Σταυροβελονιά σε χαρτόνι

Κέντημα σταυροβελονιά σε χαρτόνι

Το μωβ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χρώματα. Το αγαπάω τόσο πολύ και συνήθως ό,τι αποφασίζω να το κάνω σε μωβ το αγαπάω και αυτό πολύ. Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι το αγαπημένου μου craft kit από όλα όσα έκανα, ήταν το μωβ με το οποίο ολοκληρώνω και τα άρθρα για τα craft kits και τους πειραματισμούς μου με διάφορες τεχνικές πάνω στον ίδιον “καμβά”, δηλαδή κουτιά που βρήκα στην ανακύκλωση.

Όλα μαζί στη σειρά πριν ταχυδρομηθούν!

Όλα μαζί στη σειρά πριν ταχυδρομηθούν!

Αν δεν ξέρετε τι είναι τα craft kits, μπορείτε να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα διαβάζοντας, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο και το μπλε. Να διευκρινήσω ότι όλα αυτά τα κουτιά έγιναν αρχές του 2015, για τυχερούς σε διάφορους διαγωνισμούς που είχα στη σελίδα στο facebook και έχουν ταχυδρομηθεί εδώ και καιρό. Μάλιστα πριν μερικές μέρες μια αποδέκτης μου έλεγε πως χαιρόταν ακόμα το κουτί της το καλοκαίρι με τις ανιψιές της.

Περιμένουν στη σακούλα να πάνε για φωτογράφιση

Περιμένουν στη σακούλα να πάνε για φωτογράφιση

Το μωβ το ήθελα πολύ ιδιαίτερο και να έχει να κάνει με κλωστές και με ύφασμα και με ράψιμο. Όχι μόνο επειδή είναι τα αγαπημένα μου υλικά αλλά επειδή ως υλικά είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για την αποδέκτη του. Είναι αυτές οι προσωπικές πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μου με διάφορους τρόπους που με κάνουν να νιώθω ότι το in my closet είναι κάτι παραπάνω από ένα προσωπικό ημερολόγιο κατασκευών αλλά κάτι πολύ ζωντανό που το αλλάζετε και σας αλλάζει, δημιουργικά. Και σας αγαπώ για όλα αυτά και για άλλα πολλά ακόμα.

Σταυροβελονιά πάνω σε κουτί; Γιατί όχι;

Σταυροβελονιά πάνω σε κουτί; Γιατί όχι;

Μέχρι που ήρθε η ιδέα και στην αρχή με τρόμαξε. Θα το κεντήσω με σταυροβελονιά. Το κέντημα πάντα με τρόμαζε χωρίς να είμαι σίγουρη γιατί. Μου έδινε την εντύπωση πως είναι κάτι που απαιτεί απίστευτη δεξιοτεχνία, υπομονή, προσπάθεια, ώρες και γνώσεις. Έβλεπα τη μητέρα μου να κεντάει ώρες ολόκληρες και θεωρούσα ότι εγώ δε θα μπορούσα ποτέ να κάνω κάτι ανάλογο. Μετά όμως από το workshop με το κέντημα κάπως άρχισα να το κοιτάω με άλλο μάτι και να το σκέφτομαι λίγο πιο διαφορετικά. Και γιατί να μην κεντήσω πάνω σε ένα κουτί; Και αυτό έκανα.

Βήμα-βήμα η σταυροβελονιά

Βήμα-βήμα η σταυροβελονιά

Η σταυροβελονιά απαιτεί κάναβο/πλέγμα δηλαδή μια επιφάνεια που έχει χωριστεί σε ισομερείς τετράγωνες (κατά προτίμηση) περιοχές. Εγώ τον έφτιαξα στον υπολογιστή. Έγραψα craft kit σε μια Α4 και μετά χώρισα τη σελίδα σε πολλά μικρά τετράγωνα έτσι ώστε να ορίζεται κάθε γράμμα εύκολα. Αν δεν έχετε τις γνώσεις να το κάνετε αυτό, θα σας βοηθήσει ένα χαρτί μιλιμετρέ. Για να γράψετε μια λέξη απλά θα γεμίσετε τα ανάλογα τετραγωνάκια και στις άρκες του κάθε τετραγώνου θα ανοίξετε τρυπούλες με μια βελόνα. Όσο πιο καλά ανοίξουν οι τρύπες τόσο πιο εύκολο και το κέντημα αλλά μη το παρακάνετε. Αφού το τρύπησα το έβαψα με σπρέι και μετά άρχισα το κέντημα. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι η σταυροβελονιά μπορείτε να δείτε ένα πολύ αναλυτικό άρθρο ή να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιας μεγαλύτερης στην οικογένεια όπως μιας μαμάς, μιας θείας ή μιας γιαγιάς. Θα σας πάρουν από το χεράκι και θα σας δείξουν ό,τι θέλετε. Μην τις αφήνετε ανεκμετάλλευτες.

Το μωβ craft kit

Το μωβ craft kit

Μου πήρε δύο απογεύματα και δύο μουλινέδες. Ήθελα να φαίνεται πλούσιο και έτσι χρησιμοποιούσα το μουλινεδάκι χωρίς να το χωρίζω στις κλωστές του. Μου άρεσε τόσο πολύ η διαδικασία που ήθελα να το κεντήσω ολόκληρο αλλά συγκρατήθηκα. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε γιατί εφάρμοζε παλιά τεχνική σε νέο υλικό με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Μετά έβλεπα το κάθετι διαφορετικά. Θέλω να κεντήσω τις μολυβοθήκες μου, τα τενεκεδάκια μου και πόσα άλλα! Σας προτείνω να κοιτάξετε και εσείς καλά γύρω σας και να διακρίνετε τι μπορεί να τρυπηθεί με βελόνα και άρα να κεντηθεί και να το δοκιμάσετε.

Τα κουτιά γεμίζουν!

Τα κουτιά γεμίζουν!

Κάτι που δεν σας έχω πει σε άλλα craft kits είναι ότι τα έφτιαχνα όλα ταυτόχρονα. Ένα τριήμερο έφτιαξα όλα τα κουτιά και μετά σε ένα Σαββατοκύριακο τα γέμισα. Δε θέλω να περιγράψω τον κακό χαμό που προκάλεσα στο σπίτι αφού παντού υπήρχαν κουτιά, υλικά, πράγματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Θα περιοριστώ σε αυτήν την “συμμαζεμένη” φωτογραφία που φαίνονται όλα τόσο όμορφα τακτοποιημένα ενώ πίσω μου δεν υπάρχει χώρος να περπατήσω.

Οι χάντρες που λιώνουν μόνες τους

Οι χάντρες που λιώνουν μόνες τους

Όλα τα craft kits είχαν hama beads που πλέον αγαπώ πολύ και χαίρομαι που έκανα και κάποιους από εσάς να τις αγαπήσετε. Για να μη χαθούν οι τοσοδούλες χάντρες μέσα στα σακουλάκια μάζεψα με τη βοήθειά σας κουτιά από smarties (<3), τα έβαψα ανάλογα με τα κουτιά και τις έβαλα μέσα. Πριν από μερικές μέρες στη σελίδα στο facebook με ρωτούσε μια καλή φίλη τι τους θέλω τους κώνους. Τους χρησιμοποιώ για να “κρεμάω” όσα βάφω μέχρι να στεγνώσουν. Έτσι έκανα και με τα περίεργα αλλά πολύ χαριτωμένα κουτάκια από καραμελίτσες. Και μαζί φυσικά έβαλα και μια βάση για τις χαντρούλες για να αρχίσουν οι αποδέκτες άμεσα τον πειραματισμό.

Το και κάτι ακόμα kit είχε το αγαπημένο μου σετ για κουμπάκια!

Το και κάτι ακόμα kit είχε το αγαπημένο μου σετ για κουμπάκια!

Το κάτι μοναδικό που είχε το μωβ κουτί ήταν κάτι που αγαπάω πολύ. Ένα kit για υφασμάτινα κουμπιά (το βάζω σε πολλά βαλιτσάκια) και φυσικά πρόσθεσα και κάποια υφασματάκια για να μπορούν να γίνουν άμεσα τα κουμπάκια μόλις ανοίξει το κουτί. H makelife.gr έφτιαξε κάτι τέλεια αξεσουάρ για τα μαλλάκια από τα κοριτσάκια της και χάρηκα τόσο πολύ όταν τα είδα! Να ένας ακόμα τρόπος να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κουμπάκια!

To kit της έμπνευσης σε μωβ χρώματα!

To kit της έμπνευσης σε μωβ χρώματα!

Φυσικά όπως πάντα έβαλα και το kit της έμπνευσης, δηλαδή ένα σετάκι με τετραδιάκι, μολυβάκι, στυλό, σβύστρα, ξύστρα και δύο μικρές κόλλες. Εγώ θέλω να το έχει κάποιος πάντα μαζί του. Για να τον βρει έτοιμο η ιδέα, να την καταγράψει και να μην την χάσει.

Στην ταράτσα με τα μοντελάκια μου

Στην ταράτσα με τα μοντελάκια μου

Κάπως έτσι κατάφερα και έκλεισα τον κύκλο των 7 craft kits που τα οραματίστηκα σαν ένα μεγάλο χάρτινο ουράνιο τόξο και ας τα είδα μόνο εγώ έτσι. Επιστρέφω στον πανικό του εργαστηρίου μου και στις υπόλοιπες ιδέες που έχω και σχεδόν προσπαθώ να υλοποιήσω ταυτόχρονα. Έχω να κάνω πολλά και να γράψω για πολλά! Καλή δημιουργική χρονιά να έχουμε!

6 σχόλια

 1. ολα υπεροχα! ολα αγαπημενα! τα εκανες εσυ και τα απολαυσαμε εμεις! αντε κ στα επομενα με το καλο 🙂

  Απάντηση
 2. Δεν ειναι φοβερη ικανοποιηση οταν ολοκληρωνεις ενα μεγαλο εργο? Δεν μπορω να ξεχωρισω ποιο κουτι μου αρεσε περισσοτερο ηταν ολα υπεροχα! Και εις αλλα με υγεια και καλα τελειωματα με το κραφτ ρουμ!

  Απάντηση
 3. Όλα είναι πολύ πολύ όμορφα αλλά αυτό θα ήταν το δικό μου αγαπημένο και λόγω χρώματος και λόγω σταυροβελονιάς που τη λατρεύω!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 4. Πολύ ωραίο έγινε και το μωβ craft kit, ρομαντικό με το κεντημένο logo αλλά και τη λεπτομέρεια με τη δαντέλα στα πλάγια. Το kit με τα υφασμάτινα κουμπιά ήταν από τα πρώτα που στρωθήκαμε να φτιάξουμε μόλις παραλάβαμε το δικό μας βαλιτσάκι. Πολύ καλό, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Τα φιλιά μου!

  Απάντηση
 5. Και αυτό το “κουτί” έγινε εξαιρετικό. Ωραία ιδέα η σταυροβελονιά και χρησιμοποίησες πολύ όμορφα χρώματα. Τυχερές οι παραλήπτριες!
  Φιλιά πολλά

  Απάντηση
 6. Πολύ όμορφα
  Φιλακια …

  Απάντηση

Απάντηση