DIY

Υφασμάτινη καμηλοπάρδαλη από το "Sewn Toy Tales"

Υφασμάτινη καμηλοπάρδαλη από το “Sewn Toy Tales”

Ο φετινός χειμώνας ήταν κάπως δύσκολος από υποχρεώσεις και δεν κατάφερα να ασχοληθώ με τις κούκλες που τόσο αγαπώ. Προσπάθησα να βρω χρόνο και να παρακολουθήσω κάποιους κύκλους κούκλας της Teapot Creatures στο Κουμπί coffee & Crafts αλλά δεν τα κατάφερα και ας έβλεπα τι έκαναν τα άλλα κορίτσια και μου έτρεχαν τα σάλια. Ταυτόχρονα είχα στο σπίτι το δώρο της mindspinfabrica από πέρσι το καλοκαίρι να με γλυκοκοιτάει. Έτσι αποφάσισα η νέα αποστολή να με φέρει πιο κοντά σε αυτό που λαχταρούσα να κάνω.

Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί που περίμενες να κλείσουν τα σχολεία για να έχεις δύο μήνες στη διάθεσή σου να παίξεις, να χαρείς και να μην κάνεις τίποτα από όλα όσα έκανες το χειμώνα; Εγώ τουλάχιστον έτσι το είχα το καλοκαίρι στο μυαλό μου. Καρπούζι και παιχνίδι. Θέλω να σταθείς λίγο στη λέξη παιχνίδι και να κάνεις κάτι για αυτό. Μπορεί να είναι για μικρούς αλλά μπορεί να είναι και για μεγάλους. Μπορεί να είναι για την παραλία αλλά μπορεί να είναι και για την πόλη. Μπορεί να είναι για πολλούς αλλά μπορεί να είναι και για έναν. Θέλω, λοιπόν, να φτιάξεις ένα παιχνίδι για το καλοκαίρι σου. Ένα παιχνίδι που να μπορείς και να θέλεις να παίξεις και εσύ. Και φυσικά να παίξεις.

Μια καμηλοπάρδαλη πολύ παρδαλή και γλυκούλα!

Μια καμηλοπάρδαλη πολύ παρδαλή και γλυκούλα!

Πήρα λοιπόν το βιβλίο μου, το “Sew Toy Tales” και άρχισα να το ξεφυλλίζω μέχρι που έπεσα πάνω σε αυτήν την τόσο χαριτωμένη και τσαχπίνα καμηλοπάρδαλη. Αν και στο παρελθόν είχα πει πως θα τα προσπαθήσω όλα (ένα κάθε μήνα για την ακρίβεια) και με τη σειρά, τώρα ήθελα απλά να αρχίσω με ότι μου γυάλισε περισσότερο. Διάλεξα παρδαλά υφασματάκια από την τεράστια πλέον συλλογή μου και άρχισα να διαβάζω προσεκτικά τις οδηγίες.

Η μεταφορά του πατρόν σε χαρτόνι

Η μεταφορά του πατρόν σε χαρτόνι

Όπως πολύ καλά με έχει μάθει η Teapot Creatures το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος αποφασίζει να φτιάξει ένα υφασμάτινο παιχνίδι είναι η μεταφορά του πατρόν σε χαρτονάκι. Το κάνει πολύ πιο εύκολο για να μεταφερθεί στο ύφασμα και εύκολο να το κάνει ξανά κάποιος πολύ πιο γρήγορα. Έκανα λοιπόν την απαραίτητη μεγέθυνση σε φωτοτυπείο, μετέφερα το πατρόν σε διαφάνεια και μετά σε χαρτόνι και τα έκοψα όλα.

Το ντοσιέ με τα πατρόν μου από υφασμάτινες κούκλες και ζωάκια

Το ντοσιέ με τα πατρόν μου από υφασμάτινες κούκλες και ζωάκια

Μάλιστα έχω βρει και ένα κάπως συμπαθητικό τρόπο να τα φυλάω τα πατρόν. Κρατάω τις σακούλες από μανάβικο, κολλάω όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία, μια φωτογραφία για να ξέρω τι πατρόν θα βρω εκεί και μέσα βάζω όλα τα απαραίτητα κομμάτια, χαρτόνια και οδηγίες. Όλα μαζί σε ντοσιεδάκι και όποτε θέλω να επαναλάβω κάτι απλά ανοίγω και τα έχω όλα έτοιμα εκεί. Για την ώρα δεν έχω πάρα πολλά αλλά όλα ωραία όπως η Tilda, ο λαγός της Tilda, η Ραλού, η γοργόνα και το ξωτικό. Σύντομα και σταδιακά θα προσθέσω και άλλα!

Το πατρόν χωρίς μεγέθυνση

Το πατρόν χωρίς μεγέθυνση

Μάλιστα σκέφτηκα να προσπαθήσω την καμηλοπάρδαλη και σε μικρό μέγεθος (χωρίς μεγέθυνση) και έτσι ετοίμασα και τα χαρτονάκια και για το μικρό. Ήθελα να κάνω δύο. Μια μικρή και μια μεγάλη. Έχω πάντα πολύ φιλόδοξα σχέδια όταν αρχίζω να ράβω παιχνίδια αλλά είναι καλοκαίρι και εγώ ζορίζομαι και έτσι βολεύτηκα με μια και καλή.

Η πολύ αγαπημένη μου επιφάνεια κοπής

Η πολύ αγαπημένη μου επιφάνεια κοπής

Αφού τελείωσα με τα πατρόν άρχισα να ετοιμάζω τα υφάσματα κατά τις υποδείξεις του βιβλίου. Στην αρχή οι οδηγίες μου φάνηκαν λίγο βουνό, μετά προσπάθησα πάλι με λίγο πιο καθαρό μυαλό και έβγαλα μια σχετική άκρη. Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όχι και τόσο αρχάριους με τη ραπτική εκτός και αν κάποιος καθίσει και διαβάσει πολύ προσεκτικά τα επιπλέον κεφάλαια με τις τεχνικές, πριν ξεκινήσει οτιδήποτε. Πάντως είναι ένα βιβλίο με 12 πολύ τέλεια πατρόν που αξίζει να δοκιμάσετε, ειδικά αν αγαπάτε τα υφασμάτινα ζωάκια. Εγώ σίγουρα θα δοκιμάσω και άλλα πατρόν αργότερα.

Η μεταφορά του πατρόν στο ύφασμα με χαρτόνι και μολύβι

Η μεταφορά του πατρόν στο ύφασμα με χαρτόνι και μολύβι

Είχα ενθουσιαστεί που θα έραβα κάτι μόνη μου και ας με ζόριζαν οι οδηγίες και ανυπομονούσα να το δω τελειωμένο. Αυτή η ανυπομονησία μου να ολοκληρώσω μια ιδέα, πολλές φορές με οδηγεί σε τσαπατσουλιά και λάθη αλλά είναι στη φύση μου και δεν μπορώ να το αλλάξω.

Τα πατουσάκια με δυσκόλεψαν πάρα μα πάρα πολύ αλλά τα κατάφερα!

Τα πατουσάκια με δυσκόλεψαν πάρα μα πάρα πολύ αλλά τα κατάφερα!

Ειδικά στο σημείο της συναρμολόγησης για να γίνει το σώμα της καμηλοπάρδαλης, πραγματικά ζορίστηκα αλλά δεν το έβαλα κάτω. Ήθελα πολύ να τη φτιάξω. Έπεσε λίγο ξήλωμα, μουλάρωσε και η ραπτομηχανή μου κάποια στιγμή, θύμωσα και εγώ αλλά συνέχισα.

Αφού της έφτιαξα το σώμα, άρχισε το επίπονο γέμισμα. Άκουγα τη φωνή της Teapot Creatures μέσα στο μυαλό μου να λέει “Κι άλλο, κι άλλο” και του έδωσα και κατάλαβε. Θέλω εδώ να πω ότι πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό τα υφασμάτινα παιχνίδια να είναι επαρκώς και με το παραπάνω γεμισμένα. Ειδικά αν κάποιος σκοπεύει να παίξει μαζί τους, δηλαδή να τα ζουλήξει, να τα αγκαλιάσει και πολλά άλλα πράγματα. Μπορεί να είναι δύσκολο στάδιο αλλά απαραίτητο για να μακροημερεύσει ένα παιχνίδι.

Και μετά ξεκίνησε η συναρμολόγηση των διαφόρων μικρών κομματιών. Εκεί με τις οδηγίες το έχασα και έβαλα μπρος ότι θυμόμουν από τα μαθήματα. Δεν έκανα πολύ καλή και καθαρή  δουλειά με την τοποθέτηση τους πάνω στην καμηλοπάρδαλη αλλά μικρό το κακό και είμαι σίγουρη ότι στην επόμενη θα τα πάω καλύτερα.

Μου βγήκε σκανδαλιάρα και ντροπαλή ταυτόχρονα αλλά χαλάλι τους

Μου βγήκε σκανδαλιάρα και ντροπαλή ταυτόχρονα αλλά χαλάλι τους

Όταν την τελείωσα, χάρηκα πάρα πολύ και μου φάνηκε πολύ παιχνιδιάρικο πλάσμα. Την γνώρισα σε μια άλλη μου κούκλα, γίνανε φίλες και πήγαμε όλες μαζί μια μεγάλη βόλτα να παίξουμε. Εκεί μου το ξεφούρνισαν το νέο. Εμείς θα φύγουμε. Θα πάμε διακοπές. Να μας ετοιμάσεις τις βαλίτσες μας να ταξιδέψουμε. Δεν μπορούσα να πω όχι και τους έκανα το χατήρι.

"Έλα μην κάθεσαι! Σε λίγο έρχεται το τρένο"

“Έλα μην κάθεσαι! Σε λίγο έρχεται το τρένο”

Παιχνίδια για όλες τις ηλικίες έφτιαξαν 75 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω για να σας δείξω που με ενθουσίασαν λίγο παραπάνω και ψήνομαι πολύ να τα δοκιμάσω:

"Άντε καλέ ανέβα! Σε λίγο ξεκινάει το τρένο"

“Άντε καλέ ανέβα! Σε λίγο ξεκινάει το τρένο”

Επιπλέον, είχαμε εννιά πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το δωράκι της 2ης αποστολής είναι τρία τέλεια βραχιολάκια μακραμέ που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας η «Credocrafts», μια πολύ αγαπημένη δημιουργός που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στο internet αν και φτιάχνει πράγματα πολλά χρόνια τώρα. Επειδή ξέρω ότι έχει πάρα πολλά και πολύ ωραία πράγματα για να σας δείξει, ήθελα να τη γνωρίσετε τώρα και να μην χάσετε κάτι. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι ένα πολύ δημιουργικό επιτραπέζιο! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην δεύτερη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

1 σχόλιο

  1. Παράθεμα: Υφασμάτινο χταπόδι και φάλαινα με πατρόν της DIY fluffies | in my closet

Απάντηση