DIY

Χάρτινοι ανεμόμυλοι ή φουρφουράκια με νερομπογιές

Χάρτινοι ανεμόμυλοι ή φουρφουράκια με νερομπογιές

Το Πάσχα ταξίδεψα κάποιες μέρες εκτός σπιτιού και ήθελα να πάρω κάτι μαζί μου, για να έχω να δημιουργώ αν το θελήσω. Δεν ήθελα να πάρω τα ραπτικά μου και δεν ήθελα να πάρω μαζί μου κάτι συγκεκριμένο. Έβαλα σε ένα νεσεσεράκι τα μαρκαδοράκια μου, 1-2 πινέλα και μια πολύ χαριτωμένη παλέτα με νερομπογιές που χωρούσε παντού. Και την χάρηκα πολύ. Έκανα διάφορα πράγματα, για κάποιες σκέψεις που έχω αλλά κράτησα τη χαρά της νερομπογιάς. Και την έκανα αποστολή στον καλοκαιρινό μαραθώνιο δημιουργικότητας!

Το καλοκαίρι θέλει δροσιά. Θέλει νερό. Θέλει χρώματα. Θέλει ελαφριά καρδιά και καθαρό μυαλό. Όπως η νερομπογιά στο χαρτί. Το χρωματίζει, το δροσίζει αλλά δεν το γεμίζει. Θέλω σε αυτήν την αποστολή να πάρεις νερομπογιές (αν δεν έχεις ήδη) και να γίνεις και πάλι παιδί. Να χρωματίσεις, να δροσίσεις και να μη γεμίσεις το χαρτί. Με θέμα ή χωρίς. Με σχέδιο ή χωρίς. Να πασαλειφτείς και να μη σε νοιάζει. Και όταν στεγνώσει το χαρτί αν σου έρθει μια ιδέα να κάνεις κάτι με αυτό, να το κάνεις. Αν δεν σου έρθει ιδέα, δεν πειράζει. Είτε γίνει κάτι αυτό το χαρτί, είτε δεν γίνει εσύ να το πάρεις να το πας μια βόλτα στο πάρκο, σε ένα παγκάκι, στην παραλία, στη θάλασσα μέσα, ΚΑΠΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ και να το βγάλεις μια φωτογραφία. Αυτή τη φωτογραφία θέλω να δω στη σελίδα στο facebook.

Τελευταία κατασκευή που είχα κάνει με νερομπογιές ήταν όταν είχα κάνει το κουτί origami για τα τσαγάκια. Σε αυτήν την κατασκευή θα βρείτε αναλυτικά και κάποιες τεχνικές που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε. Τώρα σκεφτόμουν τι να φτιάξω με τις δημιουργίες μου και το πιο καλοκαιρινό που μπορούσα να σκεφτώ ήταν χάρτινοι ανεμόμυλοι ή αλλιώς και φουρφουράκια. Τα αγαπώ πολύ τα φουρφουράκια και τα θεωρώ τέλεια διακόσμηση για κάθε καλοκαιρινό event. Είναι εύκολα και γρήγορα και αν διακοσμηθούν όμορφα είναι σκέτα στολίδια.

Τα υλικά και τα εργαλεία για τα φουρφουράκια μου

Τα υλικά και τα εργαλεία για τα φουρφουράκια μου

Υλικά και εργαλεία

 • Παλέτα με νερομπογιές
 • Ένα χάρτινο καλαμάκι για κάθε ένα από τα φουρφουράκια.
 • Χαρτί ακουαρέλας σε διάσταση 20x20cm για κάθε ένα από τα φουρφουράκια.
 • Διχάλα χαρτιών μια για κάθε ένα από τα φουρφουράκια.
 • Βαμβάκι.
 • Περφορατέρ μιας τρύπας ή απλά μια μεγάλη βελόνα.
 • Μολύβι.
 • Χάρακα και τρίγωνο.
 • Διάφορα πινέλα.
 • Χαρτοταινία.
 • Οινόπνευμα.
 • Νεράκι σε ένα βαζάκι.
Δοκιμαστικά με ευθείες για τα φουρφουράκια

Δοκιμαστικά με ευθείες για τα φουρφουράκια

Δεν είμαι καλή στη ζωγραφική αλλά δεν φοβάμαι το πινέλο. Μπορώ να μουτζουρώνω ασταμάτητα χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Έκοψα όσα φύλλα ήθελα από το μπλοκ ακουαρέλας χωρίς να κόψω στην τελική διάσταση και άρχισα τους πειραματισμούς. Αρχικά με ευθείες σε διάφορες μορφές. Κάθετες, διαγώνιες, καρό, ελεύθερες. Όπως μου ερχόταν.

Δοκιμαστικά με κύκλους για τα φουρφουράκια

Δοκιμαστικά με κύκλους για τα φουρφουράκια

Συνέχισα με κύκλους και πάλι χωρίς να έχω κάτι στο μυαλό μου. Μάλιστα στο ένα απλά πιτσίλιξα το χαρτί με νερομπογιά και πολύ μου άρεσε. Για τα φουρφουράκια είχα κατά νου ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι βαμένες για είναι όμορφο και έτσι μόλις έβαφα την μια πλευρά, την άφηνα να στεγνώσει και μετά έβαφα και την άλλη πλευρά.

Με κραγιόν ακουαρέλας και οινόπνευμα

Με κραγιόν ακουαρέλας και οινόπνευμα

Έχω αγαπήσει πολύ και αυτά τα κραγιόνια ακουαρέλας, που γράφουν σαν ένα πολύ ωραίο λαδοπαστέλ μολύβι αλλά όταν βραχούν συμπεριφέρονται σαν νερομπογιές. Τα έβρεξα και με νερό (με πινέλο) και με οινόπνευμα (με βαμβάκι) και μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα. Μπορείτε να σχεδιάσετε κάτι με την ακρίβεια μιας ξυλομπογιάς και μετά να την κάνετε όσο αφαιρετική θα ήταν με την νερομπογιά. Εξαιρετικό εφέ.

inmyc_watercolor_18

Όταν στέγνωσαν όλα καλά έβαλα μπρος την κατασκευή! Αρχικά έκοψα τα φύλλα που είχα ζωγραφίσει σε τετράγωνα διάστασης 20x20cm για να κάνω τα φουρφουράκια μου. Τα κομμάτια που περίσσεψαν από κάθε πειραματισμό, δεν τα πέταξα αλλά τα αξιοποίησα σε ετικέτες για δώρα, σε σελιδοδείκτες, σε καρτούλες και σε άλλα πολλά. Όπως θα έλεγε και η μαμά μου “Και το κουκούτσι αμύγδαλο” εννοώντας ότι σε κάποια πράγματα, όλα είναι χρήσιμα.

Τα περισσεύματα από τους πειραματισμούς μου

Τα περισσεύματα από τους πειραματισμούς μου

Αν ξέρετε να κάνετε φουρφουράκια, το παρακάτω είναι περιττό. Έτσι και κάνετε ένα, θα δείτε ότι είναι εύκολο και πολύ πιο γρήγορο από ό,τι μπορεί να φανεί στις οδηγίες.

Φουρφουράκια βήμα-βήμα

Φουρφουράκια βήμα-βήμα

 • Με έναν χάρακα και μολύβι ενώνουμε με μια γραμμή τις απέναντι γωνίες χωρίς να πατάμε πολύ το μολύβι.
 • Με το περφορατέρ ανοίγουμε μια τρυπούλα σε μια από τις δύο άκρες του κάθε τριγώνου που έχουμε σχεδιάσει.
 • Με την βελόνα ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο.
 • Κόβουμε εκεί που έχουμε σημειώσει αφήνοντας 1cm άκοπο κοντά στο κέντρο (σημείο που συναντιούνται οι δύο γραμμές που κάναμε).
 • Λυγίζουμε προσεκτικά την πλευρά που έχει την τρυπούλα έτσι ώστε η τρυπούλα να φτάσει στο κέντρο και περνάμε τη διχάλα μας.
 • Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στις 4 άλλες τρυπούλες έτσι ώστε η διχάλα να περνάει και από τις τέσσερις.
Ένα φουρφουράκι από την πίσω πλευρά!

Ένα φουρφουράκι από την πίσω πλευρά!

Με το περφορατέρ ανοίγουμε μια τρυπούλα και στο καλαμάκι (διπλώνουμε λίγο την μια άκρη για ευκολία) και περνάμε τη διχάλα πρώτα από το φουρφουράκι και μετά από το καλαμάκι και γυρίζουμε τα άκρα της για να σταθεροποιηθεί. Δεν ζουλάμε πολύ σε αυτό το σημείο για να έχει αέρα και να μπορεί να γυρίζει το φουρφουράκι μας.

Πολλά φουρφουράκια μαζί!

Πολλά φουρφουράκια μαζί!

Επαναλαμβάνουμε όσες φορές θέλουμε. Για να κάνω 8 φουρφουράκια έκανα 1 ωρίτσα αλλά δοκιμάζοντας και άλλα σχέδια σε κάθε χαρτί που είχα. Αν είχα και άλλα φύλλα ακουαρέλλας ακόμα εκεί θα ήμουν και θα έφτιαχνα. Μετά κοίταξα την επιφάνεια που χρησιμοποίησα για να ζωγραφίσω τα φουρφουράκια και μου φάνηκε και αυτή πολύ όμορφη στην μουτζούρα της επάνω. Ήθελα να την αξιοποιήσω κάπως.

Πειραματισμοί με χρώματα ζαχαροπλαστικής που μοιάζουν πολύ με νερομπογιά

Πειραματισμοί με χρώματα ζαχαροπλαστικής που μοιάζουν πολύ με νερομπογιά

Έκοψα 4 φύλλα από άλλο τετράδιο ζωγραφικής, τα δίπλωσα και τα έβαλα σε ένα πυρεξάκι μαζί με νερωμένο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στην αρχή έβαλα λίγο και μετά περισσότερο, προσπαθώντας να πετύχω διαβάθμιση χρώματος (ombre). Έφυγα για να φωτογραφίσω τα φουρφουράκια μου και βρήκα τα χαρτιά ξαπλωμένα στο χρώμα. Αυτό το project είχε χαρακτήρα και αποφάσισε μόνο του πως θα μουτζουρωθεί. Αφού τα άφησα για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το έξτρα χρώμα και νερό, τα άφησα να στεγνώσουν τελείως.

Το μικρό μου τετραδιάκι

Το μικρό μου τετραδιάκι

Αφού στεγνώσαν τελείως, τα έραψα με μια πρόχειρη βελονιά μεταξύ τους (όπως στο βιβλιαράκι για βελόνες) και τα έκανα ένα πολύ μικρό τετραδιάκι για τις καλοκαιρινές μου σκέψεις. Έτσι απροσδιόριστα όμορφο που ήταν του έκανα και μια θήκη/φάκελο από την επιφάνεια που ζωγράφιζα και ήταν έτοιμο για ταχυδρόμηση. Γιατί αποφασισα να το γεμίσω σκέψεις και ευχές και να το στείλω σε ένα κοριτσάκι που αγαπώ πολύ και είναι πολύ πολύ μακριά. Εριξα και μια καλλιγραφία έτσι για το καλό και το ακόμα πιο καλλιτεχνικό.

Κορδελίτσα και καλλιγραφία και έτοιμο!

Κορδελίτσα και καλλιγραφία και έτοιμο!

Αφού στέγνωσαν όλα, πήρα τα φουρφουράκια και βγήκα για βόλτα. Για να τα φωτογραφίσω κάπου σε εξωτερικό χώρο όπως έλεγε η αποστολή. Εκτός από εμένα, 62 δημιουργικοί συμμετέχοντες πλατσούρισαν σε νερομπογιές και το χάρηκαν πολύ νομίζω. Μπορείτε να δείτε τι έκαναν αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω που μου άρεσαν ως ιδέες αξιοποίησης του αποτελέσματος, αλλά αγάπησα όλες τις αποστολές:

Τα φουρφουράκια μου πάνε στα πιο δροσερά σημεία της πόλης!

Τα φουρφουράκια μου πάνε στα πιο δροσερά σημεία της πόλης!

Το δωράκι της 8ης αποστολής είναι μια υπέροχη καρφίτσα από την «me and mama creations». Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτή η τέλεια ιδέα με τα χεράκια 3 παιδιών! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην όγδοη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

5 σχόλια

 1. Πόσο χαρούμενη κατασκευή τα φουρφούρια και τι ωραία χρὠματα!!

  Απάντηση
 2. Είναι υπέροχα Αννούλα! Εμένα γιατί ακόμα μου φαίνεται δύσκολο; 🙁

  Απάντηση
 3. Ντουλαπάκι.. Πιο ταιριαστό δωράκι μέχρι τώρα δεν θα μπορούσα να κερδίσω. Λατρεύω την σταυροβελονιά.. 🙂

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Καλοκαιρινός μαραθώνιος δημιουργικότητας 2017 | in my closet

 5. Παράθεμα: Ρολόγια τοίχου με νερομπογιές | in my closet

Απάντηση