Μικρός οδηγός για καλλιγραφία για αρχάριους

Μικρός οδηγός για καλλιγραφία για αρχάριους

Μου αρέσει πάρα πολύ να στέλνω γραμματάκια και κάρτες σε ανθρώπους που μένουν μακριά μου. Καλή και η τεχνολογία και πολύ πιο άμεση αλλά η χαρά να λαμβάνεις κάτι με το ταχυδρομείο είναι κάτι που δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Πόσο μάλλον όταν η κάρτα είναι χειροποίητη. Κάπως έτσι προέκυψε και η 7η αποστολή του καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας.

Θέλω να φτιάξεις κάρτα καλοκαιρινή, να τη γεμίσεις δροσερές ευχές, να τη φωτογραφίσεις, να ανεβάσεις τη φωτογραφία στη σελίδα στο facebook και μετά να την ταχυδρομήσεις κάπου. Αν θέλεις να τη στείλεις σε εμένα (θα χαρώ δεν το κρύβω), εδώ έχω τη διεύθυνσή μου! Αν θέλεις να τη στείλεις αλλού, μπορείς. Αρκεί να έχεις τη διεύθυνση.

Οι καρτούλες που έχω παραλάβει!

Οι καρτούλες που έχω παραλάβει!

Όλες αυτές τις μέρες της αποστολής είδα πολύ ωραίες καρτούλες και μερικές από αυτές τις παρέλαβα. Ταυτόχρονα προσπαθούσα να βρω μια ιδέα για να ολοκληρώσω και τη δική μου αποστολή αλλά δεν έβρισκα κάτι που να μου αρέσει. Μέχρι που θυμήθηκα ότι σε πρόσφατες συζητήσεις με crafters δέχτηκα πολλές ερωτήσεις σχετικά με την καλλιγραφία. Αν και δεν την έχω χρησιμοποιήσει πολύ στις χειροτεχνίες μου (ίσως λίγο στα βαζάκια της μαρμελάδας) την αγαπώ πολύ και είναι μια από τις αγαπημένες μου τέχνες. Αντί λοιπόν να σας δείξω ακόμα μια ιδέα για καλοκαιρινή κάρτα, σκέφτηκα να γράψω κάποια βασικά πράγματα για την καλλιγραφία για όλους όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν αυτήν την πολύ γοητευτική τέχνη.

Η βασική μου αρχή στην καλλιγραφία και όχι μόνο

Η βασική μου αρχή στην καλλιγραφία και όχι μόνο

Χρειάζεται ταλέντο για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιγραφία;
Για να ξεκινήσει και να μάθει όχι. Για να διακριθεί σε αυτό ναι. Όπως περίπου σε όλες τις τέχνες. Όλα ξεκινούν με την περιέργεια, συνεχίζουν με την όρεξη, βελτιώνονται με την εξάσκηση και εξελίσσονται με την μελέτη.

Το πενάκι εξάσκησής μου είναι το αγαπημένο μου αξεσουάρ!

Το πενάκι εξάσκησής μου είναι το αγαπημένο μου αξεσουάρ!

Τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ για να ξεκινήσω;
Αρχικά χρειάζεται μια πένα. Μπορείτε να βολευτείτε με μια απλή πένα καλλιγραφίας όπως μια Pilot Parallel Pen. Εγώ ξεκίνησα με αυτήν και συνεχίζω με αυτήν γιατί έχει την πιο φαρδιά πένα από τη σειρά και άρα μπορώ να σχεδιάσω με ό,τι πάχος θέλω. Προτείνω τη συγκεκριμένη σειρά γιατί έχει φοβερή εργονομία και δέχεται ανταλλακτικές αμπούλες για να γράφετε σε ό,τι χρώμα θέλετε χωρίς μπουκαλάκια και άλλα τέτοια. Την έχω 10 χρόνια τώρα και την κουβαλάω πάντα μαζί μου. Πάντα όμως.

Τα απαραίτητα εργαλεία για την καλλιγραφία: πενάκι, χαρτί, μελάνι και ένα μολύβι

Τα απαραίτητα εργαλεία για την καλλιγραφία: πενάκι, χαρτί, μελάνι και ένα μολύβι

Όσον αφορά το χαρτί δεν έχω καμία συγκεκριμένη προτίμηση. Επιλέγω το χαρτί ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλω να έχω. Γράφω και κάνω εξάσκηση παντού απλά να έχετε αυτά κατά νου:

 • Απλό χαρτί φωτοτυπικού (80-90gr): Ξέρω ότι μπορεί το μελάνι να το διαπεράσει και να λερώσει για αυτό και βάζω πάντα από κάτω κάποιο πρόχειρο χαρτί. Δεν είναι ιδανικό για εξάσκηση γιατί απορροφά πολύ μελάνι.
 • Χαρτί με υφή (όπως ακουαρέλα ή καμβάς): Τα αγαπώ όλα τα χαρτιά αλλά όσο πιο άγρια είναι η επιφάνεια τόσο πιο “δύσκολη” θα είναι η καλλιγραφία. Όχι αδύνατη αλλά δύσκολη. Εννοείται πως θα γράψω και θα χαρώ πολύ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλλιτεχνικό και ιδιαίτερο αλλά δεν θα κάνω εξάσκηση σε τέτοιο χαρτί.
 • Χαρτί λείο (όπως velvet ή bristol): Γενικά όσο πιο λείο είναι το χαρτί τόσο πιο εύκολη η διαδικασία και ωραίο το αποτέλεσμα αν θέλετε καθαρό αποτέλεσμα. Ιδανικό για εξάσκηση γιατί απορροφά λίγο μελάνι και το χέρι κινείται με μεγάλη ευκολία.
Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.

Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια πένα καλλιγραφίας χωρίς ανταλλακτικές αμπούλες θα χρειαστείτε και μελάνια. Καλόν είναι να προτιμήσετε σινική μελάνη και όχι ένα οποιοδήποτε μελάνι. Τουλάχιστον για αρχή.

Στην μοντέρνα καλλιγραφία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού

Στην μοντέρνα καλλιγραφία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού

Πώς μπορώ να μάθω; Υπάρχουν εργαστήρια ή μαθήματα σχετικά;
Γενικά δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα καλλιγραφίας αφού δεν είναι τόσο διαδεδομένη πλέον. Εγώ πριν από χρόνια παρακολούθησα ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Συνέδριου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας και έκτοτε παρακολουθώ διάφορους καλλιγράφους, στο youtube για να μπορώ να κάνω εξάσκηση και να μαθαίνω τεχνικές. Από όσο γνωρίζω διοργανώνονται workshops από την καλλιγράφο Λένα Σεπτέμβρη αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι άλλο. Θα πρότεινα για αρχή ένα καλό ψαχούλεμα στα παρακάτω:

 • Uvulus: Διάφορες δημιουργίες με διάφορα υλικά.
 • Julie Turrie: Τα βιντεάκια της είναι κυρίως για αρχάριους και παρουσιάζει τρόπο γραφής ολόκληρων γραμματοσειρών και συνθέσεις.
 • OpenInkStand Art & Calligraphy: Κυρίως μοντέρνα καλλιγραφία και πολύ ωραίες και εντυπωσιακές συνθέσεις.
 • Julie Blanner: Ένα οδηγός από πολλά άρθρα που υπόσχονται ότι θα σας μάθουν καλλιγραφία σε πέντε μέρες. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά έχω καταλάβει πολλές τεχνικές.
 • Lindsey Bugbee του Postman’s Knock: Εκτός από ενδιαφέροντα άρθρα έχει φτιάξει και φύλλα εξάσκησης για διάφορες γραμματοσειρές, με σχετικά μικρό αντίτιμο.
 • Pinterest explore: Τι να μας κάνει ένα απλό board στο pinterest όταν υπάρχει ολόκληρη ενότητα σχετική με την εκμάθηση καλλιγραφίας.
Κάποια από τα αγαπημένα μου βιβλία καλλιγραφίας!

Κάποια από τα αγαπημένα μου βιβλία καλλιγραφίας!

Εκτός από όλες αυτές τις πηγές και πολλές ακόμα, έχω προμηθευτεί και διάφορα βιβλία που αγαπώ πολύ και είναι όλα στα γαλλικά. Δεν ξέρω γαλλικά αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να καταλαβαίνω τις τεχνικές και τις υπέροχες συνθέσεις. Μάλιστα όταν ανακάλυψα το “Les Quatrains de Rumi” του καλλιγράφου Hassan Massudy (ποιήματα που συνοδεύονται από καλλιγραφικές συνθέσεις) ήθελα πολύ να κάνω την “αναπνοή/souffle” τατουάζ αλλά το ξεπέρασα σχετικά γρήγορα.

Έβγαινε πολύ μεγάλο οπότε και δεν το πήρα απόφαση

Έβγαινε πολύ μεγάλο οπότε και δεν το πήρα απόφαση

Γιατί να ασχοληθώ με την καλλιγραφία; Τι θα μου προσφέρει;

Δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο αγχολυτική είναι η διαδικασία της εξάσκησης. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε μόνοι σας για να το νιώσετε. Αν το νιώσετε, γιατί δεν λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο, σε όλους τους ανθρώπους. Σε εμένα πάντως που είμαι ένας αρκετά ανυπόμονος, ελαφρά νευρικός και σίγουρα ασύχαστος άνθρωπος, κάνει πολύ καλό και με χαλαρώνει απίστευτα. Πέρα όμως από αυτό η καλλιγραφία είναι μια πολύ ωραία τεχνική για να κάνετε διάφορες ιδιαίτερες χειροτεχνίες. Εγώ επέλεξα με αυτήν να κάνω την κάρτα μου.

Τα υλικά για την καρτούλα μου

Τα υλικά για την καρτούλα μου

Υλικά και εργαλεία

 • Πενάκι για καλλιγραφία και μελάνι.
 • Χαρτί 120-150γρ. στις διαστάσεις που θέλουμε.
 • Δύο χάρτινα καλαμάκια.
 • Κορδέλα κομποζέ με τα καλαμάκια.
 • Μολύβι.
 • Χάρακας και τρίγωνο.
 • Κόλλα υγρή.
Η διαδικασία βήμα-βήμα για την κάρτα-μπανεράκι

Η διαδικασία βήμα-βήμα για την κάρτα-μπανεράκι

 • Κόβουμε ένα χαρτί που να έχει ύψος μισό από τα καλαμάκια μας και φάρδος τόσο όσο να χωρέσει η ευχούλα μας. Καλλιγραφούμε την ευχούλα όπως θέλουμε.
 • Βάζουμε κόλλα υγρή στην μια άκρη του φύλλου.
 • Με το καλαμάκι απλώνουμε την κόλλα έτσι ώστε να πιάνει 1cm τουλάχιστον από το φάρδος στην άκρη.
 • Τυλίγουμε το καλαμάκι έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως και κρατάμε σφιχτά μέχρι να κολλήσει τελείως.
Έτοιμη η κάρτα - μπανεράκι - παγωτάκι

Έτοιμη η κάρτα – μπανεράκι – παγωτάκι

Αφού επαναλάβουμε το κόλλημα και στην άλλη άκρη, τυλίγουμε και τις δύο άκρες προς το κέντρο και με την κορδέλα δένουμε τα καλαμάκια. Έτοιμη η καρτούλα – μπανεράκι – παγωτάκι. Μπορείτε να την κάνετε και χωρίς καλλιγραφία αλλά με καλλιγραφία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Εντυπωσιακές καλοκαιρινές κάρτες έκαναν 61 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τις δείτε όλες αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τις παρακάτω τόσο για το πρωτότυπο θέμα όσο και για την ωραία φωτογραφία:

Έτοιμες να ταξιδέψουν!

Έτοιμες να ταξιδέψουν!

Το δωράκι της 7ης αποστολής είναι ένα craft kit, από τα αγαπημένα μου. Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτή η γλυκούλα κάρτα! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην έβδομη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

2 σχόλια

 1. Παράθεμα: Χάρτινοι ανεμόμυλοι ή φουρφουράκια με νερομπογιές | in my closet

 2. Παράθεμα: Μικρός οδηγός για την μαρμαρογραφία | in my closet

Απάντηση