Πολύχρωμα γράμματα με λαμπάκια

Πολύχρωμα γράμματα με λαμπάκια

Η καινούρια σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά και όλοι μας σιγά-σιγά έχουμε μπει σε ρυθμούς χειμώνα. Μέρες τώρα σκέφτομαι πως έχουμε καιρό να κάνουμε workshop και να μαζευτούμε στην κουζίνα να τσιμπολογήσουμε φαγώσιμα και να χαρούμε. Όμως δεν μου ερχόταν μια καλή και χαρούμενη ιδέα να φτιάξουμε.

Λαμπάκια!

Μέχρι που πήγα για ένα καφεδάκι με την Στέλλα. Νομίζω πως σκεφτήκαμε τουλάχιστον 1000 ιδέες. Μέχρι που ακούστηκε η λέξη “λαμπάκια” και αμέσως φωτίστηκαν τα μάτια της Στέλλας με το πιο παιδικό χαμόγελο που έχω δει ποτέ μου και είπα “Ναι λαμπάκια, γιατί όχι;” και θυμήθηκα πως μερικές μέρες πριν είχα βρει αυτή την κατασκευή και με είχε ενθουσιάσει. Έτσι απλά και όμορφα, αποφάσισα να κάνω το πρώτο workshop της νέας σχολικής χρονιάς, το bling bling workshop!

Ένα C γεννιέται!

Τι χρησιμοποιήσαμε:

 • Χαρτόκουτα. Αυτά που χρησιμοποιούμε στις μετακομίσεις. Για την ακρίβεια χρησιμοποιήσαμε χαρτόκουτα από μια πρόσφατη μετακόμιση,
 • Χαρτοταινία.
 • Ξυλόκολλα, γνωστή και ως ατλακόλ.
 • Διάφορα πολύχρωμα χαρτιά.
 • Λαμπάκια.

Ένα D κόβεται

Εργαλεία:

 • Μολύβι για να σχεδιάσουμε τα γράμματα.
 • Ψαλίδι.
 • Πινέλο για την ατλακόλ.
 • Κόλλα για χαρτί.

Μεγάλο ζόρι το κόψιμο του χαρτονιού

Η ιδέα και η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Η εκτέλεση έχει κάποιες, αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη και η χειρότερη για εμένα ήταν το να βρω λαμπάκια, τέλη Οκτωβρίου και λίγο πριν στολιστεί όλη η πόλη στα χριστουγεννιάτικα. Έκανα μια μικρή έρευνα σε κάποια πιθανά μαγαζιά και όλοι μου έλεγαν ότι είναι νωρίς για λαμπάκια και με συμπάθεια συμπλήρωναν “Μήπως βιάζεσαι λιγάκι να στολίσεις;”. Τελικά κατάφερα και βρήκα κάποια στα χριστουγεννιάτικά μου και κάποια ακόμα σε κάποιο μαγαζί με ηλεκτρολογικά στο κέντρο. Αυτή η δυσκολία όσο θα πλησιάζουν οι γιορτές, θα εξαλείφεται.

Χρούτσου-χρούτσου το χαρτόνι!

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα λαμπάκια κυκλοφορούν σε συγκεκριμένο αριθμό και όχι όσα θα ήθελα εγώ. Βρήκα σειρές με 10, σειρές με 50, σειρές με 140 και σειρές με 180. Όμως, το post της αρχικής κατασκευής έλεγε ότι κάθε γράμμα θέλει περίπου 25 με 30 λαμπάκια. Έκανα μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια να εφαρμόσω ότι ήξερα από ηλεκτρολογικά, για να κόψω μια σειρά με 180 λαμπάκια και να την κάνω σειρά με 30 λαμπάκια. Κατέληξα να τα κάψω όλα και ήμουν πολύ τυχερή που δεν έκαψα κάποια ασφάλεια. Αυτό όμως, όπως ανακαλύψαμε στο workshop, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται όταν σχεδιάζεται η κατασκευή.

Ένα S περιμένει να αποκτήσει όγκο

Πως να κάνετε γράμματα με λαμπάκια:

1. Αποφασίζουμε τι γράμμα θέλουμε να κάνουμε και το σχεδιάζουμε όσο πιο όμορφα μπορούμε σε ένα χαρτόνι. Το μέγεθος το αποφασίζετε εσείς ανάλογα με το τι σειρά λαμπάκια έχετε. Αν έχετε 10 κάνετε κάτι μικρό (όχι μεγαλύτερο από 30x20cm). Αν έχετε 50 κάνετε κάνετε κάτι μεγαλύτερο (30x40cm περίπου). Αν έχετε παραπάνω λαμπάκια, κάνετε λέξη πλέον.

2. Κόβετε το γράμμα όσο πιο καλά μπορείτε. Αν το γράμμα έχει κάποια τρύπα στο εσωτερικό του (όπως το Α) την κόβετε και αυτή για να έχετε ένα κανονικό γράμμα.

3. Με το χαρτόνι που σας περίσσεψε κόβετε κορδέλες πλάτους 5cm περίπου και μήκους όσο πιο μακριές μπορείτε.

Ένα περιμένει να ντυθεί και ένα ντυμένο

4. Περιμετρικά του γράμματος και των τρυπών που έχει, κολλάτε με μικρά κομμάτια χαρτοταινίας, τις λωρίδες που ετοιμάσατε, όπως το Ρ στην παραπάνω φωτογραφία. Δεν χρειάζεται να το κολλήσετε όλο με χαρτοταινία. Ίσα-ίσα να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει όγκο.

5. Διαλέγετε όμορφα χαρτιά τα οποία το κόβετε σε λωρίδες των 6-7cm πλάτους και τα κολλάτε με πινελάκι και αραιωμένη ατλακόλ στις λωρίδες. Τα παραπάνω εκατοστά γυρίστε τα να ακουμπάνε πάνω στο γράμμα. Έτσι θα καλύψετε τη γωνία μεταξύ γράμματος και λωρίδας.

6. Απλώστε κόλλα πάνω στο γράμμα και κολλήστε όσο πιο καλά μπορείτε το χαρτί, που έχετε αποφασίσει ότι θα είναι στην μπροστά όψη του γράμματος. Με ένα ψαλίδι κόψτε ότι περισσεύει αλλά όχι ακριβώς. Ας εξέχει λιγάκι το μπροστά χαρτόνι από την υπόλοιπη κατασκευή. Κρύβει πολλά λάθη έτσι.

Dream (lights?)

Σε αυτό το στάδιο κάντε ένα διάλειμμα και τσιμπήστε κάτι. Βοηθάει πολύ στην σκέψη και στην ολοκλήρωση της κατασκευής. Εμείς που είχαμε ολόκληρο μπουφέ με χειροποίητα καλούδια, που έφτιαξαν για το workshop, τα κορίτσια που ήρθαν και η αδερφή μου, η Βασιλική, κάναμε συνέχεια διαλείμματα για να τσιμπολογήσουμε κάτι. Και τώρα που γράφω αυτό το post μασουλάω κάτι τελευταία μπισκότα και αναπολώ τον μπουφέ με τα γλυκά, που πραγματικά αποδείχτηκε στήριγμα στις δυσκολίες της κατασκευής 😛

Μερικά από τα γλυκά του μπουφέ

7. Γυρίστε το γράμμα ανάποδα έτσι ώστε να βλέπετε το εσωτερικό του και με ένα μολύβι, σχεδιάστε τις τρύπες για τα φωτάκια. Εδώ τώρα θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τον αριθμό τους και την απόσταση που έχει το ένα από το άλλο στη σειρά που έχετε. Αν για παράδειγμα έχετε 50 λαμπάκια και θέλετε όλα να χωρέσουν πρέπει να κάνετε 50 σημαδάκια, με περίπου ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και ανάλογες με την απόσταση που έχουν μεταξύ τους τα λαμπάκια.

Έτοιμα για λαμπάκια

8. Με την μικρό μαχαιράκι ή με την μια λάμα του ψαλιδιού κάντε μικρές τρυπούλες (από την πίσω πλευρά προς την μπροστά) ίσα ίσα να περνάει το λαμπάκι. Άμα τις κάνετε πολύ μεγάλες το λαμπάκι θα κουνιέται και θα μετακινείται.

Η λαμπίτσα να είναι έξω από την κατασκευή και να φαίνεται το καλώδιο από το πλάι

9. Περάστε ένα ένα τα λαμπάκια και με πολύ προσοχή σμπρώξτε τα λαμπάκια να βγουν από την τρυπούλα και να φαίνεται και το καλώδιο. Δεν πρέπει η λάμπα να ακουμπάει πάνω στο χαρτί για λόγους ασφάλειας.

Ένα στρουμπουλό M

Μερικά tips:

 • Ότι χαρτί και να έχετε για να “ντύσετε” τα γράμματα είναι καλό αλλά τα πολύ λεπτά όπως είναι οι κόλλες περιτυλίγματος θέλουν προσοχή με την κόλλα.
 • Το κόψιμο του χαρτονιού είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για αυτό και θέλει πιο πολλά διαλείμματα για τσιμπολόγημα.
 • Τα λαμπάκια είναι μια συνεχόμενη σειρά. Αν στο γράμμα σε κάποιο σημείο τα λαμπάκια πάνε προς τα κάτω και μετά προς τα πάνω (όπως το y) κάντε πιο πυκνές τις τρυπούλες και περάστε τα λαμπάκια εναλλάξ: στην μια τρύπα το λαμπάκι του “κατεβαίνει” και μια κενή για να βάλετε το λαμπάκι που θα “ανεβαίνει”.
 • Καλύψτε όλες τις πιθανές ατέλειες με τα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσετε. Αν κάτι δεν σας αρέσει, περάστε άλλο χαρτί από πάνω.

Το τέλειο κλειδί του σολ!

 • Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε γράμμα. Κάντε ένα σχήμα όπως καρδιά που έκανε η Λια (φωτογραφία εγώ δεν πρόλαβα αλλά η Αριάδνη έχει μια εδώ) ή ένα κλειδί του σολ όπως έκανε η Εύη και βγήκε τέλειο! Προσοχή όμως να ενισχύσετε με χαρτοταινία τα σημεία που είναι πολύ λεπτά.
 • Όταν κόψετε το γράμμα και είστε έτοιμοι να περάσετε τις κορδέλες του χαρτονιού γύρω-γύρω, κάντε ένα διάλειμμα και τσιμπολογήστε κάτι. Μην αρχίσετε να κολλάτε όπως το βλέπετε, γιατί θα σας βγει ανάποδο όπως το e στο in my closet. Εμάς μας φάνηκε τόσο χαριτωμένο, που το κρατήσαμε ανάποδο αλλά εσάς μπορεί να μη σας αρέσει.

Το γλυκούλι e της Ξανθής!

Όσο εγώ βοηθούσα τα κορίτσια να κάνουν τις κατασκευές τους, η Μαρία, η Μελίνα, η Ξανθή και η Ελεάννα ανέλαβαν να κάνουν τα λαμπάκια του in my closet και καθώς τα έβλεπα ένα ένα να παίρνουν θέση πάνω στον καναπέ ενθουσιαζόμουν σα παιδάκι. Έβλεπα σιγά-σιγά να γίνονται και οι υπόλοιπες κατασκευές και μια-μια να φωνάζει “φώτα” για να τα σβήσουμε και να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και χαιρόμουν τόσο πολύ! Κάποιες πήραν τα γράμματα τους, στο σπίτι για να τα συνεχίσουν εκεί και περιμένω με μεγάλη αγωνία να δω το αποτέλεσμα όπως στην περίπτωση του N-STA.

Για τον N-STA!

Αφού έφυγαν όλοι πιάστηκα να τοποθετήσω τη μαρκίζα του in my closet στον τοίχο για να τη δω και ολοκληρωμένη. 10 γράμματα και δύο σειρές λαμπάκια (μια των 140 και μια των 50) ήταν κάπως δύσκολο και ήθελε πολλά καρφάκια και πολύ υπομονή, όμως τα κατάφερα.

Γράμμα, γράμμα και στον τοίχο!

Έβαλα και το χειμωνιάτικο κάλυμμα του καναπέ και έτσι πλέον η κουζίνα είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει και άλλα πολλά workshops με τα δικά της λαμπάκια, στο βάθος!

Με λίγο φως και πολύ bling!

Ήταν ένα πολύ δημιουργικό απόγευμα Σαββάτου, με γέλια, άπειρα γλυκάκια, πολλά χρώματα και λαμπάκια. Ήταν σαν ένας μικρός πρόλογος για τα Χριστούγεννα που σιγά-σιγά πλησιάζουν και ταυτόχρονα μια αρχή για τη νέα σχολική χρονιά του in my closet. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κορίτσια που ήρθαν και έφεραν απίστευτα φαγώσιμα και δωράκια και την όρεξή τους αλλά ακόμα περισσότερο να ευχαριστήσω τα 4 κορίτσια που έκαναν τα λαμπάκια του in my closet και τώρα περνάω συνέχεια από εκεί και έχω και εγώ ένα πλατύ χαμόγελο διαρκείας. Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε!

Το φωτεινό in my closet με φως :)

19 σχόλια

 1. Μπράβο!Τι όμορφα που έγιναν τα γραμματάκια! Ετοιμάζομαι να ξαναφτιάξω το SEA μου με άλλα χρώματα!Σ’ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!Ελπίζω να μπορέσω να ξανάρθω!ΑριάδνηAriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Φανταστικο. Ευχαριστούμε για τις οδηγιες

  Απάντηση
 3. Τι ωραία! Κι εγώ αναπολώ το Σάββατο, μασουλώντας τα κουλουράκια της Βασιλικής….Τα κρέμασες κι όλας τα γράμματα βρε θηρίο? Μπράβο! Είναι πανέμορφα και αναμμένα και σβηστά. Ευχαριστούμε για όλα ακόμη μια φορά, φιλοξενία, οδηγίες, γλυκά και πολλά πολλά άλλα….

  Απάντηση
 4. Ειναι τελεια!!!! Χιλια μπραβο σε ολες σας. Φαινεται πως ειχε αρκετη δουλιτσα αλλα πραγματικα αξιζε τον κοπο.

  Απάντηση
 5. Πρέπει να πω ένα μπράβο σε όλα τα κορίτσια που δούλεψαν για να βγει αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα. Θυμίσατε το εργαστήρι του Αι-Βασίλη λίγο πριν τα Χριστούγεννα. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ, και τα φωτάκια τέλεια. Μπράβο σε όλες και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για τα καλούδια μου. Ελπίζω την άλλη φορά να μπορέσω να μείνω.

  Απάντηση
 6. Kι εγώ λέω το δικό μου “όνειρο” (Αka dream) να το τελειοποιήσω κάπως και μετά θα σας το ποστάρω να το δείτε..H φωτογραφία με το in my closet step by step όλα τα λεφτά!!Και οι λιχουδιές η μία καλύτερη από την άλλη!Ευχαριστούμε για την πρόσκληση/φιλοξενία/ψυχοθεραπεία κλπ κλπ κλπ!!Να το επαναλάβουμε Άννα! :))

  Απάντηση
 7. τι να πω! ωραία ιδέα, ωραίος κόσμος, ωραία γλυκά! το inmycloset της καρδιάς μας 😉

  Απάντηση
 8. Φανταστική κατασκευή!!! Πρέπει να ήταν μια υπέροχη μέρα με πολλή δημιουργία για όλες στην παρέα !! Μπράβο σας κορίτσια !!!

  Απάντηση
 9. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Ίσως κάνουμε και εμείς κάτι τέτοιο… Ευχαριστούμε για την ιδέα και τα βήματα! (θα σε κρατάμε ενήμερη)

  Απάντηση
 10. Apla teleia!

  Απάντηση
 11. Καταπληκτική ιδέα. Με εντυπωσιάσατε κορίτσια!

  Απάντηση
 12. Φανταστικό !!!

  Απάντηση
 13. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν οι δημιουργίες μας! Είναι αυτό που λέμε “περάσαμε καλά και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα”! Ελπίζω να σας δω όλες και όλους σε κάποιο επόμενο workshop 🙂

  Απάντηση
 14. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με φελτ | in my closet

 15. http://www.youtube.com/watch?v=OzwRvC13juc tatattaaaa!!!
  Ορίστε και η δική μας κατασκευή! (ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα)

  🙂

  Απάντηση
  • Τέλειο το βιντεάκι και τέλειο αποτέλεσμα <3 Μπράβο σε όλους και όλες!

   Απάντηση
 16. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση | in my closet

 17. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με φελτ | in my closet

 18. Παράθεμα: Η χειροτεχνία είναι το καλύτερο βάλσαμο | in my closet

Απάντηση