Κατασκευές με μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Κατασκευές με μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Περίπου ένα μήνα πριν σήμερα, μου ήρθε μια ερώτηση στο inbox της fb page. Η Julia με ρωτούσε: “Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με τις μεζούρες από το βρεφικό γάλα; Έχω άπειρες!”.

Ήταν μια καινούρια παραγγελιά αλλά πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες γιατί εγώ δεν ήξερα καν τι ήταν αυτές οι μεζούρες από το βρεφικό γάλα. Ζήτησα λοιπόν να μου στείλει μια φωτογραφία για να καταλάβω. Έφαγα πολλές ώρες ψαξίματος σε όλες τις πιθανές πηγές μου αλλά τίποτα. Για κάποιο λόγο, καμία μαμά δεν είχε σκεφτεί να τις κρατάει για να τις κάνει κάτι. Έτσι έπρεπε να δοκιμάσω κάτι εγώ. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα κάτι ανάλογο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητάω βοήθεια στο xariseto.gr. Είναι ένα site που μπορείτε να χαρίσετε κάτι που πλέον δε θέλετε και να ζητήσετε να σας χαρίσουν κάτι που πλέον δε θέλουν. Έβαλα λοιπόν μια αγγελία και περίμενα. Η αντίδραση ήταν άμεση. Η Αννάκι, η xristin, η maril1, η dfr και η athina d προσφέρθηκαν να μου μαζέψουν και να μου στείλουν. Έτσι βρέθηκα με 29 μεζούρες βρεφικού γάλακτος και πολλές ιδέες. Τις ευχαριστώ όλες για την άμεση ανταπόκριση!

Mobile από μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Τι θα χρειαστείτε

 1. 2,5m φαρδιά κορδέλα (6cm φάρδους τουλάχιστον) για να τυλίξετε εύκολα και γρήγορα το στεφανάκι.
 2. Στενή κορδέλα σε ότι χρώμα θέλετε. Εγώ χρειάστηκα τουλάχιστον 2m.
 3. Κλωστή. Ας είναι αντοχής και να μην κόβεται εύκολα.
 4. Βελόνα μεγάλη. Γνωστή και ως βελόνα καπλαντίσματος.
 5. Στεφανάκι από φελιζόλ. Θα το βρείτε σε όλα τα μαγαζιά που έχουν είδη σχεδίου ή είδη ζωγραφικής.
 6. 12 μεζούρες βρεφικού γάλακτος.
 7. 12 μπαλίτσες φελτ. Μπορείτε να τις αγοράσετε έτοιμες ή να τις φτιάξετε.
 8. 12 κουδουνάκια. Αυτά τα βρίσκετε εκεί που πουλάνε χάντρες.
 9. 8 κρικάκια-βιδάκια. Προφανώς δεν λέγονται έτσι αλλά αν πάτε σε ένα μαγαζί με καρφιά και βίδες και τα ζητήσετε έτσι θα σας τα δώσουν.
 10. Πιστόλι σιλικόνης.
 11. Ψαλίδι.

Οδηγίες κατασκευής

 1. Στην εσωτερική πλευρά από το στεφανάκι, βάζετε σιλικόνη και στριφογυρίζετε την φαρδιά κορδέλα. Λίγο σιλικόνη, λίγο γύρισμα. Τεντώνετε καλά για να μην “πετάει”. Όταν κάνετε τον πλήρη κύκλο, προσπαθήστε να τελειώνει η κορδέλα εσωτερικά για να μην φαίνεται το “κλείσιμο”.
 2. Εκεί ακριβώς που τελειώνει η κορδέλα στρίψτε με το χέρι ένα κρικάκι-βιδάκι. Στην αρχή θα δυσκολευτείτε λίγο να τρυπήσετε την κορδέλα αλλά μην εγκαταλείψετε. Αν δείτε και είναι αδύνατο, χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι ίσα-ίσα να κάνετε την αρχική τρύπα.
 3. Συνεχίστε με τα κρικάκια έτσι ώστε να έχετε 4 εσωτερικά από το στεφανάκι και 4 κάθετα σε αυτό.
 4. Με στενή κορδέλα ενώστε τα αντικριστά, εσωτερικά κρικάκια. Με απλούς αλλά διπλούς κόμπους. Ουσιαστικά θα χρειαστείτε 2 κομμάτια κορδέλα. Όχι μεγαλύτερα από 40cm το καθένα.
 5. Οι βρεφικές μεζούρες έχουν μια τρυπούλα στον πάτο τους. Αν οι δικές σας δεν έχουν, ανοίξτε μια με τη βελόνα. Θέλει απλά μια δαχτυλήθρα και πίεση. Είναι μαλακό πλαστικό.
 6. Περάστε κλωστή στη βελόνα και αφού δέστε στην άκρη της κλωστής το κουδουνάκι, περάστε τη βελόνα πρώτα από τη μεζούρα, μετά από την μια άκρη της στενής κορδέλας και μετά μέσα από το μπαλάκι φελτ. Όταν βγει η βελόνα τελείως περάστε την μέσα από το φελτ και από όλα τα υπόλοιπα ανάποδα. Επαναλάβετε 2-3 φορές για να σταθεροποιηθεί καλά όλο αυτό το πράγμα. Στο τέλος η βελόνα θα πρέπει να καταλήγει μέσα στη μεζούρα και το περίσσευμα της κλωστής να δένεται με την αρχή για σταθερότητα.
 7. Κόψτε 8 κορδέλες σε διάφορες μεγέθη (όλα μεγαλύτερα από 20cm) και ράψτε πάνω τους το σετάκι μεζούρα, κουδουνάκι και φελτ όπως παραπάνω.
 8. Δέστε τις κορδέλες στα κρικάκια ανάλογα με το πως θέλετε να κρέμονται οι μεζούρες.

Όταν τις δέσετε όλες, κρεμάστε το όλο αυτό κάπου και σιάχτε το. Κόψτε κορδέλα που περισσεύει, ράψτε κάπως καλύτερα αν κάτι έχει φύγει και ισορροπήστε καλά το mobile. Με ένα έξτρα κομμάτι κορδέλας ενώστε τα δύο πρώτα κομμάτια (σημείο 4) που περάσατε για να στηρίζεται από ένα σημείο και να ισορροπεί.

Σε αυτήν την κατασκευή, το φελτ και τα κουδουνάκια είναι προαιρετικά. Εγώ τα ήθελα για να κάνει και ωραίο ήχο το mobile αλλά και για να έχει και κάτι “ζεστό” πάνω του. Να μην είναι μόνο πλαστικό. Επίσης αντί για 12 μεζούρες μπορείτε να βάλετε όσες θέλετε. Εγώ στις 4 κορδέλες έβαλα από 2 μεζούρες. Εσείς μπορείτε να βάλτε 3 ή 4. Είναι ελαφριές και έτσι δοκιμάστε ό,τι συνδυασμό σας αρέσει. Το στεφανάκι μπορείτε αντί να το ντύσετε με την κορδέλα, να το βάψετε! Για να κάνετε τις μπαλίτσες με φελτ δείτε το βιντεάκι. Είναι εύκολο και θα τις χρειαστείτε και αλλού!

Ανεμοδούρα από μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να κάνω μια κατασκευή που θα κινείται με τον αέρα. Οι μεζούρες μου φάνηκαν πως θα είχαν τη δυνατότητα να εγκλωβίζουν τον αέρα και να κινούν την κατασκευή. Και μετά είδα αυτό το βιντεάκι και ενθουσιάστηκα.

Wood Veneer Globes with Kelly Wilkinson on Creativebug from Creativebug on Vimeo.

Η σκέψη που ακολούθησε ήταν απλή. Αντί για μια φούντα στο κέντρο θα βάλω κάτι με τις μεζούρες. Και έτσι προχώρησα.

Τι θα χρειαστείτε

 1. 1m πετονιά.
 2. 1 μπάλα φελιζόλ. Θα τη βρείτε σε όλα τα μαγαζιά που έχουν είδη σχεδίου ή είδη ζωγραφικής.
 3. 1 πολύ λεπτό φύλλο μπάλσα. Θα το βρείτε εκεί που θα βρείτε την μπάλα φελιζόλ. Εναλλακτικά δοκιμάστε τα είδη μοντελισμού. Βγαίνει σε 1m μήκος και 10cm πλάτος. Πριν το αγοράσετε δοκιμάστε οτι κάμπτεται πλήρως (ενώνεται η μια άκρη με την άλλη) για να σιγουρευτείτε ότι είναι λεπτό αρκετά.
 4. 4 μεζούρες βρεφικού γάλακτος.
 5. 2 μεγάλες χάντρες.
 6. 2 κρικάκια-βιδάκια. Από μαγαζί με καρφιά και βίδες.
 7. Βελόνα μεγάλη. Γνωστή και ως βελόνα καπλαντίσματος.
 8. Διακορευτή. Αυτό που ανοίγει τρύπες στα έγγραφά σας.
 9. 4-5 έγχρωμα φύλλα χαρτιού ή σελίδες περιοδικού για να τρυπήσετε και να κάνετε το κομφετί.
 10. Ατλακόλ.
 11. Πιστόλι σιλικόνης.
 12. Ψαλίδι.
 13. Κοπίδι.
 14. Πινέλο.

Οδηγίες κατασκευής

 1. Διακορέψτε ή απλά τρυπήστε τα φύλλα σας όσο περισσότερο μπορείτε. Μην αφήσετε εκατοστό να πάει χαμένο.
 2. Μόλις ολοκληρώνετε μια σειρά κόψτε την και συνεχίστε με το υπόλοιπο φύλλο.
 3. Στις δυο άκρες της μπάλας περάστε τα κρικάκια βιδωτά. Να εξέχει μόνο το κρικάκι. Κυκλικά γύρω-γύρω από την μπάλα, χαράξτε 4 μικρές τρυπούλες για να σπρώξετε τις μεζούρες μέσα. Πιέστε τες όσο περισσότερο μπορείτε. Θα πρέπει αν τις κοιτάτε από επάνω να είναι κάθετα η μια προς την άλλη αλλά το άνοιγμα, πάντα με την ίδια φορά.
 4. Απλώστε ατλακόλ με το πινέλο σας σε όλη τη σφαίρα. Άμα λερωθούν και λίγο οι μεζούρες, δεν πειράζει. Μόλις την καλύψετε ολόκληρη, αρχίστε να τη ραντίζετε με το κομφετί που φτιάξατε. Που και που τινάζετέ την λίγο για να δείτε που δεν κόλλησε. Εκεί βάλτε έξτρα ατλακόλ και ραντίστε και πάλι.
 5. Αφήστε την να στεγνώσει 1 ωρίτσα τουλάχιστον και ελέγξτε για κενά.
 6. Κόψτε το φύλλο σε δύο κομμάτια ίσου πλάτους και με μήκος το μέγιστο. Ακουμπήστε τα δύο φύλλα σε σχήμα σταυρού (κάθετα το ένα προς το άλλο) και βρείτε το κέντρο τους. Εκεί βάλτε σιλικόνη και ενώστε. Τώρα σας περισσεύουν 4 άκρες. Ενώστε ανά δύο τις άκρες, σταδιακά μέχρι ουσιαστικά να έχετε κολλήσει και τις 4 (την μια πάνω από την άλλη).

Τώρα πρέπει να ραφτεί το κάτω κρικάκι με την την κάτω άκρη και το πάνω κρικάκι με την πάνω άκρη. Εδώ θα πρέπει να πειραματιστείτε λίγο. Σίγουρα χρησιμοποιήστε μια χάντρα σε κάθε άκρη σαν “ασφάλεια” για να μη λυθεί η πετονιά. Για να καταλάβετε πως θα περαστεί η πετονιά, δείτε εδώ ένα απλό διάγραμμα. Τραβήξτε όσο πιο σφιχτά μπορείτε την πετονιά πριν τη δέσετε για να κρατηθεί το σχήμα. Κρεμάστε το κάπου με αέρα και απολαύστε!

Ρολόι από μεζούρες βρεφικού γάλακτος

Είχα, λοιπόν, αποφασίσει ότι η τρίτη κατασκευή θα είναι ένα ρολόι. Το είχα στο μυαλό μου τελείως διαφορετικά αλλά ξεκίνησε μια συζήτηση στην σελίδα, για μια τεχνική που τυπώνεις σε ξύλο. Η Alina είχε απορία για τα υλικά που χρησιμοποιούσε και συγκεκριμένα για ένα gel. Της πρότεινα βερνίκι ξύλου (που δεν δούλεψε) και ατλακολ (που τη χρησιμοποίησε για να αντικαταστήσει και τα δύο χημικά). Όμως ήθελα να δοκιμάσω και εγώ. Και έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα έξτρα φύλλα μπάλσα που είχα αγοράσει και τη νέα τεχνική!

Τι θα χρειαστείτε

 1. 12 μεζούρες βρεφικού γάλακτος.
 2. Ατλακολ.
 3. Διογκωτικό ακρυλικών (προαιρετικό γιατί όπως μας είπε και η Alina γίνεται και μόνο με ατλακόλ).
 4. Τον μηχανισμό από ένα ρολόι τοίχου. Αν δεν έχετε κάποιο παλιό για να χαλάσετε, μπορείτε να βρείτε πολύ φτηνά ρολόγια στα 1euro shops.
 5. Πριονάκι. Προαιρετικό για να κόψετε τα μπάλσα αλλά γίνεται και με κοπίδι.
 6. Κοπίδι.
 7. Ψαλίδι.
 8. Πιστόλι σιλικόνης.
 9. 1 φύλλο μπάλσα. Όχι το πιο λεπτό. Προτιμήστε κάποιο πιο χοντρό και άκαμπτο.
 10. Πινέλο.
 11. Σελίδες περιοδικού ή εφημερίδας ή εκτυπώσεις από τον εκτυπωτή σας. Όχι φωτογραφίες κανονικές.
 12. Μακετόξυλο. Προαιρετικό. Μόνο αν θέλετε να στηρίξετε το ρολόι σε τραπέζι.

 1. Πρώτα απλώνουμε με το πινέλο ένα καλό στρώμα ατλακόλ ή διογκωτικό ακρυλικών πάνω στο ξύλο/φύλλο μπάλσα.
 2. Τοποθετούμε την εκτύπωση πάνω στην επίστρωση, αμέσως έτσι ώστε αυτό που θέλουμε να “εκτυπωθεί” να ακουμπάει πάνω στην επίστρωση απευθείας. “Στρώνουμε” καλά την εκτύπωση, πιέζοντας προσεκτικά με τα χέρια τυχόν φουσκάλες ή σημεία που δεν πάτησαν καλά.
 3. Το αφήνουμε να στεγνώσει τουλάχιστον 12 ώρες. Μη βιάζεστε. Δε θα πετύχει διαφορετικά! Επειδή το φύλλο μπάλσα είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία (σκεβρώνει) μόλις σας φανεί ότι έχει στεγνώσει (1 ώρα μετά) καλύψτε το με μια εφημερίδα και βάλτε το ανάμεσα από 2 βαριά βιβλία για να μην παραμορφωθεί.
 4. Μόλις στεγνώσει, παίρνουμε ένα βετέξ βρεγμένο και αφού βρέξουμε καλά την επιφάνεια, την τρίβουμε προσεκτικά μέχρι να υποχωρήσει η στρώση χαρτιού τελείως και να φανεί το σχέδιο. Σκουπίζουμε καλά και καθαρίζουμε προσεκτικά τυχόν υπολείμματα τριβοντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα.
 5. Μόλις στεγνώσει, στρώνουμε μια στρώση ατλακόλ και αφήνουμε να στεγνώσει και πάλι.
 6. Ανοίγουμε τρυπούλα ανάλογη με το μέγεθος του μηχανισμού.
 7. Αρχίσουμε να κολλάμε μια-μια τις μεζούρες κυκλικά.
 8. Θα σας βοηθήσει αν τις βάζετε όχι κυκλικά αλλά σε ορθή γωνία. Δηλαδή πρώτα το 12,  μετά το 6, κάθετα το 3, κάθετα το 9 κ.λπ.

Κουμπώστε τον μηχανισμό και έτοιμο! Μπορείτε να τυπώσετε ότι θέλετε! Δείτε και το σχετικό βιντεάκι με την τεχνική.

Έτσι είχα έτοιμες τις τρεις προτάσεις μου για τις μεζούρες βρεφικού γάλακτος. Κράτησε ένα μήνα η όλη διαδικασία μέχρι να είμαι σε θέση να προτείνω κάτι και να πω πως ακριβώς θα γίνει αλλά το χάρηκα πολύ και ανακάλυψα ένα υλικό, που δεν το είχα φανταστεί ότι θα μου αρέσει τόσο και ότι θα κάνω όλα αυτά τα πράγματα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτό που αγαπάω περισσότερο από όλα είναι η ανεμοδούρα, με την οποία “χάνομαι” όταν αρχίζει να γυρίζει! Ευχαριστώ Julia για την παραγγελιά και για την υπομονή. Εύχομαι κάποια από αυτές τις 3 ιδέες να σου αρέσει και να κάνεις κάποια. Αν πάλι όχι, κράτα τες τις μεζούρες! Τις θέλω! 🙂

16 σχόλια

 1. Τέλειο! Ειδικά το mobile, τυλίξτε το και έρχομαι! 😛 Αν και στην ανεμοδούρα μου άρεσε η τσαχπινιά στο τέλος που απογείωσε το αποτέλεσμα… Πάντα τέτοια δημιουργικά!

  Απάντηση
 2. Τώρα, τι να πω….μας άφησες με το στόμα ανοιχτό!!!! Τέτοια έμπνευση…αστειρευτη δημιουργηκότητα…συγχαρητήρια!!!!!

  Απάντηση
 3. Άλλο ένα ποστ γεμάτο ωραίες ιδέες! Ευχαριστούμε!

  Απάντηση
 4. ….δεν εχω λόγια….εχω μεινει αφωνη….παρακολουθώ πολυ καιρο τωρα αυτα που φτιάχνεις και πραγματικα εισαι το κατι άλλο, ( …το εννοω, δεν ειναι ετσι απλα blogόλογα…). Μια φορα είπα να σχολιασω και δεν εχω τι να πω τελικα ! Μα και τις μεζούρες να τις κανεις ανεμοδούρες δεν το φανταζόμουνα….Μπράβο σου και παλι μπραβο σου!!

  Απάντηση
 5. @planetmom Το έχω τυλίξει και σε περιμένει! Ευχαριστώ πολύ!
  @eleanna εντάξει δεν ήταν εύκολο και όσοι με συναντάνε από κοντά με άκουγαν να μουρμουρίζω “μα τι να κάνω με τις μεζούρες” αλλά χάρηκα που σας άρεσε το αποτέλεσμα.
  @Ρεπεραζ τέχνης και αντικειμένων ευχαριστώ πολύ!
  @Tzi – Helen Hapsi ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και καλώς ήρθες και επίσημα 🙂

  Απάντηση
 6. Υπέροχοοοο!!!

  Απάντηση
 7. Πολύ καλές ιδέες και υπέροχη η πραγματοποίησή τους! 🙂

  Απάντηση
 8. κριμα και τις πεταξα!!!
  κατι με πλαστικα “κουβαδακια” απο 1λιτρου γιαουρτι σου βρισκεται? Μετα απο 4 μηνες διαιτα εχω…. ουουου πολλλλλλλλαααααααααα!

  Απάντηση
  • Διάφορες ιδέες 🙂 για τόσο ωραία κουβαδάκια! Μπορείς να τσεκάρεις και τη σελίδα στο fb που σίγουρα έχω ανεβάσει διάφορα!

   Απάντηση
 9. Υπέροχη ιδέα! Σε ευχαριστώ πολύ!

  Απάντηση
 10. Έφτιαξα το mobile!!Καταπληκτικό!Όλοι ενθουσιαστηκαν!Διακοσμεί πλεον το δωμάτιο της μπέμπας!! Ετοιμάζομαι να φτιάξω άλλα δύο για δύο φίλες μου που γέννησαν πρόσφατα! Ευχαριστούμεεεεεεεε που μοιράζεσαι μαζί μας τις πρωτοτυπες ιδέες σου!!!

  Απάντηση
  • Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε και το δοκίμασες και που είχε επιτυχία! Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία ενός post 🙂

   Απάντηση
 11. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από την ανακύκλωση | in my closet

 12. Παράθεμα: Πως να γεμίσετε έναν τοίχο με κάδρα | in my closet

Απάντηση