3 ιδέες για κατασκευές με κοχύλια και άμμο

3 ιδέες για κατασκευές με κοχύλια και άμμο

Όταν αποφάσισα να κάνω τον καλοκαιρινό μαραθώνιο δημιουργικότητας, σκέφτηκα πως θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και για εμένα να πειραματιστώ με ιδέες και υλικά. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ερχόταν αποστολή που θα με δυσκόλευε τόσο πολύ όσο αυτή που ήθελε κατασκευές με κοχύλια, άμμο και άλλα πράγματα από τη θάλασσα. Λίγο που μόλις είχα γυρίσει από τις σύντομες διακοπές μου, λίγο που δεν είχα καταφέρει να βρω τα υλικά που εγώ ζητούσα για την αποστολή και λίγο μια άρνηση άνευ προηγουμένου. Μια καλοκαιρινή σπαρίλα θα έλεγα. Όμως τα κουτσοκατάφερα και έκανα όχι μια αλλά τρεις κατασκευές. Τι ζητούσε όμως η αποστολή;

Εδώ που είμαι τώρα έχει άμμο, βότσαλα, κοχύλια και γυαλάκια. Θα μαζέψω όσα μπορώ και όσα μου αρέσουν και θα προσπαθήσω να κάνω κάτι με αυτά. Οτιδήποτε. Που να ξέρω τι ακριβώς θα κάνω; Αφού τα μαζέψω και μετά θα αποφασίσω. Το ίδιο να κάνεις και εσύ. Να βρεις άμμο ή/και βότσαλα ή/και κοχύλια ή/και γυαλάκια ή/και όλα μαζί και να κάνεις κάτι με αυτά.

Τελικά δεν μάζεψα τίποτα παρά μόνο κάτι αδιάφορα βοτσαλάκια και προκειμένου να ολοκληρώσω την αποστολή αγόρασα κοχύλια και ψιλή άμμο και έβγαλα από την ντουλάπα μου κάτι γυαλάκια που μου είχε χαρίσει κάποτε η Αριάδνη. Και άρχισα τους ασύστολους πειραματισμούς.

Πρες παπιέ με γυαλάκια, υγρό γυαλί και το καπάκι από ένα γλυκάκι

Η διαδικασία με το υγρό γυαλί και τα γυαλάκια

Η διαδικασία με το υγρό γυαλί και τα γυαλάκια

Στις διακοπές μου ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι με σνακ και γλυκάκια και τσίμπησα διάφορα φαγώσιμα. Μέσα σε αυτά ήταν και ένα τέλειο μπανόφι σε πλαστικό κουπάκι με καπάκι. Το καπάκι μου φάνηκε τέλειο για κάποια κατασκευή και το κράτησα. Ήθελα να πειραματιστώ και με υγρό γυαλί και έτσι αποφάσισα να κάνω το καπάκι, πρες παπιέ. Ακολούθησα τις οδηγίες της συσκευασίας του υγρού γυαλιού κατά γράμμα, γέμισα το καπάκι με τα γυαλάκια και μετά έριξα και το υγρό γυαλί. Το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε αλλά το υγρό γυαλί το βρήκα θαυμάσιο γενικά και σκοπεύω να κάνω και άλλους πειραματισμούς. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το γεγονός ότι τα γυαλάκια φαίνονται πολύ λαμπερά και λαχταριστά. Και εγώ έχω κάτι να μην μου παίρνει ο αέρας τα χαρτιά όταν δουλεύω στο μπαλκόνι.

Το λαμπερό πρες παπιέ μου

Το λαμπερό πρες παπιέ μου

Κηροπήγιο με κοχύλια και άμμο για το μπαλκόνι

Τα υλικά για το κηροπήγιο

Τα υλικά για το κηροπήγιο

Δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς ήθελα να κάνω με μια φόρμα για muffins, παλιά κεριά/λαμπάδες και κοχύλια αλλά σίγουρα δεν ήθελα η φόρμα να μείνει έτσι μαύρη όπως ήταν. Αρχικά αποφάσισα να τη βάψω και μάλιστα με τα χρώματα της Paint Therapy που θυμόμουν ότι βάφουν τα πάντα. Το βάψιμο αποδείχτηκε πολύ δύσκολο αφού αυτές οι φόρμες είναι αντικολλητικές και φτιαγμένες να μην μένει τίποτα επάνω τους. Η αντίδραση του χρώματος στο πρώτο πέρασμα ήταν πολύ περίεργη και ίσως έπρεπε να την αφήσω αλλά το ήθελα ολόλευκο.

Ένα αλλόκοτο κρακελέ στη φόρμα μου

Ένα αλλόκοτο κρακελέ στη φόρμα μου

Άπλωσα πολύ προσεκτικά με γενναίες ποσότητες στο πινέλο, το χρώμα και έτσι η φόρμα βάφτηκε ομοιόμορφα. Αφού στέγνωσε τελείως πιάστηκα να προσθέσω τα κεράκια. Είχα μπόλικες μισές λαμπάδες (που κρατάω για κατασκευές ή για καμιά διακοπή της ΔΕΗ) και φυτίλια και βάσεις για κεριά, αν και μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα φυτίλια από τις λαμπάδες.

Προεργασία βήμα - βήμα για το κηροπήγιο με κοχύλια

Προεργασία βήμα – βήμα για το κηροπήγιο με κοχύλια

  • Έβαλα στον πάγκο μου ένα χοντρό χαρτόνι για να τον προστατεύσω από καυτό κερί.
  • Πέρασα τα φυτίλια στις βάσεις.
  • Έσταξα μερικές σταγόνες κεριού στο κέντρο από τα σημεία που θα έκανα κεριά.
  • Ακούμπησα όσο το κερί ήταν ζεστό τα φυτίλια για να κολλήσουν στο κέντρο. Έσταξα μερικές σταγόνες κερί πάνω από τις βάσεις για να “κολλήσουν” καλύτερα.
  • Πέρασα το φυτίλι από ένα απλό ξυλάκι για να μείνει σταθερό όταν θα πέσει το καυτό κερί.
  • Έκανα το ίδιο και σε όλα τα σημεία που ήθελα να κάνω κεράκια.
Το λιώσιμο του κεριού βήμα - βήμα

Το λιώσιμο του κεριού βήμα – βήμα

Για να λιώσω το κερί χρησιμοποίησα από την ανακύκλωσή μου ένα τενεκεδάκι όπου και έσπασα όλα τα κεράκια που είχα, χωρίς τα φυτίλια τους. Ακούμπησα προσεκτικά και σταθερά το τενεκεδάκι πάνω σε ένα πετρογκαζάκι (μην το κάνετε αυτό σε μάτι κουζίνας) και το άναψα για λίγα λεπτά παρακολουθώντας συνέχεια. Μόλις άρχισαν να λιώνουν τα κεριά και είχαν μείνει ελάχιστα κομμάτια, έσβησα τη φλόγα, φόρεσα γάντια κουζίνας και ακούμπησα το τενεκεδάκι σε ειδική επιφάνεια (αυτή που ακουμπάμε κατσαρόλες και ταψιά που καίνε). Με ένα ξυλάκι μακρύ ανακάτεψα λιγάκι να λιώσουν όλα τα κομμάτια και προσεκτικά έριξα το κερί στις θήκες. Με το ξυλάκι κράτησα λίγο τη βάση πατημένη για να μη φύγει και μετά τα άφησα να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.

Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Το κερί όταν λιώνει έχει απίστευτα μεγάλη θερμοκρασία και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα για αυτό και πάντα αγγίζουμε τα δοχεία που βρίσκεται με ειδικά γάντια για φούρνο. Το έλιωσα σε τενεκεδάκι γιατί δεν ήθελα να χαλάσω κάποιο σκεύος μαγειρέματος. Καθαρίζει αρκετά δύσκολα από κεριά μετά το δοχείο. Εναλλακτικά μπορείτε να λιώσετε το κερί με μπεν μαρί αλλά και πάλι πολύ προσεκτικά.

inmyc_shells_28c

Καθώς το κερί κρύωνε παρατήρησα ότι συρρικνωνόταν και δεν μου άρεσε αυτό. Έλιωσα λίγο ακόμα κερί, έριξα μέσα και μια κηρομπογιά να πάρει χρώμα και πρόσθεσα στις θήκες μέχρι να γεμίσουν τελείως. Ήθελα να έχω τρεις με κεράκια και τρεις με κοχύλια. Σε αυτές που θα έβαζα κοχύλια έριξα λίγο καυτό κερί στον πάτο και ζούπηξα τα κεράκια εκεί για να κολλήσουν καθώς θα κρύωνε. Έπιασε μια χαρά αυτή η σκέψη και τα κοχύλια είναι ακούνητα στο κηροπήγιο και χωρίς κάποια άλλη κόλλα.

Το τελικό κηροπήγιο με τα κοχυλάκια έτοιμο για το μπαλκόνι

Το τελικό κηροπήγιο με τα κοχυλάκια έτοιμο για το μπαλκόνι

Όσο το κερί ήταν υγρό έριξα και την άμμο στις θήκες με τα κοχυλάκια και απλώθηκε πολύ όμορφα. Αν και ξέρω ότι θα φυσάει και θα την παίρνει, μου αρέσει πολύ που δεν είναι τελείως κολλημένη στο κηροπήγιο. Φαίνεται πιο φυσική.

inmyc_shells_30

Αφού το τελείωσα σκέφτηκα πως θα μπορούσα να έχω ρίξει στο υγρό κερί κάποιο αιθέριο έλαιο που να διώχνει τα κουνούπια. Πολύ βολικό για μέρη που τα κουνουπάκια κάνουν πάρτι. Σε κάθε περίπτωση χάρηκα που αξιοποίησα τις παλιές λαμπάδες και μια φόρμα για muffins που δεν χρησιμοποίησα ποτέ γιατί ήταν πολύ μικρούλα για τις ανάγκες μου. Καθώς τα κεριά θα καίνε, θα φεύγει το πράσινο χρώμα και θα εμφανίζεται το λευκό που υπάρχει από κάτω (και φαίνεται ελάχιστα στο κέντρο) και θα κάνει και μια ωραία διχρωμία.

Μαγνητάκια για το ψυγείο με κοχύλια

inmyc_shells_10

Έχω μια μανία να αγοράζω μαγνητάκια από όπου πηγαίνω σαν το ελάχιστο σουβενίρ που θέλω να έχω στο σπίτι από κάθε ταξίδι. Κάθε φορά που πάω σε κάποιο μέρος (κυρίως στην Ελλάδα) γκρινιάζω για την απαράδεκτη ποιότητα των σουβενίρ και πιο συγκεκριμένα των μαγνητών. Ήθελα να δω αν μπορώ να φτιάξω δικά μου με κοχύλια αλλά δεν ήθελα να βάλω το μαγνητάκι απευθείας στο κοχύλι. Μου φαινόταν λίγο επικίνδυνο να σπάσει με το πρώτο άνοιγμα της πόρτας του ψυγείο. Βρήκα πολύ βολικά για την κατασκευή αυτά τα σουβέρ από φελό (ελαφριά και στα χρώματα της άμμου και των κοχυλιών), πήρα και δυνατά μαγνητάκια και πιο συγκεκριμένα νεοδυμίου που ξέρω ότι αντέχουν πολύ και κόλλα E6000 που ξέρω οτι κολλάει τα πάντα και άρχισα τους πειραματισμούς.

Απλή και εύκολη διαδικασία που θέλει μόνο καλό κόλλημα

Απλή και εύκολη διαδικασία που θέλει μόνο καλό κόλλημα

Αφού έκανα μερικές πρόβες για το ποια κοχύλια, μου ταίριαζαν με ποια και βρήκα τη θέση που μου άρεσε, τα κόλλησα προσεκτικά βάζοντας κόλλα σε όποιο σημείο θα ακουμπούσε το φελό. Αφού στέγνωσαν λιγάκι κόλλησα και τα μαγνητάκια πίσω και τα άφησα να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθούν όλο το βράδυ. Με ένα μαρκαδοράκι έγραψα το #summerinmyc αλλά θα μπορούσα να έχω γράψει και καλοκαίρι 2016. Έτσι όπως αυτά τα σουβέρ γυρίζουν προς τα μέσα είναι σαν μικρά καδράκια και ίσως να τα σκεφτόμουν και για καδράκια με βοτσαλάκια ή με άλλα μικροπράγματα.

Μη ξεχνάμε και το #summerinmyc

Μη ξεχνάμε και το #summerinmyc

Στεναχωριέμαι κιόλας που δεν κατάφερα να βρω κοχυλάκια στις διακοπές μου για να γίνουν τα πραγματικά σουβενίρ των διακοπών μου αλλά δεν πειράζει. Μπορεί του χρόνου να σταθώ πιο τυχερή ή πιο παρατηρητική. Με κοχύλια, άμμο, βότσαλα και γυαλάκια έκαναν υπέροχες ιδέες 53 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τις δείτε όλες αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τις παρακάτω για να δοκιμάσω του χρόνου πλέον:

Σε περίοπτη θέση στο ψυγείο μου!

Σε περίοπτη θέση στο ψυγείο μου!

Το δωράκι της 10ης αποστολής είναι ένας από τους λαγούς μου Tilda. Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτά τα μαγνητάκια ψυγείου! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην δέκατη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

2 σχόλια

  1. Όλα υπέροχα ‘Αννα,ιδιαίτερα το κηροπήγιο με τη θήκη για muffins,αλλά και το πρες παπιέ!!!Και εγώ θέλω να πειραματιστώ με το υγρό γυαλί και όλο το αναβάλλω.Πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθώ μαζί του!!Καλημέρα!!!

    Απάντηση
  2. Παράθεμα: Καλοκαιρινός μαραθώνιος δημιουργικότητας 2017 | in my closet

Απάντηση