Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συμμετείχα σε πάρα πολλά workshops. Αρχές Νοεμβρίου κάναμε τα γράμματα με λαμπάκια, τέλη Νοεμβρίου κάναμε τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια με φελτ και μετά στο “Κάτι γίνεται” κάναμε τα δεντράκια με κορδέλα και χάντρες, τον χιονάνθρωπο με την κάλτσα και το ρύζι και τα δεντράκια με το νήμα. Και μετά είχαμε το διήμερο του Upcycle it=Ξαναχρησιμοποίησέ το, που διοργάνωσε το ΚΕ.Π.ΚΑ. στο πλαίσιο του Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Εκεί δημιουργήσαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση μας. Βγάλαμε το χαρτί, το πλαστικό, το χαρτόνι και άλλα πράγματα από τα σκουπίδια μας και τους δώσαμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Στολίδι νιφάδα από τον πάτο από πλαστικό μπουκάλι

Κρεμαστό στολίδι: Χιονονιφάδα

Η πρώτη ιδέα που κάναμε ήταν μια νιφάδα, κρεμαστό στολίδι για το δέντρο και όχι μόνο. Κόψαμε τους πάτους από τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και με ακρυλικά ζωγραφίσαμε χιονονιφάδες. Ο πάτος του πλαστικού μπουκαλιού βοηθάει πολύ για τέτοιες κατασκευές γιατί έχει μια γεωμετρία στα βαθουλώματα και στα τσακίσματα που κάνει. Δεν είναι τελείως επίπεδο. Επιπλέον επειδή είναι διαφανές, όταν το στολίδι κρεμιέται στο δέντρο ή σε όποιο σημείο αποφασίσουμε να το κρεμάσουμε, φαίνεται μόνο το σχέδιό μας και αυτό το κάνει λίγο μαγικό.

Με δύο πάτους!

Καθώς τα ζωγραφίζαμε, όπως ήθελε ο καθένας, έπεσε η ιδέα να ενώσουμε δύο πάτους για να γίνει ένα στολίδι-μπάλα και αμέσως όλοι ενθουσιαστήκαμε. Μάλιστα η ιδέα εμπλουτίστηκε γρήγορα από διάφορα πράγματα που θα μπορούσε να έχει το στολίδι μέσα, όπως ψεύτικο χιόνι, κορδελίτσες και άλλα όμορφα και έτσι θα γινόταν μια πολύ πρωτότυπη μπάλα. Για να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε, ανοίξαμε τρύπα με την σακοράφα μας και περάσαμε λίγο πηνιόσυρμα και κορδελίτσα. Οι παραλλαγές πάρα πολλές και όλες εξίσου όμορφες!

Μπάλα από χαρτόνι περιοδικών

Κρεμαστό στολίδι: Μπάλα από εξώφυλλα περιοδικών

Αυτό το στολιδάκι είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά πολύ όμορφο και εντυπωσιακό. Χρειαστήκαμε τα παρακάτω:

 • 9 ίδιους κύκλους που τους σχεδιάσαμε με καπάκια από βάζα, σε εξώφυλλα περιοδικών και τους κόψαμε.
 • Βελόνα σακοράφα και νήμα πλεξίματος.
 • Κόλλα υγρή όπως UHU στιγμής.
 • Τσιμπιδάκια ή πολύ μικρά μανταλάκια.
 • Κουδουνάκι (προαιρετικό).

Δίπλα τα δύο στολιδάκια

Διαδικασία:

 • Αφού κόψουμε 9 ίδιους κύκλους, τους διπλώνουμε όλους καλά, στη μέση.
 • Ανοίγουμε 6 τρυπούλες με τη σακοράφα σε περίπου ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους, στο δίπλωμα επάνω. Για να μη μετράμε συνέχεια, αφού τρυπήσουμε τον πρώτο κύκλο, βάζουμε έναν έναν τους υπόλοιπους από κάτω και τους τρυπάμε ομοιόμορφα.
 • Βάζουμε στην σακοράφα μας, νήμα πλεξίματος και κάνουμε ένα κομπάκι τις δύο άκρες. Γνωστό και ως το περνάμε διπλό.
 • Ράβουμε τους 9 κύκλους μεταξύ τους όπως στο σχεδιάγραμμα εδώ.
 • Αφού ραφτούν καλά όλοι οι κύκλοι μαζί, διπλώνουμε λίγο τους κύκλους έναν-έναν για να τσακίσουν καλύτερα και πιάνουμε την κόλλα.
 • Κάθε πλευρά του κύκλου πρέπει να κολληθεί και στις δύο άκρες της με την πλευρά που βρίσκεται δίπλα της. Η μια όψη κάτω και η άλλη όψη επάνω. Έτσι επαναλαμβάνουμε για όλες τις πλευρές. Για να μην ξεκολλάει καθώς κολλάμε, βάζουμε ένα τσιμπιδάκι για να κρατάει το σημείο μέχρι να κολλήσει. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί όλοι μπερδευτήκαμε εκεί αλλά πάρτε το χρόνο σας και να θυμόσαστε, κόλλα θέλει κάθε χαρτονάκι. Απλά μια πάνω και μια κάτω 😉
 • Στην άκρη που έχει γίνει το κομπάκι, δένουμε το κουδουνάκι και έτοιμο.

Πάρα πολλά ρολάκια!Κρεμαστό στολίδι: Χιονονιφάδα από ρολά από το χαρτί υγείας

Με αυτό το στολίδι όλοι ενθουσιαστήκαμε αν και ήθελε λίγη υπομονή κυρίως στο κόψιμο. Το σχέδιο ο καθένας μπορεί να το κάνει διαφορετικό αρκεί να θυμίζει σε νιφάδα αλλά όχι και απαραίτητα. Κόψαμε πάρα πολλά ρολάκια σε λωρίδες του 1,5cm περίπου και μετά αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το στολίδι μας. Ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τα κομμάτια συναρμολογούνται με κόλλα υγρή ή με ατλακόλ και τσιμπιδάκια ή μικρά μανταλάκια μέχρι να στεγνώσουν και άμα βιαζόσαστε, εγώ προτείνω και υγρή σιλικόνη ή κάποιο μεγάλο συρραπτικό.

Πολύχρωμο με μανταλάκια για να το κρατάνω

Το τελικό σχέδιο μπορεί να βαφτεί με σπρέι ή να διακοσμηθεί με νήμα ή κορδέλες ανάλογα με το πως το θέλετε. Αν δεν θέλετε να το ψεκάσετε με σπρέι μπορείτε να βάψετε τα ρολά πριν τα κολλήσετε είτε με ακρυλικά είτε με τέμπερες. Μας άρεσαν τόσο πολύ τα μανταλάκια πάνω στα ρολάκια που θέλαμε να τα αφήσουμε αλλά μετά δε θα μπορούσαμε να το κρεμάσουμε. Για κάθε μεγαλούτσικη νιφάδα χρειάστηκαν 5-6 ρολάκια τουλάχιστον. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρολά από χαρτί κουζίνας ή από αλουμινόχαρτο αλλά είναι πιο σκληρά και θα σας δυσκολέψουν κυρίως στο να κοπούν.

Και μια δημιουργία με νήμα!

Άλλες ιδέες δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης:

 • Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε χρώματα όπως ακρυλικά ή τέμπερες θα χρειαστείτε ένα δοχείο με νερό για να καθαρίζετε το πινέλο σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα βαζάκι ή ένα κεσεδάκι γιαουρτιού. Για την ανάμειξη των χρωμάτων προτιμήστε θήκες από αυγά αντί να αγοράσετε παλέτα ειδική. Μετά τη χρήση τους μπορείτε να τα πετάξετε (αν έχετε πολλά τέτοια) και θα έχετε γλυτώσει το πλύσιμο.
 • Την επόμενη φορά που στο σπίτι θα βρεθεί κάποια μεγάλη συσκευασία με φελιζόλ ή άλλα τέτοια προστατευτικά κρατήστε ένα κομμάτι στην άκρη. Είναι εξαιρετικό parking για τις βελόνες. Επίσης είναι τέλειο υπόστρωμα για να τρυπήσετε κάτι και να μην κάνετε ζημιά στο τραπέζι.
 • Οι εφημερίδες προστατεύουν τα τραπέζια σας από τα χρώματα και τα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν όταν κάνετε κατασκευές.
 • Τα χαρτόκουτα αν τα ανοίξετε πιάνουν πάρα πολύ λίγο χώρο. Βάλτε τα κάτω από το στρώμα ενός κρεβατιού και όταν αποφασίσετε να κάνετε κάποια κατασκευή βάλτε τα και απλώστε τα πάνω στο τραπέζι σας. Ειδικά αν θα κάνετε κάτι με κοπίδι ή/και με ζεστή κόλλα σιλικόνης. Ακόμα μεγαλύτερη προστασία από χαραγματιές ή καψίματα.

Πολλά στολίδια μαζί

Κάναμε και μερικές πολύ ωραίες ιδέες για τα δωράκια μας, αλλά σε επόμενο post, που έρχεται σύντομα. Για την ώρα να πω, το νου σας στην ανακύκλωση και πριν πετάξετε κάτι, σκεφτείτε λιγάκι. Κοιτάξτε το καλύτερα, φανταστείτε το λίγο αλλιώς και μπορεί να βρείτε κάποια άλλη χρήση του, πριν καταλήξει στα σκουπίδια. Αν δεν σας έρχεται κάτι, μπορείτε φυσικά με ρωτάτε και εδώ αλλά και στη σελίδα στο facebook. Δέχομαι και παραγγελίες άμα θέλετε να σας βρω πολλές λύσεις, όπως με τις μεζούρες του βρεφικού γάλακτος και άλλα υλικά γιατί μου αρέσει να βρίσκω χρησιμότητα σε κάθετι!

(9ο post από 16 σύνολο μέχρι το τέλος του 2013)

2 σχόλια

 1. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα δώρα από την ανακύκλωση | in my closet

 2. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα δώρα από την ανακύκλωση | in my closet

Απάντηση