Χριστουγεννιάτικα δώρα από την ανακύκλωση

Χριστουγεννιάτικα δώρα από την ανακύκλωση

Εκτός από τα πολύ όμορφα στολίδια που κάναμε από την ανακύκλωσή μας στο “Upcycle it=Ξαναχρησιμοποίησέ το“, κάναμε και μερικές πολύ ωραίες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δωράκια μας και όχι μόνο. Ξεκινήσαμε κάνοντας ένα δωράκι, μετά το περιτύλιγμα του και τέλος τη διακόσμηση του δώρου. Και όλα αυτά από τα σκουπίδια μας. Να τα πάρω όμως με τη σειρά!

Μια μολυβοθήκη από πλαστικό μπουκάλι

Το δώρο: Μια μολυβοθήκη από πλαστικό μπουκάλι

Ξεκινήσαμε με λευκά, πλαστικά μπουκάλια γάλακτος αλλά όταν μας τελείωσαν συνεχίσαμε με ότι μπουκάλι είχαμε γιατί το αποτέλεσμα ήταν εξίσου όμορφο. Κόψαμε όσο πιο ίσα μπορούσαμε το μπουκάλι έτσι ώστε να έχει μεγάλο άνοιγμα και μετά με τη σακοράφα μας και τα μαλλιά πλεξίματος, αρχίσαμε να ανοίγουμε τρύπες και να τα διακοσμούμε όπως θέλαμε. Είτε μόνο επάνω στο κομμένο κομμάτι, είτε σε όλο το μπουκάλι. Με νήμα αλλά και με χαρτί και με χρώματα και με ότι άλλο υλικό μας άρεσε. Είδα κάτι πολύ τέλειες ιδέες και με δανδέλα και με χαρτί από τηλεφωνικό κατάλογο αλλά δεν πρόλαβα να τις φωτογραφίσω.

Πολλά ανθρωπάκια μαζί σε μια μολυβοθήκη!

Η βασική δυσκολία είναι να τρυπηθεί το πλαστικό γιατί η σακοράφα δεν είναι πολύ σουβλερή. Με μια μικρή καρφιτσούλα ανοίγαμε τρυπούλες και μετά περνούσαμε χαλαρά τη μεγάλη βελόνα με το νήμα. Και συζητήσαμε ότι αν κάποιος δε θέλει να το κάνει μολυβοθήκη μπορεί να το κάνει και γλαστράκι για ένα μικρό φυτάκι. Πολλές ιδέες και πολλά τα σκουπιδάκια μας για να τις κάνουμε όλες.

Το περιτύλιγμα: Χαρτί εφημερίδας σταμπωτό από πλαστικά καπάκια

Το σταμπωτό χαρτί περιτυλίγματος

Το περιτύλιγμα ενός δώρου είναι μια στιγμή, που κρατάει πολύ λίγο και μετά την παράσταση κλέβει το δώρο. Όσο και να το καταλαβαίνω αυτό και να το ξέρω, εξακολουθώ να θέλω να περιποιούμαι όλα τα δωράκια μου. Γιατί αυτή η στιγμή που δίνω το δώρο σε κάποιον και το κοιτάει με αγωνία, είναι μοναδική και η συσκευασία κρύβει την έκπληξη μου. Βάλαμε λοιπόν κάτω σελίδες από εφημερίδες και τους αλλάξαμε τα φώτα για να τις κάνουμε όμορφες και χριστουγεννιάτικες.

Τα εργαλεία!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα διακοσμητικά από αφρώδες υλικό ή από τσόχα. Είτε αυτοκόλλητα, είτε όχι. Όλα αυτά αν κολληθούν σε ένα καπάκι πλαστικό και απλώσετε χρώμα επάνω τους, γίνονται ωραιότατες σφραγίδες. Έτσι διαλέξαμε τα διακοσμητικά μας και τα χρώματά μας και αρχίσαμε να κάνουμε στάμπες πάνω στις εφημερίδες. Κάποια σχέδια βγήκαν πάρα πολύ εντυπωσιακά αλλά όλα ήταν πολύ όμορφα για ένα χριστουγεννιάτικο δωράκι. Μετά το μελάνωμα (το στρώσιμο με χρώμα) η σφραγίδα μπορεί να καθαρίσει με ένα βετεξάκι και λίγο νερό και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Φτιάχνοντας χαρτί περιτυλίγματος

Φυσικά και όπως υπάρχουν τα χρώματα και τα πινέλα και όλα τα υλικά γύρω σας, κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να βάλετε και 2-3 πινελιές ή και παραπάνω χωρίς τι βοήθεια της σφραγίδας. Αυτή είναι και η ομορφιά του χειροποίητου. Φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή ανάλογα με τη μοναδική σας διάθεση και όπως το θέλετε ή σας βγαίνει. Άρα μοναδικό ακόμα και για εσάς.

Φιογκάκι με τα περιοδικό

Η διακόσμηση: Λουλουδάκι ή φιογκάκι από σελίδες τηλεφωνικού καταλόγου

Κάθε δωράκι θέλει το κάτι του για να μην είναι απλά ένα κουτάκι τυλιγμένο. Ένα φιογκάκι είναι μια πολύ όμορφη προσθήκη και γίνεται πάρα πολύ εύκολα. Κόψτε μια σελίδα περιοδικού σε 9 λωρίδες περίπου ίδιου πάχους. Αφήστε στην άκρη τις 3 και πιάστε άλλες 3 από τις οποίες κόψτε 2 δάχτυλα και πετάξτε το μικρό κομμάτι. Στις επόμενες 2 κόψτε 4 δάχτυλα και πετάξτε το μικρό κομμάτι. Την τελευταία κόψτε την στη μέση.

Το δίπλωμα της κορδέλαςΤυλίξτε μια μια κάθε κορδέλα όπως φαίνεται στη φωτογραφία και συρράψτε το κέντρο. Επαναλάβετε αυτό το τύλιγμα για όλες εκτός από την πιο μικρή. Όταν τις έχετε ετοιμάσει όλες, αρχίστε να βάζετε την μία μέσα στην άλλη με λίγη κόλλα έτσι ώστε να μην πατάνε ακριβώς. Στο τέλος κάντε ένα κυκλάκι το μικρότερο κομμάτι και κολλήστε το στο κέντρο. Έτοιμο το φιογκάκι για το δωράκι!

Μερικές ακόμα ιδέες από τη Σοφία!

Κάποια στιγμή, η Σοφία, μια υπέροχη εκπαιδευτικός που ψάχνει ιδέες για να κάνει με τα πιτσιρίκια της, έφερε να μου δείξει και άλλες ιδέες που είχε σκεφτεί με υλικά από την ανακύκλωση και ενθουσιάστηκα. Τα φωτογράφισα για να σας τα δείξω όχι μόνο για τις ιδέες αλλά και για τα υλικά και το αποτέλεσμα! Τέλεια όλα! Και να πω ότι όλα τα παραπάνω που κάναμε μπορούν να γίνουν όλες τις εποχές και όχι μόνο τα χριστούγεννα! Εσείς θα αποφασίσετε το πως!

Ένα δημιουργικό σαββατοκύριακο!

Ήταν ένα πολύ δημιουργικό διήμερο με πολλές ιδέες, με πολύ όρεξη για δημιουργία, με πολλά χαμόγελα και πολλά χρώματα, το οποίο εύχομαι να επαναληφθεί και να κάνουμε ακόμα περισσότερες ιδέες και να σώσουμε ακόμα περισσότερα πράγματα από τα σκουπίδια. Δείτε και εδώ και άλλες φωτογραφίες από το διήμερο και μείνετε συντονισμένοι εδώ και στη σελίδα στο facebook για ανακοινώσεις 🙂

(10ο post από 16 σύνολο μέχρι το τέλος του 2013)

3 σχόλια

  1. Παράθεμα: Μπολ από χαρτί και μπαλόνι | in my closet

  2. Παράθεμα: Κέντημα σταυροβελονιά σε χαρτόνι | in my closet

  3. Παράθεμα: συσκευασίες δώρων φτιαγμένες από άδειες συσκευασίες -

Απάντηση