Τα στολίδια της Ελπίδας!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από φελτ και ύφασμα για καλό σκοπό

Πέρσι, τέτοιο καιρό, σε ένα workshop, με πλησίασε η Λία και μου λέει “Τι θα έλεγες να κάναμε ένα workshop για καλό σκοπό; Αυτό το χρονικό διάστημα πολλοί σύλλογοι κάνουν bazaar με χειροποίητα πράγματα. Να κάνουμε και εμείς και να τα χαρίσουμε”. Το σκέφτηκα πολύ αλλά δεν την πήρα την απόφαση. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως το σκεφτόμουν έκτοτε και όποτε προέκυπτε το “έριχνα” στην κουβέντα. Και πήρα την απόφαση, φέτος να κάνω ένα workshop για καλό σκοπό. Και θα το έκανα ο κόσμος να χαλάσει αφού το είχα τάξει σε πολλές φίλες και στον εαυτό μου.

Από το τραπέζι της κουζίνας με όλα τα ψιλολόγια

Από το τραπέζι της κουζίνας με όλα τα ψιλολόγια

Αρχικά έπρεπε να βρούμε ποιον θα βοηθήσουμε με τις χειροτεχνίες μας και πότε. Η Ευαγγελία εδώ και χρόνια βοηθάει όσο μπορεί τη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου “Ελπίδα” και η μονάδα ετοιμάζεται να κάνει το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της 13 και 14 Δεκεμβρίου. Και μας έδωσαν το πράσινο φως να κάνουμε ότι θέλουμε. Όμως ο χρόνος μου είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της ανταλλαγής και άλλων παράλληλων υποχρεώσεων και το μόνο διαθέσιμο Σάββατο ήταν του Αγίου Νικολάου 6 Δεκεμβρίου. Λίγο που ήταν ημέρα γιορτής, πολύ που ήταν ημέρα μνήμης δυσκολευόμουν να το ανακοινώσω. Αλλά το ανακοίνωσα και όπως πάντα έσπευσαν πολλές φίλες και γνωστές αλλά και άγνωστες να έρθουν, να κάνουμε πράγματα μαζί και να είναι και για καλό σκοπό.

Υφασμάτινες χριστουγεννιάτικες μπάλες

Υφασμάτινες χριστουγεννιάτικες μπάλες

Ήξερα το πότε, ήξερα το για ποιο λόγο και φυσικά ήξερα και το που μετά το τελευταίο μας workshop στο Κουμπί αλλά δεν ήξερα τι θα κάνουμε. Βρήκα 6 ιδέες, τις έριξα στο group που έχουμε φτιάξει και αρχίσαμε να τις συζητάμε. Μαζευτήκαμε την προηγούμενη μέρα στην κουζίνα μερικές καλές φίλες και βάλαμε κάτω τα υλικά, το χρόνο, τα πατρόν και ό,τι άλλο είχε καθεμία να προτείνει προκειμένου να οργανωθούμε. Καταλήξαμε ό,τι θα κάνουμε στολίδια με φελτ σε διάφορα σχέδια και μοιραστήκαμε τα σχετικά πατρόν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους έρχονταν στο workshop να τα κάνουν ανεξάρτητα από τις γνώσεις τους και την ικανότητά τους στο ράψιμο. Η Ελεάννα είχε σώσει μερικές μπάλες, που λόγω μετακόμισης θα κατέληγαν στα σκουπίδια, και είπαμε έτσι τσάκα τσάκα και πριν έρθουν οι πίτσες να τις ντύσουμε με ύφασμα και να τις κάνουμε διαφορετικές.

Και αρχίσαμε να στολίζουμε το δέντρο!

Και αρχίσαμε να στολίζουμε το δέντρο!

Λίγο πριν αρχίσουμε να μαζευόμαστε ήρθε και η Βασιλική για να φέρει τα καλούδια που είχε φτιάξει για να κεραστούμε στο workshop. Και έφερε μαζί της και ένα δέντρο φτιαγμένο από παλέτες που είχε κάνει με τη βοήθεια του Τάσου. Εδώ και χρόνια χαζεύω τις διάφορες απίθανες κατασκευές που μπορεί κάποιος να φτιάξει με παλέτες και βρέθηκα με ένα δέντρο. Ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό δέντρο που μόλις αρχίσαμε να βάζουμε τις μπάλες που είχαμε φτιάξει, ήξερα και εγώ και η Βασιλική πως αυτό το δέντρο θα ήταν ο πιο όμορφος τρόπος να εκτεθούν τα χειροποίητα στολίδια μας στο bazaar. Πλέον είχαμε ό,τι χρειαζόμασταν για κάνουμε το workshop και να φτιάξουμε πολύ όμορφα πράγματα.

inmyc_elpida_07

Στο τραπέζι του Κουμπιού και πάλι με όλα τα τσαμασίρια μου

Όσο πλησίαζε η ώρα τόσο περισσότερο γινόταν αδύνατη η πρόσβαση στο κέντρο και σχεδόν όλοι όσοι ήρθαν περπάτησαν πολύ. Κάποιες δεν τα κατάφεραν να έρθουν και ελπίζω να μη τους ταλαιπώρησα πολύ. Όμως μαζευτήκαμε αρκετοί για να κάνουμε 50 στολίδια μαζί με τις μπάλες που είχαμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα.

Το υπέροχο δεντράκι της Αριάδνης

Το υπέροχο δεντράκι της Αριάδνης

Η Αριάδνη μαζί με την Ευαγγελία και τη Χριστίνα έκαναν κάτι υπέροχα δεντράκια με χάντρες, με κέντημα, με κουμπάκια και με κορδέλες. Έδειξαν απίστευτο ζήλο και έκαναν πάρα πολλά και μάλιστα πάρα πολύ περιποιημένα και όμορφα.

inmyc_elpida_14

Τα γαντάκια των φετινών Χριστουγέννων

Η Μελίνα με τη Γαλήνη, το Θανάση και τη Σοφία έφτιαξαν άπειρα χαριτωμένα γαντάκια σε κάθε πιθανό χρώμα και συνδυασμό. Ένα πολύ γλυκό και χαριτωμένο στολιδάκι. Η ομάδα αυτή ενθουσιάστηκε με τη blanket stitch που δεν ξέρω πως λέγεται στα ελληνικά και κόντεψαν να ράψουν και τα ρούχα τους έτσι.

inmyc_elpida_13

Τα πουλάκια μας έτοιμα για να στολιστούν!

Εγώ με την Έφη, τον Γιάννη και την Ευτυχία και την Ελπίδα κάναμε πουλάκια (και ακόμα δεν έχω γράψει για το workshop που κάναμε πουλάκια σε κλουβάκια) ενώ η Ζίνα μας, μια μικρή, ντροπαλή αλλά πολύ επιδέξια δημιουργός έφτιαχνε με πολύ όρεξη και προσήλωση μια πολύχρωμη και τέλεια φουντίτσα!

inmyc_elpida_12

Η φουντίτσα της Ζίνας

Η Αγγελική με την Ευαγγελία και τη Σοφία έκαναν μεγάλες και πολύ περίτεχνες μπότες για τα δωράκια του Αη Βασίλη. Αυτό το τραπέζι είχε πέσει με τα μούτρα στη δημιουργία και έπρεπε εγώ να τους πηγαίνω γλυκάκια για να παίρνουν δυνάμεις.

Μια μπότα φτιάχνεται και στολίζεται

Μια μπότα φτιάχνεται και στολίζεται

Η Αριάδνη ως γνήσιο ξωτικό είχε φέρει μαζί της καπελάκια και στέκες με κερατάκια για να μπούμε στο κλίμα των ημερών και όπου γύριζα να κοιτάξω πετύχαινα και ένα ξωτικό. Έτσι και αλλιώς πολλά από τα κορίτσια συμμετείχαν στην ανταλλαγή οπότε και η κουβέντα εδώ πήγαινε και εκεί ερχόνταν σχετικά με την ανταλλαγή. Το πολύ γλυκό ξωτικό Πέτρα ήρθε να μας γνωρίσει και να μας βοηθήσει και αφού μας έκανε πλήρες φωτογραφικό ρεπορτάζ (μπορείτε να δείτε και τις φωτογραφίες της στη σελίδα) μας ετοίμασε διάφορα κομμάτια φελτ, μας έκανε μια μεγάλη αγκαλιά, και μου έταξε ότι θα με μάθει να πλέκω.

inmyc_elpida_18

Ένα φαγωμένο μπισκοτάκι!

Μαζί με την κουβέντα πήγαιναν και έρχονταν τα γλυκά της Βασιλικής που μας έκανε σοκολατένιους κουραμπιέδες και cake pops. Αργότερα ήρθε και η Ελεάννα που μας έφερε πανέμορφες καρδούλες που είχε φτιάξει και φτιάξαμε και εκεί αρκετές.

inmyc_elpida_25

Τα στολίδια αρχίζουν να μαζεύονται!

Σιγά σιγά μείναμε λιγότεροι αλλά με πολύ όρεξη. Σκοπεύαμε να το κρατήσουμε μέχρι αργά αλλά δίπλα μας, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνέβαιναν διάφορα επεισόδια με αποτέλεσμα να βρεθούμε κάποια στιγμή να μην μπορούμε να ανασάνουμε από τα δακρυγόνα και έτσι αναγκαστήκαμε να φύγουμε τρέχοντας. Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες ανάλογα με την περιοχή που μέναμε για να μην μείνει κάποιος ή κάποια μόνη και απομακρυνθήκαμε με ασφάλεια από τα επεισόδια. Η δική μου ομάδα, η ανατολική, κατέληξε πάλι στην κουζίνα, να μιλάει για κατασκευές και με πίτσες. Στο τσακ ήμασταν να βγάλουμε ό,τι υλικά είχαμε και να φτιάξουμε άλλα 2-3 στολίδια.

inmyc_elpida_26

Οι guerilla crafters που από έξω περνάνε οι διμοιρίες των ΜΑΤ και αυτοί μέσα φτιάχνουν πράγματα!

Την Κυριακή το πρωί, εγώ και η Μελίνα γίναμε για αρκετή ώρα πολύ ξωτικά. Πήγαμε στο Κουμπί και φορτωθήκαμε όλα τα πράγματα που είχαμε αφήσει βιαστικά από το workshop και μετά πήγαμε το παλιό μου (αλλά σχεδόν αχρησιμοποίητο) δεντράκι με όλα τα στολίδια του και τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μου για το bazaar της Αμυμώνης που είναι επίσης 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014. Όταν γύρισα σπίτι βάλθηκα να στολίζω το ξύλινο δεντράκι με ό,τι είχαμε φτιάξει για να το βγάλω πολλές φωτογραφίες και να το δείξω στη Βασιλική να δει ότι στόλισα, έστω και για 10 λεπτά!

inmyc_elpida_37

Με baker’s twine και μπλε λαμπάκια αυτό ήταν έστω και για λίγο το τελειότερο δεντράκι όλου του κόσμου!

Κρέμασα και τα 50 στολίδια που φτιάξαμε όλο αγάπη, τα φωτογράφισα και σκέφτηκα ότι μάλλον θα πάω στο bazaar και θα αγοράσω μερικά από αυτά που φτιάξαμε για να τα κάνω δώρο στους ανθρώπους που αγαπάω. Θέλω να πιστεύω πως και εσείς θα βρείτε κάποιο φιλανθρωπικό bazaar να πάτε και να αγοράσετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν τις μάχες που θα έπρεπε να δίνουμε όλοι μαζί.

inmyc_elpida_27

Στολισμένο, φωτισμένο και πανέμορφο!

Χθες το blog έκλεισε τα 4 χρόνια του. Εγώ, η Άννα ή το in my closet ή το ντουλαπάκι γίναμε 4 χρονών. Μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης αγάπης και χαράς και ενθουσιασμού που εισπράττω καθημερινά αυτές τις μέρες με την ανταλλαγή από ανθρώπους γνωστούς ή άγνωστους σε εμένα και μετά από ένα επεισοδιακό αλλά τόσο όμορφο workshop, θέλω να έχουμε όλοι πολύ δημιουργικά Χριστούγεννα!

call_for_creation copy

 Από σήμερα 9/12 έως και 7/1 που κάπου τότε θα αποχαιρετάμε τις γιορτές, ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε *κάτι* για αυτούς που αγαπάμε και για τα Χριστούγεννα!

~~~~~~~~~~~~~ #doro2014 ~~~~~~~~~~~~~
Φτιάξτε χειροποίητα δωράκια
και φωτογραφίστε τα όλο καμάρι πριν τα χαρίσετε στους αποδέκτες τους.
Για να μη χαλάσουμε την έκπληξη στους αποδέκτες των δώρων,
θα μου στέλνετε μια ή και παραπάνω φωτογραφίες στο inmycloset.gr@gmail.com
με θέμα #doro2014 και θα μου λέτε και μερικά λογάκια
για το πως το σκεφτήκατε, πως το κάνατε και άλλα τέτοια όμορφα!
Εγώ μετά θα τα ανεβάζω στη σελίδα στο facebook
με το μικρό σας όνομα μόνο, για να μη σας μυριστεί κάποιος!
Αν θέλετε να συμμετέχετε με post στο blog σας, κάντε το #doro2014
και ρίξτε εδώ στα σχόλια, το link για να το ανεβάσω και αυτό στη σελίδα!
~~~~~~~~~~~~~ #karta2014 ~~~~~~~~~~~~~
Φτιάξτε μια καρτούλα για τα Χριστούγεννα και γεμίστε την ευχές και λογάκια για το in my closet! Βάλτε την σε ένα φάκελο και ταχυδρομήστε την σε:
Για το in my closet
ΤΘ 12071
ΤΚ 54110 – Κ.Κ. Θεσ/νίκης
Εγώ θα πηγαίνω όλο χαρά, κάθε μέρα στη θυρίδα και μόλις θα βλέπω κάρτα,
θα βγάζω μια φωτογραφία και θα την ανεβάζω στο instagram και στη σελίδα στο facebook, να την χαίρονται όλοι!
~~~~~~~~~~~~~ #xmas2014 ~~~~~~~~~~~~~
Πήγατε σε ένα χριστουγεννιάτικο bazaar; Στολίσατε όμορφα το σπίτι ή το γραφείο ή μια γωνίτσα;
Ανακαλύψατε κάποιο υπέροχο χειροποίητο χριστουγεννιάτικο στολίδι;
Θέλω να το μοιραστείτε μαζί μας!
Θέλω να γίνετε οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ των φετινών χειροποίητων Χριστουγέννων και να μοιραστείτε μαζί μας ό,τι όμορφο και χειροποίητο στολίδι ανακαλύψατε αυτές τις γιορτές!
Περιμένω το #xmas2014 σας στη σελίδα στο facebook!
inmyc_elpida_30

Πολλά στολιδάκια μαζί!

 Στις 10/1/2014 θα κάνω μια κλήρωση για το #doro2014, μια για την #karta2014 και μια για το #xmas2014 και 3 τυχεροί/ες (1 ανά κατηγορία) θα κερδίσουν από ένα πακετάκι γεμάτο με καλούδια χειροτεχνίας και άλλα ωραία δωράκια!
inmyc_elpida_33

Ένα πολύ γλυκό πουλάκι που κάνει παρέα σε ένα γλυκούλι δεντράκι!

Και θέλω να σας ζητήσω και κάτι ακόμα. Θέλω να φτιάξετε κάτι πολύ μικρό και όμορφο με πολλή αγάπη και να το έχετε μαζί σας. Μέχρι τη στιγμή που στο δρόμο, στο λεωφορείο, στη σχολή, στην ουρά στα ΕΛΤΑ ή όπου βρεθείτε, βρείτε έναν άγνωστο ή μια άγνωστη που θα νιώσετε ότι έχει πολύ ανάγκη να του συμβεί κάτι καλό. Και να του το χαρίσετε. Χωρίς γιατί και χωρίς πολλά πολλά. Επειδή όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη αγάπη και η καλοσύνη των ξένων είναι μεγάλο φάρμακο. Θέλω πολύ να το δοκιμάσετε και ας σας τρομάζει. Και να το μοιραστείτε μαζί μου. Γιατί η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή χαρά!

inmyc_elpida_29

Ένα πολύ όμορφο και χαριτωμένο γαντάκι!

Θα χαρώ να σας δω στο bazaar της Ελπίδας ή στο bazaar της Αμυμώνης ή και σε οποιοδήποτε άλλο bazaar. Να τα προτιμήσετε τα στολιδάκια μας για να χαρούμε όλοι εμείς που τα φτιάξαμε και να ξέρουμε ότι η προσπάθεια μας έπιασε τόπο. Και αν δεν είναι τα δικά μας, ας είναι άλλα! Εμείς ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε και κάτι καταφέραμε!

inmyc_elpida_32

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα δεντράκι με κουμπάκια;

Καλές γιορτές να έχουμε, με αγάπη και δημιουργικότητα!

16 σχόλια

 1. Reblogged this on DIY My Day and commented:
  Άκόμα κλαίω κρυφά τα βράδια που δεν ήμουνα εκεί!!! 🙁 Ιδέα εκπληκτική, οργάνωση άψογη, εκτέλεση μοναδική! Το σημαντικότερο δε είναι ότι σε μία μέρα σαν την 6η του Δεκέμβρη που μόνο δυσάρεστες σκέψεις μας ξυπνά, μέσα από την δημιουργία και την προσφόρα νιώθουμε όλοι έστω και λίγο καλύτεροι άνθρωποι! Πάντα τέτοια!

  Απάντηση
  • Θα τα καταφέρουμε και θα συναντηθούμε! Εξάλλου δεν είμαστε τόσο μακριά! <3

   Απάντηση
 2. Πόσο θα ήθελα να είμαι ειδικά σε αυτό το workshop…Μπράβο στη Λία που το σκέφτηκε και μπράβο σε σένα Άννα που το υλοποίησες -για μια ακόμα φορά- με τον δικό σου ‘μαγικό’ τρόπο!Και φυσικά μπράβο στα κορίτσια που σαν μικρά ξωτικά των Χριστουγέννων δούλεψαν με κέφι και μεράκι! Ελπίζω να είμαι την επόμενη φορά στο workshop, ήδη μετά από 2 απουσίες μου λείπει απίστευτα…
  Υ.Γ.1 Σχεδόν κάθε μέρα βλέπω από το παράθυρο τη γλάστρα με την μέντα και βλέπω ότι λογικά θα επιβιώσει το κρύο του χειμώνα για μια τουλάχιστον δόση παγωτό 😉
  Y.Γ.2 Βy the way χρόνια πολλά και δημιουργικά Άννα!Να είσαι πάντα γερή, χαρούμενη και δυνατή να μας μαζεύεις και να μας γεμίζεις με τόσο υπέροχα συναισθήματα!

  Απάντηση
  • Και εμάς μας λείπεις και άντε από τον καινούριο χρόνο όχι άλλες απουσίες!
   Υ.Γ.1: Πόσες καρδούλες; <3 <3 <3
   Υ.Γ.2: Ευχαριστώ πολύ πολύ!

   Απάντηση
 3. Πολύ όμορφα όλα όσα φτιάξατε και όσα σχεδιάζεις, κρίμα που δεν είμαι πιο κοντά και πιο καλά για να μπορώ να συμμετέχω σε περισσότερα. Καλή συνέχεια σε όλα!

  Απάντηση
 4. Καλημερα δυστυχως δεν ειμαι κοντα να συμβαλλω σε καθε κινηση που κανετε ,αλλα αν νομιζετε οτι θα ηταν ευλογο να συνεισφερω καποια στολιδια που τα εχω κανει μονη μου,πολυ ευχαριστως να σας τα στειλω για καποιο καλο σκοπο.Πεστε μου που μπορω να τα στειλω και αμεσως θα φυγουν!!!!!!!

  Απάντηση
 5. οσο τα βλέπω τόσο περισσότερο στεναχωριέμαι που δεν μπορούσα να είμαι εκεί

  Απάντηση
  • Στου Πάσχα! Έχω αρχίσει ήδη τις συνεννοήσεις αγαπητή 😉

   Απάντηση
 6. Πολύ όμορφα όλα
  Θέλω να πάρω μέρος σε ότι κάνετε.
  Φιλάκια …

  Απάντηση
 7. Επεισοδιακή η συνάντησή σας αλλά βγήκαν υπέροχα στολιδάκια! Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο και να κάνω *κάτι*… θα σε ενημερώσω :Ρ

  Απάντηση
 8. Όχι που ήμουν εκεί δηλαδή, αλλά το δεντρο έγινε υπέροχο τελικά ε? Μακάρι να πάνε όλα τα bazaar καλά και να ξεπουλήσουν, εμείς θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Όσο για το workshop, λίγο σασπένς δε βλάπτει. Ένα δακρυγόνο (ή και 3-4-5…), λίγα ματ… κάθε workshop πρέπει να έχει και το χαρακτήρα του για το θυμόμαστε! Όσο για σένα, τι να πω, δεν έχω λόγια γι’ αυτά που οργανώνεις και εύχομαι πάντα να έχεις τέτοιες διαθέσεις. Να τα χιλιάσεις κι εσύ και το inmycloset!

  Απάντηση
  • Υπέροχο δε λες τίποτα! Πραγματικά ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο workshop και ήταν μεγάλη μου χαρά που το μοιράστηκα μαζί σας όλο αυτό <3

   Απάντηση
 9. Φανταστικά όλα, εύχομαι και του χρόνου με υγεία και δημιουργική διάθεση. By the way τρελό δενδράκι και πριν αλλά και μετά!!! Πολύ ωραία όλα τα στολίδια σας.

  Απάντηση
 10. @DESPINA P και @ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ κρίμα που δεν είμαστε κοντά αλλά που θα πάει! Κάτι θα κάνουμε και για αυτό!
  @Mαρία Έλενα μεγάλη μας χαρά!
  @karry ωωω περιμένω το κάτι σου με πολύ χαρά
  @Vasiliki ευχαριστούμε πολύ! <3

  Απάντηση
 11. Πολύ όμορφα στολίδια και έχω ένα βαζάκι με κουμπάκια 🙂 .. θα το κάνω του χρόνου!!! Thanks :*

  Απάντηση
 12. Παράθεμα: Βιβλιαράκι - θήκη για βελόνες | in my closet

Απάντηση