Χριστουγεννιάτικο δεντράκι με φελτ

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με φελτ

Νομίζω πως πλέον έχει γίνει θεσμός. Μόλις μπει ο Δεκέμβρης μαζευόμαστε στην κουζίνα να κάνουμε κάτι χριστουγεννιάτικο. Νομίζω πως έτσι ξεκίνησαν όλα. Το 2010 μαζευτήκαμε για πρώτη φορά στην κουζίνα και κάναμε στολίδια με αλατοζύμη και το 2012 κάναμε στολίδια με κανέλα και μήλο, Φέτος, το συζητούσαμε από το workshop με τα πολύχρωμα γράμματα με λαμπάκια και λέγαμε πότε θα είναι το επόμενο και τι θα κάνουμε στο επόμενο και η πλειοψηφία ήθελε κάτι χριστουγεννιάτικο οπότε και άρχισαν να πέφτουν . Δεν μπορούσα να διαλέξω μόνο μια γιατί όλες ήταν τέλειες οπότε και στο workshop θα προσπαθούσαμε 4 διαφορετικά στολίδια. Άλλα πιο δύσκολα και άλλα πιο εύκολα.

Τα δεντράκια μας και οι βάσεις τους

Αυτή που ξεχώρισε περισσότερο από όλες, ήταν αυτά τα δεντράκια από φελτ που δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε οδηγίες και έτσι δεν ξέραμε που ακριβώς στηρίζονται. Τα κοίταξα 2-3 φορές και σκέφτηκα ότι μοιάζουν με καπάκια αλλά όπως εύστοχα είπε η Στέλλα, δύσκολα ένα καπάκι αντέχει το βάρος από το δεντράκι όσο ελαφρύ και να είναι. Έτσι έκανα μια προεργασία με καπάκια και γύψο και είναι μια πολύ καλή λύση. Η διαδικασία απλή:

 1. Τρυπάτε με ένα σουβλί ένα καπάκι.
 2. Το γεμίζετε με γύψο που μόλις έχετε φτιάξει.
 3. Γεμίζετε και ένα καπάκι ακόμα και τα ακουμπάτε το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε να “κρυφτεί” ο γύψος μέσα και ζουλάτε ελαφρά για να ενωθούν.
 4. Στην τρύπα που έχει το ένα καπάκι μπήγετε ένα ξυλάκι από σουβλάκι μέχρι να χτυπήσει το άλλο καπάκι.
 5. Καθαρίζετε με ένα υγρό πανάκι τα καπάκια από γύψο.
 6. Το αφήνετε ένα βράδυ να στεγνώσει.

Προτιμήστε τον γύψο που πουλάνε σε είδη με σιδηρικά-υδραυλικά. Έχει μόλις 1,5 με 2 ευρώ το δίκιλο και δεν ξόδεψα πάνω από μισό κιλό για 30 βάσεις. Το νου σας όμως. Πετρώνει πολύ γρήγορα για αυτό και καλό είναι να τα έχετε όλα έτοιμα και γύρω σας και μετά να τον φτιάξετε. Νεράκι και ανακάτεμα με ένα ξυλάκι από παγωτό που θα το χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε τα καπάκια. Την ίδια βάση μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλες κατασκευές.

Ένα τραπέζι γεμάτο από διάφορα πολύχρωμα

Έτσι μαζευτήκαμε, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, 21 άτομα στην κουζίνα για να κάνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και να περάσουμε καλά! Ξεκινήσαμε από τα δεντράκια και γιατί ήταν πιο εντυπωσιακά αλλά και γιατί φαίνονταν και δυσκολούτσικα. Τι χρησιμοποιήσαμε:

Υλικά:

 1. Τσόχα (φελτ) σε διάφορα χρώματα.
 2. Υφάσματα διάφορα και ότι είχε ο καθένας.
 3. Χάντρες, κουμπάκια, πούλιες.
 4. Κορδέλες.
 5. Κλωστές και νήματα.
 6. Υαλοβάμβακα για το γέμισμα μέσα, γνωστό και ως γεμίδι.

Ένα ζουμπουρλούδικο δεντράκι σε χαρτίΔιαδικασία:

1. Σχεδιάζουμε το περίγραμμα από ένα δεντράκι στην τσόχα μας ή στο ύφασμά μας. Θα χρειαστούμε δύο κομμάτια με ίδιο σχέδιο αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι από το ίδιο υλικό.

2. Διακοσμούμε την κάθε πλευρά όπως θέλουμε. Ράβουμε χάντρες ή κουμπάκια, κολλάμε κορδέλες ή κουδουνάκια.

Με μεγάλες και πολύχρωμες χάντρες

3. Ράβουμε με το χέρι τις δύο πλευρές μεταξύ ξεκινώντας από το σημείο που το δεντράκι έχει το μεγαλύτερο πλάτος, μέχρι το ίδιο σημείο στην αντικριστή πλευρά του.

Απλό ράψιμο γνωστό και μέσα-κάτω-επάνω-μέσα!4. Γεμίζουμε το δεντράκι με υαλοβάμβακα.

5. Ράβουμε το κάτω μέρος του και αφήνουμε στο κέντρο περίπου ένα μικρό κενό για να περάσει το ξυλάκι.

Τα πρώτα δεντράκια και μέσα σε αυτά είναι και το "τεμπέλικο" με τις καρφίτσες

6. Μπήγουμε το δεντράκι στο ξυλάκι προσεκτικά χωρίς να το ξηλώσουμε.

7. Με λίγο ύφασμα ντύνουμε τη βάση για να μην φαίνεται το καπάκι και έτοιμο!

Το πρώτο δεντράκι του workshop!

Η Αριάδνη που έχει μια μεγάλη αγάπη στο φελτ και στο κέντημα, τελείωσε τσάκα-τσάκα το πρώτο δεντράκι και έτσι όλοι πήραν τα πάνω τους που είδαν ότι γίνεται και σχετικά εύκολα. Ακολούθησαν δειλά-δειλά και τα άλλα δεντράκια και άρχισε ο πάγκος να γίνεται ένα μικρό δασάκι από ζουζουνί δεντράκια.

Πολλά μαζί και ένα κούτσικο!

Για ακόμα μια φορά, στην κουζίνα μπήκα απίστευτα καλούδια για φάγωμα που ήταν τόσο τέλεια που δε θέλαμε να τα φάμε και τα φωτογραφίζαμε όπως τα δεντράκια της Βασιλικής, το bling cheese cake σοκολάτας με ινδική καρύδα της Χριστίνας, τα gingerbread της Ξανθής και της Μάρθας, τα αλμυρά muffin της Αριάδνης, το παγωτό μέντα-σοκολάτα της Δήμητρας (δεν έχω φάει πιο ωραίο παγωτό σας λέω και τρώω συνέχεια παγωτό), τα πολύχρωμα κουλουράκια της Μαρίας, το κέηκ σοκολάτα-μπανάνα της Πόπης, ο κορμός σοκολάτας με χουρμάδες της Στέλλας και πόσα ακόμα που σίγουρα κάποιο θα το ξέχασα να το αναφέρω αλλά ελπίζω να το πρόλαβα να το φάω. Γιατί αντισταθήκαμε για λίγο και μετά τις φωτογραφίες, έπεσαν τα κουτάλια. Επίσης να πω ότι λατρεύω τα μανταρίνια όσο κανένα άλλο φρούτο και η Ιωάννα ήρθε με ένα τσουβάλι, τα οποία τσάκισα! Το έχω πάρει απόφαση. Κάνω όλο το μήνα δίαιτα για να μπορέσω να φάω στο workshop.

Κάποια από τα γλυκά του workshop!

Λίγο το ράψιμο που κάπως δυσκολεύει τους περισσότερους, λίγο τα φαγώσιμα, λίγο η καλή διάθεση και το κουβεντολόι, δεν προλάβαμε να φτιάξουμε τις άλλες 3 ιδέες αν και 2-3 προσπάθησαν και τα κατάφεραν μια χαρά. Τις έδωσα εκείνη την ημέρα και στη σελίδα στο facebook, μήπως και κάποιος ήθελε να κάνει κάτι ταυτόχρονα μαζί μας, οπότε θα τις βρείτε εκεί. Εγώ χάρηκα, που καταφέραμε αν και τόσα άτομα, να κάνουμε έστω ένα κάτι, που στο φόντο του τεράστιου τραπεζιού, γεμάτο γέλια και χρώματα, υπήρχε το in my closet και το χαιρόμασταν όλοι μαζί και να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη που αναγκάστηκα να αρνηθώ σε αρκετά άτομα να έρθουν λόγω έλλειψης χώρου. Δε θα μπορούσα να το φανταστώ ότι θα συνέβαινε και αυτό.

Το τραπέζι και τα νέα μου λαμπάκια!

Ο Δεκέμβρης θα είναι ένας γεμάτος μήνας για εμένα και για όλους όσους θέλουν να κάνουμε κάτι μαζί αφού την Τετάρτη 4/12 το απόγευμα θα είμαι ο μουσαφίρης στο “Κάτι γίνεται“, που θα φτιάξουμε στολίδια με παιδάκια και γονείς, το Σάββατο 7/12 και την Κυριακή 8/12 θα είμαι στο Upcycle it, όπου θα φτιάξουμε στολίδια με τα “σκουπίδια” μας και μετά την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα είμαι με τα μαξιλαράκια μου στο Pillbox Santa. Όπου με βρείτε, μη διστάσετε να μου πείτε ένα “Γεια σου ντουλαπάκι”. Θα χαρώ πολύ, σας το λέω να το ξέρετε.

Πολλά δεντράκια μαζί!Και να μερικά από τα τέλεια δεντράκια που έγιναν σε αυτό το workshop!

Σας ευχαριστώ όλους και όλες για ένα ακόμα υπέροχο και δημιουργικό απόγευμα στην κουζίνα!

12 σχόλια

 1. Είναι πανέμορφα! Κουκλίστικα και καραμελένια. Τα λάτρεψα!
  Μπράβο και καλές γιορτές!

  Απάντηση
 2. Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 3. ωωω! άλλη ,μια ωραία ιδέα! Μπράβο!

  Απάντηση
 4. Πολύ ωραία κατασκευή και φωτογραφίες 🙂
  Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου!

  Απάντηση
 5. Εινα πανέμορφα οοοοοοοοοοοολα. Πανέξυπνη η ιδέα με το γύψο, μπραβο. Κ του χρόνου λοιπό να

  Απάντηση
 6. Τόοοοοσο ωραία που είναι όλα! Τα δεντράκια (ολόκληρο δάσος), τα φαγητά (ολόκληρο catering) τα οποία είναι όλο και πιο ωραία στολισμένα, ο κόσμος (21 άτομα…ρεκόρ!) και φυσικά το in my closet! Κρίμα που δεν μπορεσα να έρθω, αλλά νομίζω θα κάνουμε ωραία πραγματάκια και την Κυριακή (αφού έχεις βάλει εσύ το χεράκι σου!) Καλό μήνα και δημιουργικό, λοιπόν!

  Απάντηση
 7. @Litsa Ευχαριστούμε και καλές γιορτές να έχουμε!
  @Ariadne <3 Εγώ ευχαριστώ για όλα!
  @JoanKosmima Ευχαριστούμε πολύ!
  @a1pha Ευχαριστώ και το εύχομαι και εγώ
  @Evangelia και εύκολο αυτό με το γύψο 🙂
  @Eleanna μας έλειψες και εσύ και τα γλυκάκια σου 🙂

  Απάντηση
 8. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση | in my closet

 9. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από φελτ και ύφασμα για καλό σκοπό | in my closet

 10. Παράθεμα: Κουτιά παπουτσιών με ύφασμα και δαντέλες – Giveaway | in my closet

 11. Καλησπέρα!!Ψάχνω να βρω γέμισμα και δεν ξέρω σε τι μαγαζιά να κοιτάξω…Αν μπορείς σε παρακαλώ να μου προτείνεις κανένα.

  Απάντηση
 12. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση | in my closet

Απάντηση