DIY

Πως να γεμίσετε έναν τοίχο με κάδρα

Πως να γεμίσετε έναν τοίχο με κάδρα

Έφυγε το 2015 χωρίς να καταφέρω να ολοκληρώσω το craft room μου ακριβώς όπως το ήθελα αλλά είναι πλέον πολύ λειτουργικό και έχει γίνει πλέον ένας χώρος που συνεχώς φτιάχνω πράγματα εκεί μέσα αλλά και συνεχώς φτιάχνεται. Ένα work in progress, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξωνες. Κάθε τοίχος και μια ιδέα και μερικές φορές, κάθε τοίχος και πολλές ιδέες. Ή και πολλά κάδρα. Είχα λοιπόν έναν τοίχο, που πολύ με είχε προβληματίσει. Λίγο περισσότερο από τους άλλους τέσσερις. Ω ναι! Το τοσοδούλικο craft room μου έχει πέντε τοίχους. Σαν ένα τρίγωνο που του έκοψες τις δύο γωνίες.

Εσείς τι κάδρα έχετε στο σπίτι;

Εσείς τι κάδρα έχετε στο σπίτι;

 

Ο συγκεκριμένος τοίχος έχει την πόρτα του δωματίου και το μεγαλύτερο μέρος του γραφείου. Εκεί είναι και η οθόνη του υπολογιστή μου. Eίναι ένας τοίχος στον οποίο δεν μπορώ να έχω εύκολη πρόσβαση εξαιτίας της οθόνης και του γραφείου που είναι αρκετά δυσανάλογα μεγάλο για το χώρο. Ήθελα έτσι και αλλιώς κάπου να γράψω ένα μεγάλο “in my closet” και να αξιοποιήσω τα πολλά, παλιά και αταίριαστα καδράκια μου. Αυτά τα καδράκια τα έχω στην ντουλάπα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάποια είχαν οικογενειακές φωτογραφίες, κάποια puzzle που είχα φτιάξει και κάποια πίνακες μου. Όλα διαφορετικά σε μέγεθος, σε κορνίζα, σε περιεχόμενο. Έπρεπε κάπως να τα ταιριάξω.

Μεταφέροντας τον τοίχο στο πάτωμα!

Μεταφέροντας τον τοίχο στο πάτωμα!

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να κρεμάσετε δύο κάδρα το ένα δίπλα στο άλλο και να είναι και στην ίδια ευθεία; Το καταφέρατε μόνοι σας; Δεν φωνάξατε κάποιον άνθρωπό σας, να σας το κρατάει και να του λέτε: “Λίγο πιο πάνω. Ένα κλικ” ή/και “Γέρνει δεξιά, γύρε λίγο”; Αν το καταφέρατε μόνοι σας, σας θαυμάζω. Συνήθως αγγαρεύω πολύ κόσμο σε τέτοιες στιγμές. Να είμαι σίγουρη πως κάτι είναι ίσιο. Τώρα είχα στα χέρια μου 12 καδράκια, 10 γράμματα και χώρο για να μπουν όλα οριακά. Οπότε αποφάσισα να κατεβάσω τον τοίχο. Στο πάτωμα. Εκτελούνται κατεδαφίσεις σε αυτό το δωμάτιο για χάρη μιας ιδέας 😉

Πρώτα μέτρησα καλά τον τοίχο. Όχι όλον τον τοίχο. Την επιφάνεια που ήθελα να μπουν τα καδράκια. Δεν ήθελα τα καδράκια να είναι σε σημείο ψηλότερο της πόρτας αλλά ούτε και να τα κρύβει η οθόνη του υπολογιστή μου. Και να μην πέφτουν πάνω στο διακόπτη από το φως δίπλα στην πόρτα. Και να έχουν δεξιά και αριστερά την ίδια “ποσότητα τοίχου”. Το έχω αναφέρει ότι είμαι γραφίστρια; Ναι είμαι γραφίστρια. Δύσκολα πράγματα αυτές οι ιδέες που θέλουν μέτρημα και κεντράρισμα και περασιές. Μέτρησα σαν να πρόκειται να κρεμάσω ένα μεγάλο κάδρο που θα χωρούσε εκεί ακριβώς. Με χαρτί για πατρόν και χαρτοταινία, έφτιαξα ένα αντίγραφο από τις διαστάσεις του τοίχου και το άπλωσα στο πάτωμα. Εκεί άρχισα να τα απλώνω για να δω πως θα ταιριάξουν. Είχα εκτυπώσει και τα γράμματα του in my closet και προσπαθούσα να τα βάλω σε ανάλογα κάδρα. Το “o” για παράδειγμα ταίριαζε καλύτερα σε ένα τετράγωνο κάδρο από ότι σε ένα παραλληλόγραμμο. Για το φόντο άπλωσα όλα τα χαρτιά που μαζεύω από κάθε πιθανό μέρος. Έχω χαρτιά από συσκευασία, από σακούλες, από τη σακούλα του μανάβη και κάποια που έχω αγοράσει. Στο πάτωμα μπορούσα να τα βλέπω όλα από ψηλά και να τα αλλάζω θέση και φόντο συνέχεια.

Μια κορνίζα έτοιμη για αλλαγή θέματος

Μια κορνίζα έτοιμη για αλλαγή θέματος

Όταν κατέληξα στο ποια χαρτιά θα χρησιμοποιήσω και για ποια κάδρα άρχισα να αποσυναρμολογώ για να βάλω το χαρτί και το αντίστοιχο γράμμα. Εδώ χρειάστηκα κάποια βασικά εργαλεία (σφυράκι, κοπίδι, κατσαβίδι) και τριγωνάκια από αυτά που χρησιμοποιούνται για να κρεμαστούν τα κάδρα. Κάποια ήταν κορνίζες με ποδαράκι και δεν είχαν τέτοια τριγωνάκια οπότε έπρεπε να τα προσθέσω.

Πως να αλλάξετε θέμα στο κάδρο σας

Πως να αλλάξετε θέμα στο κάδρο σας

Τα κάδρα ή και οι κορνίζες είναι σχετικά εύκολες στο άνοιγμα. Αν υπάρχει στο πίσω μέρος προστατευτικό χαρτί απλά αφαιρέστε το προσεκτικά και από κάτω θα δείτε μικρά καρφάκια στην κορνίζα που κρατάνε το θέμα σας στη θέση του. Μερικά έχουν και τζαμάκι το οποίο προστατεύει μεν αλλά δεν μου αρέσει και το έβγαλα από όλα. Άπλωσα προσεκτικά λίγη κόλλα στο χαρτονάκι ή στη βάση του κάδρου, τη σκούπισα με λίγο χαρτί για να μη λερώσει το χαρτί, έκοψα ότι περίσσευε και το συναρμολόγησα και πάλι βάζοντας τα πλάγια καρφάκια στη θέση τους. Για όσα χρειάστηκε έβαλα και το τριγωνάκι μετρώντας το κέντρο της πλευράς από όπου θα κρεμιόταν.

Ξανά μανά μέτρημα και μέτρημα στα κάδρα

Ξανά μανά μέτρημα και μέτρημα στα κάδρα

Ακούμπησα και πάλι τα κάδρα στο μεγάλο χαρτί και πλέον τα τακτοποίησα όσο πιο όμορφα μπορούσα. Λίγο πιο πάνω, λίγο πιο κάτω, λίγο πιο δεξιά, λίγο πιο αριστερά και αφού πέρασαν οι ώρες να μετράω και να ξαναμετράω (γραφίστρια, καταλαβαίνετε) αποφάσισα πως είχα βρει την ιδανική θέση. Με σχεδόν κομμένη την ανάσα και χωρίς να κουνήσω κάτι, έκανα σε όλα τα καδράκια το περίγραμμα με ένα μολύβι πάνω στο χαρτί και μια καλή βούλα εκεί που θα έπρεπε να μπει το καρφί. Πήρα το χαρτί μου και με λίγη χαρτοταινία πήγα να το σταθεροποιήσω στον τοίχο μου. Ακριβώς εκεί που το είχα φανταστεί. Εδώ μου τα χάλασε λίγο ένα κουτί διακλάδωσης ρεύματος αλλά εντάξει δεν πτοήθηκα. Εκεί λοιπόν πάνω δεν καρφώνουμε και αποφεύγουμε να καρφώνουμε στην κάθετη ευθεία που σχηματίζεται μεταξύ του κέντρου τους και του πατώματος αλλά και στην παράλληλη του πατώματος ευθεία που περνάει από το κέντρο τους. Τζιζ! Μπορεί και να περνάει ρεύμα.

Έτοιμος ο τοίχος με τα καδρά μου

Έτοιμος ο τοίχος με τα καδρά μου

Όταν σταθεροποιήσα το χαρτί καλά άρχισα το κάρφωμα. Πρώτα κάρφωσα καλά και ίσια όλα τα καρφιά και μετά αφαίρεσα προσεκτικά το χαρτί χωρίς να κάνω ζημιά με την χαρτοταινία. Ήταν πολύ φρεσκοβαμμένος ο τοίχος και δεν ήθελα να τον χαλάσω. Εννοείται πως έσκισα σε πολλά σημεία το χαρτί αλλά δεν θα το χρειαζόμουν άλλο. Μετά τσουπ και τα κάδρα και έτοιμος ο τοίχος μου.

Η σακούλα του μανάβη που σας έλεγα, με το m ως αναφορά στο "μανάβης"!

Η σακούλα του μανάβη που σας έλεγα, με το m ως αναφορά στο “μανάβης”!

Μερικά tips για την τοποθέτηση των κάδρων στον τοίχο:

  • Ξεχάστε για λίγο πως τα 12 αυτά καδράκια λένε in my closet και σκεφτείτε το όνομά σας, ή το όνομά του καλού σας, ή το όνομα του παιδιού σας.
  • Ξεχάστε για λίγο πως τα 12 αυτά καδράκια έχουν γράμματα και σκεφτείτε τα σχέδια από τα αγαπημένα σας υφάσματα, τις σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο (όχι δεν είναι βανδαλισμός), τις αγαπημένες χαρτοπετσέτες (για εσάς που ασχολείστε πολύ με το decoupage), σελίδες πατρόν, παρτιτούρα από το αγαπημένο σας τραγούδι, χάρτες από αγαπημένους προορισμούς και πόσα άλλα πράγματα θα μπορούσαν να είναι το θέμα από τη σύνθεσή σας.
  • Πριν ακουμπήσετε την χαρτοταινία πάνω στον τοίχο, κολλήστε την και ξεκολλήστε την στα γρήγορα πάνω στο παντελόνι σας ή πάνω στην παλάμη σας. Με αυτόν τον τρόπο της αφαιρείτε κόλλα και την κάνετε ακόμα πιο ανίσχυρη να καταστρέψει τον τοίχο.
  • Όταν κάνετε το περίγραμμα σε ένα κάδρο, αφού αφαιρέσετε το κάδρο, γράψτε στο χαρτί κάτι χαρακτηριστικό του. Ειδικά αν έχετε πολλά και ίδια σε μέγεθος κάδρα. Μετά θα είναι δύσκολο να βγάλετε άκρη.
  • Το ξέρετε πως μπορείτε να βάψετε και τις κορνίζες ε; Τώρα ξαφνικά θέλω να φτιάξω έναν ακόμα τοίχο με παρδαλές κορνίζες που θα έχουν μαύρο φόντο.
  • Αν είστε γραφίστριες/στες μπορείτε στο χαρτί να κάνετε ολόκληρο κάναβο πριν. Ξέρετε εσείς. Βασικά μόνο εσείς και μετά αλλά δεν πειράζει. Είμαστε λίγο κρίμα σε κάτι τέτοια ε;
Το S είναι για το star από ένα παλιό, χειροποίητο χαρτί περιτυλίγματος

Το S είναι για το star από ένα παλιό, χειροποίητο χαρτί περιτυλίγματος

Δεν αξίζει στην βουλίτσα το δικό της καδράκι;

Δεν αξίζει στην βουλίτσα το δικό της καδράκι;

Μόλις ολοκληρώθηκε ο τοίχος πρόσεξα πως είχα λίγο περιθώριο στα δεξιά του σε έναν χώρο που “φτιάχνει” η βιβλιοθήκη και εκεί κρέμασα κάποια χειροποίητα δωράκια που μου έχουν κάνει αγαπημένες φίλες και πολύ τα αγαπάω! Έτσι ολοκληρώθηκε το κάρφωμα και το κρέμασμα για το craft room και όλα έχουν βρει τη θέση τους. Μαζί και το ανεμοδούρι με τις μεζούρες του βρεφικού γάλακτος.

Τα αγαπημένα μου κάδρα δεν είναι καν κάδρα!

Τα αγαπημένα μου κάδρα δεν είναι καν κάδρα!

Πάω να συνεχίσω με τους υπόλοιπους τοίχους! Καλή και πολύ δημιουργική χρονιά να έχουμε με πολλές και ωραίες ιδέες και πολλά work in progress.

5 σχόλια

  1. ΠΑΡΑ πολύ ωραία τα κάδρα!Εγώ μόλις γύρισα από διακοπές και ακόμα προσπαθώ να οργανωθώ για τη νέα χρονιά!Όμως πρώτα διαβάζω αγαπημένα blogs, πώς αλλιώς θα ξεκινήσω μια ακόμα δημιουργική χρονιά; Καλή Χρονιά γεμάτη με ό,τι επιθυμείς!(Υ.Γ. Με πήραν τηλ από ταχυδρομείο, θα πάω σήμερα!)

    Απάντηση
  2. υπέροχη ιδεα και άκρως ανακυκλώσιμη! εχω κανει κατι παρομοιο στο παιδικο δωματιο, με καδρακια εντελως αταιριαστα και κρεμαστα τοιχου και τελικα βγαινει πολυ ομορφο!

    Καλη χρονια κουκλα

    Απάντηση
  3. Πολύ ωραία ανάρτηση!! Πολύ ωραία δουλειά!!

    Απάντηση
  4. Πολύ καλή ιδέα κι από κοντά είναι ακόμη πιο ωραίος ο τοίχος.
    Περιμένω πότε θα τον ξαναδω.
    Φιλακια πολλά.

    Απάντηση
  5. Πολύ όμορφα όλα τα καδράκια μαζί!

    Απάντηση

Απάντηση