Δημιουργίες με το Παραμικρό

Δημιουργίες με το Παραμικρό

Τις καθημερινές, ο ελεύθερος χρόνος μου, είναι από ελάχιστος ως ανύπαρκτος. Ακόμα και όταν περισσεύουν 1-2 ώρες η διάθεση να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό θα εξαφανιστεί μόλις δω το καλάθι με τα άπλυτα, μόλις σκεφτώ ότι πρέπει να μαγειρέψω κάτι για να φάω ή μόλις καθίσω στον υπολογιστή να δω τα email μου. Μάταια ανοιγοκλείνω την πόρτα της ντουλάπας μου, όπως θα έκανε μια πεινασμένη στην πόρτα του άδειου ψυγείου. Τα υλικά εκεί και εγώ αλλού. Ανακάλυψα όμως πρόσφατα πως αν μου περισσεύουν δυο ώρες μπορώ να τις εκμεταλλευτώ δημιουργικά αρκεί να μην είμαι σπίτι. Κοντά στο Κουλέ Καφέ, στα όρια μεταξύ κέντρου και Άνω Πόλης, υπάρχει ένας νέος χώρος, το “Παραμικρό”, γεμάτος υλικά και διάθεση για δημιουργία. Πήγα «δειλά» ένα απόγευμα για ένα workshop mix media και ερωτεύτηκα τον χώρο.

Γρήγορα δημιουργήθηκαν απορίες σχετικά με το χώρο. Έτσι καθίσαμε με τον Κίμωνα κοντά στη ζεστή ξυλόσομπα και άρχισε να μου εξηγεί την ιδέα πίσω από το εργαστήρι. Το σκεφτόταν εδώ και καιρό και ήθελε να βρει ένα μέρος κοντά στο κέντρο αλλά και μακριά ταυτόχρονα. Πιστεύει πολύ στην επαφή με τη φύση και τα δικά της δημιουργήματα. Η ανάγκη για αυτόν τον χώρο προέκυψε μετά από κάποια χρόνια συμμετοχής και διοργάνωσης οικογενειακών φεστιβάλ σε συνεργασία με δήμους σε διάφορους νομούς της χώρας,  όπου έβλεπε νέους και νέες να παίρνουν μεγάλη χαρά δημιουργώντας. Κάθε φορά που άφηνε έναν τόπο, ένιωθε ότι όλη αυτή η ενέργεια θα χαθεί αν δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς στο οποίο θα μπορούσαν νέοι και μεγαλύτεροι να συνεχίσουν να βρίσκονται μαζί.

Ο χώρος ήταν έτοιμος να υποδεχθεί ανθρώπους με όρεξη από τα μέσα του προηγούμενου Νοέμβρη αλλά η λειτουργία είχε κολλήσει σε γραφειοκρατικά θέματα. Όπως μου εξήγησε με παράπονο, τον είχε σκεφτεί τελείως διαφορετικά αυτόν τον χώρο και όχι απλά ως μια σχολή με μαθήματα, αλλά η εφορία δεν μπορούσε να το καταλάβει. Ωστόσο μαζεύτηκαν κάποιοι φίλοι το Δεκέμβριο και άρχισαν να δημιουργούν χωρίς τη «σύμβαση» ενός μαθήματος. Για να «ζεσταθεί» ο χώρος και να αρχίσει να έχει δική του ενέργεια.

Μου έδειξε όλο περηφάνια τα στολίδια από κανέλα και μήλο που ακόμα μύριζαν, τα χαρτιά περιτυλίγματος, τα τετράδια, τα στολίδια από χαρτί αφής, τις κάρτες για δωράκια και τα μπολ από παπιέ μασέ. Όλα ιδιαίτερα και όλα τόσο όμορφα.

Τον Ιανουάριο ξεκίνησαν και επίσημα τη λειτουργία με ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε:

  • Χάρτινες κατασκευές που πετούν (και γυρίζουν στον ιδιοκτήτη τους να προσθέσω)
  • Μπολ από μασίφ ξύλο
  • Μικτή τεχνική (αυτό έκανα εγώ)
  • Η άλλη πινελιά
  • Papier mache (αυτό θέλω πολύ να το κάνω)
  • Συγκέντρωση και μάθηση

Εγώ περιμένω πως και πώς να βγει το καινούριο πρόγραμμα όπου ήδη με έχω δηλώσει στις τεχνικές εκτυπώσεις και να δω και τι άλλο ενδιαφέρον μπορώ να κάνω. Ήδη έχουν κάνει χαρταετούς και ετοιμάζονται για την υφαντική.

Αν στο σπίτι ο χρόνος και ο χώρος δεν είναι αρκετός ή σκεφτόσαστε ότι θα σας κοστίσουν τα υλικά αν θα πρέπει να τα αγοράσετε όλα για πρώτη φορά, επιλέξτε έναν ανάλογο χώρο, που να σας εκφράζει και ξεκινήστε ότι σας αρέσει περισσότερο. Μη σκεφτείτε «Μπα εγώ δεν ξέρω να ζωγραφίζω ή δεν πιάνουν τα χέρια μου». Δεν ισχύει. Ή αποδείξτε το στον εαυτό σας δοκιμάζοντας. Εγώ νομίζω πως τον βρήκα τον χώρο μου και θα χαρώ να τον βρείτε και εσείς.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Το παραμικρό
Εργαστήρι δημιουργίας και μάθησης
Θεοτοκοπούλου 10, Ανω Πόλη, Θεσσαλονίκη
2310314602 / 6978226890 Κίμων Καμπουρόπουλος
Νεότερα και ανακοινώσεις στο facebook.

Ετικέτες: .

8 Σχόλια

  1. Παράθεμα: Σεμινάρια, εργαστήρια, workshops και άλλα στη Θεσσαλονίκη « in my closet

  2. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα και γαρίφαλο « in my closet

  3. Παράθεμα: Σεμινάρια, εργαστήρια, workshops και άλλα στη Θεσσαλονίκη | in my closet

  4. Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα και γαρίφαλο | in my closet

Απάντηση