Μπολ από χαρτί και μπαλόνι

Μετά τα απανωτά workshops του Δεκεμβρίου, ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος, που δεν μπορούσα να προγραμματίσω τίποτα. Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είχα ένα workshop. Όχι κάποιο συγκεκριμένο. Να κάνουμε ένα workshop. Και το σκεφτόμουν συνέχεια μέχρι που βρέθηκε ένα Σάββατο, χωρίς επαγγελματικές, οικογενειακές, προσωπικές, κοινωνικές και εκλογικές υποχρεώσεις και σκέφτηκα ή τώρα ή ποτέ! Πρέπει να κάνουμε ένα πριν φύγει η Άνοιξη. Το λαχταρούσα πολύ και όλοι όσοι έχουν έρθει σε workshop, με ρωτούσαν «πότε θα γίνει το επόμενο;» με παράπονο. Έτσι ορίστηκε η 10/5 ως ημέρα workshop και άρχισε η δημιουργική διαδικασία της αναζήτησης του τι θα κάνουμε.

Σας το έχω πει ότι λατρεύω τα μπαλόνια;

Σας το έχω πει ότι λατρεύω τα μπαλόνια;

Αποφάσισα αυτό το workshop να μη το ανακοινώσω από τη σελίδα στο facebook. Τα Χριστούγεννα είχα στεναχωρηθεί πολύ που λάμβανα συνέχεια emails από ενδιαφερόμενους και έπρεπε να απαντήσω ότι έχει γεμίσει η κουζίνα και δε χωράνε άλλοι. Ένιωθα ότι έδιωχνα τον κόσμο από κάτι που αγαπάω να κάνω αλλά η καημένη η κουζινούλα χωράει με το ζόρι 20 άτομα. Κάποιοι είχαν προλάβει να δηλώσουν συμμετοχή στο upcycle it και έτσι είχα νιώσει καλύτερα μεν αλλά τώρα δε θα είχα αυτή την ευκαιρία. Όσο περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν με λαχτάρα ότι θέλουν να έρθουν σε ένα workshop, τόσο περισσότερο χαίρομαι και μετά τόσο περισσότερο αγχώνομαι που θα χωρέσουν. Με βλέπω μια μέρα να κάνω όλο το σπίτι, μια κουζίνα.

Το τραπέζι της δημιουργίας χωρίς τους δημιουργούς, δηλαδή τακτοποιημένο!

Το τραπέζι της δημιουργίας χωρίς τους δημιουργούς, δηλαδή τακτοποιημένο!

Και τι θα κάναμε; Κάποια στιγμή, χωρίς να μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς, φτιάχτηκε ένα group στο facebook με όλους και όλες τους συμμετέχοντες κάποιου workshop. Εκεί, λοιπόν έριξα την ημερομηνία και εκεί πέταξα και τις πρώτες ιδέες που μου είχαν αρέσει για να αποφασίσει ο κόσμος, τι θέλει να κάνει. Και η ιδέα που ψηφίστηκε από τους περισσότερους ήταν μπολάκια με χαρτί. Ήξερα ότι θα είναι ένα πολύ χαλαρό workshop γιατί η ιδέα φαινόταν απλή αλλά ήθελα να αλλάξω λίγο τη διαδικασία για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική.

Τα δύο δοκιμαστικά μου αφού πρώτα τα γέμισα με πολύχρωμα διάφορα

Τα δύο δοκιμαστικά μου αφού πρώτα τα γέμισα με πολύχρωμα διάφορα

Τι χρησιμοποιήσαμε:

 • Μπαλόνι αντί για μπολάκι για το «καλούπι». Τα μπαλόνια είναι χρώμα και χαρά και παιχνίδι.
 • Χαρτιά. Όχι χαρτονάκια αλλά λεπτά χαρτιά από κόλλες περιτυλίγματος, χαρτιά scrapbooking, παλιά βιβλία, εφημερίδες, χαρτί αφής και γενικά ό,τι χαρτί είχαμε.
 • Ατλακόλ πάρα πολύ καλά νερωμένη και ανακατεμένη.
 • Ένα κομμάτι (15x15cm) χοντρό χαρτόνι συσκευασίας.
Η ανακύκλωση μου στα πουά για να έχουν όλοι ατλακόλ και parking για τα πινέλα τους!

Η ανακύκλωση μου στα πουά για να έχουν όλοι ατλακόλ και parking για τα πινέλα τους!

Εργαλεία:

 • Καπάκια από βαζάκια για να κόψουμε κυκλάκια
 • Μολύβι για να σχεδιάσουμε τα κυκλάκια.
 • Ψαλίδι.
 • Πινέλο για την ατλακόλ.
Πρώτα να σταθεροποιήσετε το μπαλόνι

Πρώτα να σταθεροποιήσετε το μπαλόνι

Πως να κάνετε μπολάκια από χαρτί:
1. Αρχικά ψαχουλέψτε τα χαρτιά που έχετε σπίτι. Τα πάντα όλα. Γίνεται και με απλό, άσπρο χαρτί φωτοτυπικού. Τέτοιες κατασκευές με κάνουν να μη πετάω ούτε κομματάκι από τις κόλλες περιτυλίγματος από τα δωράκια που μου κάνουν. Επίσης στα περιοδικά κρύβονται πολύ ωραίες σελίδες με πολύ όμορφα σχέδια.
2. Διαλέξτε ένα καπάκι από βαζάκι που να μην είναι πολύ μεγαλύτερο από 5cm διάμετρο και χρησιμοποιήστε το για να «χαράξετε» τα κυκλάκια σας στα χαρτιά που διαλέξατε.
3. Κόψτε αρκετά. Θα έλεγα πάνω από 15-20 για να έχετε και εναλλακτικές και να κάνετε και σχεδιάκια πάνω στο μπολάκι.

Πάρα πολύ ατλακόλ παντού!

Πάρα πολύ ατλακόλ παντού!

4. Φουσκώστε ένα μπαλόνι αλλά μη το παρακάνετε. Να μπορείτε να το κλείσετε.
5. Κόψτε από ένα παλιό χαρτόκουτο ένα τετραγωνάκι μεγέθους περίπου 15x15cm και χωρίστε το με ένα μολυβάκι σε 4 περίπου ίδια τετράγωνα. Έχετε μπροστά σας 4 γραμμούλες που ενώνονται στο κέντρο. Την μια από αυτές κόψτε την από έξω μέχρι το κέντρο. Εκεί θα περάσετε το δεσιματάκι του μπαλονιού για να λειτουργήσει σα βάση και να στέκεται το μπαλονάκι σας. Βάλτε τον κόμπο του μπαλονιού κάτω από το χαρτονάκι για καλύτερη στήριξη.
6. Αραιώστε σε ένα βαζάκι την ατλακόλ σας, πάρτε το πινελάκι σας και ένα βαζάκι με καθαρό νερό και είστε έτοιμοι να αρχίσετε.

Και με αφής αλλά προσοχή στα χεράκια και το χρώμα!

Και με αφής αλλά προσοχή στα χεράκια και το χρώμα!

7. Από το πιο ψηλό μέρος του μπαλονιού (αυτό που θα γίνει και ο πάτος του μπολ σας) απλώστε μια καλή στρώση ατλακόλ (επιφάνεια όσο 2-3 κυκλάκια) και όσο είναι υγρή ακουμπήστε τα πρώτα χαρτιά. Μόλις τα ακουμπήσετε, περάστε με το πινελάκι μια γενναία δόση ατλακόλ από πάνω.
8. Συνεχίστε έτσι κυκλικά προς το υπόλοιπο μπαλόνι μέχρι να έχετε ένα μπαλόνι γεμάτο κατά το μισό τουλάχιστον με χαρτί, πολύ βρεγμένο από ατλακόλ. Σας το υπόσχομαι πως όταν στεγνώσει η ατλακόλ θα γίνει διαφανής.
9. Αφήστε κάπου να στεγνώσει τουλάχιστον για 5-6 ώρες με το χαρτονάκι του. Άμα δε στέκεται καλά λόγω βάρους περάστε και δεύτερο χαρτονάκι από κάτω.
10. Πιάστε καλά και σφιχτά το μπαλονάκι που περισσεύει κάτω από το χαρτονάκι και κόψτε το πολύ προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι. Όχι για να σκάσει αλλά για να αρχίσει να αδειάζει ο αέρας λίγο λίγο. Το ζουλάτε πολύ προσεκτικά και ψάχνετε να βρείτε την μια άκρη που έχει αποκολληθεί (όπως ξεφουσκώνει το μπαλόνι) για να αρχίσετε, σιγά-σιγά να αποκολλάτε το χαρτί από το μπαλόνι.

Καλό στέγνωμα πριν κάνετε κάτι και κυρίως να μην ακουμπάει κάπου!

Καλό στέγνωμα πριν κάνετε κάτι και κυρίως να μην ακουμπάει κάπου!

Tips:

 • Τα χαρτιά που γυαλίζουν μπορεί να σας δυσκολέψουν λίγο γιατί δεν απορροφούν καλά την ατλακόλ. Επιμείνετε περισσότερο και στρώστε πιο παχύ στρώμα κόλλας μέχρι να μαλακώσουν.
 • Απλώστε κάτι για προστασία στην επιφάνεια ή στο τραπέζι που θα δουλέψετε το μπολάκι σας. Η ατλακόλ θα αρχίσει να τρέχει παντού όταν αρχίσετε.
 • Όταν έρθει η ώρα της αποκόλλησης μη χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα αλλά τα δάχτυλά σας για να το αποκολλήσετε τελείως. Ίσως τσαλακωθεί λίγο ή ίσως χρειαστεί σε ένα σημείο να το σκίσετε λιγάκι για να το αποκολλήσετε. Θα το διορθώσετε μετά. Όταν φύγει το μπαλόνι μπορείτε να το κόψετε κυκλικά για να το διορθώσετε.
 • Αν το μπαλόνι σας ζορίζει και σας δυσκολεύει πολύ στο να το κουμαντάρετε, πάρτε ένα μπολ από τη κουζίνα και καλύψτε το με μεμβράνη. Θα κάνει την ίδια δουλειά και δε θα σας φεύγει από τα χέρια.
 • Μην αφήνετε μεγάλα κενά όταν τοποθετείτε τα κυκλάκια / χαρτάκια. Ας ακουμπάνε και το ένα πάνω στο άλλο. Θα το κάνουν το μπολ πιο ανθεκτικό.
 • Το χαρτί αφής βγάζει χρώμα όταν βρέχεται με την ατλακόλ. Και βγαίνει κάπως δύσκολα με πολύ πλύσιμο και τρίψιμο. Φορέστε γαντάκια άμα σας ενοχλεί πολύ.
 • Αν γράψετε κάτι με μαρκαδόρο διαρκείας πάνω στο μπαλόνι πριν αρχίσετε, θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του μπολ για πάντα. Αναζητήστε το χαμογελάκι στις φωτογραφίες του μπλε μπολ. Από λάθος μου βγήκε αλλά την επόμενη φορά θα ζωγραφίσω διάφορα.
Η διαδικασία με το χαρτί αφής και το χαμογελάκι!

Η διαδικασία με το χαρτί αφής και το χαμογελάκι!

Εναλλακτικές λύσεις:

 • Μπορείτε να κάνετε ένα ημιδιάφανο μπολ με χαρτί αφής. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα κόψετε σε πολλά τριγωνάκια το χαρτί αφής και θα κολλάτε πρώτα την μυτούλα στον πάτο και μετά το υπόλοιπο. Θέλει τουλάχιστον 2-3 στρώματα για να γίνει ανθεκτικό μεν αλλά να μη χάσει την ημιδιαφάνειά του. Φυσικά μπορείτε να το διακοσμήσετε με ότι άλλο σχέδιο θέλετε.
 • Αν το χαρτί αφής το αφήσετε να στεγνώσει και το περάσετε ξανά με 2 στρώσεις ακόμα (χωρίς να ξεφουσκώσει το μπαλόνι), το μπολάκι θα γίνει πολύ σκληρό.
 • Τα κυκλάκια δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια σε μέγεθος. Βασικά δεν είναι καν απαραίτητο να είναι κυκλάκια αλλά μπορούν να είναι τετραγωνάκια ή ότι άλλο σχέδιο θέλετε. Απλά κρατήστε τα μικρούλια για να μη ζοριστείτε στο «άπλωμα» τους στο μπαλονάκι.
 • Όταν στεγνώσει καλά και αποκολληθεί και το μπαλόνι μπορείτε να το βάψετε (εσωτερικά ή/και εξωτερικά) με ακρυλικά αλλά όχι πολύ αραιωμένα με νερό. Αυτό θα στρώσει και τις ελαφριές τσαλάκες που μπορεί να κάνει το μπολ όταν βγει το μπαλόνι.
 • Λίγο πιο δύσκολο αλλά με πολύ ωραίο αποτέλεσμα είναι αν δοκιμάσετε με πολύ λεπτές λωρίδες κυκλικά.
 • Αν θέλετε να έχει μέσα και έξω σχέδια θα πρέπει να περάσετε πρώτα ένα στρώμα με χαρτί που το σχέδιο θα κολλάει πάνω στο μπαλόνι και μετά (όσο ακόμα είναι υγρό) ένα στρώμα χαρτιού που το σχέδιο θα το βλέπετε.
 • Εσείς έχετε διακορευτή ή τρυπητήρι χαρτιών; Τα κρατάτε εκείνα τα πολύ μικρά χαρτάκια που γεμίζει; Αν όχι πολύ κακώς, γιατί φαίνεται να έχει πολύ πλάκα αυτό.
4 μπολάκια στεγνώνουν!

4 μπολάκια στεγνώνουν!

Μας πήρε περίπου 1 ωρίτσα αλλά είχαμε διάφορα απίστευτα φαγώσιμα και έτσι κάναμε μικρά διαλείμματα για να σκεφτούμε ιδέες για τη διακόσμηση του μπολ. Αν και όλα τα φαγώσιμα ήταν πεντανόστιμα και τα είχαν φτιάξει με τα χεράκια τους όσες ήρθαν και έστειλε ενισχύσεις και το αγαπημένο μου «Με το δάχτυλο στο βάζο», την παράσταση την έκλεψε μια πολύ ιδιαίτερη τούρτα που παραγγείλαμε 5 φίλες για τα γενέθλια της Ban Al που έπεφταν μεσοβδόμαδα και δεν ξέραμε πότε θα τα γιορτάσει. Την τούρτα την ετοίμασε μια πολύ αγαπημένη καλλιτέχνης, η Christie, που για μια εβδομάδα συνέλεγε πολύ προσεκτικά πληροφορίες για την εορτάζουσα από εμάς, για να την κάνει όσο το δυνατό πιο κοντά στην Ban Al και φυσικά το πέτυχε. Δεν βρίσκαμε το κουράγιο να την κόψουμε και να τη φάμε αλλά τελικά τα καταφέραμε.

Μια τούρτα υπερπαραγωγή!

Μια τούρτα υπερπαραγωγή! <3

Εγώ να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους, παλιούς και καινούριος, που ήρθαν στην κουζίνα, που φτιάξαμε πράγματα μαζί, τσιμπολογήσαμε φαγώσιμα και περάσαμε για μια ακόμα φορά τέλεια. Μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα μπολάκια που φτιάχτηκαν, με αλφαβητική σειρά και έχω κρατήσει θέσεις για δύο ακόμα μπολάκια που ξέρω ότι στεγνώνουν! Θα κάνω edit και θα ανεβάσω τη τελική εικόνα όταν έχω και τις δύο τελευταίες συμμετοχές. Aκόμα μετανιώνω που δεν πήρα στο κατόπι, για να φωτογραφίσω, όσες έφυγαν με λεωφορείο και με ένα μπαλονάκι με καπέλο στο χέρι 🙂

Όλα τα μπολάκια μαζί!

Όλα τα μπολάκια μαζί!

 

Ελπίζω να σας δω και στο , που θα γίνει αρχές Ιουνίου και θα συμμετέχω, αλλιώς συντονιστείτε με τη σελίδα στο facebook και γραφτείτε στο γιατί ετοιμάζω ένα outdoor workshop ή όπως το λέμε μεταξύ μας «στα γρασίδια», τέλη Ιουνίου και είναι κρίμα να το χάσετε. Αν και σε ανοιχτό χώρο δε χωρέσουν όλοι όσοι έχουν διάθεση να έρθουν, θα το σκεφτώ να αναζητήσω και γήπεδο! Που θα πάει, θα χωρέσουμε όλοι!

12 σχόλια

 1. That’s so nice! Thank you for sharing. Made me happy! /Helena

  Απάντηση
 2. Πολύ ωραία (και παχνιδιάρικη) η χρήση μπαλονιού αντί για έτοιμου μπολ. Βέβαια εμένα περισσότερο με εντυπωσίασε το κόλπο με το χαρτονάκι ως βάση. 🙂
  Καλή επιτυχία και “στα γρασίδια” λοιπόν!

  Απάντηση
  • Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!

   Απάντηση
 3. Ομορφιές!!!

  Απάντηση
 4. Τελικά το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα αγαπημένα μου!Πρέπει να φτιάξω κι εγώ!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 5. Πολύ ωραία ιδέα αυτή να μαζευτείτε και να δημιουργήσετε παρέα!! Μπράβο κορίτσια! Και τα μπολάκια έγιναν τέλεια 🙂

  Απάντηση
 6. Που θα πάει κάποια στιγμή θα κάτσει να είμαι και εγώ. Όλα είναι φανταστικά!!!

  Απάντηση
 7. τι ωραια που περναμε.. τι ωραια.. τι ωραια..

  😀
  <3

  Απάντηση
 8. @Sofilab 🙂
  @Ariadne να κάνεις, να κάνεις 🙂
  @Lyriel και εμάς μας αρέσει
  @Vasiliki άντε ντε! Σε περιμένουμε!
  @Stella ωραία πράγματι!

  Απάντηση
 9. Παράθεμα: Κέντημα σε τελάρο ή σε τάπερ και ένα υπέροχο workshop! | in my closet

 10. Παράθεμα: Φτιάχνω μπολ με κομφετί για τα παιχνίδια μου - Πυγολαμπίδες στο κλουβί

Απάντηση