Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα και γαρίφαλο
Πέρσι τέτοιο καιρό ανακάλυψα το Παραμικρό, έναν πολύ ζεστό χώρο, με ωραίους και δημιουργικούς ανθρώπους και πολύ δοτικότητα. Εκτός από το να παρακολουθήσω ένα τμήμα mix media (δημιουργίες με διάφορα υλικά), είχα συναντηθεί ένα χαλαρό απόγευμα με τον Κίμωνα και μου είχε μιλήσει για το Παραμικρό. Τότε ψαχουλεύοντας το χώρο, μου είχε δείξει κάτι στολίδια που μοσχομύριζαν κανέλα. Μου είχε πει ότι τα είχαν κάνει πολύ καιρό πριν και ακόμα μύριζαν. Ενθουσιάστηκα. Αυτή η πληροφορία (μήλο και κανέλα) αποθηκεύτηκε καλά στο μυαλό και περίμενε υπομονετικά τη στιγμή που θα εμφανιζόταν.
Μέρες τώρα σκέφτομαι ότι θέλω να κάνω μια χαλαρή μάζωξη στο σπίτι για να φτιάξουμε ένα κάτι και να περάσουμε καλά. Έχουμε καιρό να βρεθούμε έτσι και όρεξη υπάρχει. Θα ερχόταν Θεσσαλονίκη και η καλή φίλη Casper85 που θέλει/θέλω όποτε έρχεται να φτιάχνει ένα κάτι και έτσι σε ένα καφεδάκι πήραμε την απόφαση. «Αυτήν την Κυριακή;», «Ναι αυτήν», «Τι θα κάνουμε;». Και τσουπ βγήκε η ιδέα της κανέλας και του μήλου από εκεί που ξεκουραζόταν και κάπως με ενθουσίασε. Έψαξα τη συνταγή και βρήκα μια, από την πολύ δημιουργική elenfly στο blog «Αγγελοκατασκευές» και μια στο «Οι συνταγές της παρέας». Ορίστηκε η ημερομηνία, έγινε event στο fb. Ήμουν έτοιμη για μάζωξη! Ή μήπως όχι;
«Αυτά θα τρώγονται;». Φυσικά και όχι. Έχουν ατλακόλ και γίνονται πολύ σκληρά όταν στεγνώσουν πλήρως. «Και δε θα φάμε κανένα μηλαράκι;». Συζητήσαμε μια ωραία μηλόπιτα, που μέρες τώρα λαχταράει/γκρινιάζει ο ZlatkoGR και έτσι κάλεσα τη χρυσοχέρα αδερφή μου, να μου φτιάξει μια. Ήρθε από το σπίτι, να την κάνουμε μαζί για να μαθαίνω. Το εκτιμώ απίστευτα αυτό. Δεν είμαστε όλοι άνετοι με την κουζίνα και το μαγείρεμα. Το να μου το δείξει κάποιος βήμα-βήμα και μάλιστα να εστιάσει στα δύσκολα σημεία, είναι μια καλή αρχή. Τη συνταγή, με αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες από την εκτέλεση θα βρείτε στο και άμα αγαπάτε τη μηλόπιτα, να τη δοκιμάσετε!
Ήθελα όμως και κάτι που να μοιάζει με μήλο. Είχα εφοδιαστεί γύρω στα 6 κιλά μήλα και άλλα έγιναν μηλόπιτα και άλλα πολτός για τα στολίδια. Δεν είχε μείνει μήλο, ούτε για δείγμα. Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι που εδώ και καιρό με ταλαιπωρεί. Cake pops. Και για να είναι ταιριαστά ήθελα να προσπαθήσω να τα κάνω να μοιάζουν με μήλα. Δεν τα κατάφερα, θα είμαι ειλικρινής. Αλλά όλοι όσοι τα έφαγαν, ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση που θαμπώθηκαν και τους έμοιαζαν με μήλα στο τέλος. Ή απλά είναι καλοί άνθρωποι και δε θέλουν να με κακοκαρδίσουν. Τη συνταγή, με αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες από την εκτέλεση θα βρείτε στο και πάλι. Αν το αποφασίσετε, χαρίστε τους ένα ολόκληρο απόγευμα και φτιάξτε τα χαλαρά. Δεν είναι γλυκό για βιαστικούς.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παρασκευής των cake pops είναι η παρουσίασή τους. Μην ξεκινήσετε να τα φτιάχνετε αν δεν έχετε αποφασίσει το που θα τα βάλετε να στεγνώσουν και το πώς θα τα παρουσιάσετε. Σε αντίθεση με άλλα γλυκά που μπορείτε να τα ακουμπήσετε σε μια λαδόκολλα ή ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να στεγνώσουν, αυτά θέλουν να μη τα ακουμπάει κάτι. Είναι γλυκά που γεμίζουν το μάτι με την ομορφιά τους οπότε και πρέπει να έχουν τέλειο σχήμα. Άμα δυσκολευτείτε, γυρίστε το σε τρουφάκια. Το ίδιο νόστιμα αλλά πιο εύκολα. Εγώ τύλιξα με πράσινο γκοφρέ ένα στεφανάκι από φελιζόλ (το βρήκα σε είδη χόμπι) και όταν το ψαλίδισα λιγάκι έμοιαζε με γρασιδάκι. Εσείς θα βρείτε τη δική σας κατασκευή.
Αφού ετοιμάστηκαν τα φαγώσιμα, άρχισα να φτιάχνω τον πολτό για τα στολίδια. Καθάρισα τα μήλα μου, τα έβρασα μέχρι να μαλακώσουν τελείως και μετά τα πολτοποίησα σε ένα μικρό multi που έχω. Εύκολα ως εδώ. Όταν ήρθε η ώρα να προσθέσω και τα υπόλοιπα υλικά συνειδητοποίησα πόση κανέλα και γαρίφαλο θέλει. Πολύ.
Υλικά:
- 2 μήλα καθαρισμένα, βρασμένα και πολτοποιημένα
- 100γρ. κανέλα
- 50γρ γαρίφαλο
- 4 κ.γ. ατλακόλ
Εργαλεία:
- Καλαμάκι για να κάνετε τρυπούλα στο στολίδι
- Οδοντογλυφίδα για να κάνετε σχεδιάκια
- Κουπάτ για να μορφοποιήσετε εύκολα όπως θέλετε
- Λαδόκολλα (μια κάτω για να τα ακουμπάτε χωρίς να λερώσετε το τραπέζι και μια πάνω τους για να τα πλάθετε χωρίς να κολλάει ο πλάστης)
- Πλάστη για να «ανοίγετε» τον πολτό σε λεπτά φύλλα πριν τον κόψετε
- Τρίφτη τυριού για να κάνετε σχέδια πιέζοντας τον πάνω στο στολίδι
Πλάθετε τα υλικά όλα μαζί και κάνετε μια ωραία μπαλίτσα την οποία αποθηκεύετε τυλιγμένη σε μεμβράνη ή λαδόκολλα στο ψυγείο. Πρέπει να μείνει υγρή για να μπορείτε να την δουλέψετε και να κάνετε ό,τι θέλετε. Όταν φτιάξετε τα στολίδια σας μπορείτε είτε να τα ψήσετε στο φούρνο με αέρα στους 150 βαθμούς κελσίου για 3 ώρες είτε να τα αφήσετε σε χώρο χωρίς υγρασία για 3 ημέρες να ξεραθούν σιγα-σιγά μόνα τους. Όσο πιο λεπτά τα κάνετε, τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσουν. Τέτοιες μέρες Θεσσαλονίκη (κρύο και υγρασία) ίσως χρειαστούν παραπάνω. Θα το καταλάβετε. Όταν θα είναι έτοιμα, θα είναι σκληρά και θα μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο.
Μετά ετοίμασα το σπίτι για τη μάζωξη και περίμενα. Και άρχισε να έρχεται ο κόσμος που είχε όρεξη για δημιουργία και να φέρνει κάτι πολύ τέλεια φαγώσιμα και κάτι πλατιά χαμόγελα και γέμισε η κουζίνα με φωνούλες και μυρουδιές και γελάκια και πειράγματα και στολίδια και τσιμπολογήματα. Η Stella έφερε κάτι λαχταριστά υγιεινά μπισκότα, η eleannabar έφερε κάτι πολύ λαχταριστά ταρτάκια με σοκολάτα και η Xanthi έφερε μια υπέροχη σαλάτα με ζυμαρικά, που περιμένω τη συνταγή ή όπως λέω στην αδερφή μου όταν τεμπελιάζω «Δε θέλω να τη φτιάξω. Θέλω να τη φάω». Η efou εφοδίασε το σπίτι με τις σωστές ποσότητες κανέλας και γαρύφαλλου, γιατί σιγά μην είχα 500γρ. κανέλα και 250γρ. γαρύφαλλο. Ούτε στην «Πολίτικη Κουζίνα» δε χρησιμοποιούσαν τέτοιες ποσότητες. Όλοι έφεραν τσιμπολογήματα και την καλή τους διάθεση και φτιάξαμε κάτι υπέροχα στολίδια.
Βάζαμε ταψάκια, το ένα πίσω από το άλλο στο φούρνο για να τα ψήσουμε λιγάκι. Ήθελα να είναι σε μια μορφή που να μπορέσουν να μετακινηθούν χωρίς να χαλάσουν και έτσι με 45-60λεπτά ψήσιμο γίνονταν σταθερά μεν αλλά όχι τελείως έτοιμα.
Με την ευκαιρία, να σας πω ότι γίνονται πολύ ωραία στολίδια με ζύμες και με άλλα απλά καθημερινά υλικά:
- Αρωματικά χωρίς ψήσιμο: πολτός με αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κούπες) και σαμπουάν (1 κούπα), που πλάθεται, δε θέλει ψήσιμο αλλά φυσικό στέγνωμα και μυρίζει όπως το σαμπουάν σας για πολύ καιρό.
- Διακοσμητικά με ψήσιμο: αλατοζύμη με αλάτι (0,5 κούπα), νερό (0,5 κούπα) και αλεύρι (1,5 κούπα) που πλάθεται, μορφοποιείται και ψήνεται στους 160-180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σκληρύνουν.
- Διακοσμητικά με ψήσιμο: πολτός με καλαμποκάλευρο (0,5 κούπα), σόδα μαγειρική (1 κούπα) και νερό (0,75 κούπα) που πλάθεται, μορφοποιείται και ψήνεται στους 175 βαθμούς για μια ώρα. Μη ξεχάσετε να τα αλευρώσετε έξτρα πριν τα ψήσετε.
Και αν δεν έχετε έμπνευση για το τι μπορείτε να κάνετε με όλες αυτές τις ζύμες ρίξτε μια ματιά:
- Γιορτινή γιρλάντα για μυρωδάτο σπίτι
- Πουλάκια με γκλίτερ.
- Καρδούλες – στολιδάκια για όλο το σπίτι.
- Κρεμαστά στολίδια για πόρτες και παράθυρα.
Και φυσικά όλα τα αρωματικά μπορούν, αφού ξεραθούν τελείως να μπουν στην ντουλάπα ή σε ένα συρτάρι για να μυρίζουν ωραία για πάνω από χρόνο!
Η Stella έγραψε ένα πολύ ωραίο post για το workshop, που το ονόμασε πάρτι δημιουργίας και χάρηκα πολύ και η eleannabar έγραψε ένα πολύ ωραίο post που το λες και «ύμνο» στα cake pops και με την καλύτερη φωτογραφία που θα μπορούσαν να βγουν όσο ήταν όλα μαζί. Ευχαριστώ πολύ και τα δύο κορίτσια για αυτήν την ανταπόκριση αλλά ευχαριστώ πολύ και όλους όσους ήταν εκεί για ένα υπέροχο, μυρωδάτο και στο ζεστό και σπιτικό πνεύμα χριστουγέννων απόγευμα Κυριακής. Σας περιμένω όλους και στο Χριστουγεννιάτικο workshop για να φτιάξουμε μαζί στολίδια, δώρα και τη διάθεσή μας.
17 σχόλια
xeirotexno Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 18:03
εχω παθει πλακα με την αναρτηση σου!!! τι ωραια στολιδια , τι ωραια εδεσματα κ τι ωραια που πρεπει να περασετε
mafaldaq Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 18:12
Περάσαμε πάρα πολύ ωραία και κατά γενική ομολογία, μυρίζαμε κανέλα μέχρι την επόμενη μέρα! Καλώς μας βρήκες!
Εύη Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 18:38
Πόσο σας ζηλεύω!!! Και τι φοβερή ιδέα αυτή με το μηλοπολτό! Θα προσπαθήσω να φτιάξω κι εγώ εδώ μερικά στολιδάκια! Το σπίτι είναι μικροσκοπικό, οπότε για δεντράκια και φάτνες ούτε κουβέντα! Θα κοιτάξω να ετοιμάσω πραγματάκια μικρά και κρεμαστά (γιατί ούτε πολύς χώρος για ν’ ακουμπήσω πράγματα υπάρχει). Εντωμεταξύ έχω τόση ατλακόλ στη Θεσσαλονίκη και τώρα θα πρέπει να αγοράσω κι από δω απ’ ό,τι φαίνεται! 😀
Πότε θα κάνετε το Χριστουγεννιάτικο workshop; Εγώ γυρνάω Παρασκευή 21/12! Θα το προλάβω;;; 🙁
mafaldaq Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 20:51
Ευτυχώς η ατλακολ είναι φτηνή κόλλα! Κοπελιά που πας στα ξένα χωρίς την ατλακόλ σου εεε; Για το χριστουγεννιάτικο διαβουλευόμαστε! Θα ενημερώσω! ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ. Αμάν πια! Φύγατε όλοι στα όρη, στα άγρια νησιά!
sofilab Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 18:41
Μα τι θα γίνει επιτέλους με σένα; εκεί που παλεύω να καταφέρω το ένα…τσουπ το επόμενο. Αμάν! Άντε τώρα να τρέχω να βρω μήλα. Πες μου σε παρακαλώ, αφού θα πάω που θα πάω για μήλα, μήπως πρέπει να πάρω και κάτι άλλο για μην ξαναπηγαίνω; Κανένα σαλαμάκι, τίποτα φακές!!!! Τώρα θα δεις τι θα σου κάνω, θα προωθήσω την ανάρτησή σου παντού… 🙂
mafaldaq Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 20:49
Φακές εεεε; Χμ! 🙂 Βασικά σκεφτόμουν ότι άμα κάποιος θέλει να δοκιμάσει όλες τις ζύμες πάει με μια λίστα στο σουπερ μάρκετ που λέει: Μήλα, κανένα, γαρίφαλο, αλεύρι, αλάτι, καλαμποκάλευρο, σαμπουάν, σόδα μαγειρικής. Σαν μια κανονική λίστα ενός σπιτιού! Καλή επιτυχία πάντως!
Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα κ&
Anastasia Manitsa (@Anastazzia) Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 19:30
Πρώτον να πω ότι ζηλεύω πολύ που δεν μπορώ να είμαι εκεί να φτιάχνω και να τρώω, να τρώω και να φτιάχνω.
Δεύτερον έρχονται οι απορίες μου επί της κατασκευής. Λογικά από ότι κατάλαβα δεν κάνατε μόνο μια δόση και επειδή θα ήθελα να δοκιμάσω να το κάνω με τα γεροντάκια μου, πόσες δόσεις κάνατε και κατά προσέγγιση πόσα στολίδια βγάζει η μια δόση;
Αυτά για αρχή, Ευχαριστώ!!!!!
mafaldaq Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 20:46
Για αρχή έκανα 3 δόσεις και όταν ήρθε το ιππικό (ή efou με το σάκο από το Εν καρπώ) έκανα άλλες 3! Όταν φύγαν όλοι είχαν περισσέψει 1,5 δόση αχρησιμοποίητη. Σούμα: 14 άτομα έκαναν 4-5 στολίδια μέσο όρο ο καθένας με 4,5 δόσεις. Άρα χοντρικά κάθε δόση βγάζει 12-15 λεπτά στολιδάκια με κανονικό κουπάτ! Εγώ προτείνω να βράσεις τα μήλα σου, να τα πολτοποιήσεις ανά 2 και να τα φυλάξεις σε βαζάκι. Πάρε και κανέλα και γαρίφαλο και βλέπεις πως πάει και κάνεις επιτόπου!
Και ναι θα το πω: ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΡΕ!
casper85 Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 22:12
μας φάγαν όλες τα νησιάαααααααα :/ Ήταν όλα υπέροχα, έφτιαξα ένα καταπληκτικό γατί που μυρίζει κανέλα (αν και δεν κάνει νιάου) κι ευχαριστώ για το workshop! 🙂 🙂 🙂
Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα και γαρίφαλο « 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού
Ρεπεραζ τέχνης και αντικειμένων Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:09
Αχχχ! Ζηλευτές καταστάσεις!!
eleanna Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 12:45
Καλε τι ωραίο post! Φαίνεται οτι περάσατε ωραία 😛
Εμείς ευχαριστούμε για το workshop και για τη φιλοξενία και για όλα!
Konstantina Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 14:51
Ομορφες νοστιμες δημιουργίες. Εύγε!!!
mafaldaq Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 15:29
@casper85: Να μας ξανάρθεις! Θα κάνουμε και άλλο 🙂
@Ρεπεραζ τέχνης και αντικειμένων: Ευχαριστούμε 🙂
@eleanna: Να μας ξανάρθετε 🙂
@Konstantina: Ευχαριστούμε!
Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με φελτ | in my closet
Παράθεμα: Κηρομπογιές σε διάφορα χρώματα και σχήματα! | in my closet