμασμα. Μπορείτε να περάσετε και κορδέλα ανάμεσα τους για να τα κάνετε πιο γιορτινά που θα καταλήγει σε έναν ωραίο φιόγκο στο κρεμαστάρι. Επίσης άμα δεν σας αρέσει να τα δέσετε σε πασχαλινό στεφανάκι μπορείτε να τα κρεμάσετε με κορδέλα κοντά σε ένα παράθυρο ή να τα βάλετε σε μια πιατέλα κοντά με τα κανονικά σας αυγά. Ακόμα και διακόσμηση για λαμπάδα μπορείτε να τα κάνετε, ειδικά αν έχετε διαλέξει ωραία χρώματα για τα νήματά σας.

Το χρώμα δεν έλειπε από το τραπέζι μας

Το χρώμα δεν έλειπε από το τραπέζι μας

Εμείς φτιάξαμε πάρα πολλά αυγά τα οποία πήραν οι συμμετέχουσες στο σπίτι τους για να στεγνώσουν τελείως. Για να μην μείνουν όμως με την απορία του πως θα γίνει το πασχαλινό στεφανάκι, είχα φτιάξει εγώ κάποια αυγά από την προηγούμενη μέρα. Έτσι αφού τελειώσαμε με την ξυλόκολλα και καθαρίσαμε τα τραπέζια (και τα ρούχα μας) από τον κακό χαμό, δέσαμε όλες μαζί ένα στεφανάκι το οποίο χαρίσαμε στη βιβλιοθήκη.

Το στεφανάκι που φτιάξαμε όλες μαζί

Το στεφανάκι που φτιάξαμε όλες μαζί

Ήταν ένα πολύ δημιουργικό απόγευμα με πολύ ταλαντούχες δημιουργούς που μου έκαναν την τιμή και ήρθαν να τους δείξω την ιδέα μου αν και οι περισσότερες είναι πολύ έμπειρες σε πολύ πιο δύσκολες κατασκευές από αυτήν. Ευχαριστώ πολύ την Φρόσω, την κ. Πόπη και την κ. Νανά για την πρόσκληση αλλά και όλες όσες ήρθαν και περάσαμε τόσο τέλεια. Ανυπομονώ να πάω και πάλι σήμερα, για να φτιάξουμε λαγουδάκια αλλά θα σας τα γράψω με λεπτομέρειες σε άλλο άρθρο.

6 σχόλια

 1. Πρέπει να περάσατε πολύ ωραία με τις κυρίες εκεί! Αυτό το κτίριο είναι καταπληκτικό!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Τέλεια ιδέα και υπέροχο αποτέλεσμα!!! Μπράβο και του χρόνου!
  Φιλιά
  Μαρίνα

  Απάντηση
 3. Τέλεια βγήκαν τα αυγουλάκια! Εγώ παλαιότερα που είχα δοκιμάσει να κάνω, μόνο μα αυγό δεν έμοιαζε το αποτέλεσμα! Μπράβο σας!!!

  Απάντηση
 4. Πολύ ωραία ιδέα το στεφάνι!Είχα ξαναδεί τέτοια αυγά αλλά όχι σε στεφάνι!

  Απάντηση
 5. Παράθεμα: Φωτιστικό οροφής με σχοινί και σπάγκο | in my closet

 6. Παράθεμα: Πλεκτό πασχαλινό κουνελάκι με φουντίτσα | in my closet

Απάντηση